Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Nitišs: "Pirms sezonas bija plānots vairāk posmu, bet avārijas to mainīja"

Ints Megnis
Ints Megnis

Nitišs: "Pirms sezonas bija plānots vairāk posmu, bet avārijas to mainīja"
Reinis Nitišs (priekšgalā) Biķerniekos. Foto no sportista Facebook profila

Latviešu rallijkrosa braucējs Reinis Nitišs sarunā ar Sportacentrs.com atklāja, ka viņam pirms sezonas bija plānots piedalīties vairāk pasaules čempionāta posmos, tomēr situāciju iespaidojušas paša piedzīvotās avārijas Abū Dabī un Zviedrijā, kam sekoja dārgi automašīnas remonti.

"Zinājām, ka varam būt finālā, bija ātrākais apļa laiks pusfinālā. Kopumā šajā posmā parādījām mūsu ātrumu - gan sausā trasē, gan arī slapjā," pēc pasaules čempionāta Latvijas posma noslēguma izteicās Nitišs. "Neskatoties uz sacīkšu daudzumu, ko šosezon esmu aizvadījis, mēs varam cīnīties ar Niklasu, Timuru, Hanseniem, Bakerūdu, kuri brauc visu sezonu. Tas ir ļoti labs rādītājs un personīgi esmu apmierināts. Kaut vieta nav tā, ko gribētos, esmu apmierināts ar to, ko esmu izdarījis, kā nostartējām."

Kā zināms, Nitišs pusfinālā Biķerniekos izcīnīja ceturto vietu braucienā un neiekļuva finālā. Pirms tam kvalifikācijā viņš bija sestais summā, trešajā sesijā uzrādot otro labāko rezultātu. Spilgts Biķerniekos bija jau pirmās kvalifikācijas kārtas pirmais brauciens, kad pēc pirmajiem līkumiem uz sāniem palika Timura Timerzjanova automašīna.

"Neapturēt pirmo kvalifikāciju bija dīvains lēmums. Ja tas būtu pusfināls vai fināls, viss būtu labi, bet tā bija kvalifikācija, kurā galvenais ir sasniegtais laiks - mašīna bija apgāzusies trajektorijā. Tomēr tas ir rallijkross, neko nepārmetu, man bija jāsadzīvo ar to, kas notika," saka šī brauciena dalībnieks Nitišs.

Pērnā gada Eiropas čempions Nitišs šajā sezonā bija "GRX Taneco" komandas attīstības pilots. Jau tad bija zināms, ka viņš startēs vien dažos posmos, vēlāk noskaidrojoties, ka tie būs tikai trīs. Sezonas ievadā Abū Dabī latvietis pusfinālā pārlidoja pāri Antona Marklunda spēkratam, bet pāris mēnešus vēlāk Zviedrijā Nitiša mašīna jau pirmajā kvalifikācijas sesijā uzmeta vairākus kūleņus, kas viņam notika pirmoreiz karjerā, tomēr jēkabpilietis ātri atguvās un nedēļas nogales noslēgumā izcīnīja trešo vietu, uz pasaules čempionāta goda pjedestāla kāpjot pēc četru gadu pārtraukuma.

"Bija plānots startēt vairāk posmos, bet Abū Dabī un Zviedrija, kam sekoja dārgi remonti, atstāja iespaidu," teica Nitišs, piekrītot apgalvojama, ka pats, visticamāk, nopelnījis par kādu posmu mazāk. "Protams, ja nevari braukt pilnu čempionātu, nav lielas atšķirības braukt trīs, piecus vai septiņus posmus. Galvenais ir tajos, kuros brauc, atdot sevi visu, izdarīt maksimumu un pieiet tam nopietni. Šis gads parādījis, ka mēs varam cīnīties ar visiem. Pasaules čempionātā nobraukt septītajam arī nav slikti, bet vienmēr gribas labāk."

Nitišs stāsta, ka pats strādā pie sponsoru piesaistīšana. "Sezona beigusies, jādod vislabākās atskaites un jāturpina strādāt, lai būtu abpusēja interese sadarboties gan man, gan viņiem. Tomēr domāju, ka šogad esam izdarījuši ļoti labu darbu. Par nākamo gadu pagaidām nav nekādu ideju. Tas ir atkarīgs no finansējuma, iespējām, kurā virzienā čempionāts ies, un tā tālāk."

"Kā attīstības pilotam šogad man bija jāpabrauc daži testi, bija jābrauc uz sacīkstēm un jāpalīdz. Esmu ļoti apmierināts, man patīk būt komandā, gūstu baudu un tikai tāpēc esmu te," saka jēkabpilietis.

Nitišs stāstīja, ka viņam pagaidām vēl nav skaidrības, kas notiks ar eletro rallijkrosu. "Zinu, ka viņi kaut ko ir uzražojuši, bet nezinu cik liela pārliecība būs komandām. Gaidīsim, ko lielie vīri nolems," nepaužot konkrētu skaidrību, ko domā par klusajām elektromašīnām. "Mašīnu troksnis ir tas, kas dod sportam asumu, tas ir pipariņš. Tomēr mums jāiet līdzi pasaules tendencēm. Lai kā negribētu, zinām, ka tā ir nākotne."

"No Raimonda [Strokša] esmu dzirdējis, ka ar domām viņš saprot, ka posma vairs nebūs, bet sirdī viņam ir cerība, ka vēl būs. Vairāk informācijas man šobrīd nav," Nitišs komentēja vai tiešām šogad Latvijā pasaules čempionāts rallijkrosā notika pēdējo reizi. "Man pašam, protams, ir cerība, ka būs. Ja tāda posma nav, visam zūd neliela garša. Esam divi braucēji no Latvijas, fani nāk, priecājas, pilnas tribīnes, es ļoti ceru, ka viss izdosies un mums vēl būs iespēja braukt mājās."

Nitišs 2013. gadā kļuva par Eiropas čempionu "Super1600" klasē, bet gadu vēlāk debitēja pasaules čempionātā "Supercar" klasē jau pirmajā etapā kāpjot uz goda pjedestāla. Debijas sezonā viņš to "Olsbergs MSE" komandas sastāvā paveica vēl četras reizes un divus goda pjedestālus pievienoja arī 2015. gadā. Tomēr pēc aiziešanas no "Olsbergs MSE" nākamās divas sezonas Nitišam bija pieticīgas, bet pagājušajā gadā viņš jau atkāpās uz Eiropas čempionātu "Supercar" klasē, kurā triumfēja kopvērtējumā, kontinenta titulu iegūstot otro reizi karjerā. Nitišs joprojām ir visu laiku jaunākais pilots, kurš uzvarējis pasaules čempionāta rallijkrosā posmā.