Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Baumanis: ''Šīs sacensības deva nenovērtējumu pieredzi''

Baumanis: ''Šīs sacensības deva nenovērtējumu pieredzi''
Jāņa Baumaņa cīņa ar čempionu Peteru Solbergu
Foto: Rihards Baumanis

Latviešu rallijkrosists Jānis Baumanis savā debijas sacensībā World RX Team Austria sastāvā 2015.gada pasaules rallijkrosa čempionāta noslēdzošo posmu Argentīnā noslēdza ar finālā godam izcīnītu ceturto vietu.

Lai arī apstākļi sacensībām Rozārio trasē nebija labvēlīgi nevienā no dienām, jo īpaši sestdien, kad pārlieku sausās grants sekcijas dēļ saceltajos putekļu mākoņos sportistiem pamatīgas grūtības sagādāja orientēšanās šaurajos trases līkločos un kvalifikācijas braucieni tika pārcelti uz svētdienu. Spītējot tam, dienas ievadā aizvadītie brīvie treniņbraucieni kārtējo reizi pierādīja, ka Jānis ir cienīgs startēt pasaules čempionātā līdzās planētas spēcīgākajiem šīs autosporta disciplīnas braucējiem, jo par viņu labākus apļa laikus spēja uzrādīt vien pieci citi sportisti.

Svētdiena Argentīnas tveicē neierasti sākās jau ar kvalifikācijas braucieniem nevis brīvajiem treniņiem, kuros iesildīties un pieņemt galīgos lēmumus par sacīkšu mašīnu optimālākajiem regulējumiem. Lai vai kā, latviešu sportists vēlreiz nodemonstrēja, ka World RX Team Austria sagatavoto Ford Fiesta ir iepazinis pietiekami labi un ar katru startu savu rezultātu konsekventi uzlaboja. Proti, pirmajā kvalifikācijā Jānis ierindojās 12.vietā, otrajā bija astotais ātrākais, savukārt trešajā, kurš šoreiz bija noslēdzošais, uzrādīja sesto labāko rezultātu. Tas viņam nodrošināja sesto vietu arī kopvērtējumā un attiecīgi ceļazīmi uz pusfinālu.

“Šī, manuprāt, bija pirmā īstā debija pasaules čempionātā - lielā komandā, kurā inženieri strādā vienlīdzīgi ar abiem braucējiem. Rezultāts ir atbilstošs, visi ir ļoti labi pastrādājuši. Paldies arī tēvam, kurš šoreiz bija spotera lomā un viņam tas ļoti labi izdevās. Pašas sacensības bija ļoti aizraujošas, bija ļoti daudz apdzīšanas manevru, kas deva nenovērtējumu pieredzi un kvalifikācijas noslēgumā arī sesto vietu,” ievadā stāsta Jānis.

Pēc aizvadītajiem trim kvalifikācijas braucieniem pienāca kārta pusfinālam. Jāņa vārdiem stāstot, starts tajā izdevās teicams, tomēr jau pirmajos metros sacīkšu auto piemeklēja nelielas tehniska rakstura problēmas, kuras gan izdevās pārvarēt un atkal iesaistīties cīņā, tai skaitā kontaktcīņās, par vietu finālā.

“Starta momentu pusfinālā noķēru perfekti, tomēr jau pēc mirkļa mašīnas motoram “nokrita” apgriezieni un visi jau man bija pabraukuši garām. Bet ar to viss nebeidzās, jo varēju turpināt cīnīties un finišēju kā trešais ar tiesībām braukt finālā,” savu pusfināla braucienu īsumā raksturo Jānis. “Pēc tam sekoja fināls, kam pat īsti nebija laika sagatavoties, nerunājot pat iepriekšējo braucienu analīzi, tāpēc uz startu devos ar karstu mašīnu, karstām riepām. Startā visi aizbraucām vienlaicīgi, tomēr es arī šoreiz īstenoju savu stratēģiju nespraukties pirmā pagrieziena iekšmalā un arī šoreiz tas atmaksājās. Pēc mirkļa gan saņēmu spēcīgu sitienu pa aizmuguri, aizmugurējais ritenis sagriezās un jau šķita, ka sacensības ir galā, taču varēju tās turpināt, ilgu laiku pat turēties trešajā pozīcijā un finišēju ceturtais. Pēc šī posma visi esam apmierināti, tāpēc paldies Manfrēdam Štolam un Maksam Puheram par uzaicinājumu piedalīties Argentīnas posmā.”

Informāciju sagatavoja:
Baumanis Motorsport