Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Ints Megnis

Baumanis: "Dorans būtu pelnījis daudz rupju vārdu"

Baumanis: "Dorans būtu pelnījis daudz rupju vārdu"
Jānis Baumanis ar līdzjutējiem. Foto: Vladislavs Proškins/f64

Rallijkrosa braucējs Jānis Baumanis ir pārliecināts, ka dalību pusfinālā pasaules čempionāta dzimtenes posmā viņam atņēma regulāri skandālos iekļūstošais brits Liams Dorans. Sportists vēlas, lai pēc neveiksmīgiem pēdējiem diviem posmiem STARD komanda veiktu investīcijas motorā, bet saistībā ar nākamo gadu viņš cer uz jaunu rūpnīcas komandu ienākšanu. Piedāvājam interviju ar Baumani pēc Biķernieku posma, kurā viņš palika pussoļa attālumā no dalības pusfinālā, ierindojoties 14. vietā.

Kaut pirmajā sacensību dienā Baumanis sūdzējās, ka viņa mašīna izdveš dīvainas skaņas, tobrīd sportists atradās devītajā vietā un samērā droši bija pusfināla zonā, tomēr svētdien atlikušie divi kvalifikācijas braucieni vienīgajam mājiniekam pasaules čempionātā izvērtās neveiksmīgi. Trešā brauciena startā Baumaņa mašīna sadursmēs pat tika pacelta gaisā, tomēr tāpat viņš distancē aizbrauca kā otrais. Tiesa vēlāk braucienā viņa mašīnā vairākkārt ietriecās Dorans un jau pēc kvalifikācijas kļuva skaidrs, ka tieši šajā sadursmē zaudētās pāris sekundes bija izšķirošās - ja viņš šo braucienu veiktu divas sekundes ātrāk, kārtā būtu bijis divas vietas augstāk un ar to pietiktu dalībai pusfinālā.

Viss izšķīrās trešā brauciena startā vai sekojošajā sadursmē ar Doranu?
Domāju, ka, ja būtu tikai starta sadursme, rezultāts būtu bijis pietiekams, kaut startā tika salocīts ritenis. Pusotrā, divās sekundēs, kuras pazaudēju cīņā ar Doranu, palika vieta pusfinālā.

Ko viņš izdarīja?
Ietriecās manī kopā trīs reizes - aizmugurējā buferī, pa kreisajiem sāniem un pa labajiem sāniem. Viens no apļiem sanāca uzreiz 2,5 sekundes lēnāks. Būtu šīs divas sekundes ātrāk, būtu bijis pusfinālā.

Tad vārdus, kurus teici par viņu uzreiz pēc finiša, ka cilvēks, kurš dzīvo uz salas, nedomā ar galvu, neņem atpakaļ?
Rupjus vārdus nedrīkst teikt, bet viņš par savu braukšanas stilu bija pelnījis tiešām daudz un skarbus vārdus. Pasaules čempionāts šobrīd ir izaudzis tādā līmenī, ka visi brauc ar galvu un domā par sezonu nevis vienām sacensībām. Savukārt viņš domā par vienām sacensībām, viņam nav, ko zaudēt.

Izskatās, ka pēc pusfināla arī Bakerūds gribēja izrēķināties ar viņu.
Jā, jo viņš izdarīja tieši tāpat. Pat varbūt nedaudz spēcīgāk nekā pret mani. Izskatījās, ka Bakerūds būtu gatavs izkāpt no mašīnas un iedot viņam pa galvu. Doranam divus gadus bija liegums braukt sacensībās, jo viņš bija kāvies ar policistiem. Ar tādiem cilvēkiem nav jēgas runāt.

Pirmoreiz Doranam uz vairākiem mēnešiem braucēja licence tika apturēta 2014. gadā, kad viņš asi uzbruka tiesnešiem pēc sportista tēva mašīnas aizdegšanās kādās vietējā līmeņa sacensībās.Brits nobrauca pilnu 2015. gadu, bet nākamās sezonas vidū viņš kādu sacensību laikā Norvēģijā iesaistījās kautiņos un bojāja mašīnas, kas lika sportistu diskvalificēt uz visu 2017. gada sezonu.

Pirms tam trešā brauciena startā pat palēcies.
Izsita savirzi kreisajam ritenim par četriem milimetriem, kas ir diezgan daudz. Kreisajos pagriezienos pēc tam bija ļoti sarežģīti, apļa laiki arī nebija tie labākie. Tomēr cīņā ar Doranu pazaudēju vairāk laika nekā savirzes dēļ.

Ceturtajā braucienā vismaz sanāca skaists starts
Lielais prieks bija skatītāju atbalsts, bet šis starts bija viens no retajiem mazajiem priekiem. Ceturtais starts bija labs, sanāca izpildīt to, ko gribēju. Zinot braucējus, kas bija uz starta, jau izplānoju, ka kaut kas līdzīgs varētu notikt. Sanāca ļoti labs starts, bet pēc tam tramplīnā noleca nost kaut kāda truba, mašīnai nedaudz pazuda jauda un taisnēs tā negāja.

No malas izskatījās, ka kļūda ir braukšana džokerī pirmajā aplī, jo uz šīs stratēģijas dēļ Timerzjanovs tevi apdzina
Iespējams, vajadzēja iet džokerī vēlāk, bet viegli pēc sacensībām runāt. Tobrīd spoteris pieņēma tādu lēmumu. Viņš tur neredz visu trasi, stresa situācijās šad tad tiek pieņemti labi lēmumi, šad tad sliktāki. Šoreiz acīmredzami mums nedaudz nepaveicās.

Pēc sestdienas problēmām svētdien mašīnai līdz trešā brauciena pirmajam līkumam viss bija kārtībā?
Jā, absolūti. Līdz šim pirmajam līkumam un Dorana darbībām viss bija labi, bet tagad mehāniķiem Austrijā būs jāpaveic liels darbs pirms mašīnas lidos uz ASV.

Latvijā noteikti vēlējies nostartēt labāk nekā citos posmos. Par šo nedēļas nogali Tev ir vilšanās sajūta?
Vilšanās ir pamatīga. Pērn tieši Latvijā bija fināls un no tās reizes ir superīgākās atmiņas. Tagad gads pagājis un atmiņas būs gluži pretējas. Ne gluži sēru diena, bet priecāties nav par ko.

Runājot par Doranu, vai uzskati, ka FIA būtu jāregulē, ko pielaist sacensībām?
Kad izdzirdēju, ka brauks Dorans, uzreiz sapratu, ka no viņa ir jāuzmanās, jo savulaik jau Eiropas čempionātā viņš brauca netīri, taisot daudz avāriju. Viņa dēļ citiem braucējiem bija daudz izstāšanās gadījumu. Pret mani viņš teorētiski nobrauca noteikumu robežās - iesist kārtīgi pa aizmuguri, iedzenot bagāžnieka vāku 20 centimetrus iekšā, it kā drīkst darīt, ja viņš mani neapdzen. Ja apdzītu, uzreiz būtu sods. Domāju, ka ir jāregulē braucēju sastāvs, jo tāpat jau domā, ko laist klāt, ko nelaist. Tam braucējam bija, ir un paliks tāds prestižs.

Vai pasaules čempionātā šobrīd ir vēl kāds tāds īpašais braucējs?
Pasaulē nē. Lielākais trakums ir Eiropā, kur ir vairāk sadursmju, cilvēki biežāk nedomā ar galvu - domā kā uzvarēt pirmo pagriezienu nevis finišēt braucienā.

Kas ir labāk - cīnīties par astoto vietu pasaules čempionātā vai pirmo Eiropā?
Man ir prieks par Reini, ka viņam izdevās izcīnīt šo Eiropas čempiona titulu. Apsveicu viņu ar to. Tomēr, manuprāt, labāk ir braukt pasaules čempionātā pusfināla robežās, jo šeit līmenis ir daudz, daudz augstāks. Jā, mana mašīna nav no vadošajām, bet nākotnē mēģināsim kaut ko uzlabot, lai būtu pēc iespējas labāk un varētu kādreiz braukt rūpnīcas komandā. Ja esi izlecis ārā no vilciena, ir ļoti sarežģīti trāpīt atpakaļ pasaules elitē.

Esi drošs, ka izdosies savākt budžetu nākamajam gadam?
Šobrīd grūti spriest. Skatīsimies vai paliksim šeit, vai iesim kaut kur citur. Atkarīgs, protams, no budžeta, tāpat vai nāk iekšā kāda jauna rūpnīca. Sportistiem, kas brauc ar "Hyundai" (mašīnas ir bez rūpnīcas atbalsta, bet būvētas rūpnīcā), šobrīd iet ļoti labi. Ir diezgan reāli, ka viņi nāk iekšā ar pilnu atbalstu, jo Grenholms rāda tiešām augstvērtīgu sniegumu - finālā bija priekšā Timijam Hansenam, kurš ir viens no labākajiem pasaules čempionāta pilotiem. Ja ienāk jauna komanda, ir lielas iespējas tikt kādā rūpnīcas vienībā. Tomēr pagaidām nezinām, kas būs.

Neizslēdz iespēju uz laiku aiziet no rallijkrosa?
Šobrīd par to nedomāju Jāfinišē šī sezona, jāsaprot kā tā beigsies, kā komanda nākamajos posmos attīstīsies. Pēc superīgā Kanādas rezultāta pēdējos divos posmos bijusi tikai lejupslīde. Ceru, ka komanda kaut ko sapratīs, apdomāsies un atradīs nianses, ko var uzlabot mašīnai, lai rezultāts būtu labāks. Analizējot manu sniegumu, darbības ar stūri, pedāļiem, viss vizuāli ir ļoti līdzīgi rūpnīcas komandu pilotiem, tomēr taisnēs mašīna neiet uz priekšu.

Kas komandai jāpārdomā?
Visu sezonu braucam ar vienu motoru, kamēr citi ar diviem. Šobrīd ir sezonas otrā puse un motors sācis sagurt. Ar katru posmu to var just arvien vairāk. Komandai vajadzētu padomāt vai ielikt jaunu motoru, vai vismaz šo pašu aizvest uz "pārlasīšanu". Tomēr tas maksātu dārgi un šobrīd nav plānā.

Ko vēl ceri iespēt sezonas kopvērtējumā?
Sākumā bija mērķis desmitnieks. Pēc šī posma esmu atkritis uz desmito vietu, jo Timurs par pāris punktiem pabraucis garām. Visu laiku sanāk ar viņu ļoti sīvas cīņas. Ceru, ka palikušajās sacensībās būšu ātrāks par Timuru kvalifikācijā, kā arī spēšu vēl kādreiz sasniegt finālu.

Kā tevi ietekmējusi valsts nodokļu politikas maiņa?
Šobrīd ir nedaudz grūtāk, bet daudzi privātie sponsori palikuši uzticīgi. Strādājam ar lielām ārvalstu kompānijām un uz mašīnas parādījies "G-Energy" nosaukums, kas ir "Gazprom" meitas uzņēmums. Darām, lai viss sanāk pēc iespējas labāk ar viņiem, un tad arī iespējas ir citādākas.


, 2018-09-17 02:12, pirms 6 gadiem
Apsveicu visus ar šo panākumu!!!
Nevienam sportistam nevēlu neveiksmi, bet pēc francijajs posma skatītaju īpašās priecāšanās, par Reiņa neveiksmi, šodien jutos lepns. Reinis ne vien gudri nosargāja uzvaru kopvērtējumā, bet arī pierādija visiem, kāpēc viņš ir čempis. https://t.co/eGd74UhKoZ
, 2018-09-17 02:48, pirms 6 gadiem
Janka turies!
Vācijas posmā ar dēliem un sieviņu būsim klāt
, 2018-09-17 10:28, pirms 6 gadiem
Ar vārdiem nepalīdzēs, vajag dot bietē!
, 2018-09-17 20:32, pirms 6 gadiem
HA HA HA
Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: FIA Formula E
1

"Formula E" čempionātā pirmo reizi starēs pilots no Baltijas

Igauņu autosportists Pauls Arons nākošmēnes debitēs "Formula E" čempionātā, sacensībās Berlīnē pārstāvot "Envision" komandu. Līdz šim Baltijas valstu piloti šajās sacīkstēs nav braukuši.
Haralds Garkaklis uz pjedestāla otrā pakāpiena. Foto: RMC

Latviešu kartingistiem pjedestāli "RMC Euro Trophy" pirmajā posmā

Beļģijā, Genkas trasē aizvadīs "Rotax Max Challenge" (RMC) "Euro Trophy" seriāla pirmais posms, kurā pjedestālus divās klasēs izdevās iekarot latviešu kartingistiem. Uz podiuma kāpa Haralds Garkaklis un Patriks Noels Ločmelis, bet tuvu "Top 3" bija arī daži citi mūsu sportisti.