Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autosporta kalendāru haoss turpinās, bet ar gaismu tuneļa galā

Juris Grīns
Juris Grīns

Autosporta kalendāru haoss turpinās, bet ar gaismu tuneļa galā
Foto: Autocross.lv

Intriģējošākais, kustīgākais elements vīrusa krīzes laikā sportā, šķiet, ir sacensību kalendāru izmaiņas un drāmas praktiski visos autosporta veidos tuvumā un tālumā. Arī Baltijā.

Starptautiskā situācija

Līdz šim situācija Eiropas un citās redzamajās pasaules daļās motoru sportā bija visai līdzīga – viss apstājās, un turpinājums bija gaidīšana, kad motori atkal varēs rūkt. Jūlijs bija pirmā cerība, kad varētu restartēties Eiropas profesionālais autosports, kam nepieciešama ļaužu pārvietošanās pāri robežām – brīva vai kontrolēta. Piemēram, F1 plāno pirmās sacīkstes jūlijā. Sākotnējā doma paredzēja pirmos divus posmus Austrijā divas nedēļas nogales pēc kārtas, kam sekotu tāds pats posmu duets Lielbritānijā. Taču britu valdība, kopumā nedaudz atvieglojot savus drošības noteikumus, tomēr palika pie jebkura ieceļojoša ārzemnieka iesēdināšanas divu nedēļu karantīnā. Dinamiskajam sportam šāda dīkstāve neder, tāpēc Silverstonas posmi, visticamāk, nenotiks, to vietā būs, kā šobrīd šķiet, vācu Hokenheimas dubultšāviens. Taču galvenā ziņa – jūlijā plānots sākt braukt, bez skatītāju klātbūtnes. Līdzīgi arī ar citiem vadošajiem seriāliem.

Atšķirībā no Eiropas krietni nepacietīgāki izrādījās ASV autosporta profesionālie seriāli. NASCAR jau aizvadījuši pāris sacīkstes – bez skatītājiem, bet tomēr. Turklāt seriāls izmētājis savus posmus ne tikai pa nedēļas nogalēm, bet aizvada sacīkstes arī darba dienās. Šādu stratēģiju apsver arī citi čempionāti, pat F1, ar argumentu – ja futbola Čempionu līga var veiksmīgi eksistēt ar spēlēm nedēļas vidū, kāpēc to nevar autosports? Interesanta pieeja, kas var noderēt nākotnē tiem sporta veidiem, kuru ienākumi vairāk balstīti uz televīzijas pārraižu tiesību ienākumiem nevis klātienes skatītājiem (Čempionu līgā arī klātienē stadioni ir pilni).

Ja par ASV, tad jūnija sākumā rauj vaļā arī IndyCar – Amerikā viss notiek, par spīti tam, ka vīrusa ziņā lielvalsts ir līderpozīcijās konstatēto saslimšanu un nāves gadījumu skaitā, turklāt ar totālu atrāvienu.

Pasaules rallijkross zaudē Franciju, interesanta pieeja Eiropas autokrosam

Viens no pirmajiem FIA pasaules čempionāta līmeņa seriāliem, kas uzdrošinājās publicēt jaunās ēras kalendāru, bija pasaules rallijkross. Jau ziņojām, ka , piesardzīgi to nodēvējot par provizorisku, tas parādījās ar izmainītiem datumiem un posmiem. Drosme publiskošanā, bet piesardzība posmu norisē – pirmā sacīkste paredzēta “tikai” augusta otrajā pusē Zviedrijā, kas šķiet prātīgi. Taču ātrai izziņošanai ir risks – var nākties kalendāru bieži un pat līdz nepazīšanai mainīt, kamēr pasaule nostājusies uz kājām. Sākums jau ir – zaudēts otrais posms Francijā. Rīkotāji sapratuši, ka paredzētajā septembra sākuma datumā sacīksti sarīkot nebūs iespējams, arī vēlāki datumi sarunās ar čempionāta rīkotājiem IMG nav sakrituši labvēlīgi.

Tikmēr pārsteidzošas ziņas no Eiropas autokrosa čempionāta kuluāriem. Pavasarī paredzētie posmi no kalendāra krita kā mušas, atstājot deviņu sacīkšu sezonu ar tikai trim pēdējiem posmiem – čehu Pžerovā, Francijā un Itālijā. Šķita, ka ar to arī čempionāts šogad beidzies. Tomēr noprotams, ka atlikušie posmi notiks, turklāt tas tikšot uzskatīts par pilnvērtīgu Eiropas čempionātu, ar visiem tituliem un medaļām! Tas ir interesanti, jo FIA līdz šim ļoti izteikti noteikusi minimālos sacensību posmu un citu elementu skaitus, lai notikums gūtu vai negūtu čempionāta statusu. Tiesa, pašā Eiropas autokrosa čempionāta nolikumā ir atrunāts posmu norises maksimums (10), nevis minimums.

Tas vedina domāt, ka līdzīgi varētu rīkoties arī nacionālajā līmenī – ja nevaram šogad paspēt aizvadīt noteikto posmu minimumu (Latvijas čempionātam LAF sistēmā jābūt vismaz četriem posmiem), varbūt pietiek ar vienu, diviem, trim? Taču dzirdēts, ka LAF prezidijs īsti neesot piekritis šādam risinājumam. Gribas teikt – pareizi, tas tomēr ir čempionāts.

Ja par Eiropu – trīs posmu čempionāts var raisīt runas par sasniegto titulu prestižu, taču no otras puses šis būtu ļoti koncentrēts čempionāts, kurā tik tiešām uzvarētu labākais, koncentrētākais. Ne vienmēr ātrākais – tieši labākais.

Igaunijas atjaunotie kalendāri jau publiskoti

Igaunijas valdība pēdējās pāris nedēļās spiež gāzi grīdā virzienā uz normālas dzīves atjaunošanos. Vai tas ir pareizi vai nepareizi, rādīs Covid-19 turpmākā statistika, bet fakts paliek fakts. Tas devis drosmi arī autosporta sacensību un seriālu rīkotājiem. Igaunijas rallijkrosa čempionātam jauns kalendārs, ar pirmo posmu 11. jūlijā Kehalā. Turklāt igauņi publisko arī trīs valstu veidoto NEZ Baltijas kausa kausa kalendāru. Igaunijas autokrosa čempionāts smagajām automašīnām publicējis savu atjaunoto kalendāru ar pirmo posmu 4. jūlijā. Tiesa, tajā ir divi Latvijas posmi Pilskalnos un Smiltenē, kā paredzēts iepriekš, lai gan mūsu puse vēl nav pasludinājusi savus atjaunotos kalendārus.

Lietuvas autokrosa čempionātā pašlaik atcelts pirmais posms, taču, tā kā otrais paredzēts tikai jūnija beigās, citu izmaiņu nav.

Latvijas situācija?

LAF un Krosa komisija pagaidām klusē par saviem jaunās dzīves plāniem. Taču tas nenozīmē, ka neveidojas plāni. Pirmkārt, tiek gaidīta situācija pēc 9. jūnija, kas ir šā brīža ārkārtējās situācijas beigu (?) robeža. Valdība situāciju varbūt atcels, bet var palikt pulcēšanās ierobežojumi. Šobrīd izskanējušie skaitļi neviens īsti neļauj aizvadīt pilnvērtīgus autokrosa un rallijkrosa svētkus. Rīkotāji pamatā nevar sarīkot posmus bez biļešu tirdzniecības. Tajā pašā laikā ir sacensības, kurās klātienes skatītāju arī ikdienā nav daudz – varbūt šādiem posmiem dažu simtu ļaužu limits var arī derēt. Turklāt jāņem vērā, ka pats skatītāja uzaicināšanas, sagaidīšanas un “izmitināšanas” process kaut ko maksā – apsardze, biļetes, biļešu tirdzniecība, iekasēšana…

Ja 9. jūnijs nenes kādus negaidītus pārsteigumus, tiek apsvēta doma pēcjāņu periodā sākt braukt. Tas gan nozīmē, ka jūnijā paredzētie Smiltenes un Priekules Folkreisa un Krosa komisijas kausa posmi tiktu svītroti vai pārcelti.

Dzirdēts, ka, ja no jūlija var rīkot sacensības, tad Latvijas autokrosa čempionāta kalendārs varētu noturēties visai nemainīgs, tikai cik maijā atceltais pirmais posms varētu pārvietoties uz rudeni. Rallijkross meklē risinājumus, gan atradīs. Arī Folkreisam viss būšot kārtībā. Prasīt kalendārus jau šobrīd droši vien ir pāragri, lai jūnija maģiskais datums diktē noteikumus.

Jāatzīmē, ka kopš maija vidus ir atvērtas robežas ar Lietuvu un Igauniju – krīzes gadījumā, šķiet, visas iesaistītās puses labprāt uzņemtu kādus kopīgi rīkotus pasākumus (vairāk tēmējot autokrosa un Lietuvas virzienā).

Kopumā jāatzīmē, ka situācija joprojām ir sarežģīta, taču ar gaismu tuneļa galā. Interesanti – krosa sacensību norise šobrīd ir atkarīga no tā, vai cītīgi mazgāsim rokas…

Izmantotie resursi:
Autocross.lv