Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Folkreiss gatavs spožai 2021. gada izrādei, kur notiks cīņa par īpašu balvu

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Folkreiss gatavs spožai 2021. gada izrādei, kur notiks cīņa par īpašu balvu
Foto: Autocross.lv

Zināmi 2021. gada Folkreisa un Krosa komisijas autokrosa kausa kalendāri, noteikumu izmaiņas un interesantas cīņu norises nianses. Folkreisa braucēji uzsāks cīņu arī par kādu īpašu balvu!

Folkreisa Ziemas kauss paredzēts četros posmos, bet Folkreisa Vasaras kausā plānotas sešas sacensības. Ar Folkreisu kopā startējošā Krosa komisijas kausa izcīņa plānota deviņos posmos. Protams, kalendāru situāciju ziemā diktēs laika apstākļi, savukārt visa gada griezumā jābūt gataviem arī reaģēt uz Covid-19 “piedāvāto” situāciju.

Folkreisa sacensību nolikumos un tehniskajos noteikumos ir salīdzinoši nelielas izmaiņas, piemēram, punktu skaitīšanas nianses kvalifikācijas braucienos, gada maiņai atbilstošs Junioru kausa dalībnieku dzimšanas gads un citas nianses. Lielākās izmaiņas – radio sakari, kas šogad bija atļauti Junioru kausa braucējiem, no nākamā gada ir aizliegti pavisam.

Folkreisa noteikumi šobrīd tiek tulkoti angļu valodā, ar mērķi ieinteresēt kaimiņvalstu braucējus apmeklēt Latvijas sacensības.

Krosa komisijas kausa izcīņā galvenās izmaiņas ir pilnpiedziņas automašīnu izslēgšana no Pro klases. Šī nianse ilggadēji tika dēvēta par iemeslu, kāpēc Krosa komisijas kausā nestartēja vairāk vienas ass piedziņas dalībnieku. Šobrīd “iemesls” ir likvidēts, līdz ar to sagaidām vairāk dalībnieku Pro klasē.

AM 2000 klase nākamgad turpinās cīņu Krosa komisijas kausa ietvaros, kā šogad, lai gan sagaidāmas nianses reģionu kausu izcīņu norisē. Tā kā 2019. gadā tika pieņemti Am klašu tehniskie noteikumi, kuri ir spēkā 2020. un 2021. gadā, klases nākamgad startēs pēc jau ierastajiem šā gada principiem. Gaidāmas izmaiņas uz 2022. gadu.

Kā minēts, Folkreisam 2021. gadā paredzētas desmit sacensības, Krosa komisijas kausā – deviņas. Daudz būs atkarīgs no laika apstākļiem ziemā un pandēmijas situāciju visa gada garumā.

Šogad, kā ierasts, notiks Junioru kausa izcīņa, bet nolikumā pēc pāris gadu prombūtnes arī Dāmu kausa izcīņa. Seriāli notiks kopējā Ziemas vai Vasaras kausa ietvaros, taču ar diviem Superposmiem: vasarā Smiltenes un Vecpils posmos gan Junioru, gan Dāmu kausa klasei paredzēti atsevišķi finālbraucieni. Tas nozīmē, ka abu ieskaišu dalībniekiem, kuri neplāno aizvadīt pilnu sezonu, uz šiem diviem posmiem noteikti vajadzētu būt kaujas gatavībā, lai kuplinātu savas klases atsevišķā fināla sastāvu. Atgādinām, ka Junioru kausā startē dalībnieki vecumā no 14 līdz 18 gadiem.

Folkreisā turpināsies atraktīvā ieskaite Komandu kausā, kurā šogad, piemēram, uz starta pulcējās septiņu vienību dalībnieki. Tāpat cīņa paredzēta arī Klasika ieskaitē (automašīnas ar motora un ātrumkārbas novietojumu priekšpusē), kura gan pēdējos gados ieslīgusi radošajā krīzē dalībnieku skaita ziņā. Folkreisa Klasikā durvis ir atvērtas, atliek tik pievienoties! Arī šai klasei ir iespējama atsevišķu finālu aizvadīšana, taču tam nepieciešams atbilstošs dalībnieku skaits. Jāatzīmē, ka Ziemas kausā Klasikas braucēji var stāties uz starta ar radžu riepām.

Krosa komisijas kausa ieskaiti zaudējušie pilnpiedziņas braucēji netiek padzīti no pasākuma! Vasaras sezonā Priekules un Pilskalnu posmos pilnpiedziņas auto tiks gaidīti atsevišķā kausa izcīņas ieskaitē. Arī šajā gadījumā jāatzīmē – jo kuplāks būs dalībnieku skaits šajā klasē, jo reālāka ir šādas klases stabilizēšana ar pastāvīgu ieskaiti Krosa komisijas kausā.

No nākamā gada Folkreisā (arī autokrosā un rallijkrosā) Krosa komisijas padomes nozīmēti cilvēki veiks sacensību formālo vērtēšanu. Tā kā rīkot Folkreisa sacensības izteikuši vairāki līdz šim kalendāros netikuši rīkotāji, jāatrod veids, kā veicināt šādu rīkotāju un trašu ienākšanu Folkreisa apritē. Līdz ar to posms ar zemāko vērtējumu var izkrist no 2022. gada Folkreisa plāniem, bet kāds no pretendentiem var debitēt/atgriezties cīņās. Posmu rotācija gan nav pašmērķis – jābūt spēcīgam jaunpienācējam, lai pastumtu malā pieredzējušos rīkotājus.

Jāatzīmē, ka imunitāte rotācijā piešķirta Vecpils autotrasei, jo SK Vecpils, kas tikko nosvinēja desmito jubileju, ir balstījis un veicinājis Folkreisa izdzīvošanu un attīstību kopš savas pirmās dienas. Tika rīkotas sacensības laikos, kad bija grūti runāt par sacīkšu rīkošanu kā peļņas avotu. Līdzīgs stāsts arī par Brenguļu autotrasi. Imunitāte uz 2022. gadu arī Priekules Līgo trasei – šī ir visjaunākā trase Latvijas Folkreisa rīkotāju saimē, kas gadu no gada strauji attīstās, un turpinās to darīt arī nākamajos gados.

Sacensību tiesāšanai 2021. gadā būs jābūt stigrai, godīgai, taču bez tendences sodīt un “sūtīt mājās” par katru cenu. Tiesnesim ir jābūt kā centrālajam instrumentam, kurš sarūpē pēc iespējas labāku, godīgāku un korektāku sacensību.

Tajā pašā laikā nākamgad tiks pastiprināta tehniskā pārbaude, ne tikai pirms sacensībām, kad uzsvars tiek likts uz automašīnas un braucēja drošības aprīkojumu, bet arī sacensību laikā un pēc tām, kad tiks pievērsta pastiprināta uzmanība sportistu korektumam attiecībā uz tehnikas sagatavošanu.

2021. gada nolikums paredz arī niansētu papildinājumu Džokera apļa neveikšanas gadījumā kvalifikācijas braucienos – punktu sodu papildinās arī zaudēta finišā izcīnītā vieta.

Folkreiss – kur uzvaras jāizcīna! Ar šo jauno saukli tiek atzīmēts, ka vairāku, pat daudzu desmitu dalībnieku konkurencē uzvarēt nejauši gandrīz nav iespējams – par katru pozīciju ir jācīnās līdz pēdējiem metriem!

Folkreiss allaž bijusi spoža izrāde skatītājiem un interesants sports tā dalībniekiem – nav iemesla domāt, ka tas varētu mainīties. Taču aktieriem — sportistiem — par to pienākas atzinība, un 2021. gada nogalē tāda būs: Braucēji, kuri 2021. gadā būs piedalījušies visās notikušajās Ziemas un Vasaras kausa sacensībās, piedalīsies izlozē par lielo balvu – apmaksātu 2022. gada sezonu Folkreisā! Tas nozīmē – apmaksātu sportista licenci un visu posmu dalības maksas!

Komandu ieskaitē, gluži kā autokrosa un rallijkrosa čempionātos, labākajām vienībām posmos tiks pasniegts ne tikai kauss, bet arī medaļa katram komandas dalībniekam. Dzirdēts, ka par kausa mājvietu komandu iekšienē mēdz būt aktīvas diskusijas!

Katrā Folkreisa posmā tiks strauji izveidota īpaša Folkreisa zvaigzne! Braucējs, kurš, lozējot kvalifikācijas braucienu starta vietas, izlozēs pirmās kvalifikācijas pirmās grupas pirmo starta vietu, attiecīgajā dienā tiks pastiprināti piedāvāts publikai iepazīšanai. Tas nozīmē intervijas, īpašu sekošanu līdzi viņa/viņas rezultātiem, viņa gaitām starp braucieniem!

Tradicionāli Folkreisā ar pirmo starta numuru startē braucējs, kurš iepriekšējā gadā uzvarējis īpašā ranga kopvērtējumā. Šogad, tā kā ziemas sezona nenotika, šo statusu aprēķināt bija vienkārši – 2021. gadā ar #1 būs iespēja startēt šā gada Vasaras kausa ieguvējam Mikam Gabrānam!

Kalendāri ŠEIT.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv