Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Nauris Mackevičs

Viedoklis: Spīdveja sezona ar "+" zīmi, bet nākamā?

Viedoklis: Spīdveja sezona ar "+" zīmi, bet nākamā?
Latvijas spīdveja komanda
Foto: www.latvijasspidvejs.lv

Noslēgumam tuvojas 2009. gads, kas Latvijas spīdvejam nepārprotami kļuvis par vienu no veiksmīgākajiem tā pastāvēšanas vēsturē. Pienācis laiks atskatīties uz sasniegto šogad, kā arī jāizvērtē nākotnes perspektīvas.

Spīdvejs Latvijas teritorijā ienāca jau 60. gados, bet pagājušajā gadā Daugavpils spīdvejs (tieši šeit ir meklējami Latvijas spīdveja pirmsākumi) svinēja 45. dzimšanas dienu. Tā tika nosvinēta ar veiksmīgu vietējā kluba "Lokomotīve" debiju Polijas 1. spīdveja līgā - ieņemta piektā vieta. Citās frontēs sasniegumi tika gaidīti lielāki, taču neko darīt. Visas cerības tika atliktas uz šo sezonu, un, jāsaka, ka Latvijas braucēji 2009. gadā nepievīla - labs starts dažāda līmeņa individuālajos mačos, sekmīgs starts Polijas 1. spīdveja līgā, sekmīgi noorganizēts "Grand Prix" posms. Bet nu par visu pakāpeniski.

"Lokomotīve" šokē, bet eiforijas sajūta ātri pazūd

Nepārprotami galvenais atskaites punkts ir komandas "Lokomotīve" starts. Ja vēl pāris gadus iepriekš priecājāmies par veiksmīgu startu Polijas 2. spīdveja līgā, šogad komandas mērķis bija iekļūšana starp medaļniekiem 1. līgā. Pats sezonas sākums ne par ko labu neliecināja, jo izbraukumā "Lokomotīve" izskatījās pagalam negatava cīnīties ar sāncenšiem. Par laimi, Daugavpils treks Polijas klubiem palika neatminama mīkla līdz pat pašai sezonas izskaņai - deviņas uzvaras pēc kārtas. Veiksmīgais sniegums savā trekā, kā arī dažādas konkurentu likstas ar finansēm, ļāva diezgan viegli nodrošināt sev vietu labāko sešiniekā, kas savukārt garanēja iekļūšanu pusfinālā.

Ja uzvara divu sacīkšu summā pret Gņežno "Start" vairāk vai mazāk bija jāuzskata par likumsakarīgu, tad negaidītā Žešuvas "Marma" sakaušana pusfinālsacīkšu pirmajā gonkā šokēja ne tikai visus Latvijas spīdveja līdzjutējus, bet arī Polijas. Protams, ka arī šajā gadījumā var atrast skaidrojumu šādam negaidītam notikumam - "Marma" uz Daugavpili bija atbraukusi ne tuvu ne labākajā sastāvā, savu spēku pierādot vien savā trekā, kad "Lokomotīve" tika samalta miltos. Summā gan gavilēt varēja mūsējie. Šī uzvara garantēja vismaz sudraba medaļas Polijas 1. spīdveja līgā, kā arī izredzes tikt Ekstralīgā. Daudzi komandas atbalstītāji bija reālisti, saprotot, ka tikt Ekstralīgā būs ļoti grūti, taču vismaz priecājās par iespēju klātienē vērot augsta līmeņa braucējus. Finālā pret lielisku nokomplektēto Tarnuvas "Unia" pārliecinoši tika zaudēts abos mačos, bet no cīņas par iekļūšanu Ekstralīgā komanda atteicās...

Šāds kluba solis pirmajā brīdī varētu pārsteigt, taču ir jāsaprot, kādēļ tas tika darīts. Nevienam nav noslēpums, ka klubam ir ļoti nopietnas problēmas ar finansējumu - ilgāku laiku algas nesaņēma darbinieki, klubs bija parādā arī braucējiem. Šādā situācijā komanda nolēma ietaupīt līdzekļus. Ja būtu izdevies paveikt brīnumu, respektīvi, iekļūt Ekstralīgā, būtu nepieciešami papildus līdzekļi (ap 200 tūkstošiem latu), lai aprīkotu treku pēc visiem Ekstralīgas stantdartiem. Ja "Lokomotīve" nebūtu spējīga to nodrošināt, nāktos atkal startēt Polijas 2. līgā, kas būtu milzīgs solis atpakaļ. Otrā vieta Polijas 1. spīdveja līgā ir visu laiku labākais Latvijas spīdveja sasniegums!

Diemžēl skaistu punktu sezonai neizdevās pielikt arī Latvijas atklātajā spīdveja čempionātā, jo tas vienkārši nenotika. Arī šeit skaidrojums ir vienkāršs - atkal jātērē naudas līdzekļi, pie tam iegāza arī laikapstākļi, jo sagatavot treku atbilstoši visām vajadzībām bija praktiski nereāli. Tādējādi šogad nevienu par labāko Latvijas spīdvejistu nosaukt nevar, kaut arī Latvijas čempionāts beidzot būtu devis atbildi uz jautājumu, vai Maksims Bogdanovs ir kļuvis spēcīgāks par Grigoriju Lagutu?

Prieks, ka šosezon izdevās piepildīt sen lolotu sapni - video tiešraidē Sportacentrs.com piedāvāja iespēju vērot Polijas 1. spīdveja līgas mačus. Lai arī ne viss vienmēr gāja gludi (stadionā nav visas nepieciešamās tehnikas + tas ir pat ļoti dārgs prieks), vismaz kaut kādu priekšstatu par šo sporta veidu varēja iegūt jebkurš.

Video no Polijas 1. līgas izslēgšanas sacīkstēm: Video: Daugavpils "Lokomotīve" iekļūst Polijas...

Braucēji

Lai cik daudz spīdvejā nozīmē braucamais, treks, laikapstākļi un daudzas citas blakus lietas, galvenais ir un paliek braucējs. Tieši kvalitatīvā braucēju atlase, kā arī jauno sportistu progress ļāva daugavpiliešiem sasniegt augstāko sasniegumu Latvijas spīdveja vēsturē. Mēģināsim analizēt katra braucēja paveikto gan Polijas 1. spīdveja līgā, gan arī individuālajos mačos.

Maksims Bogdanovs
Lai arī jau vairākus gadus ierasts Latvijas spīdveja sasniegumus un neveiksmes attiecināt uz Grigoriju Lagutu, šoreiz sāksim ar Maksimu Bogdanovu, jo Latvijas valdība vairs nemaz neizskata iespēju Grigorijam piešķirt Latvijas pilsonību, bet galvenais, ka arī pats braucējs vairs īpaši pēc tās netiecas. 20 gadus vecais Bogdanovs ar savu sniegumu turpināja priecēt arī šogad. Maksims kļuva ne tikai par labāko junioru Polijas 1. spīdveja līgā, bet arī par vienu no labākajiem braucējiem vispār. Pats galvenais, ka Maksims bija starp tām retajām lokomotīvēm, kuras labi brauca arī izbraukumā. Daudzi uzskata, ka Maksims jau ir pāraudzis meistarībā Grigoriju Lagutu, taču vēl šogad uz šo jautājumu atrast atbildi nevarēsim.

Šogad Maksimu pamanīja arī Zviedrijā, kur viņš veiksmīgi startēja Zviedrijas 2. līgā. Maksima tikšana kādā spēcīgākā klubā ir vairs tikai laika jautājums, tas ir skaidrs jau šobrīd. Kur viņš startēs nākamgad, tas gan pagaidām vēl ir nezināms. Vienmēr runīgais un smaidošais Maksims šosezon netika pie iespējas startēt Latvijas "Grand Prix", taču pats viņš par to īpaši nepārdzīvoja. Labi nobrauca "Grand Prix" kvalifikācijā, kur spēja aizkļūt līdz finālam (pirmais Latvijas braucējs, kurš to iespējis). Vienīgais melnais traips šajā sezonā ir neveiksmīgais sniegums pasaules junioru čempionātā, jo neizdevās pat tikt finālā. Nākamgad viens no fināliem notiks Daugavpilī, tā ka varam cerēt uz kādu no medaļām.

Vērtējums: 9+

Artjoms Laguta
Viens no visas pasaules labākajiem jaunajiem braucējiem, kurš gan savā svarīgākajā startā - pasaules junioru čempionātā palika tikai 12. vietā. Ja sezonas sākumā Artjoms izskatījās negatavs, sezonas otrajā pusē brauca vienkārši lieliski, kopā ar savu vecāko brāli un Bogdanovu velkot komandu uz priekšu. Uztrauc tas, ka brīžiem Artjoms brauc pārāk egoistiski, taču par viņa potenciālu šaubu nav. Labi brauca arī Krievijas čempionātā. Tāpat kā vecākais brālis bija izteicis vēlmi iegūt Latvijas pilsonību, taču nekādas tālākas virzības šajā jautājumā nav bijis. Cerams, ka paliks komandā un Latvijā arī nākamgad.

Vērtējums: 8+

Grigorijs Laguta
Nekas nav mainījies - Grigorijs joprojām ir "Lokomotīve" līderis, taču atkal sezonas izskaņā sāka iezīmēties jau ierastā slimība - nobraukt stabili visu sezonu viņam nav pa spēkam. Pēc spoža sākuma sekoja virkne neveiksmju sezonas beigu daļā. Bez viņa "Lokomotīve" pie sudraba medaļām netiktu noteikti, taču no Grigorija tika gaidīts mazliet vairāk, tieši izbraukuma mačos. Arī Latvijas "Grand Prix" posmā "tikai" 13. vieta, kaut arī bija reālas iespējas tikt labāko astotniekā (tika diskvalificēts izšķirošajā braucienā). Arī Zviedrijas Elites sērijā izšķirošajos mačos bija švaks, nespējot palīdzēt komandai izpildīt tai izvirzītos uzdevumus. Diemžēl joprojām Griša ir Krievijas pilsonis un izskatās, ka tā arī paliks uz visiem laikiem. Sīkāk par šo jautājumu jau rakstījām šeit: Viedoklis: Vai bez Lagutas Daugavpilī būtu svētki? . Cerēsim, ka šo lielisko braucēju redzēsim "Lokomotīve" rindās arī nākamsezon.

Vērtējums: 8

Romāns Považnijs
Vēl viens "Lokomotīve" leģionārs no Krievijas, kurš aizvadītajā sezonā priecēja Daugavpils publiku. "Lokomotīve" nebija Romāna pamatdarba vieta, tādēļ vairākas sacīkstes viņš izlaida. Par viņa lietderību vislabāk varēja pārliecināties tajās sacīkstēs, kad viņa nebija. Brauca labi, taču trūka stabilitātes, pārsvarā jau tehnikas dēļ bieži bija spiests samierināties ar pēdējām vietām. Nekad nav kautrējies izteikties diezgan skarbi gan par sevi, gan par tehniku. Viņa piesaistīšana komandai bija viens no lielākajiem "Lokomotīves" sasniegumiem starpsezonā (galvenais notikums - brāļu Lagutu saglabāšana komandā).

Vērtējums: 8

Vjačeslavs Giruckis
Ja vēl iepriekšējā sezonā nelikās, ka no Sjavas varētu kaut kas iznākt, tad tagad domas ir mainījušās. Jā, paļauties uz viņu nevar joprojām, jo sniegums nav stabils, taču viņam piemīt kāda ļoti laba īpašība - viņš brauc ļoti agresīvi (agresīvākais braukšanas stils komandā), nerespektējot nevienu sāncensi. Stabilitātes nav, tehnika ar vēl nav ne tuvu tajā augstākajā līmenī, bet galvenais ir neapstāties pie sasniegtā. 20 gadus vecais braucējs veiksmīgi nostartēja dažādos individuālajos mačos, negaidīti tiekot pasaules junioru čempionāta finālā.

Vērtējums: 8

Jevgēņijs Karavackis
Kādā citā komandā pie teikšanas tiktu vairāk, taču "Lokomotīve" rindās ir vēl trīs spēcīgi juniori, tādēļ iespēju sev pierādīt nav tik daudz. Noteikti ir progresējis, taču spilgtāk pratis nobraukt individuālajos mačos, nevis komandas - Eiropas junioru un pieaugušo čempionātos. Pagaidām atpaliek no Girucka, taču 19. gadīgajam braucējam ir iekšā.

Vērtējums: 7

Andrejs Koroļovs
"Šo s*da uzvaru nodrošināju es," tieši šis Koroļova izteiciens visspilgtāk palicis atmiņā no šīs sezonas. Laikam jau visprasīgākais braucējs pret sevi. Ja jūt, ka nevarēs cīnīties par uzvarām, nebrauks. Grūti viņam klājies visas sezonas garumā. Bijuši labi starti savā trekā, bet par savu sniegumu izbraukumā saņēmis daudz kritikas. Viņa pieredze, protams, noder jaunajiem braucējiem, bet nu lidojošo Koroļovu laikam jau vairs nekad neredzēsim. Nākamsezon vēl solījies startēt, bet tā arī varētu kļūt arī par viņa pēdējo sezonu. Paldies par milzīgo ieguldījumu Daugavpils spīdveja attīstībā un popularizēšanā, bet nu labākie gadi jau ir aiz muguras (sezonas izšķirošajos mačos gan pierādīja, ka ir ļoti vērtīgs braucējs, tādēļ arī vērtējums ticis paaugstināts).

Vērtējums: 5

Kjasts Puodžuks
Viens no visu laiku talantīgākajiem Latvijas spīdvejistiem (Eiropas junioru vicečempions) aizvadījis vēl vienu sezonu, pēc kuras rodas jautājums - ko šis sportists dara spīdvejā? Joprojām brauc ļoti bailīgi, tehnika arī nav līmenī. Uz pārējo braucēju fona neizceļas praktiski ne ar ko. Uz rokas pirkstiem var saskaitīt tās sacīkstes, kuras viņš aizvadīja veiksmīgi. Sezonas izskaņā pārliecinoši zaudēja vietu komandā. Par veiksmīgu var nosaukt tikai viņa sniegumu Zviedrijas 2. līgā, kur viņš kļuva par līgas vājākās komandas līderi. Steidzami jāpārdomā savi nākotnes plāni.

Vērtējums: 4

Leonīds Paura
Pēc viena no viņa braucieniem, kāds no līdzjutējiem iesaucās: "Vācies prom no komandas!". Tas īsumā arī varētu raksturot Pauras nozīmi vienībā. Gadi iet, bet progress nav novērojams. Sezonas sākumā nebrauca praktiski vispār, bet, pēc šausmīgajiem Hefenbroka un Puodžuka iznācieniem, ieguva iespēju atkal sevi pierādīt. Neizdevās...

Vērtējums: 2

Citi
Lielākā sezonas vilšanās ir Kristians Hefenbroks, kurš tika paņemts komandā, kā viens no potenciālajiem līderiem, bet ātri vien tika izviests no tās ārā. Vēl bija arī tāds braucējs kā Danils Ivanovs, taču viņš aizvadīja tikai vienu sacīksti, tādēļ par viņa varēšanu grūti spriest.

Latvijas "Grand Prix"

Sliktie laikapstākļi vēl dienu pirms sacīkstēm nesolīja neko labu, taču sacensību dienā viss bija kārtībā. Laiks bija labs un sacīkstes noritēja ļoti gludi. Svarīgākais, ka ilgu laiku visus līdzjutējus priecēja Grigorijs Laguta, kurš kā līdzīgs ar līdzīgu cīnījās ar visiem pasaules labākajiem braucējiem. Diemžēl cerības tikt pusfinālā izzuda pēdējā braucienā, kad par agresīvu manevru pret Nilu Kristianu Iversenu viņš tika diskvalificēts. Beigās tikai 13. vieta, kaut arī gaidījām vairāk. Pie iespējas startēt netika arī Maksims Bogdanovs un Vjačeslavs Giruckis, kuri tā arī palika rezervē. Pašas sacīkstes bija ļoti interesantas un noslēdzās ar vairāk nekā pelnītu Grega Henkoka uzvaru. Protams, ka arī šogad ne viss norisinājās gludi (sīkāk var iepazīties šajā rakstā: http://sportacentrs.com/motosports/spidvejs/02082009-panakumi_izdailo_svetkus), taču tas pārsvarā jutās tikai aizkulisēs, tādēļ Daugavpils var lepoties ar paveikto. Nākamgad šādu svētku pie mums vairs nebūs, taču cerēsim, ka dižķibeles laiki kādreiz beigsies un 2011. gadā atkal varēsim priecāties par pasaules elites atbraukšanu uz Latviju.

Latvijas "Grand Prix" Foto: Foto: Spīdveja svētki Daugavpilī
Sacensību apraksts: Daugavpilī pārliecinoši uzvar Henkoks

Ko varam sagaidīt no nākamās sezonas?

Labā ziņa ir tā, ka spīdvejs Latvijā būs arī nākamsezon, pie tam "Lokomotīve" turpinās startēt Polijas 1. spīdveja līgā. Šosezon sasniegto atkārtot būs grūti, pie tam arī apetīte aug ēdot. Ja izdosies saglabāt šīs sezonas sastāvu un varbūt piesaistīt vēl vienu spēcīgu braucēju, medaļās būsim noteikti. Daudz kas būs atkarīgs no tā, vai komandā paliks brāļi Lagutas.

Protams, ka sliktākā ziņa ir tā, ka nākamgad Latvijā vairs nenotiks "Grand Prix" posms. Šādu lēmumu pieņēma Latvijas posma organizētāji, aizbildinoties ar to, ka trūkst finansējuma, kā arī to, ka Daugavpilī notiks viens no trīs pasaules junioru čempionāta fināliem. Skaidrs, ka junioru čempionāts (pie tam tikai viens no trīs fināliem) nevar pat salīdzināties ar "Grand Prix" posmu, kurš piesaistīja lielu žurnālistu un, protams, līdzjutēju uzmanību. Tik liels tūristu pieplūdums Daugavpilī vairs nekad nav novērojams. Arī tik liels ikgadējs sporta notikums Latvijā notiek ļoti reti. Pats galvenais, ka mūsu braucējiem zūd iespēja sacensties ar visiem pasaules labākajiem. Mīnusu patiešām ir daudz, bet nu var saprast, ka finansējuma klubam nav. Galvenais, lai izdodas nokārtot visas parādsaistības. Pasaules junioru čempionāta fināls arī būs liels notikums, jo viens no galvenajiem favorītiem uz uzvaru būtu mūsu pašu Maksims Bogdanovs, bet pārsteigt varētu arī citi mūsu jaunie - Artjoms Laguta, Vjačeslavs Giruckis, Jevgēņijs Karavackis.

Domājams, ka nākamgad varētu sagaidīt arī lielāku Latvijas spīdvejistu diasporu ārzemēs, jo mūsu braucēju akcijas spīdveju tirgū pamatīgi cēlušās. Ļoti interesanti, kā spīdveja attīstību ietekmēs Igora Mališkova iesaistīšanās šajā lauciņā. Visiem zināms, ka naudas šim vīram netrūkst. Pagaidām gan vēl nav zināms, kādā veidā Mališkova kungs vēlas iesaistīties šī sporta veida sponsorēšanā. Par Daugavpils Domes priekšsēdētāju kļuvis Jānis Lāčplēsis, kurš pats ir kaislīgs šī sporta veida atbalstītājs, kas noteikti ietekmēs arī Domes attieksmi pret šo sporta veidu.

Krīze spīdvejā patiešām jūtas, taču, izskatās, ka vēl vismaz uz sezonu spīdvejs tiks glābts, kaut arī "Grand Prix" posmu nācās ziedot! Vēlot veiksmi mūsu spīdvejistiem, portāls Sportacentrs.com novēl veiksmi visiem spīdvejistiem un šī sporta veida līdzjutējiem. Gaidīsim panākumus nākamsezon!

Latvijas spīdveja rezultāti nozīmīgākajos mačos 2009. gadā

SacensībasVietaKlubs (Sportists)
Latvijas GP posms13. vietaGrigorijs Laguta
GP seriāla kopvērtējums20. vietaGrigorijs Laguta
GP kvalifikācija14. vietaMaksims Bogdanovs
U-21 pasaules čempionāts15. vietaVjačeslavs Giruckis
Eiropas čempionāts11. vietaJevgēņijs Karavackis
Eiropas U-19 čempionāts10. vietaJevgēņijs Karavackis
Eiropas pāru čempionāts7. vietaLatvija (Giruckis + Karavackis)
Pasaules kauss10. vietaLatvija
Eiropas čempionvienību kauss6. vietaLokomotīve
Polijas 1. spīdveja līga2. vietaLokomotīve

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-25 18:53, pirms 14 gadiem
ja nebuutu naura un tollija,tad spidvejs latvijaa sen jau buutu izmiris!
, 2009-10-25 21:06, pirms 14 gadiem
Par bildi.
Es varu derēt, ka viņi labprātāk turētu krievijas karodziņu rokā...
Un kas tā tāda latviešu valoda, viņiem diemžēl neinteresē...
, 2009-10-25 21:10, pirms 14 gadiem
elwo rakstīja: tas tikai interesee D-pils iedziivotaajus
Aizej uz stadionu un paskaties kāda tur atmosfēra. varbūt pat cilvēku staigā vairāk nekā uz Dinamo Rīga!!!
, 2009-10-25 21:30, pirms 14 gadiem
arrived rakstīja: Par bildi.
Es varu derēt, ka viņi labprātāk turētu krievijas karodziņu rokā...
Un kas tā tāda latviešu valoda, viņiem diemžēl neinteresē...
un tomēr viņi aizstav Tavas valsts godu (Laguta Pasaules Grand Prix kausā brauc zem Latvijas karoga)
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2009-10-26 00:47, pirms 14 gadiem
arrived rakstīja: Par bildi.
Es varu derēt, ka viņi labprātāk turētu krievijas karodziņu rokā...
Un kas tā tāda latviešu valoda, viņiem diemžēl neinteresē...
deret tu vari kada konfidenciala vieta, kad kaut kas nelien no cauruma!!!
Ja vini gribetu vini turetu krievijas karogu... ne taja slepjas problema tu jefinj!!!
, 2009-10-26 00:49, pirms 14 gadiem
arrived rakstīja: Par bildi.
Es varu derēt, ka viņi labprātāk turētu krievijas karodziņu rokā...
Un kas tā tāda latviešu valoda, viņiem diemžēl neinteresē...
Ja turetu un labrat turetu,Jo par Ladgali neviens neinteresejas.Un cilveki ciena Krievalodigus cilvekus.
, 2009-10-26 00:50, pirms 14 gadiem
Guntis7 rakstīja: Aizej uz stadionu un paskaties kāda tur atmosfēra. varbūt pat cilvēku staigā vairāk nekā uz Dinamo Rīga!!!
Piekritu,pac no Daugavpils un cilveku pilns ,un atmosfera burviga !!
, 2009-10-26 00:53, pirms 14 gadiem
Shogad Max burvigu sniegumu paradija, vijam cepuri nost ! Zel protams ka neklalificejas SGP,nu vel vis prieksha.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.
Lānss Strols. Foto: Motorsport.com

Strols ātrākais Ķīnas F1 posma vienīgajā treniņā

"Aston Martin" komandas pilots Lānss Strols Ķīnas GP izcīņas vienīgā treniņa pašā izskaņā uzrādīja labāko rezultātu, sev aizmugurē atstājot Oskaru Piastri un F1 čempionāta līderi Maksu Verstapenu.