Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Par spīti prognozēm, Upesciema folkreisa posms noritējis raiti

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Par spīti prognozēm, Upesciema folkreisa posms noritējis raiti
Foto: www.autocross.lv

Gan tiesneši, gan rīkotāji pirms Upesciema gatavojās skarbam slaktiņam pagājušās svētdienas sacīkstē trases specifikas un apstākļu dēļ. Taču sacīkstes beigās tika atzīmēts korektais kopējais sniegums, par spīti pāris incidentiem dienas gaitā.

Garkalnes autotrase ir kontaktus provocējoša, jo kartinga trasei līdzīgā konfigurācija un seguma īpatnības ļauj izvēlēties kardināli atšķirīgas braukšanas līnijas un pieeju cīņai. Taču skaidrs, ka ar atšķirīgām līnijām braucēju ceļiem agri vai vēlu ir jākrustojas, kas var radīt kontaktus. Turklāt svētdienas sacīkstē īpašu niansi veidoja jaunais pēdējais pagrieziens pirms finiša. Tas bija konstruēts no riepu krāvumiem, un tika paredzēts, ka dienas laikā riepas būs jākrāmē vairākkārt.

Tomēr praksē šo viltīgo vietu sportisti veica bez lieliem starpgadījumiem, minimāliem kontaktiem un incidentiem. Dienas beigās sacensību rīkotājs Jānis Lepsis atzīmēja, ka sacīkste noritējusi raiti, braucēji bijuši korekti, evakuācijas darbi — par spīti sasalušiem bezsniega vaļņiem – bijuši minimāli.

Līdzīgu viedokli pauda ar sacensību galvenais tiesnesis Mārtiņš Lapsa: “Nebija tā, ka nebija lietu, ko izskatīt, taču tie incidenti, kurus gaidījām, nenotika. Visspilgtāk prātā palikusi epizode, kad jaunajā pagriezienā mēģināja ietilpt trīs pa pamatapli braucošie, bet Artis Biezais nāca pilnā ātrumā no Džokera. Prognoze bija, ka tūlīt šķīdīs viss pa labi un pa kreisi. Taču visi atrada veidu, kā iekļūt un izkļūt no pagrieziena, katrs atrada savu kabatiņu, pa kurieni izbraukt, pat veicot apdzīšanas.”

Taču nebija tā, ka nebūtu kontaktu. Zem lupas ierasti bija Jānis Spīķis, kurš spēkojās folkreisā un tika atzīts par atraktīvāko dienas dalībnieku. Vasaras kausa uzvarētājs Viesturs Plētiens atzīmē, ka tieši ar Jāņa palīdzību viņš izslīdējis fināla pirmajā asajā pagriezienā. Savukārt Kalvis Buģis kļuvis par pirmo folkreisa braucēju, kurš saņēmis soda punktu par konkurenta sagriešanu vienā no kvalifikācijas braucieniem.

Folkreisā no šīs ziemas braucējiem tiek piešķirti soda punkti par pārkāpumiem. Ziemas sezonas laikā sportisti nedrīkst sasniegt septiņus punktus. Ja tas tiek izdarīts, braucējs var atgriezties uz starta tikai pēc tam, kad viņš nostrādājis vienu sacīksti par distances tiesnesi.

Arī krosā, kurā sodu punktu pagaidām nav, fiksēti divi pārkāpumi. Vispirms Juris Spīķis saņēma sodu par Jāņa Kozlovska sagriešanu, bet finālā Ģirts Kuzmanis zaudēja pjedestāla pozīciju, pa ceļam sagriežot lietuvieti Pauļu Šniuku.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv