Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Andrejs Siliņš

Deviņi ar Latvijas karogu nedēļas nogalē Mūsā

Deviņi ar Latvijas karogu nedēļas nogalē Mūsā
No Jāņa Bogdanoviča dzeltenā Ford Focus 2009. gada Mūsas posmā palika pāri tikai vraks. Šogad gan Jānis, gan auto atgriežas uz starta.
Foto:Autocross.lv

Šīs nedēļas nogalē sporta kompleksā Mūsa, pie Bauskas, norisināsies Eiropas autokrosa čempionāta trešais posms. Sacīkstē, kura skatītājiem galveno uzmanību piesaistīs ar svētdienas cīņām un fināliem, Latviju pārstāvēs deviņi vietējie sportisti. Kopumā uz starta gandrīz 90 dalībnieku.

Kas ir šie deviņi Latvijas pārstāvji?

SuperBuggy klase (Pieteikumi Mūsas posmā: 19)

Jānis Boks (Rīga)

Par latviešu galveno cerību Eiropas čempionātā dēvētais bagiju braucējs šogad aizvada savu desmito sezonu autokrosā. Līdz 2010. gadam startējis D-3A (šogad – Buggy1600) klasē, gūstot vienu uzvaru Eiropas čempionāta posmā (2007. gadā Ungārijā), kā arī vienu otro vietu (2006. gadā Bauskā). Pērn, debitējot D-3 (šogad – SuperBuggy) bagiju klasē, sasniegts vēl viens pjedestāls – otrā vieta Francijā. Boks ir arī divkārtējs Latvijas D-3A čempions (2003., 2005.), un 2004. gada NEZ kausa ieguvējs. Pašlaik pēc diviem daudzsološiem, taču neveiksmīgiem Eiropas čempionāta posmiem Portugālē un Francijā Jānis kopvērtējumā ir 16. vietā.

Juris Kuļikovskis (Baloži)

Juris Kuļikovskis karjeru autokrosā sāka 2003. gadā ar salonautomašīnām, bet bagiju cīņās nonāca 2008. gadā. 2005. gadā vecākais no brāļiem Kuļikovskiem uzvarēja Latvijas čempionāta Open klasē, bet gadu vēlāk panākumu atkārtoja 2000 Super klasē. 2009. gadā Juris pārsteidza ar augsto ceturto vietu Eiropas čempionāta Latvijas posmā. Pērn Kuļikovskis debitēja D-3 kategorijā, kurā startēs arī šogad.

Buggy1600 (Pieteikumi Mūsas posmā: 35)

Māris Līcis (Jēkabpils)

Māris Līcis tiek uzskatīts par galveno Latvijas komandas favorītu Buggy1600 klasē, jo no šīs klases braucējiem gatavojies visnopietnāk un jau aizvadījis pirmos divus čempionāta posmus. Līča pieredze ir salīdzinoši neliela, taču jaunais braucējs karjeru sācis daudzsološi. 2008. gadā debitējis Baltijas D-3A klasē, Māris trīs gadus pēc kārtas bijis Baltijas čempionāta sudraba medaļas ieguvējs. Savukārt tieši šīs sezonas sākumā gūts augstākais panākums Eiropā – pirmajā posmā Portugālē gūta 10. vieta Buggy1600 klasē.

Andris Kuļikovskis (Baloži)

Jaunākais no brāļiem Kuļikovskiem ir labā ziņā agresīvs un ātrs braucējs, kurš ar cīņas sparu var pārspēt dažu tradicionālo Eiropas braucēju. Andris, kurš karjeru krosā augstākajā līmenī sāka 2004. gadā ar salonautomobiļiem, pie bagija stūres pirmoreiz sēdās 2009. gadā, jo togad kļūstot par Baltijas čempionu. Līdz tam augstākie panākumi bija 1600 Junior klases Latvijas čempiona tituls (2005.), kā arī otrā vieta NEZ čempionātā debijas sezonā 2004. gadā.

Jānis Ščerbickis (Jēkabpils)

2009. gadā autosportā debitējušais Ščerbickis ar stabilu braukšanu un izvairīšanos no kļūdām Mūsas posmos 2009. un 2010. gadā bijis viens no labākajiem Latvijas braucējiem. Šogad jēkabpilietis gatavo tehniku jaunam uznācienam. Pašlaik Baltijas mērogā sasniegti vadošā sešinieka rezultāti, bet līdz medaļām tikt nav izdevies.

Dāvis Aupe (Ogre)

Savulaik ļoti daudzsološā D-3A klases braucēja karjera pērn aprāvās finansiālu apsvērumu dēļ. Taču Eiropas čempionāta dalībnieks un viņa komanda koncentrē spēkus šai sezonai. Lai gan jau debijas sezonā 2009. gadā sasniegta viena Baltijas čempionāta posma uzvara, vēlāk augstus rezultātus savā reģionā gūt neizdevās.

Oskars Eglītis (Mārupe)

Pēc daudzu gadu pārtraukuma Oskars Eglītis atgriezās bagiju sportā 2007. gadā, kļūdams par regulāru Baltijas čempionāta dalībnieku un arī Eiropas čempionāta Latvijas posma braucēju. Lai gan regulāri Oskars nodemonstrējis daudzsološu sniegumu, to nav izdevies pārvērst augstos rezultātos Baltijas un Eiropas sacīkstēs.

TouringAutocross (Pieteikumi Mūsas posmā: 15)

Aldis Zēbergs (Ventspils)

Leģendārais un viens no pieredzējušākajiem Eiropas čempionāta salonauto klases braucējiem Aldis Zēbergs ir gatavs cīnīties par pjedestālu Mūsas posmā. Garajā karjerā, kas aizsākās jau astoņedesmitajos gados, Aldis sasniedzis 2004. gada Eiropas autokrosa vicečempiona titulu, bet karjerā kopumā guvis uzvaras trijos posmos. Zēbergs ir visvairāk Eiropas čempionāta pjedestālus sarūpējušais Latvijas sportists – kopumā 25 reizes viņš iekļuvis posmu trijniekā. Trim uzvarām pievienojas astoņas otrās vietas un 14 trešās vietas.

Spilgta karjera arī nacionālajā līmenī. 1993. un 1995. gadā Zēbergs kļuva par Latvijas čempionu 1600 klasē, 1995. gadā sasniegts čempiona tituls arī šīs klases ziemas čempionātā. 2000. gadā Aldis kļuva par Latvijas čempionu D-1 klasē, nākamajā gadā pilnpiedziņas klasē sasniedzot arī Baltijas čempiona titulu. 2007. gadā Zēbergs sasniedza otro vietu arī NEZ rallijkrosa čempionātā.

Jānis Bogdanovičs (Rīga)

Aizkustinoša atgriešanās – Jānis Bogdanovičs ir gatavs stāties uz starta nedēļas nogalē ar to pašu Ford Focus automašīnu, kuru pirms diviem gadiem šajā pašā trasē iznīcināja dramatiskā avārijā. Lai gan šogad Bogdanovičs atgriešanās sacīkstē neuzstāda augstākos mērķus, viņš var kļūt par spēcīgu spēlētāju šī posma salonauto klases konkurencē.

Jāņa lielākais panākums ir uzvara 2007. gada Eiropas čempionāta posmā Francijā. Taču arī nacionālajā un reģionālajā līmenī sasniegti augstākie rezultāti. Četrkārtējs Latvijas čempions (2000. gadā 1600 klasē, 2002. un 2004. gadā 2000 Super klasē un 2000. gada Latvijas rallijkrosa 2000 Super klasē), 1998. un 2002. gada Baltijas čempions, 2004. gada (2000 Super) un 2007. gada (D-1) NEZ rallijkrosa čempions.

Eiropas autokrosa čempionāta posms notiks sestdien un svētdien. Pirmie braucieni ar kopēju startu notiks jau sestdienas vakarā, bet svētdien sacensību atklāšana pl.11:00. Informācija: www.musa.lv un Autocross.lv

Informāciju sagatavoja
Viesturs Saukāns
LAF Preses dienesta vadītājs


Foto: Fantic Racing
1

Bijušais Jonasa komandas biedrs Bogerss pievienojas "Fantic" rūpnīcas vienībai

MXGP rūpnīcas komanda "Fantic" oficiāli paziņojusi par līguma noslēgšanu ar Braienu Bogersu, kurš līdz ar to kļuvis par pārinieku Glenam Koldenhofam.
Sebastians Fetels. Foto: Porsche AG

Fetels testē "Porsche" Lemānas hiperauto, par nākotnes plāniem klusē

Četrkārtējais F1 čempions Sebastians Fetels Spānijā aizvadījis testus ar "Porsche" jaunāko Lemānas "Hypercar" klases sacīkšu modeli 963, tomēr pagaidām noliedz, ka gatavotos atgriezties sacīkstēs.
Horhe Prado. Foto: mxgp.com

Prado: "Visvairāk noguru no pienākumiem ārpus trases"

Pasaules motokrosa čempionāta Spānijas posmā vairāk nekā pārliecinošu uzvaru guva mājinieks Horhe Prado. Ņemot vērā, ka bija jāstartē dzimtenē, sportists atzina, ka no ārpus trases veicamajiem pienākumiem ik vakaru bijis vairāk noguris, nekā braukšanas ar motociklu.