Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Sezonas finālā Viļņā Strencis kļūst par uzvarām bagātāko pilotu Openkart vēsturē

Juris Grīns
Juris Grīns

Sezonas finālā Viļņā Strencis kļūst par uzvarām bagātāko pilotu Openkart vēsturē
2014. gada "Openkart" finālposms Viļņā
Foto: Ruslans Ivanovs

Ekstremālos braukšanas apstākļos Openkart sezonas noslēdzošajā posmā Viļņas trasē "Plytine" karjeras trīspadsmito uzvaru izcīnīja Ivars Strencis, kurš kļuva par Openkart čempionātā uzvarām bagātāko braucēju - pirms posma viņš šo statusu dalīja ar 2009.gada čempionu Dāvi Tobiasu.

Sacīkstē otrais finišēja Kārlis Strazdiņš, tādējādi sezonā izcīnot pilnu medaļu komplektu - uzvara pirmajā posmā Viļņā, otrā vieta pēdējā posmā un tieši sezonas vidū - 9.posmā trešā vieta. Trešais, pēc Artūram Bonderam piešķirtā vienas vietas soda, sacīksti noslēdza jaunais čempions Krišs Jaunzemis.

Laikapstākļu ziņā šī noteikti bija sacīkste, kas ieies vēsturē - atbraucot trase bija sausa, taču pie mīnuss trim grādiem jau treniņu laikā sāka smidzināt saslastošais lietus un braukšanas apstākļi ar katru brīdi kļuva arvien slidenāki un slidenāki, līdz trešajā kvalifikācijā apļa laiki jau bija par 40 sekundēm jeb gandrīz divas reizes lēnāki. Uz pusfināliem pārsēdāmies ziemas kartos ar bezradžu ziemas riepām, bet pa tīru ledu šie karti bija vēl padsmit sekundes lēnāki, tāpēc finālos jau atgriezāmies pie slikiem un, lietum pārstājot, uzlabojās arī saķere un finālā jau labākie brauca apmēram vienā minūtē. Situācijā, kad trase ārkārtīgi slīd, bet nomales - zāle un grants, nē, divos līkumos pusfinālā, bet finālā vairs tikai vienā - elkonī - braukšanu padarīja par kaut ko līdzīgu rallijkrosam. Jebkurā gadījumā šādi apstākļi piecpadsmit gadu laikā bija pirmo reizi, reizēm tam bija savs šarms, reizēm braukšanas baudas bija visai maz.

Sacīkstē pēc ilgāka pārtraukuma trasē bija redzams 2013.gada čempions Ivars Strencis, Jānis Strencis šogad aizvadīja otro sacīksti, sezonas noslēguma posmā piedalījās arī Lauris Rozenvalds un Uldis Galdiņš, bet debiju piedzīvoja Jurijs Šišlovs, kurš kļuva par 800.Openkart sacensību dalībnieku astoņus gadus ilgajā vēsturē.

Izaicinājuma kausā savu pirmo uzvaru izcīnīja karjeras labāko sacīksti aizvadījušais Ivars Gailis, otrā vieta Aleksejam Sjominam, bet trešais Rūdis Memens. Komandām uzvarēja "Baltie" ar Strazdiņu un Grīnieku ierindā, otrajā vietā brāļu Strenču "MBA Racing Team", bet trešo vietu, šoreiz ar Gaiļa un Didža Apiņa pūlēm izcīnīja "TOP Trans Racing", kuriem piektais top trīs finišs pēc kārtas.

Kvalifikācija - slidens, vēl slidenāks

Ja pirmajos treniņos trase bija praktiski sausa ar nelielu smalku sniedziņu pa virsu un apļa laiki bija 45 sekundēs (labākie laiki novembrī šajā trasē bija 42 sekundes), tad jau otrā treniņa vidū situācija sāka būtiski mainīties, palika arvien, arvien slidenāks. Pirmajā kvalifikācijas sesijā, kurā piedalījās septiņi dalībnieki, kas izlaida iepriekšējo posmu, un debitants Jurijs Šišlovs labākais apļa laiks Lauris Rozenvaldam 1:07,436, sekundi lēnāks Uldis Galdiņš, tad sekoja Jānis Strencis, viņam Ivars Strencis un tad arī Strazdiņš, Damberga, Trubiņš un Šišlovs. Kad trasē devās nākamā grupa, bija skaidrs, ka pirmajā astotniekā izmaiņu nebūs, jo trase kļuva par padsmit sekundēm lēnāka un otrajā grupā labākais laiks bija Gatim Vītolam 1:21,532, kas bija divas sekundes lēnāks nekā pirmās grupas sliktākais laiks. Trešajā grupā trase turpināja slīdēt arvien vairāk un no šī brauciena labākais laiks bija Kristapam Grīniekam - 1:23,343, kas kvalifikācijā deva vien 13.vietu. Kvalifikācijas beigās gan trases stāvoklis stabilizējās un jūtami sliktāks nepalika, tomēr notikušais ieviesa interesantas korekcijas. Savos pusfinālos pirmās starta vietas ieguva Rozenvalds, Galdiņš un Jānis Strencis. Dzintars Trubiņš savukārt pirmo reizi uzvarēja Izaicinājuma kausa ieskaites kvalifikācijā, bet Šišlovs pirmajā sacīkstē šajā ieskaitē kvalifikācijā otrais.

Pusfināli - kartinga rallijkross

Pirms pusfināliem bija sajūta, ka trase kļūst nebraucama un tika pieņemts tobrīd šķietami pareizs lēmums startēt ar ziemas kartingiem, taču kā izrādijās tie bija vēl padsmit sekundes lēnāki, kas izskaidrojams ar to, ka uz tīra ledus daudz svarigāks ir saskarsmes virsmas laukums, kas slikiem protams ir krietni lielāks. Savukārt ar ziemas kartiem kļuva skaidrs, ka pa trases asfaltēto daļu tie ir pilnīgi nevadāmi, taču ar tiem lieliski var braukt ārpus trases, ko visi braucēji, pat nereti negribot, arī izmantoja, jo noturēties trasē bija ārkārtīgi sarežģīti - tā nu pusfināla braucieni kļuva par Openkart vēsturē lēnākajiem braucieniem un ne vienam vien bija īstas mocības. Šados apstākļos labāk adoptējās Ivars Strencis, Rūdis Memens un Kristaps Grīnieks, kuri izcīnīja uzvaras savos kvalifkācijas braucienos, finālā vēl iekļuva Aleksejs Sjomins un Krišs Jaunzemis no pirmā pusfināla, Kārlis Strazdiņš un Ivars Gailis no otrā un Dace Damberga no trešā. Atzinības vērts ir Sjomina, Dambergas un it sevišķi Gaiļa sniegums, kurš sestdien Vilņā aizvadīja savu labāko Openkart sacīksti. Pusfinālos ātrākie apļa laiki tika uzrādīti pēdējā braucienā, kad pārstāja līt sasalstošais lietus un saķere uzlabojās uz trases uznesto smilšu dēļ. Punktu par labāko apļa laiku izcīnīja Lauris Rozenvalds, bet tik un tā tas bija septiņas sekundes sliktāks nekā kvalifikācijas trešās grupas Grīnieka uzstāditais un 23 sekundes sliktāks par paša Laura uzrādīto laiku kvalifikācijā.

Finālbraucieni - Strencim ar slikiem pa ledu vēsturiska uzvara

Pēc pusfināliem domas dalījās vai pāriet atpakaļ uz slikiem vai turpināt ar ziemas kartiem, pēc viena apļa testa, ko veica Ivars Strencis, viennozīmīgi bija skaidrs - ar slikiem ir ātrāk, turklāt daudz ātrāk, kas nozīmēja jau baudāmāku braukšanu un arī mazāk bija jāizmanto drošības joslas un borti, kas sacensības ievirzītu jau normālākās sliedēs. Pārstājot lietum, trases stāvoklis ļoti būtiski sāka mainīties uz labo pusi, ledus kārtiņa pamazām tika nofrēzēta un saķeres līmenis auga lidz ar katru apli.

"C" finālā fantastiski ātrs bija Gatis Vītols, kurš izcīnīja pārliecinošu uzvaru, otrais finišēja Vilnis Kepe, bet aiz viņa no pirmās starta vietas startējušais Didzis Apinis. Jurģis Brauers piedzīvoja izstāšanos un izstājās arī no cīņas par Izaicinājuma kausa kopvērtējuma pirmo trijnieku. Tā īsti ar īpaši slideno trasi tā arī nespēja saprasties viens no gada labākajiem debitantiem Kaspars Ritums, kā arī Santa Ieviņa, bet Šišlovam debijas sacīkstē tik sarežģītā situācijā izdevās finišēt 22.vietā.

"B" finālā pirmajā līkumā masveida tango un valša krustojums, kur palika vairāki peletona vidū startējušie dalībnieki. Tomēr līdz sacīkstes beigām šai sadursmei liela nozīme nebija. Uzvarēja Bonders, otrais finišēja Renārs Paiders, tad "C" fināla uzvarētājs Gatis Vītols, kurš pēc pusfināliem ieņēma 20.pozīciju, bet sacīksti noslēdza 11.vietā. Freimanis izcīnīja 13.vietu un, ja finālā Sjomins nefinišē pirmajā divās vietās, Freimanis Izaicnājuma kausā finišēs otrais (kausa ieguvējs jau pirms šī posma zināms - Rūdis Memens). Uzslavas ir pelnījis Nauris Ieviņš, kurš aizvadīja savu labāko sacīksti - kvalifikācijā 19.vieta, pusfinālā 4.vieta, uz starta 11.vieta jeb 3.vieta "B" finālā, kur finišēja astotais, bet sacīkstē kopumā izcīnīja 16.vietu.

Finālā no pirmās starta vietas startēja Ivars Strencis, blakus viņam Grīnieks ar labām izredzēm šo vietu salgabāt un pēdējā brīdī no trešās vietas kopvērtējumā izstumt Normundu Skreiju. Aiz viņiem Memens un Strazdiņš, trešajā rindā Damberga un Sjomins, ceturtajā rindā Gailis un čempions Jaunzemis, bet kā pēdējais uz starta "B" fināla uzvarētājs Arturs Bonders.

Strenča uzvara nevienu brīdi neradīja šaubas un viņam izdevās Openkart čempionātā triumfēt jau 13.reizi, kas ir jauns rekords un jauna latiņa citiem braucējiem. Līdz šim Ivaram bija tikpat uzvaru cik 2009.gada čempionam Dāvim Tobiasam, kurš savu pēdējo uzvaru izcīnīja 2011.gada 13.oktobrī "Sporta kompleksā 333" un rekordu savās rokās turēja trīs gadus vienu mēnesi un 23 dienas. Tikmēr Grīniekam pirmā apļa pirmais līkums būtiski sarežģīja cīņu par kāroto otro vietu - sagriešanās un atkrita uz septīto vietu, tiesa gan apli vēlāk Kristaps bija atpakaļ cīņā ceturtajā pozīcijā aiz Jaunzema un kopā ar ļoti ātro Bonderu arī varēja mēģināt vajāt otrajā vietā braucošo Strazdiņu. Galīgi ar savu kartingu neizdevās saprasties Rūdim Memenam, kurš tik daudz sagriešanās piedzīvoja, kā visā iepriekšējā Openkart karjerā kopā, ja ne vēl vairāk. Sacīkstes vidusdaļā Bonders tika garām Grīniekam, vēlāk arī Jaunzemim, taču par vienu no manevriem saņēma vienas vietas sodu. Pašās beigās Artūrs jau presingoja Strazdiņu, taču garām netika - trasē viņš trešais, bet pēc soda pirmais pjedestāls čempionātā vēl jāpagaida. Tā uz trešo vietu pacēlās Jaunzemis, kurš sezonas otrajā pusē rāda fantastisku sniegumu tajā izpratnē, ka, lai kādi arī nebūtu apstākļi, veiksmes vai neveiksmes izlozē, Krišs vienmēr izvairās no nepatikšanām un izdara maksimumu ko vien katrā konkrētā situācijā ir iespējams izmantot, tik daži Openkart braucēji, tostarp viens no tiem ir šī posma uzvarētājs Ivars Strencis, var lepoties ar tādām spējām.

Brauciena beigās pagalam sacīkste pajuka Grīniekam, taču tikmēr pamazām uz augšu kāpa Ivars Gailis, finišējot augstajā piektajā vietā - tā ir pirmā sacīkste čempionātā, kad Ivars finišē pirmajā desmitniekā, līdz šim savulaik tikai divreiz "B" līgā Gailis bija izdevies finišēt desmitniekā, bet ne augstāk kā 7.vietā. Viņam arī pirmā uzvara Izaicinājuma kausa ieskaitē, turlkāt arī pirmais pjedestāla finišs, Ivaram arī ātrākais aplis finālbraucienā starp Izaicnājuma kausa dalibniekiem - 1:03,48. Sjominam izdevās otro sacīksti pēc kārtas finišēt sestajā vietā un saglabāt vietu Izaicinājuma kausa kopvērtējuma pirmajā trijniekā. Finālā astotā vieta Dambergai, kura aizvadīja pārsteidzoši labu pusfināla braucienu, bet devītā vieta Memenam, kurš, ja nesagriezās nebija ļēnāks kā līderi.

17.posma finālbrauciena rezultāti

VietaBraucējsKomandaRezultāts
1.Ivars StrencisMBA RACING TEAM13 apļi
2.Kārlis StrazdiņšBALTIE+11.21
3.Krišs JaunzemisSNB RACING+14.38
4.Artūrs Bonders-+11.60 (1v)
5.Ivars GailisTOP TRANS RACING+15.91
6.Aleksejs SjominsRS TEAM+44.00
7.Kristaps GrīnieksBALTIE+1:13.25
8.Dace DambergaBRUM DRUM+1 aplis
9.Rūdis MemensBĒNE+2 apļi

Ātrākais sacīkstes apļa laiks Artūram Bonderam 1 minūte un divas sekundes, 1:02 iebrauca arī Ivars Strencis - viņam otrs labākais laiks.

17.posmā Viļņā Izaicinājuma kausa pjedestāls - Gailis, Sjomins, Memens. Labākais no debitantu ieskaites Freimanis. Komandām uzvarēja "Baltie", otrā vieta "MBA Racing team", bet trešie "TOP Trans Racing".

Kopvērtējums

Pēdējais posms kopvērtejuma augšgalā nekādas izmaiņas neieviesa. Arī nepiedaloties sacīkstē vicečempiona nosaukumu izcīnīja Andrejs Laipnieks, bet trešo vietu kopvērtējumā saglabāja Normunds Skreija. Nekas nemainījās godalgoto sešiniekā - ceturtā vieta Grīniekam, piektais Harijs Cīrulis, sestais Memens. Arī Strazdiņš, Damberga un Freimanis saglabāja savas pozīcijas. Lielākās izmaiņas notika aiz viņiem - Sjominam pēdējā posmā izdevās kopvērtējumā apsteigt Braueru un viņš noslēdz kopvērtējuma pirmo desmitnieku, bet kas vēl svarigāk Aleksejs izcīnīja trešo vietu Izaicinājuma kausa kopvērtējumā aiz Memena un Freimaņa. Jurģim 11.vieta. Pēdējā posmā par divām vietām uz 12.vietu pakāpās Artūrs Bonders, bet par vienu vietu noslīdēja Apinis un Mareks Štolcermanis, kurš ar četrām uzvarām četrās sacīkstēs sezonu noslēdza 14.vietā. Tās pašas vietas, kas pirms posma saglabāja ari 15. un 16.vieta - Nils Trapāns un Ruslans Ivanovs. Renārs Paiders apsteidza Vilni Kepi - viņiem 17. un 18.vieta, bet lielākais kāpums vadošajā divdesmitniekā Ivaram Gailim, kurš no 24.vietas uzkāpa uz 19.vietu un automātiski kvalificējās Openkart ceļojošā kausa izcīņai. Divdesmitā vieta kopvērtējumā sezonas otrajam labākajam debitantam Kaspara Ritumam. Uzvara Ivaram Strencim ļāva pakāpties uz 26.vietu.

Čempionāta sezonas kopvērtējums

VietaVieta 2013. gadāBraucējsKomandaPunkti
1.4.Krišs JaunzemisSNB Racing504
2.23.Andrejs LaipnieksSNB Racing436
3.5Normunds SkreijaBrum Drum426
4.7.Kristaps GrīnieksBaltie414
5.9.Harijs CīrulisTOP Trans Racing386
6.25.Rūdis MemensBēne340
7.8.Kārlis StrazdiņšBaltie334
8.11.Dace DambergaBrum Drum309
9.-Artūrs Freimanis-264
10.18.Aleksejs SjominsRS Team253

Izaicinājuma kausā aiz jau minētā pirmā četrinieka piektā vieta ir Didzim Apinim, sestais Renārs Paiders, septītā vieta Vilnim Kepem, bet pirmo demitnieku noslēdz Gailis, Ritums un Jānis Braželis. Par gada labāko debitantu kļuva Artūrs Freimanis, taču otrās vietas īpašnieks saskaņā ar čempionāta debitanta definīciju ir Renārs Paiders, kurš Openkart bija piedalījies 2012.gadā, taču "B" līgas ietvaros, šajā ieskaitē trešais Kaspars Ritums.

Izaicinājuma kausa kopvērtējums

VietaBraucējsKomandaPunkti
1.Rūdis MemensBēne340
2.Artūrs Freimanis-264
3.Aleksejs SjominsRS Team253
4.Jurģis BrauersBrum Drum236
5.Didzis ApinisTOP Trans Racing209
6.Renārs Paiders-154
7.Vilnis KepeA Komanda Racing147
8.Ivars GailisTOP Trans Racing146
9.Kaspars RitumsMovers.lv142
10.Jānis BraželisBēne130

Komandām par čempioniem kļuva "SNB Racing", kuru šosezon pārstāvēja Krišs Jaunzemis, Andrejs Laipnieks un Zigmārs Lapa, viņiem pietieka, ka Jaunzemis šajā posmā tikai piedalās - nekādus augstus sasniegumus nemaz nevajadzēja sasniegt. Vicečempioni "Baltie" ar Grīnieku, Strazdiņu un Nilu Trapānu sastāvā, bet trešie "Brum Drum" ar Normundu Skreiju, Jurģi Braueru un Daci Dambergu sastāvā.

Komandu kopvērtējums

VietaKomandaBraucējiPunkti
1.SNB RACINGJaunzemis / Laipnieks / Lapa256
2.BALTIEStrazdiņš / Grīnieks / Trapāns246
3.BRUM DRUMSkreija / Brauers / Damberga236
4.TOP TRANS RACINGCīrulis / Apinis / Gailis197
5.BĒNEMemens / Braželis / Grandbergs148
6.RS TEAMSjomins / Ivanovs / E.Bitenieks136

Kausa izcīņa janvārī

2014.gada sezonā atlikusi ir pēdējā sacīkste Openkart Ceļojošā kausa izcīņa, kas svētdien 11.janvārī notiks "Triobet kardikeskus" trasē Tallinā (sestdien ir no 2.janvāra pārceltā darbadiena). Tiem, kas kausa izcīņā nepiedalīsies tagad ir divu mēnešu atpūta no Openkart, tiesa gan būs vēl laureātu apbalvošana, būs ari ikgadējā dalībnieku aptauja.

Izmantotie resursi:
OpenKart