Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

LAF Folkreisa Ziemas kausa ieguvējs – Zālītis, uzvaras Plētienam un Krūmiņam

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

LAF Folkreisa Ziemas kausa ieguvējs – Zālītis, uzvaras Plētienam un Krūmiņam
Foto: autocross.lv

Par LAF Folkreisa Ziemas kausa ieguvēju kļuvis Māris Zālītis, kuram pēdējā posmā Vecpils autotrasē pietika ar trešo vietu kopvērtējuma uzvaras sasniegšanai. Ziemas sezonas pēdējā posmā folkreisā uzvaru guva Viesturs Plētiens, bet LAF Krosa komisijas autokrosa kausa Nacionālajā klasē labākais bija Dainis Krūmiņš.

Pirms pēdējā LAF Folkreisa Ziemas kausa posma drošās līderpozīcijās atradās Zālītis un Artis Biezais. Viņu starpā bija jānoskaidro, kurš būs ziemas sezonas uzvarētājs. Lielā mērā šī intriga atrisinājās jau kvalifikācijā, kad pēc tehnikas defekta un vēlāk saņemta trieciena jau pa stāvošu auto izstājās Biezais. Trešajā kvalifikācijā Artis palika stāvam trases malā, bet pāris apļu vēlāk pamattrases un Džokera apļa savienojuma vietā sadūrās Arta brālis Raivis un Māris Plūme. Māris slīdēja pa trasi ar nolauztu riteni, bet Raivis izbraucot no Džokera trāpīja Plūmes mašīnā. Abi pēc sadursmes ieslīdēja stāvošajā Arta Biezā mašīnā. Artim ar to cīņa bija galā. Tikmēr Zālītis nodrošināja vietu finālā, kas arī nozīmēja Valkas braucēja uzvaru kopvērtējumā.

Biezā izstāšanās gan saasināja situāciju cīņā par pārējām godalgām. Aizraujošā situācijā nonāca Andis Dreimanis, kurš ar labu sacīksti varēja pacelties uz kopvērtējuma otro vietu, bet ar sliktu sacīksti izkrist no trijnieka, zaudējot medaļu Viesturam Plētienam.

Folkreisa finālā uzreiz pēc kvalifikācijas nonāca visi atlikušie sezonas līderi – Plētiens, kurš ar īrēto SEAT uzvarēja visos kvalifikācijas braucienos, Zālītis un Dreimanis. Tāpat arī Jānis Kļava, savu otro folkreisa sacīksti aizvadījušais Kristaps Kļava un Viesturs Saukāns.

No starta vadībā pārliecinoši aiztraucās Plētiens, faktiski kļūstot neaizsniedzams sekotājiem. Zālītis sākotnēji uzņēmās otro vietu, kam sekoja Dreimanis, Saukāns, Sandris Vigulis un pārējie. Otrajā aplī veiktie Džokera apļi Zālīti un Saukānu turēja trijniekā, līdz ar to pozīciju sadales intrigu saglabāja pārējo vēlākās Džokera stratēģijas. Dreimanis, veicot Džokera aplī trešajā aplī, nonāca trešajā pozīcijā, bet nākamā apļa laikā noķēra un apdzina Zālīti, sasniedzot otro vietu. Finišā cīņā ar Saukānu un Viguli trešais Zālītis.

Šāds iznākums nozīmēja, ka Dreimanis Ziemas kausa kopvērtējumā aizlēcis garām Artim Biezajam, izcīnot otro vietu. Arta sezona glāba lieliskais handikaps pār sekotājiem pirms pēdējā posma. Plētiena uzvara nolika Viesturu tikai trīs punktu attālumā no Arta trešās vietas.

LAF Folkreisa Ziemas kausa kopvērtējumā aiz līderiem Zālīša, Dreimaņa, Biezā un Plētiena pozīcijas top-6 guva arī Sandris Vigulis un Ivo Gabrāns.

Komandu vērtējumā Plētiena, Saukāna un Viguļa Autocross.lv Folkreisa komanda guva pēdējā posma uzvaru, taču Zālīša un Ivo Gabrāna Kavita V noturēja kopvērtējuma pārsvaru (117:112), gūstot uzvaru LAF Folkreisa Ziemas kausā.

Par sezonas labāko junioru jau pirms pēdējā posma bija kļuvis Mairis Vigulis, bet Vecpilī uzvaru Junioru kausa ieskaitē sasniedza Kristaps Kļava. Kristaps savā pirmajā finālā guva atzīstamu desmito vietu. Starp citu, pēc finiša uz Kļavas mašīnu tika saņemti vairāki pirkšanas pieteikumi, taču šoreiz nostrādāja aizstāvības centieni, un komanda mašīnu saglabāja savā rīcībā.

LAF Krosa komisijas kausā dienas gaitā dominēja vienīgais Open 4500 klases pārstāvis Jānis Veģeris. Arī braukšana pirmajās divās kvalifikācijās ar bezradžu riepām nebija liela problēma – visas uzvaras. Finālā viņš pārliecinoši pirmais.

Taču skati bija pavērsti arī Nacionālās klases līderu cīņās. Pēc kvalifikācijas fināla pirmo starta rindu (Veģeris startēja nosacītā “nultajā” rindā, lai neiejauktos Krosa komisijas kausa punktu dalīšanā) sasniedza Dainis Krūmiņš, Viesturs Saukāns un Sandis Džeriņš. Taču bija skaidrs, ka pēc mokošas kvalifikācijas uz augšu rāpsies jaudīgie Jānis Kozlovskis, Juris Zembergs un pārējie.

Finālā dominēja Krūmiņš, sasniedzot pirmo LAF Krosa komisijas kausa posma uzvaru. Viņš aiz sevis atstāja lielisku fināla sākumu piedzīvojušo seriāla kopvērtējuma līderi Aivaru Galbāliņu, bet cīņa par trešo vietu starp Arno Upenieku un Jāni Kozlovski noslēdzās ar Jāņa mašīnas tehnikas defektu. Upeniekam gada pirmais pjedestāls, bet aiz viņa Zembergs, Saukāns un Ģirts Kuzmanis.

Sezonas kopvērtējumā, dodoties brīvlaikā pirms turpinājuma vasarā, līderpozīciju nostabilizējis Galbāliņš, sasniedzot 71 punktu. Taču par sekojošajām pozīcijām izveidojies īpašs sastrēgums: Krūmiņš (57), Kozlovskis (54), Džeriņš (53), Saukāns (52) un Kuzmanis (49) ir vienas kļūdas attālumā viens no otra. Seriāla vasaras daļa būs aizraujoša.

LAF Krosa komisijas autokrosa kauss šogad piedzīvojis izcilu izaugsmi, sarūpējot daudz regulāro braucēju. Ja iepriekšējās ziemās bija dažkārt ar grūtībām jāpulcē piecu braucēju kvorums, tad aizvadītajos posmos nevienā dalībnieku skaits nav bijis mazāks par deviņiem, pamatā turoties robežās no 12 līdz 14 braucējiem.

Noslēdzoties ziemas sezonai interesanta nianse – ja atmiņa un informācijas pieejamība neviļ, piecos aizvadītajos posmos ne folkreisā, ne autokrosā netika piedzīvots neviens kūlenis. Bija vieglākas un smagākas avārijas, taču kūleņu uzskaite Latvijas krosa saimē šogad vēl nav uzsākta. Tas ir pārsteidzoši, ņemot vērā, ka līdz šim pat viena sacīkste bez kūleņa šķita ārkārtas gadījums.

Neskatoties uz pāris atceltiem posmiem laika apstākļu (decembra Brenguļi) un saimniecisku iemeslu (marta Mūsa) dēļ ziemas sezona izdevās lieliska. Rīkotāji visi kā viens bija lieliski pastrādājuši, un visi pieci aizvadītie posmi bija īsti ziemas mači!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv