Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Viestura Plētiena veiksmīgā pāreja no folkreisa uz krosu

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Viestura Plētiena veiksmīgā pāreja no folkreisa uz krosu
Viesturs priekšplānā. Foto: Autokross Latvia

Īsā laikā savulaik Folkreisā panākumus guvušais Viesturs Plētiens kļuvis par uzskatāmu piemēru tam, kā ar nepārspīlētiem finanšu līdzekļiem un pareizu pieeju procesam no Folkreisa var kļūt par Latvijas autokrosa čempionāta lielkonkurences klases 2000 Super pjedestāla pozīcijas ieguvēju.

Plētiens ne tuvu nav vienīgais, kurš no Folkreisa pārcēlies uz krosu un guvis straujus panākumus – tādu braucēju ir vairāki: Mārtiņš Starks, Rihards Dainis, Rūdolfs Bogens un vēl vairāki. Viesturs ir svaigākais Folkreisa audzēknis, kura ceļš uz čempionāta pjedestālu ir gluži vai kā pēc ābeces.

Viesturs Plētiens debitēja Folkreisā 2010. gadā, pēdējā Ziemas kausa posmā tiekot pie šā brīža sacensību tiesneša Mārtiņa Lapsas Opel Astra. Taču regulāras sezonas tautas sportā Viesturs aizvadīja kopš 2014. gada. 2016. un 2017. gadā Plētiens izcīnīja Folkreisa Vasaras kausa kopvērtējuma uzvaras, bet kopumā sasniegtas četras posmu uzvaras. Pēc panākumiem braucējs sāka skatīties autokrosa virzienā, lai gan šāds solis šķita ļoti milzīgs izmaksu un tehnikas ziņā. Un tomēr 2018. gadā viņš bija uz starta Krosa komisijas kausā, vēlāk arī čempionātā. Daudzsološas cīņas, kuras gan pavadīja jaunuzbūvētās mašīnas tehnikas problēmas, taču, tās atrisinot, sasniegti pirmie panākumi. Pērn vasarā Pilskalnu trasē gūta otrā vieta Krosa komisijas kausa posmā, trešā vieta Latvijas čempionāta posmā Mūsā, bet svētdien Brenguļos – otrais čempionāta pjedestāls.

Viestura braukšanas stils izceļas ar stabilitāti, mērenu agresiju un apdomu – apbrīnojami, cik tas labi darbojās Folkreisā, bet čempionātā šāds piegājiens ir tieši tas, kas vajadzīgs. Un nianse, ka automašīna nav dārga, ja salīdzina ar vairākām citām mašīnām, tajā pašā laikā korekti un precīzi izveidota.

Kā minēts, Plētiens ne tuvu nav vienīgais Folkreisa audzēknis, kurš nonācis autokrosā. Taču viņš ir piemērs tam, ka šādi pakāpieni ir realizējami un ceļš no tautas sporta uz čempionātu ir veicams, pat, ja Folkreisa debijas brīdī kross liekas kaut kas tāls un neaizsniedzams. Šobrīd autokrosā ienācis vesels vilnis ar jauniem braucējiem, kuri izauguši no Folkreisa un/vai Krosa komisijas kausa – bez Plētiena arī Dainis Krūmiņš, Kalvis Buģis, Juris Mesters, Aigars Kļaviņš un citi. Visi kā viens šķiet pjedestāla pretendenti, tikai jāveic izšķirošie pakāpieni.

Īsāk sakot – no autokrosa nav jābaidās, pietiek ticēt sapņiem un kārtīgi pastrādāt.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv