Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Biķerniekos apbalvoti čempioni un notikušas "eOpenkart" slotkāru sacīkstes

Juris Grīns
Juris Grīns

Biķerniekos apbalvoti čempioni un notikušas "eOpenkart" slotkāru sacīkstes
Foto: openkart.lv

Trešdien, 25. janvārī Biķernieku kompleksās sporta bāzes centrālajā birojā S.Eizenšteina ielā 16 notika ikgadējā sezonas laureātu apbalvošana.

Vietas izvēle nebija nejauša, jo, pirmkārt, Biķerniekos vairāk nekā jebkur citur var sajust Latvijas autošosejas vēstures elpu pat neskatoties uz to, ka birojs ir relatīvi nesen būvēts, otrkārt, iepriekšējo divu gadu apbalvošanas norises vieta "Ātruma cilts pavards" pēc ugunsgrēka vēl tikai gaida savu atjaunošanu, treškārt, šoreiz nolēmām pasākumu veidot ar kādu patiesi aizraujošu aktivitāti, nebūt ne tālu no tā ko trasē dara mūsu braucēji, proti, pēc svinīgās daļas izmēģināt spēkus slotcar sacīkstē.

Gada balvas fotogalerija: https://goo.gl/4kiZLc

Kronēts divkārtējais čempions

Šogad apbalvošana notika piecās ieskaitēs - čempionātā individuāli un komandu vērtējumā, debitantu ieskaitē, Izaicinājuma kausā un LeMans komandu sprinta seriālā. Šis gads Openkart kļuva par zīmīgu ne tikai tādēl, ka tā bija jubilejas 10.sezona, septembrī tika aizvadīta 300. sacīkste, bet galvenokārt tādēl, ka pirmo reizi vēsturē kādam no braucējiem izdevās kļūt par divkārtējo čempionu un to pēdējā posmā, finišēdams otrais, paveica 2014.gada čempions Krišs Jaunzemis. Ļoti tuvu līdzīgam panākumam 2010.gadā bija arī Dāvis Tobiass, bet pēdējā posmā, neskatoties uz Dāvja varoņdarbu, uzvarot sacīksti pēc tam kad startēts B finālā, finālbrauciena pirmspēdējā aplī viņa tobrīd jau vienīgajam konkurentam Danielam Mančinskim izdevās izvirzīties otrajā vietā un ar vienādu punktu skaitu kļūt par čempionu. Tā līdz šim brīdim ir palikusi vēsturē dramatiskākā cīņa par titulu.

Bet nu ko tur daudz par veciem laikiem, jo 2016.gads bija trešais pēc kārtas kad pirmās divas vietas izcīnīja Krišs un viņa lielākais sāncensis un komandas biedrs Andrejs Laipnieks, kuram šoreiz pat ar 14 pjedestāliem pietrūka, lai tieši par viņu mēs runātu kā par pirmo divkārtējo. Čempionātā trešo vietu ar lielisku sezonas otru pusi ļoti sīvā cīņā ar Renāru Paideru tikai ar divu punktu pārsvaru izcīnīja Jurijs Fedorenko, viennozīmīgi kļūstot par sezonas lielāko atklājumu - Jurija kontā ne tikai pieci pjedestāli, bet arī pirmā uzvara, tieši tāpat kā Renāram, kuram izdevās sezonas 15.posmā tikt pie karjeras pirmā lielā panākuma. Openkart čempionātā tradicionāli tiek godalgots olimpiskais sešinieks un piekto vietu izcīnija Gatis Bergmanis, kuram bija viss potenciāls šogad sasniegt daudz vairāk, ne tikai izcīnīt pirmo pjedestālu, bet arī uzvaru un beigu beigās būt tur kur ir Jurijs, tomēr bieži vien fortūna Gatim uzgrieza muguru un tas ļauj cerēt uz pavisam savādāku sezonu 2017.gadā. Patīkams pārsteigums ir arī sestās vietas ieguvēja Jāņa Čudova sniegums, kuram izdevās arī divreiz kāpt uz goda pjedestāla.

Pēc 2016.gada sezonas vairāki braucēji tiks svītroti no Izaicinājuma kausa ieskaites, jo tagad jādomā par citiem horizontiem. Jurijam, Renāram un Jānim pievienosies arī Rūdolfs Šmits, kurš trīs reizes kāpa uz pjedestāla, kā arī Krists Ziders, kura meistarības un pieredzes līmenis kartingā ir pārāk augsts Izaicinājuma kausa idejai.

2016.gada čempionāta godalgotās vietas

1.vieta - Krišs Jaunzemis (SNB Racing)
2.vieta - Andrejs Laipnieks (SNB Racing)
3.vieta - Jurijs Fedorenko (FM Racing)
4.vieta - Renārs Paiders (Spiediens)
5.vieta - Gatis Bergmanis (Baltic Auto Parts)
6.vieta - Jānis Čudovs (3Pera)

Komandām bez pārsteigumiem trešo reizi par čempioniem kļuva "SNB Racing" ar Krišu un Andreju un pirmo reizi arī ar trešo braucēju Rūdolfu Šmitu sastāvā. Komanda uzvarēja 16 no 17 posmiem, izcīnot 334 no 340 iespējamiem punktiem. Vienīgie, kam vēl pa spēkam bija uzkāpt uz pjedestāla augstākā pakāpiena bija "Spiediens" ar Renāru Paideru, Artūru Bonderu un Tomu Kalnīti sastāvā, savukārt trešie, pusi sezonas braucot bez līdera Dāniela, finišēja "ZDK" - komanda, kurā nospiedošs dāmu pārsvars, ar Zani Katrīni Mēnesi, Kristīni Mēnesi un Dānielu Lāci sastāvā

2016.gada čempionāta godalgotās vietas komandu vērtējumā

1.vieta - "SNB Racing" (Krišs Jaunzemis, Andrejs Laipnieks, Rūdolfs Šmits)
2.vieta - "Spiediens" (Renārs Paiders, Artūrs Bonders, Toms Kalnītis)
3.vieta - "ZDK" (Dāniels Lācis, Zane Katrīne Mēnese, Kristīne Mēnese)

Debitantu ieskaitē šoreiz, pat braucot tikai pusi sezonas, bez lieliem pārsteigumiem par Gada debitanta šķīvja ieguvēju kļuva Kaspars Zuģickis, toties par otro vietu cīņa notika līdz pat pēdējam posmam.

2016.gada čempionāta debitantu ieskaite

1.vieta - Kaspars Zuģickis (Dynamit)
2.vieta - Kristaps Ķilkuts
3.vieta - Artūrs Vīķis (FM Racing)

Izaicinājuma kausa cīņas jau tika apskatītas, analizējot cīņu par trešo vietu čempionātā, šajā sezonā sešiem Izaicinājuma kausa dalībniekiem izdevās finišēt pirmajā desmitniekā un četriem pirmajā sešiniekā. Izaicinājuma kausa vēsturē tāds sasniegums ir pirmo reizi - 2013. un 2015.gadā divi finišēja sešiniekā, bet četri desmitniekā, savukārt 2014.gadā tikai viens sešiniekā un trīs desmitniekā. Pirmo reizi vēsturē Izaicinājuma kausa dalībnieks sezonas kopvērtējumā iekļuva pirmajā trijniekā, to pat nespēja paveikt divkārtējais čempions 2013.gadā.

2016.gada Izaicinājuma kausa ieskaite

1.vieta - Jurijs Fedorenko (FM Racing)
2.vieta - Renārs Paiders (Spiediens)
3.vieta - Gatis Bergmanis (Baltic Auto Parts)

Lemānas sezona līdzīgi kā čempionāts bija divu komandu cīņa, kas stipri kontrastē ar iepriekšējo sezonu, kad vēl pirms pēdējā posma uz titulu pretendēja piecas (!) vienības. Sīvā cīņā, viens otru uzraugot un sekojot, kā arī uzvaras dalot brālīgi (3 pret 3), par čempioniem ar piecu punktu pārsvaru (mazākais čempionu pārvsars vēsturē) otro reizi kļuva "SNB Racing", bet komandas dalībnieks leģendārais Ivars Strencis par LeMans čempionu kļuva trešo reizi pēc kārtas un ceturto kopumā. Pieskaitot trīs "B" līgas titulus laikā no 2010. līdz 2012.gadam un 2013.gadā izcīnīto Openkart čempiona nosaukumu, Ivaram nu ir astoņi tituli. Ivara karjerā no lielajiem sasniegumiem trūkst tikai viena - uzvaras ceļojošajā kausa izcīņā. Starp citu komandas biedram Krišam šobrīd ir seši lielie panākumi - divi čempiontituli, divas uzvaras kausa izcīņā un divi LeMans tituli.

2016.gada LeMans komandu sprinta sacensību seriāls

1.vieta - "SNB Racing" (Krišs Jaunzemis, Andrejs Laipnieks, Ivars Strencis, Rūdolfs Šmits)
2.vieta - "Baltie" (Kristaps Grīnieks, Mareks Štolcermanis, Harijs Cīrulis, Normunds Skreija, Kārlis Strazdiņš)
3.vieta - "ZDK" (Dāniels Lācis, Zane Katrīne Mēnese, Kristīne Mēnese, Jurijs Fedorenko)
Apbalvošanā 2016.gada kausa izcīņas uzvarētājam tika arī pasniegts lielais kauss ar iegravētu uzvarētāja vārdu. Kausam nu palikusi vairs viena brīva skaldne.

2016.gada Ceļojoša kausa izcīņa

1.vieta Dāniels Lācis
2.vieta - Krišs Jaunzemis
3.vieta - Andrejs Laipnieks
Citādas sacīkstes un eOpenkart

Pēc apbalvošanas ceremonijas dalībnieki pārvietojās uz Biķernieku birojas slotcar trasi, kur trases saimneika Pētera Dūņa un openkartista, kā arī ViaSAT Sport pārstāvja, Tāla Meļķa gādīgā uzraudzībā notika improvizētas slotkāru sacīkstes, kuras beigās kāds, ja nemaldos Artūrs Freimanis, nosauca par eOpenkart. Lai tā būtu! Katrā ziņā acis visiem mirdzēja un nervi bija čupā, sacīkstē piedalījās 20 dalībnieki, 12 veica divus braucienu, bet 8 vienu. Sacīkstes formāts pavisam vienkāršs un savā ziņā līdzinās mūsu pašu kausa izcīņas principam - katrs veica 2 minūšu ilgu treniņu, tad pirms sacīkstes minūti ilga iesildīšanās. Starts no vietas visiem no vienas līnijas, pēc 1:15 minūtēm mainās mašīnām, kamēr katrs ir izbraucis pa katru no astoņiem celiņiem, kuru raksturs atšķiras un ir jāpielāgojas. Kopā sacīkste ilgst desmit minūtes un uzvar tas, kuram dators ir fiksējis visvairāk nobrauktus apļus.

Trasē ir astoņi celiņi un astoņas mēroga modeļu mašīnītes, kuras darbina elektrība, bet gropē notur "kuģītis" - līkumā iebrauksi par ātru - izlidosi no gropes un būsi atkarīgs no tobrīs "mehanizējošoās brigādes", proti malā esošo sacīkstes dalībnieku, kuri noevietoti posteņos līkumos, reakcijas un žēlsirdības, lai atkal ieliktu bolīdu atpakaļ gropē. Mašīnītes elektrību saņem no sliedītes trasē, ātrumu nosaka braucējs ar pulti, mainot strāvas stiprumu, piedziņa ir uz aizmugurējo tiltu ar nelielu elektromotoru. Jā šīs mašīnas brauc "jūzam" arī, nopietnos mačos svarīgs ir arī riepu sastāvs - viss ļoti nopietni.

Bez lieliem pārsteigumiem par pārliecinošu uzvarētāju, veicot 70,19 apļus, kļuva viens no šī sporta veida virzītājiem Latvijā, sens Openkart draugs, Alfistu kluba slotkāru čempionāta uzraugs un kluba biedrs, visa itāliskā motorizētā transporta pazinējs Tāls Meļķis, tomēr viņš neuzstādīja labāko apļa laiku. Tas izdevās tikai 17.vietā finišējušajam Gatim Bergmanim (Pēteris apstiprināja, ka tā nav sistēmas kļūda), viņa laiks 7,570 sekundes. Apļa laiku zem astoņām sekundēm izdevās uzrādīt vēl trīs braucējiem - protams, Tālam, kā arī Jānim Čudovam un Ričardam Freibergam.

Sacīkstē otrā vieta, to izcīnot otrās sacīkstes pēdējā celiņā, Jānim Čudovam (62,89 apļi), bet trešais Uldis Galdiņš (61,99). Tikmēr gandrīz visiem, protams, par lielu prieku bija iespēja finišēt pirms divkārtējā Openkart čempiona, kurš ierindojās 19.vietā, bet Andrejs Laipnieks gan brīžiem pretendēja pat uz pjedestālu, beigu beigās ierindojoties sestajā vietā. Beidzot rezultātu annālēs redzam Mārča (16.vieta) un Bruno Freiberga vārdu (5.vieta). Ceturtais trešdaļapli aiz pjedestāla Ričards Freibergs.

Sporta veids aizraujošs, iespējams labs veids kā pāris reizes gadā arī openkartistiem ārpus kartinga sacīkšu aprites socializēties un atpūsties.

Jubilejas sezona tagad ir pilnīgi oficiāli noslēgusies. Pēc četrām nedēļām sāksim jauno sezonu. Būs dažas izmaiņas, daži jaunievedumi, apkoposim aptaujā paustās idejas un sāksim 23.februārī 2017.gada sezonu, visi no vienas starta līnijas.

Izmantotie resursi:
Openkart - amatieru kartinga sacensības