Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

"Volkswagen" ar elektromobili pārspēj gan Dambja Paikspīkas rekordu, gan absolūto

Ints Megnis
Ints Megnis

"Volkswagen" ar elektromobili pārspēj gan Dambja Paikspīkas rekordu, gan absolūto
Romēns Dimā finišē Paikspīkā
Foto: Volkswagen Motorsport

Paikspīkas kalnā braukšanas sacensībās, kas notiek jau kopš 1916. gada, aizvadītajā nedēļas nogalē uzvarēja "Volkswagen" elektromobilis, turklāt ne tikai pārspēja Andra Dambja radītās automašīnas rekordu starp elektromobiļiem, bet arī absolūto rekordu, kas piederēja slavenajam francūzim Sebastjēnam Lēbam.

Par Paikspīkas sacīkstēm Latvija uzzināja, kad vairākas reizes tajā piedalījās Latvijā ražotās "Drive eO" automašīnas, kurām tika izvirzīts mērķis uzvarēt absolūtajā vērtējumā. Pirmie mēģinājumi izvērtās neveiksmīgi - 2013. gadā Jāņa Horelika pilotētā mašīna piedzīvoja smagu avāriju, bet gadu vēlāk uzrādīja ļoti pieticīgu rezultātu.

Mēģinājumi attaisnojās 2015. gadā, kad "Drive eO" radītais viena megavata elektriskais automobilis ar jaunzēlandiešu pilotu Rīsu Millenu finišēja pēc deviņām minūtēm un 7,222 sekundēm, kļūstot par pirmo elektromobili vēsturē, kas uzvarējis absolūtajā ieskaitē. Tāpat par sekundi tika pārspēts elektromobiļu rekordu. Savukārt vēl pēc gada "Drive eO" un Millens pabrauca zem deviņām minūtēm, bet absolūtajā ieskaitē piekāpās francūzim Romēnam Dimā, pārtraucot Paikspīkas kampaņu.

Sacensību rekords kopš 2013. gada piederēja Lēbam, kurš toreiz finišēja pēc astoņām minūtēm un 13 sekundēm, tomēr šogad Paikspīkā ambiciozi mērķi bija "Volkswagen", kas arī tos realizēja. Pērn oktobrī uzņēmums paziņoja, ka būvē elektrisko mašīnu, kas varētu sasniegt jaunu trases rekordu, un martā to prezentēja. Automašīnu šī gada sacīkstē pilotēja tieši Dimā, kļūstot par pirmo, kurš pabraucis zem astoņām minūtēm - 7:57,148. Līdz ar to Lēba rekords tika pārspēts par vairāk nekā 16 sekundēm, bet Millena elektromobiļu rekords par gandrīz minūti.

“Volkswagen I.D. R” jauda ir 670 zirgspēki, taču, tā kā tam nav iekšdedzes dzinēja un citu līdz ar to nepieciešamo komponenšu, mašīnas svars sasniedz vien 1099 kilogramus. Savulaik "Peugeot" komanda un Lēbs rekordu uzstādīja ar 1595 zirgspēkus jaudīgu auto, šajās sacīkstēs jaudas un svara attiecībai ir izšķirošā nozīme.

Vismaz sprinta režīmā šī gada auto esot ātrāks pat par “Formulu 1”, iepriekš paziņoja “Volkswagen” rūpnīca. 0-100 km/h tas spēj sasniegt nieka 2.25 sekundēs, bet paātrinājums līkumotajā Paikspīkas kalna trasē ir ārkārtīgi svarīgs. Laikā, kad F1 spēkrati bija aprīkoti ar V8 atmosfēriskajiem dzinējiem, to paātrinājuma rekords bija 1.7 sekundes. Tagad, kad “Formulā 1” startē ar V6 turbo motoriem, šis cipars esot lielāks, lai gan oficiāli rekordi nekur nav publiskoti.

Pēdējo reizi “Volkswagen” oficiālā komanda Paikspīkā startēja tālajā 1987. gadā, kad trasē devās ar 652 zirgspēkus jaudīgu “Golf” modeļa sacīkšu auto.

Elektriskās mašīnas tiek uzskatītas par ļoti parocīgām Paikspīkas sacīkstei, jo tās augstu virs jūras līmeņa nesaskaras ar papildus problēmām. Sacensībās tiek veikta 20 kilometrus gara distance ar 156 līkumiem

Izmantotie resursi:
https://www.theverge.com/2018/6/24/...

     [+] [-]

, 2018-06-25 16:39, pirms 6 gadiem
Būtu interesanti uzzināt iztēraeto un iegūldīto naudu , lai pārspētu Dambi )))