Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Nitišs: ''Avārija Somijas rallijā mums atvēra acis patiesībai''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Nitišs: ''Avārija Somijas rallijā mums atvēra acis patiesībai''
Reinis Nitišs/Andris Mālnieks.

Jauno rallija sezonu rallija braucējs Reinis Nitišs ar stūrmani Andri Mālnieku iesāka Somijā Vaakuna-Ralli Mikkeli. Diemžēl ekipāža trešajā posmā piedzīvoja avāriju, kas tai lika izstāties no rallija.

Šajās brīvdienās Reinis startēs vēl vienā Somijas rallija čempionāta posmā - Itäralli rallijā, kurā uz starta izies vairāk nekā 160 ekipāžas. Nitiša klasē uz starta plāno iziet 19 ekipāžas.

Piedāvājam jums portāla Go4speed interviju ar Reini Nitišu, kur sportists atskatās uz aizvadīto ralliju, kā arī analizē kļūdas un gatavojas nākamajam posmam.

Reini, vai pirms pirmā Somijas rallija posma tev bija uztraukums?
Uztraukums pirms starta bija, it īpaši pirmajā paralēlajā dopā, kur vēl arī gandrīz sataisījām ziepes (smejas). Ceru, ka turpinājumā tas uztraukums vairs nebūs tik liels.

Tagad, atskatoties uz avāriju ar vēsu galvu, kādi ir secinājumi, novērojumi?
Šī avārija bija tāds notikums, kas mums atvēra acis patiesībai. Pēdējo reizi nopietni stenogrammu trenēju (kopā ar Māri Neikšānu) 2015.gadā, kā arī nedaudz 2017.gadā, kas bija tikai divas reizes manā karjerā. Kad rakstījām trasi iepriekšējam Somijas rallijam, viss likās labi, bet, kad mēs tos dopus pēc izstāšanās izbraucām vēlreiz, sapratām, ka viss tomēr nav tik smuki un rožaini. Jāatzīst, ka šobrīd man vēl nav tās pieredzes un redzējuma, kā pierakstīt stenogrammu sarežģītās vietās. Pēc avārijas, izbraucot citus dopus un analizējot kļūdas, jāsaka, ka tā nebija vienīgā vieta, kur mēs varējām palikt. Pašam likās, ka māku sastādīt stenogrammu, jo Latvijā to sastādīt ir vieglāk, taču tā nav. Ir daudz jāstrādā, lai nepieļautu kļūdas un lai viss būtu kārtībā.

Kur bija tā kļūda minētajai avārijai?
Tajā sekcijā (L5 40 L3) pa vidu bija norādīta distance (40 metri), kas reālajā dzīvē nebija – tas līkums neiztaisnojās un pa vidu esošā taisnīte tur arī pa nebija. Tur vajadzēja būt vai nu L5 garš vai L5-3. Taču labā ziņa ir tā, ka es klausos stenogrammu un braucu pēc tās, bet, no otras puses, tai ir jābūt precīzai.

Laikam lielākā vilšanās ir tajā, ka nācās izstāties tik ātri.
Jā, par to ir neliela vilšanās, ka neizdevās nobraukt daudz kilometrus, jo avarējām jau trešajā posmā. Nākamais rallijs esot vēl sarežģītāks, ar lielākiem tramplīniem, nepārredzamām sekcijām. Protams, nebūs viegli, taču galvenais uzdevums būs labi un precīzi sarakstīt trasi, lai varam sasniegt finišu. Varbūt šoreiz jābrauc lēnāk, bet ar pārliecību, lai sasniegtu finišu.

Bet arī šī ir jauna pieredze, kurai ir jāiziet cauri.
Tieši tā. Tagad zinu, kā jūtās citi, kas ātri piedzīvo izstāšanos. Sajūtas nav labas. Sliktākais ir tas, ka tev tad vairs netiek dota otra iespēja un rallijs ir galā. Bet tā ir jauna pieredze, kurai jāiziet cauri. Kamēr nav pieredzes, ir jāsāk lēnām un pakāpeniski jākāpina temps. Protams, kad notiek cīņa jau par punktiem, tad gan jau ar pirmajiem metriem jābrauc ātri.

Pēc Somijas devāties uz Zviedrijas WRC, kur jums pievienojās Māris Neikšāns.
Jā. Pēc Somijas devāmies uz Zviedrijas WRC, kur rakstīju trasi ne tikai ar Andri Mālnieku, bet arī ar Māri Neikšānu. Nevaru teikt, ka tagad esmu visu iemācījies, bet esmu nostiprinājis pašus pamatus un esmu spēris soli uz priekšu. To varēju just arī dienas beigās, kad sastādītā stenogramma ļāva braukt raitāk un zīmētā trajektorija ļāva iztēloties, kur tas ceļš aiziet. Bet, protams, tie ir parasti stenogrammas treniņi, bet, lai tos nostiprinātu, ir jābrauc arī sacensībās.

Vai avārijas rezultātā auto cieta daudz?
Mašīnai dienas beigās tie bojājumi izskatījās nedaudz vairāk nekā sākumā likās. Šobrīd auto jau ir iztaisnots un tiek likts kopā. Gribu teikt lielu paldies If Apdrošināšanai, kas šajā gadījumā man ļāva ātri un operatīvi salabot auto un novērst visus defektus.

Kāda bija tava sadarbība ar Andri Mālnieku?
Ar Andri mūsu sadarbības ir laba. Tur viss ir kārtībā, jo viņš ir pieredzējis stūrmanis. Esam labi sadarbojušies. Tagad tik pašam jākrāj pieredze un viss būs labi.

Šajās brīvdienās jauns rallijs, spēcīga konkurence.
Jā, konkurence būs vēl sīvāka un dalībnieku skaits vēl lielāks. Ar nepacietību gaidu šo ralliju, lai varētu turpināt trenēties un krāt pieredzi.

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed