Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Pārums

Pasaules kausa izcīņā veterāniem Latviju pārstāvēs četri motosportisti

Šī gada ievērojamākais pasākums Latvijas motokrosā būs PČ posms MX1/MX2 klasē, kurš norisināsies šā gada 26, un 27. jūnijā moto centrā "Zelta Zirgs", bet mēs arī paralēli redzēsim aizraujošas cīņas arī Pasaules veterānu kausa izcīņas sacensībās, kurās mūsu valsti pārstāvēs četri sportisti.

Tie ir abi mūsu motokrosa meistari Jānis Vilders un Igors Povars, kuri šogad jau ir piedalījušies Pasaules veterānu kausā, kā arī viņiem klāt nāks divi citi Latvijas motokrosa meistari Jānis Mironovs no moto kluba CAMK Latgale un Arvis Sanders no "Rodeo MX Racing Team", kuram šī būs pirmā sacensība, kad viņš oficiāli varēs ņemt dalību šajā forumā. Šogad pasaules kausā veterāniem arī ir piedalījies Anatolijs Povars .

Veterānu kausa izcīņas sacensības tika uzsāktas rīkot sākot ar 2005 gadu, tad tās notika tikai vienā posmā, un tās tajā gadā uzvarēja Holandes krosa meistars Marks van den Brinks. Pirmo reizi Latvijas sportisti šajās sacensībās piedalījās 2007. gadā, un mūsu pirmais sportists bija Anatalijs Povars, kurš pārstāv moto klubu "Bieriņi". Tajā gadā mūsu sportists izcīnīja 23. vietu, un sacensības norisinājās divos posmos. Savukārt 2008. gadā sacensības norisinājās trijos posmos, un tieši šajā gadā arī Latvijas sportistiem izdevās sasniegt vislielākos panākumus. Pirmkārt, Jānis Mironovs ierindojās 9. vietā kopvērtējumā, bet mūsu leģendārais motokrosa meistars Normunsds Dūčis vienā no braucieniem izcīnīja 3. vietu. Diemžēl vēlāk treniņos viņš piedzīvoja ļoti smagu kritienu un guva nopietnas traumas, un bija spiests pārtraukt savu sportista karjeru. Tajā gadā sacensībās arī piedalījās Māris Feldmanis, kurš kopvērtējumā ierindojās 17. vietā. 2009. gadā šīs sacensības uzņēma jaunus apgriezienus, un jau kopumā tās norisinājās 5 posmos. Latviju šajā forumā pārstāvēja trīs sportisti Jānis Vilders, Igors Povars un Jānis Mironovs, kurš diemžēl startēja vienā posmā, jo guva nepatīkamu traumu. Savukārt Jānis Vilders piedalījās vairākos posmos, tai skatā arī Ķegumā, un sezonas izskaņā kopvērtējumā izcīnīja 33. vietu, bet Igors Povars ierindojās 38. vietā. Noteikti jā piezīmē, ka pagājušajā gadā augsto piekto vietu kopvērtējumā izcīnīja A. Krestinovs no Igaunijas, kas ir Baltijas lielākais panākums uz šodienu Pasaules veterānu kausa izcīņā.

Šogad Pasaules veterānu kauss norisinās jau sešos posmos, un tajā piedalījušies Jānis Vilders, Igors Povars un Anatolijs Povars. Šobrīd pie ieskaites punktiem ir izdevies tikt vienīgi Jānim Vilderam, un pēc aizvadītajiem trīs posmiem viņš atrodas 37. pozīcijā, bet vienā no posmiem nepiedalījās, jo tas norisinājās ASV. Itālijā, pirmajā posmā Jānis Vilders braucienos izcīnīja 18. vietu un 20. vietu., bet Igors Povars 21. vietas un 22. vietas, un Anatolijs Povars 32. vietā un 32.vietā. Nīderlandē Jānim Vilderam gāja nedaudz sliktāk, un abos braucienos izcīnītas 21. vietas. Trasē mēs Jāni redzēsim ar Nr.110, bet Igoru Povaru ar Nr. 99. Savukārt Jānis Mironovs sacensībās startēs ar Nr. 90, bet Arvis Sanders ar Nr. 111. Anatolijs Povars parasti trasē ir redzams ar Nr. 55.

Šī brīža neapšaubāms kopvērtējuma līderis ir pagājušā gada uzvarētājs Mats Nilsons no Zviedrijas, kurš brauc ar Yamaha motociklu, un trasē ir redzams ar 40 starta Nr. Turpmākajās vietā ierindojas Nīderlandes pārstāvis Ervīns Hendrikss un Bals Paskāls no Beļģijas. No Baltijas sportistiem vislabāk veicas Reio Engmanam no Igaunijas, kurš šobrīd ieņem 12. vietu. Viņš startēja arī ASV posmā "Glen Helen" trasē, bet šis posms viņam izrādījās ne visai veiksmīgs, jo izdevās izcīnīt tikai piecus punktus, un sportists no 9.vietas noslīdēja uz 12. vietu. Viņš noteikti centīsies reabilitēties Latvijas posmā Ķegumā, savu daudzo skatītāju priekšā, ja atceramies, tad pagājušajā gadā Igaunijas līdzjutēju desants bija vareni iespaidīgs. Trasē šo sportistu mēs redzēsim ar starta Nr. 201.

Visiem līdzjutējiem, kuri noteikti šogad no Latvijas būs daudz lielākā pulkā, vēlos arī atgādināt, ka trases malā arī šie mūsu vīri ir jāatbalsta ar tik pat lielu sparu un jaudu, jo neskatoties uz savu cienījamo vecumu viņi sacentīsies tieši tikt pat sarežģītā trasē, kā visi vadošie motokrosa meistari.

Arvja Sandera komentārs: Tas ir lielākais moto forums pasaulē, kurā var piedalīties un oficiāli cīnīties par Pasaules kausu veterāniem, man tas ir jauns izaicinājums un stimuls turpināt motokrosa dzīvi kopumā. Tās ir sacensības visaugtākajā līmenī arī no organizācijas līmeņa vērtējot, jo vienlaicīgi norisinās kopā ar Pasaules GP - MX1, MX2, būt tajā atmosfērā klāt un vēl piedalīties, turklāt vēl Latvijā, savu līdzjutēju priekšā, manuprāt, tas ir tas dzinējspēks, kā arī motivācija piedalīties un "samērīties muskuļiem".

Igora Povara komentārs: Tā ir lieliska iespēja mums turpināt motokrosa dzīvi, tiem cilvēkiem, kuri ir cēluši motokrosa pamatus, kā arī rādīt lielisku piemēru jaunajiem sportistiem, kādas virsotnes dzīvē ir iespējams sasniegt. Mēs pateicoties tam, ka nodarbojamies ar motokrosu, nesam izauguši par narkomāniem, bet kārtīgiem cilvēkiem, un tagad varam arī turpināt dzīvot pilnvērtīgu motokrosa dzīvi. Mums vajag domāt, kā piesaistīt vairāk jaunatnes šim sporta veidam, jo mums ir lieliski izveidojušies pamati motokrosa attīstībai Latvijā, un vajadzētu turpināt attīstīt. Tādu skola kādu mēs esam izgājuši, tā lieliska pieredze, ko mums sniedza PSRS sistēma. Jā tas ir dārgs sporta veids, un fiziski visgrūtākais no visiem motosporta veidiem, bet tās emocijas, ko cilvēks gūst braucot trasē ir neaprakstāmas. Bērni izaug par kārtīgiem cilvēkiem, ar labu un spēcīgu raksturu, un mums kopīgi vajadzētu domāt, kā sakārtot sistēmu tā, lai ar vien vairāk jauniešiem būtu iespēja to darīt. Tas ir elitārs sporta veids, un motokross ir motosporta veidu karalis.

Informāciju sagatavoja:
Agnis Skrebs, motosporta žurnālists


, 2010-06-22 16:15, pirms 14 gadiem
Šeit var aplūkot vīrus darbībā: foto.delfi.lv: DELFI foto > Lietotāja albums >...
, 2010-06-22 17:16, pirms 14 gadiem
Atvaonojos, rakstā ir vdivas neprecizitātes, Veterānu kauss sākās 2006. gadā. Un labākais latviešu panākums ir 2007 gadā, kad Jānis Mironovs senioru ieskaitē izcīnīja 7. vietu. Atvainojos par klūdu.
, 2010-06-22 17:31, pirms 14 gadiem
būtu labāk meiteņu, Sieviešu klasi, nevis Veterānus!
Foto: Motorsport.com

F1 īpašnieki par četriem miljardiem eiro pērk "MotoGP" čempionātu

F1 pasaules čempionāta īpašnieki "Liberty Media" tuvākajā laikā gatavojas paziņot par "MotoGP" pārņemšanu savā paspārnē. Darījuma summa esot ap četriem miljardiem eiro.
Džefrijs Herlingss. Foto: mxgp.com

Herlingss pēc nākamās sezonas varētu noslēgt MXGP karjeru

Holandiešu motosportists Džefrijs Herlingss šobrīd vēl nav izlēmis, vai turpinās motokrosa braucēja karjeru pēc nākamā gada, kad beigsies viņa pašreizējais līgums ar "Red Bull KTM Factory Racing" komandu. Iespējams, šī viņam ir priekšpēdējā sezona pasaules čempionātā.

Autosportā atgriežas leģendārais ražotājs "Lola"

Pēc vairāk nekā desmitgades pārtraukuma uz starptautiskās autosporta skatuves atgriezīsies leģendārais sacīkšu auto ražotājs "Lola", kas sadarbībā ar "Yamaha" izveidojis jaunu projektu startēšanai "Formula E" čempionātā.