Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Ko sagaidīt Pasaules RX 2017.gada sezonā?

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Ko sagaidīt Pasaules RX 2017.gada sezonā?
Foto:@WorldRX

Ceturtā Monster Energy FIA pasaules rallijkrosa čempionāta sezona marta beigās sāksies Barselonā, Spānijā. Šogad Pasaules RX gaidāmi vairāki jaunumi, kuri plašāk aprakstīti zemāk.

CCTV jeb ‘Mobilā Video Sacensību Vadība’ tiks ieviesta visās trasēs, lai sacensību vadītājam un komisāriem palīdzētu izmeklēt trasē notikušos negadījumus. Trasē izvietotās kameras nodrošinās tiešraides videotranslāciju sacensību vadības centrā, kur sacensību vadītājs varēs lūgt apskatīt atkārtojumus, lai izmeklētu negadījumu vai lūgt komisāriem veikt tālāku videoieraksta izpēti. Šī sistēma aptvers visas galvenās trases zonas, nodrošinot tiesnešus ar papildu pierādījumu avotu.

Ir izveidota jauna sodu sistēma par ‘nesportisku rīcību sacensību laikā’. Pēc sacensību vadītāja vai komisāru ieskatiem par katru pārkāpumu vainīgais sportists saņems vismaz rājienu. Pēc trīs rājieniem vienas sezonas laikā, dalībnieks zaudēs piecus čempionāta punktus. Pēc sešiem rājieniem vienas sezonas laikā, sods būs 10 čempionāta punkti. Pēc astoņiem rājieniem dalībniekam atņems 15 punktus, un pēc desmit rājieniem dalībnieks tiks diskvalificēts no čempionāta.

2017. gadā pirmoreiz tiks ieviesta rezerves dalībnieku sistēma (saraksts), kurā tiks iekļauti dalībnieki, kuri netiks pielaisti sacensībām pārāk liela pieteikumu skaita dēļ (katrai čempionāta ieskaites klasei ir noteikts savs limits). Ja kāds no pirmreizēji apstiprinātajiem dalībniekiem līdz sacensību nedēļas pirmdienas pusdienlaikam atteiks savu dalību, šī vieta tiks piedāvāta pirmajam rezerves sarakstā ievietotajam braucējam. Ja visas vietas vēl aizvien nebūs aizņemtas, vieta sacensībās tiks piedāvāta nākamajam rezerves sarakstā esošajam braucējam un tā tālāk.

Dalībnieks viena posma ietvaros drīkst izmantot ne vairāk kā divas turbīnas, un ne vairāk kā sešas turbīnas visas čempionāta gaitā. Sods par šī punkta pārkāpšanu ir 10 čempionāta punkti par katru pārkāpumu.

Sezonas kalendārā šogad būs viens jauns posms – Kilarnejas trasē Keiptaunā (Dienvidāfrikas Republika) notiks čempionāta pēdējais posms, no 10. līdz 11. novembrim.

FIA Eiropas rallijkrosa čempionāts Supercar klasē norisināsies Spānijā, Norvēģijā, Zviedrijā, Francijā un Latvijā – vienlaicīgi ar pieciem Eiropā bāzētajiem FIA pasaules rallijkrosa čempionāta posmiem. FIA Eiropas rallijkrosa čempionāts Super1600 klasē notiks Portugālē, Beļģijā, Zviedrijā, Francijā, Latvijā un Vācijā, bet FIA Eiropas rallijkrosa čempionāts TouringCar klasē notiks Spānijā, Beļģijā, Lielbritānijā, Norvēģijā un Vācijā. Maksimālais dalībnieku skaits Pasaules RX posmā ir 25, Euro RX Supercar klasē 35, Euro RX Super1600 klasē 30 un Euro RX TouringCar klasē 20 dalībnieki.

Atbalsta kategorija, kura iepriekš bija zināma kā RX Lites Cup, tagad ir pārsaukta par RX2. Dalībnieki un komandas šajā klasē saņems īpašas vietas servisa parkā. Pilotu ekipējums visiem braucējiem būs līdzīgs. RX2 pievienosies Pasaules RX ‘tālajos’ posmos Kanādā un Dienvidāfrikas Republikā, čempionātā kopā aizvadot septiņus posmus. Papildu tam, sacensības notiks arī Pasaules RX posmos Beļģijā, Lielbritānijā, Norvēģijā, Zviedrijā un Francijā.

2017. gada FIA pasaules rallijkrosa čempionāta dalībnieku sastāvs piedzīvojis būtiskas izmaiņas. Par Komandu čempionu titulu cīnīsies sešas komandas ar divām automašīnām katrai, un 18 pastāvīgie piloti cīnīsies par Pasaules RX čempiona titulu. Divkārtējais čempions Peters Sūlbergs pievienosies zviedram Jūhanam Kristofešonam rūpnīcas atbalstu saņēmušajā PSRX Volkswagen Sweden komandā, sacenšoties ar jauniem Polo GTi Supercar. Matiasa Ekstrema EKS komanda arī ir ieguvusi rūpnīcas atbalstu, palīdzību saņemot no Audi. Papildu divām komandas automašīnām, EKS visos posmos pieteiks arī Reini Nitišu, kurš ar Audi S1 cīnīsies par pilotu čempiona titulu. Team Peugeot-Hansen arī papildu diviem komandas auto pieteiks vēl trešo, 2016. gada FIA Eiropas rallijkrosa čempionam Kevinam Hansenam dodot iespēju braukt ar Peugeot 208 WRX.

Divkārtējais DTM čempions Timo Šeiders ir noslēdzis vienošanos ar MJP Racing Team Austria (2016. gadā zināma kā World RX Team Austria), pievienojoties Pasaules RX posma uzvarētājam Kevinam Eriksonam, bet komandas 2016. gada piloti, Jānis Baumanis un Timurs Timerzjanovs, pārgājuši uz jaunu komandu, STARD, kuru vada Manfrēds Štols. DA Racing-Eurodatacar sastāvā ar Peugeot 208 WRX startēs Žans-Batiste Duborgs, bet Lielbritānijas pārstāvis Gajs Vilkss ar Volkswagen Polo Supercar pārstāvēs Loco World RX Team. Kornēls “CsuCsu” Lukācš ar Džidži Galli Kia Rio Supercar aizvadīs visu čempionāta sezonu, tāpāt kā Niklass Grenholms ar M-Sport gatavotu Ford Fiesta Supercar.

Izmantotie resursi:
Neste World RX of Latvia | FIA Pasaules...