Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Laipnieks uzvar, bet OpenKart čempiona titulu iegūst Jaunzemis

Juris Grīns
Juris Grīns

Trešdien, 26.novembrī, "Ātruma Cilts" kartinga hallē Rīgā Openkart 2014.gada sezonas pirmspēdējā 16.posmā Andrejs Laipnieks izdarīja pilnīgi visu, lai čempiona noskaidrošanu atliktu uz pēdējo sacīksti Viļņā. Viņš uzvarēja kvalifikācijā, uzvarēja sacīkstē, uzrādīja labāko apļa laiku sacīkstē, izcīnīdams maksimālo punktu skaitu - 50, taču kopvērtējuma līderis Krišs Jaunzemis finišēja trešais un tas bija pietiekami, lai kļūtu par astoto Openkart čempionu.

Otro vietu un savu labāko sasniegumu čempionātā izcīnīja Artūrs Freimanis - viņš arī posma uzvarētājs Izaicinājuma kausa ieskaitē un nodrošināja sev gada labākā debitanta nosaukumu.

"Ātruma Cilts" kartinga hallē šī bija otra sacīkste sezonā, pirmo reizi viesojāmies martā, kad šeit notika sezonas 3.posms. Toreiz savu otro uzvaru, turklāt ar "hetrik", izcīnīja Openkart slavenākā dāma - Dace Damberga, bet Andrejs Laipnieks, kurš vienīgais vēl pirms 16.posma pretendēja uz titulu, finišēja trešais, bet starp viņiem iespraucās Gunārs Kepe. Pirms sacīkstes bija dažādas domas kā pamainīt sacensību formātu, lai to piemērotu halles īpatnībām, galvenokārt ārkārtīgi sarežģītajām apdzīšanas iespējām. Idejas bija dažādas, tostarp, pēc veiksmīga Attīstības līgas posma pirms nedēļas, pavīdēja doma par kausa izcīņas formāta piemērošanu, taču beigās tik radikālas izmaiņas netika veiktas - šoreiz tika ieviestas trīs kvalifikācijas sesijas divu vietā, un kvalifikācijas rezultāts tika noteikts pēc divu labāko sesiju apļu laiku summas, tāpēc rezultātos redzams laiks, kas ir ekvivalents diviem nobrauktiem apļiem.

Attiecībā uz kopvērtējumu Andrejam Laipniekam šajā sacīkstē bija jācenšas iegūt maksimālo punktu skaitu un jācer, ka tādā gadījumā Krišs nefinišēs augstāk par sesto vietu, turklāt negūs nevienu papildpunktu - uzdevums grūts, bet nebij tālu, lai tas tiktu arī izpildīts. 16.posmā pirmo reizi šogad trasē redzējām Kristapu Mietuli, bet debijas sacīkste čempionātā Gatim Bergmanim.

Kvalifikācija

Jau treniņos varēja redzēt, ka Laipnieks ir apņēmības pilns un vienīgais iebrauca 21 sekundē. Arī pirmajā kvalifikācijā Andrejs uzvar, par 0,3 sekundēm pārspējot Kārli Kleinhofu otrajā vietā un par 0,38 sekundēm Krišu, kuram dalīta piektā sestā vieta ar Marisu Kalniņu. Veiksmīgi kvalifikāciju iesāka "Movers.lv" komanda - Kleinhofs otrais un Kaspars Ritums trešais, bet pēc pirmās kvalifikācijas sesijas ceturtā vieta Attīstības līgas posma uzvarētājam pirms nedēļas Artūram Freimanim.

Otrajā kvalifikācijas sesijā uzvarēja Freimanis, otrais Gatis Vītols, labs brauciens Jaunzemim - dalīta trešā vieta, Laipnieks piektais, bet summā vēl joprojām priekšā Jaunzemim. Trešajā sesijā ar kvalifikācijas labāko laiku 21,98 atkal uzvar Laipnieks un nodrošina sev "pole position" un 3 papildpunktus, visai neveiksmīgs brauciens padodas Jaunzemim un kvalifikācijā ceturtais laiks summā, taču turpat aiz muguras ļoti tuvu bija tuvākie konkurenti un, ja vien kopējais laiks būtu tik par 0,1 sekundi sliktāks, Krišs netiktu finālā un kas zina kā vēl sacīkste noslēgtos. Starp abiem titula pretendentiem iekārtojās Freimanis un Kristaps Grīnieks. Augstā piektā pozīcija un labākais rezultāts kvalifikācijā Kleinhofam, kā pēdējais no kvalifikācijas finālā iekļuva Renārs Paiders sestajā vietā, atkārtodams savu labāko sniegumu. Pirmais aiz līnijas palika savu sezonas labāko sacīksti aizvadījušais Aleksejs Sjomins, arī vecmeistars Daniels Mančinskis iekļuva B finālā, tiesa gan tikai par 0,01 sekundi priekšā Kalniņam. Jau slavenais māsas un brāļa duelis starp Santu un Nauri Ieviņiem turpinājās arī šeit - pēc kvalifikācijas atkal abi startē blakus - Nauris nedaudz priekšā.

Tikmēr pagalam neveiksmīga kvalifikācija diviem kopvērtējuma pirmā piecinieka braucējiem: Normundam Skreijam - tikai 14.vieta, bet Harijam Cīrulim vēl sliktāk - 16.vieta.

Fināli

"E" fināls un finālbrauciens bija vienīgie, kuros nevienam netika pieškirts sods. "E" finālā bez problēmām, startēdams no pirmās vietas, uzvaru un tiesības startēt "D" finālā izcīnīja Jānis Braželis, otrais Raitis Mūrnieks, bet trešā vieta braucienā Naurim Ieviņam, Santa finišēja divas vietas zemāk, bet starp viņiem iespraucās Agnis Rozītis, kurš tika pie saviem pirmajiem punktiem Openkart, arī Edgaram Beļakovam pirmie punkti. Pretēji iepriekšējam braucienam "D" finālā emocijas sita augstu vilni, šoreiz vēlēšanās pakāpties pēc iespējas augstāk par katru cenu lielo trīs vietu sodu lika izpelnīties Braželim, arī Vilnis Kepe un Gatis Bergmanis tika pie mazajiem sodiem, kas brauciena galīgo kopvērtējumu padarīja stipri atšķirīgu nekā finiša vietas trasē. Tikmēr netraucēts pārliecinoši uzvarēja Kristaps Mietulis, bet otrais finišēja Artūrs Bonders.

"C" finālā lielisks brauciens padevās Kalniņam - kamēr aizmugurējie dalīja vietas, līderis netraucēti varēja aizbēgt drošā attālumā un iekļūt "B" finālā. Ilgu laiku prasmīgi otro vietu turēja Jurģis Brauers, atvairot gan komandas biedra Skreijas, gan Harija Cīruļa uzbrukumus. Jāsaka, ka Harijs pēc sliktās kvalifikācijas aizvadīja ļoti labu finālbraucienu, veica vairākas apdzīšanas un bija viena no zvaigznēm. Nedienas kvalifikācijā turpinājās arī sacīkstē Normundam Skreijam - piedzīvotas sadursmes un pirmspēdējā vieta braucienā, kas deva 16.vietu posmā - Normunda sliktākais rezultāts kopš pagājušā gada 18.aprīļa. Turpretī vienu no sezonas labākajām sacīkstēm aizvadīja Ivars Gailis, gūstot vērtīgus punktus cīņā par vietu kopvērtējuma TOP20.

"B" finālā pirmajā aplī pēc sadursmes ar Kalniņu uz pēdējo vietu atkrita Mančinskis un turpinājumā iesaistīties cīņās par labāku vietu īsti vairs nevarēja. Tikmēr sīvas cīņas bija par pārējām vietām. Sjomins ne bez pūlēm, bet tomēr spēja aiztāvēt pirmo pozīciju iesākumā no Rituma, tad Memena, beigās no Kalniņa tīkojumiem. Palīdzēja arī konkurentu asās cīņas savā starpā, arī Vītols ilgu laiku bija līderu pulkā, tomēr pēc kādas nelielas sadursmes kartings noslāpa un tikmēr garām viņam pamanījās paspraukties Mančinskis.

Pēc tādām asām cīņām finālbrauciens bija korektas cīņas paraugstunda, vienīgi starp Jaunzemi un Grīnieku pirmajā aplī bija neliela strīdīga epizode, bet vēl apli vēlāk Grīnieks pats pieļāva netipisku kļūdu, cenšoties neietriekties konkurentam sānos, Kristaps sagriezās un atkrita uz septīto vietu, kurā arī finišēja. Laipnieka uzvara nevienu brīdi nebija apdraudēta un Andrejs uzstādīja arī dienas labāko apļa laiku 21,78 sekundes. Freimanim izdevās pierādīt, ka kļūst par vienu no sacensību favorītiem - ar ne visai ātro kartu nr.4 spēja nosargāt otro pozīciju no neviena cita kā Jaunzema, kurš, kāpjot uz goda pjedestāla pēdējā pakāpiena ne tikai to darīja jau desmito reizi šogad, bet izcīnīja arī 2014.gada Openkart čempiona titulu vienu sacīksti pirms sezonas beigām.

16.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaRezultāts
1Andrejs LaipnieksSNB RACING30 apļi
2Artūrs Freimanis-+11.63
3Krišs JaunzemisSNB RACING+11.81
4Kārlis KleinhofsMOVERS.LV+16.90
5Renārs Paiders-+21.53
6Aleksejs SjominsRS TEAM+22.00
7Kristaps GrīnieksBALTIE+22.63

Sacīkstē labākais Openkart kerjeras sasniegums Kleinhofam, kuram ceturtā vieta un arī pirmais Izaicinājuma kausa pjedestāls, otro reizi uz Izaicinājuma kausa pjedestāla kāpa Renārs Paiders, pievienojot trešo vietu, pavasarī Tallinā izcīnītajai otrajai pozīcijai, bet piektā vieta sacīkstē ir labākais Renāra sasniegums čempionātā. Tikmēr sezonas labākais rezultāts - sestā vieta Sjominam un vērtīgi punkti cīņā par Izaicinājuma kausa kopvērtējuma pirmo trijnieku.

Komandām, neveiksmīgu sacīksti aizvadot "Brum Drum" un 'īsā' sastāvā braucot "Baltiem", pārliecinoša uzvara "SNB Racing" (Laipnieks, Jaunzemis, Lapa), otrajā vietā "Movers.lv" (Kleinhofs, Ritums, Fišere), bet trešie, ceturto reizi pēc kārtas iekļūstot pirmajā trijniekā - "TOP Trans Racing" (Cīrulis, Gailis, Apinis). Tikmēr "Brum Drum" ceturtie un "Baltie" tikai septītie.

Kopvērtējums

Galvenā sezonas intriga ir atrisināta - čempions ir zināms, ja Krišs būtu finišējis sestajā vietā, tad vēl teorētiskas iespējas Andrejam būtu, taču tagad jādomā par vicečempiona pozīcijas nosargāšanu un komandu titula iegūšanu. Cīņā par otro vietu iesaistīties vairs nevar Grīnieks, bet Skreijam šāds uzdevums ir iespējams, un ja Andrejs nolemj pēdējo sacīksti nebraukt, tad vairāk nekā reāls. Arī Grīniekam vēl pastāv iespējas iekļūt godalgoto trijniekā. Gan cīņā par otro, gan trešo vietu ir dažādi scenāriji, bet skaidrs, ka viss izšķirsies Viļņā. Teorētiski arī Grīnieka ceturtā vieta vēl nav garantēta, jo Cīrulis piektajā vietā ir pietiekami tuvu, lai apdraudētu to un vieta pirmajā četriniekā ir mazliet, bet tomēr izdevigāka, domājot par kausa izcīņu janvārī. Pirmais piecinieks pārējiem gan vairs nav aizsniedzams, toties pēdējā posmā vietu 'olimpiskajā' sešiniekā ir iespējas vēl atgūt Kārlim Strazdiņam un, lai arī Rūdis Memens jau ir izcīnījis Izaicinājuma kausu, tomēr par pēdējo apbalvojamo čempionāta kopvērtējuma vietu ir vēl jāpacīnās.

Cīņas mums priekšā ir arī par Izaicinājuma kausa otro un trešo pozīciju. Pēc otrā vietas 16.posmā uz devīto vietu kopvērtējumā un otro Izaicnājuma kausā ir pacēlies Freimanis - viņam arī lielākās iespējas šo pozīciju Viļņā noturēt, taču pilnīgi noteikti vismaz trešās vietas liktenis izšķirsies tiešā cīņā trasē - kurš no diviem - Braurers vai Sjomins finišēs augstāk, tas būs augstāk arī kopvērtējumā. Nav izslēgts, ka arī piektajā vietā esošais Apinis spēs vēl iesaistīties šajā cīņā.

Nākamā lielā intriga ir pirmais divdesmitnieks - šobrīd vietas no 17. līdz 25. vēl var samainīties vietām, jo punktu starpiba ir 28, bet piecus braucējus starp 17. un 21.vietu šķir vien nieka 6 punkti. Tā ir cīņa par iekļūšanu tradicionālajā Openkart ceļojošā kausa izcīņā, kas 10.janvārī notiks Tallinā, un šāda cīņa un intriga par vietu pirmajā divdesmitniekā ir pirmo reizi Openkart vēsturē.

Kopvertējums pēc 16.posma

VietaBraucējsKomandaPunkti
1.Krišs JaunzemisSNB Racing493 (551)
2.Andrejs LaipnieksSNB Racing436
3.Normunds SkreijaBrum Drum426 (441)
4.Kristaps GrīnieksBaltie411 (476)
5.Harijs CīrulisTOP Trans Racing386 (400)
6.Rūdis MemensBēne330 (339)
7.Kārlis StrazdiņšBaltie302 (308)
8.Dace DambergaBrum Drum284
9.Artūrs Freimanis-246
10.Jurģis BrauersBrum Drum236 (242)

Par gada labāko debitantu ir kļuvis Freimanis, bet pēdējā intriga vēl ir par komandu vērtējumu - lai arī pēc 16.posma "SNB Racing" atrodas drošā 18 punktu atrāvienā no "Brum Drum" un "Baltie", uz Viļņu nebraukt nevar, jo ļoti ticams, ka viena no nosauktajām komandām tur izcīnīs uzvaru un tātad arī komandu čempiona nosaukumu.

Čempioni

Astoņu Openkart sezonu laikā katru gadu ir bijis cits čempions. Vistuvāk titula aizstāvēšanai 2010.gadā bija Dāvis Tobiass - viņam pietrūka viens nieka punkts, toreiz viss izšķīrās pēdējās sacīkstes pēdējā brauciena pēdējos apļos, kad par čempionu kļuva Daniels Mančinskis.

Openkart čempionāta godalgoto vietu ieguvēji un gada debitanti

Gads1. vieta2. vieta3. vietaLabākais debitants
20071. Aigars Valukevics2. Rūdolfs Toms Bērziņš3. Zintis GrandbergsD -
20081. Artūrs Eversons2. Jurijs Višņakovs3. Lauris RozenvaldsD Jurijs Višņakovs
20091. Dāvis Tobiass2. Jurijs Višņakovs3. Zintis GrandbergsD Dāvis Tobiass
20101. Daniels Mančinskis2. Dāvis Tobiass3. Lauris RozenvaldsD Jānis Strauss
20111. Zintis Grandbergs2. Raivis Kirilovs3. Mikus NarvilsD Pāvils Dāvis
20121. Raivis Kirilovs2. Ivars Strencis3. Lauris RozenvaldsD Ruslans Ivanovs
20131. Ivars Strencis2. Nils Trapāns3. Lauris RozenvaldsD Krišs Jaunzemis
20141. Krišs Jaunzemis2. ...3. ...D Artūrs Freimanis

Nākamās sacīkstes

2014.gada sezonā atlikušas vairs tikai divas sacīkstes - pēdējais 17.posms čempionātā, kas notiks jau nākamsestdien, 6.decembrī, Viļņā "Plytine" kartodromā, turklāt notiks vienalga kādi būs laikapstākļi, un pēc tam mēnesis pauze līdz Kausa izcīņai 10.janvārī "Triobet kardikeskus" telpu kartinga trasē Tallinā.

- 6.decembris (sestdiena) - čempionāta 17.posms "Plytine kartodromas" Viļņa.
- 10.janvāris (sestdiena) - 2014.gada kausa izcīņa "Triobet kardikeskus" Tallina - piedalās čempionāta TOP20 braucēji.

Izmantotie resursi:
OpenKart