Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Folkreisa ziemas kausa eksperiments var nest interesantus rezultātus

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Folkreisa ziemas kausa eksperiments var nest interesantus rezultātus
Publicitātes foto

Folkreisa Ziemas kausa viens no jaunumiem – iespēja Klasika klases braucējiem startēt ar ikdienas ceļu satiksmei atļautām radžu riepām. Elements pārsteigumiem?

Folkreisā Klasika (mašīnas ar aizmugurējo riteņu piedziņu un motora novietojumu mašīnas priekšpusē) ir viļņveidīga parādība, kuras aktivitāte pamatā atkarīga no konkrētā brīža “modes kliedziena” – te braucēji sapulcējas kuplākā kompānijā, te pazūd gandrīz pavisam. Tam ir objektīvi apstākļi, jo pamatā valda uzskats, ka Klasikas braucēji nevar konkurēt ar priekšpiedziņas mašīnām. Lai gan atsevišķi speciālisti ar izciliem sasniegumiem šo mītu apgāž, klase nav masveidīga. Turklāt ziemas sezona pati par sevi izslēdz aizmugures piedziņas mašīnas no cīņas. Tas no nākamā gada var mainīties.

Jaunie noteikumi paredz, ka Klasikas braucēji varēs izmantot ielas radžu riepas, kam tādā veidā vajadzētu radīt konkurētspēju cīņā ar priekšpiedziņas braucējiem. Solis riskants, jo savā būtībā šie ir kardināli atšķirīgi tehnisko noteikumu principi vienas un tās pašas uzvaras dalīšanā. Taču eksperiments var nest interesantus rezultātus, turklāt teorētiski arī Klasikas braucēju aktivitāti.

Šo soli pozitīvi novērtējuši Klasikas potenciālie braucēji. Šā gada Vasaras kausa uzvarētājs Klasika ieskaitē Andris Andersons atzīmē: “Šāds noteikums padara ziemas ideju interesantu! Es līdz tam par ziemu vispār nebiju domājis, jo skaidrs, ka ar aizmugures piedziņu uz ledus nav ko darīt. Ar radzēm tas izskatās interesantāk. Jāmeklē risinājumi, kā nonākt uz starta, jo no līdzšinējā BMW man vairs nav ko paņemt, viss beidzies. Dažas idejas ir. Nezinu, vai ziemā uzreiz būs Klasikas braucēji, taču ir skaidrs, ka tas vismaz dažiem liks sarosīties, un uz šīs ziņas rēķina ātrāk un cītīgāk gatavoties vasarai.”

Uz ziņu noreaģēja ar Folkreisa universālais kareivis Ermīns Vācietis, kurš karjeru Folkreisā tā pirmsākumos sāka tieši kā Klasikas braucējs, vēlāk gan pārejot uz priekšpiedziņas auto braukšanu. “Ja pareizi noteiks izmantojamās riepas, radžu skaitu, pareizi to visu kontrolēs, šis plāns būs labs! Tas noteikti var likt sarosīties Klasikas braucējiem, arī man. Jau kādu laiku man ir praktiski gatavs auto, taču vasarās Klasika šobrīd šķiet panīkusi, līdz ar to nav bijusi motivācija mašīnu likt uz starta, braucu ar priekšpiedziņu. Šobrīd tas varētu būt interesanti.”

Uz jautājumu, kā viņš prognozē spēku samērus Klasikai ar radzēm pret priekšpiedziņas braucējiem, Vācietis skaidro: “Es domāju, ka ar noteiktām laika apstākļu un seguma kombinācijām ar Klasiku varētu labi pacīnīties ar priekšpiedziņas braucējiem. Vai graujoši uzvarēt – diez vai, bet pacīnīties par labām vietām noteikti. Piemēram, Vecpils trase ar kārtīgu “spoguli” uz trases – varētu būt labi! Protams, ja būs šķīdonis, tad tur arī nekādas radzes nepalīdzēs.”

Arī Ermīns atzīmē, ka Klasiku braucējiem ir jāsaņemas savas ieskaites virzīšanā Folkreisa ietvaros: “Atgādinu, ka nolikumā visus šos gadus ir punkts, ka, ja Klasikas sacīkstē ir vismaz sešas, un visas gatavas braukt finālā, klasei ir paredzams atsevišķs fināls. Savukārt vienošanās arī paredz, ka, ja Klasiku ir vairāk nekā desmit, klase dienu aizvada atsevišķi no priekšpiedziņas. Tā kā viss ir pašu rokās!”

Izmantotie resursi:
Autocross.lv