Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Klaužs

Finišējis Eiropas rallijkrosa čempionāts

Finišējis Eiropas rallijkrosa čempionāts
Foto: www.rallycross.com

Pamazām finišam tuvojas pasaules autosporta sezona. Dažās disciplīnās vēl atlikuši izšķirošie sacensību posmi, bet citi seriāli jau finišējuši. Noslēdzies arī desmit posmu Eiropas rallijkrosa čempionāts. Pēdējās sacensības tika aizvadītas Čehijā, Sosnovas trasē. Čempionu un laureātu sarakstā gan lielu pārsteigumu nav.

Drīzāk atzīmēšanas vērts ir fakts, ka visu ieskaišu klašu čempioni ir no vienas valsts. Tomēr tas, ka šī valsts ir Norvēģija, liels pārsteigums nav. Norvēģiju var uzskatīt par rallijkrosa lielvalsti. Čempionu uzvārdi arī nav „sveši”. Super Car klasē pēc ļoti neveiksmīga sezonas pirmās puses pērnais čempions Svere Isaksens (''Ford Focus'') prata saņemties gan morāli, gan tehniski, un otrajā sezonas daļā, izcīnot uzvaras pēdējos četros posmos, spēja aizcīnīties līdz kopvērtējuma uzvarai. Jautājums par uzvarētāju kopvērtējumā sezonas beigu daļā netika izskatīts. Lielāka intriga tika uzturēta cīņā par otro vietu starp amerikāni Taneru Faustu (''Ford Fiesta'') un Krievijas braucēju Timuru Timerzianovu (''Citroen C4''). Varētu teikt, ka šoreiz veiksme vairāk bija Kreivijas sportista sabiedrotā, rezultātā arī sudrabs kopvērtējumā. Par bronzu priecīgs bija arī Tanners Fausts, jo tas vienalga ir solis uz augšu, salīdzinot ar iepriekšējā gadā iespēto 11.vietu. Abus konkurentus šķīra nieka septiņi punkti. Veiksmīgais Timura Timerzianova starts apliecina sportista talantu, jo 2010.gadā tika izcīnīts zelts Super 1600 klasē.

Neveiksmīgs čempionāts izvērtās 2010.gada bronzas laureātam Liamam Doranam (''Citroen C4''), tikai septītais šogad. Anglis tā īsti nevarēja saprasties ar brāļu Traubergu Rencēnos būvēto spēkratu. Iespējams, pjedestāls būtu savādāks, ja karjeru nebūtu beidzis 13-kārtējais čempions Kenets Hansens no Zviedrijas (pērn sudraba laureāts). Viņš šogad pievērsies komandas vadīšanai un jaunā ''Citroen DS3'' būvēšanai rallijkrosa sacensībām.

Sacensības pierādīja, ka konkurence ir milzīga. Desmit posmos uzvaras izcīnīja pieci sportisti, visvairāk – piecas uzvaras Isaksena kontā, bet punktus „karaliskajā klasē” ieguva 40 sportisti. Tikpat sīva cīņa par čempiona troni norisinājās Touring Car klasē. Visa čempionāta garumā ātrais čehs Romans Častorals (''Opel Astra'') mina uz papēžiem norvēģim Larsam Oivinām Enerbergam (''Ford Fiesta''), bet tā arī neapsteidza un samierinājās ar čempionāta sudraba medaļu. Neskatoties uz sīvo konkurenci ar čehu, norvēģis pamanījās izcīnīt septiņas uzvaras. Par trešo vietu tikpat sīvi cīnījās īrs Dereks Tohils (''Ford Fiesta'') un vācietis Koens Pauels (''Ford Fiesta''). Sezonas finišā tomēr ātrāks izrādījās Tohils. Klasē pie uzvarām tika tikai abi titula pretendenti, bet punktus ieguva 31 sportists.

Latviešu faniem interesantākā varētu būt Super 1600 klase, jo tajā četros posmos startēja arī jēkabpilietis Reinis Safonovs (''VW Polo''). Reinim visveiksmīgākais bija Polijas posms, kurā tika izcīnīta 8.vieta. Sezonas kopvērtējumā Reinis Safonovs ar izcīnītiem deviņiem punktiem ieņēma 25. vietu no 50 punktus guvušiem sportistiem. Reinis atzīst, ka neatkarīgi no rezultāta, ir iegūta pieredze un jauna informācija, kas palīdzēs pilnveidot automobili nākošā gada startiem. Par galveno balvu atkal cīnījās kāds norvēģis, šoreiz Andreas Bakeruds (''Renault Clio''). Viņa galvenie oponenti bija Ulriks Linnemans (''Peugeot 207'') un Krzistofs Skorupskis (''VW Polo''). Šajā ieskaites klasē norvēģa pārsvars likās nedaudz pārliecinošāks. Andreas Bakkeruds visu laiku turējās drošā attālumā no konkurentiem, pārsvaru noturot līdz sezonas finišam. Super 1600 klasē atsevišķos posmos uzvaras izcīnīja pieci sportisti.

Izmantotie resursi:
Jānis Grīnhofs


Foto: Motorsport.com

F1 īpašnieki par četriem miljardiem eiro pērk "MotoGP" čempionātu

F1 pasaules čempionāta īpašnieki "Liberty Media" tuvākajā laikā gatavojas paziņot par "MotoGP" pārņemšanu savā paspārnē. Darījuma summa esot ap četriem miljardiem eiro.
Džefrijs Herlingss. Foto: mxgp.com

Herlingss pēc nākamās sezonas varētu noslēgt MXGP karjeru

Holandiešu motosportists Džefrijs Herlingss šobrīd vēl nav izlēmis, vai turpinās motokrosa braucēja karjeru pēc nākamā gada, kad beigsies viņa pašreizējais līgums ar "Red Bull KTM Factory Racing" komandu. Iespējams, šī viņam ir priekšpēdējā sezona pasaules čempionātā.

Autosportā atgriežas leģendārais ražotājs "Lola"

Pēc vairāk nekā desmitgades pārtraukuma uz starptautiskās autosporta skatuves atgriezīsies leģendārais sacīkšu auto ražotājs "Lola", kas sadarbībā ar "Yamaha" izveidojis jaunu projektu startēšanai "Formula E" čempionātā.