Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Latvijas autosporta saimē aizvadīta filmas 'Lemāna - '66: Lielais izaicinājums' pirmizrāde

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Latvijas autosporta saimē aizvadīta filmas 'Lemāna - '66: Lielais izaicinājums' pirmizrāde
Konstantīns Calko. Foto: Oskars Ludvigs

Latvijas iedzīvotājiem vieniem no pirmajām pasaulē ir iespēja noskatīties gada gaidītāko filmu autosporta nozarē - “Lemāna-66: Lielais izaicinājums”.

Latvijā filmas ienākšanu pagājušajā trešdienā, “Apollo kino”, pulcējoties Latvijas autosporta saimei, tika atzīmēta īpašā seansā, savukārt ikvienam interesentam tā pieejama no šīs nedēļas piektdienas, 15. novembra.

“Lemāna-'66: Lielais izaicinājums” jeb Ford vs. Ferrari ir amerikāņu vēsturiskā drāma, kas balstīta uz patiesiem notikumiem un stāsta par 1966. gada amerikāņu autobūves smagsvara Ford dalību vēsturiskajās Lemānas izturības sacīkstēs. Īpašā seansa ietvaros pasākuma vadītājs Pauls Timrots iepazīstināja klātesošos ar to, kas tad ir Lemānas sacensības – tās ir pasaules vecākās izturības sacīkstes autosportā, kurās sportisti un to komandas mērojas 24 stundu garā cīņā. Kopš 1923. gada tās ik gadu norisinās Francijas pilsētā Lemānā (Le Mans).

Uz pasākumu bija ieradies arī Latvijas autosportists Konstantīns Calko, kurš 2017. Lemānā piedzīvoja savu debiju: ''Šī trase ir gan fiziski, gan garīgi ļoti prasīga. Sportistiem tā ir nenovērtējama pieredze. To, manuprāt, lieliski izdevies parādīt filmas “Lemāna-`66: Lielais izaicinājums” režisoriem un aktieriem. Dalība tāda mēroga sacensībās nav tikai to, cik pats sportists ir ātrs, vai cik ātra ir mašīna. Tas ir komandas darbs, un ir virkne lēmumu, ko paši sportisti iespaidot nevar. Savstarpējās attiecības un cīņa ar sevi šajā filmā attēlota ļoti uzskatāmi, tāpēc tā šķitīs interesanta ne tikai auto jomas pārstāvjiem, bet arī citiem.''

Pasākumā piedalījās arī citi autosportisti: Mārtiņš Sesks, Andris Mālnieks, Emīls un Kalvis Blūmi, Artūrs Bondars, Valters Zviedris, Roberts Vītols, Ralfs Sirmacis, Krišs Jaunzemis. Tāpat arī citi pašmāju sportisti un autosporta apskatnieki.

“Mums ir liels gandarījums, ka skatītājiem Latvijā vienu no gada gaidītākajām filmām ir iespēja noskatīties vieniem no pirmajiem. Kā atzina paši sportisti pēc filmas – ir svarīgi, lai skatoties būtu kvalitatīva skaņa, un gluži kā galvenie varoņi filmā bija sajūsmā par auto izputēju skaņām, to ir svarīgi aiznest līdz skatītājam. Aicinām novērtēt to arī citus interesentus IMAX bildes un skaņas kvalitātē,” uz filmas seansiem aicina “Apollo kino” direktors Edgars Hartmanis.

Filma “Lemāna-`66: Lielais izaicinājums” stāsta par dažu entuziastu sapni un cīņas sparu, kā rezultātā Ford, kurš iepriekš nebija fokusējies uz sporta mašīnu ražošanu, kļuva par pirmo amerikāņu kompāniju, kas meta izaicinājumu Eiropas autosacīkšu karalim Ferrari un guva neapstrīdamu uzvaru. Sižets seko ekscentriskai un apņēmīgai amerikāņu inženieru un dizaineru komandai, kuru vadīja automobiļu vizionārs Karols Šelbijs un britu autovadītājs Kens Miless, kuriem Henrijs Fords II un Lī Iakokā bija uzticējis misiju uzbūvēt jaunu sacīkšu automašīnu Ford GT40 automašīnu - ar mērķi pieveikt daudzkārt dominējošo Ferrari sacīkšu komandu 1966. gada Lemānas sacīkšu ietvaros.

“Ford Latvia” autocentra direktors Andris Ustups: “Šī ir viena no pēdējā laika filmām, kas ļauj iepazīt “Ford” vēstures līkločus. Tā ir par tiekšanos uz uzvaru. Filma iezīmē to, cik svarīgi arī tik lielām kompānijām kā “Ford”, kas jau kopš 20. gadsimta sākuma ir pasaules autobūves smagsvari, iet līdzi laikam un pieņemt drosmīgus lēmumus. Gan ar dažādu iekšējo, gan ārējo spēku palīdzību, tostarp piesaistot jomas ekspertus, lai gala rezultāts būtu tuvu izcils.”

Neticamā Ford uzvara 1966.gada sacīkstēs neapšaubāmi bija lielākais sporta sasniegums uzņēmuma vēsturē. Tas nāca pēc gadu ilgas cīņas un pietiekoši lielas “sadedzinātas” naudas. Ford sešdesmito gadu Lemānas programma bija slavenā strīda rezultāts starp Henriju Fordu II un Enzo Ferrari. Un veiksme bija Ford pusē. Pirmajai uzvarai 1966.gadā sekoja uzvaras arī nākamajos 4 gados. Ceturtā uzvara tika gūta 1969.gadā.

Filmas “Lemāna-`66: Lielais izaicinājums” jeb Ford vs. Ferrari pasaules pirmizrāde notika Tellurides filmu festivālā 2019. gada 30. augustā. Filma guva pozitīvas atsauksmes no kritiķiem, kuri slavēja aktieru darbu un sacīkšu ainas.

Informāciju sagatavoja:
Gita Sauka
Sabiedrisko attiecību konsultante