Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Lijcs un Slakteris starp labākajiem F2 pasaules pilotiem

Andrejs Siliņš

Ar spraigām emocijām, avārijām un spožu uzvaru ir noslēdzies pasaules čempionāts prestižajā F2 klasē. Šīs pavisam noteikti var nosaukt par gada spraigākajām sacensībām, kas norisinājās greznajā Arābu Emirātu pilsētā Abu Dabi. Noslēguma sacensības ir īpašas, jo tajās piedalīties tiek uzaicināti tikai 20 labākie ātrumlaivu piloti, tostarp arī divi latvieši - Nikita Lijcs un Uvis Slakteris.

''Ir patiešām liels gods saņemt uzaicinājumu uz F2 noslēguma sacensībām un būt uz starta līnijas kopā ar labākajiem F2 un pat F1 pilotiem! Fakts, ka Latvijas vārdu pasaulē pārstāvēs divi piloti ir fantastisks! Tas tikai vēlreiz pierāda, ka mēs kā nācija esam ļoti spēcīgi!'' tā savu uzaicinājumu komentē Lijcs.

Brīvo treniņu laikā Lijca laiva piedzīvoja tehnisko problēmu - tika ievērota plaisa vienā no dzenskrūvēm, tapēc pilots uzrādīja samērā sev netīkamu rezultātu - 11 vietu. Atklājot problēmu dzenskrūve tika nomainīta un tika pieņemts lēmums mainīt trajektorijas ar kurām izbraukt līkumus.

Taktikas maiņa pozitīvi ietekmēja kvalifikāciju ļaujot Lijcam stabili turēties labāko astoņniekā. Šo rezultātu Lijcam izdevās lieliski noturēt līdz burtiski pēdējiem metriem, kad atklājās bojājums laivas tehniskajā daļā un burtiski ar 1,5m distanci latvieti apsteidza Lietuviešu brālis Edgaras Riabko. Zaudējot pozīcijas Lijcs finišēja 11 pozīcijā.

Pēc F2 tehniskās komisijas sēdes, tika lemts mums pozitīvs lēmums, ka pirmais desmitnieks brauks pa kreiso pusi līdz sadalošajai bojai, savukārt no 11 vietas brauks pa labo pusi. Tas Lijcam nozīmētu, ka kreisās puses pagrieziens viņam paliek pilnīgi brīvs un ir iespēja braukt pa mierīgākiem ūdeņiem, tāpēc šajā gadījumā komanda bija pat apmierināta ar 11 vietu kvalifikācijā.

Sacensības iesākās ar lielu svelmi un spriedzi dalībnieku starpā, jo visiem bija skaidrs, ka liela daļa sportistu šeit sacentīsies uz pilnu likmi. Latvietis Nikita Lijcs startēja no 11 pozīcijas un jau līdz pirmajai sadalošajai bojai izrāvās 6 pozīcijā apdzenot savus konkurentus. Neilgi pēc starta tika piedzīvoja jau pirmā avārija, kad lielo viļņu dēļ savu laivu nespēja savaldīt zviedru pilots. Kad sacensības tika atjaunotas, nenobraucot pat pilnu apli sekoja jau nākamā avārija, pierādot trases sarežģītību un spriedzi pilotu starpā.

Soli pa solim mērķtiecīgi virzoties uz priekšu un izvairoties no sadursmēm Lijcam izdevās tikt līdz 5 pozīcijai. Diemžēl tikai pāris apļus pirms finiša Lijca laiva atkal uzrādīja bīstamu tehnisko problēmu un dodoties pagriezienā laiva tika samesta uz sāniem, zaudējot tik dārgās sekundes un arī trīs pozīcijas. Spītējot laivas tehniskajām problēmām, Lijcs jau atkal pierādīja, ka ar mērķtiecību ir spējīgs finišēt pat ar nevadāmu laivu.

Pasaules čempionātu Lijcs noslēdza 8.pozīcijā, bet tā kā pēc tehniskās komisijas slēdziena no sacensībām tika diskvalificēts lietuvietis par neatļautu motora pārbūvi, abi latvieši pakapās pa vienu pozīciju uz augšu - Slakteris uz 5.pozīciju un Lijcs uz 7.

Lijcs un viņa komandas biedri, neskatoties uz tehniskajām neveiksmēm, kas radās sacensību laikā, ir apmierināti ar esošo situāciju un sasniegto rezultātu, jo kārtējo reizi viņiem ir izdevies pierādīt, ka viņi ir spējīgi iebraukt labāko pieciniekā un sastādīt pozitīvu konkurenci. Īpaši komanda ir lepna par to, ka tikai divām no valstīm ir izdevies iekļūt ar divām komandām no vienas valstis labāko desmitniekā - tie ir sacensību rīkotāji Apvienotie Arābu Emirāti un Latvija!

Šajā gadā Lijcs F2 pasaules čempionātos ņēma dalību tikai divos pasaules posmos no pieciem un abos izcīnīja nepieciešamos zelta punktus un Pasaules kopvērtējumā no 32 pilotiem, mūsu latvietis Nikita Lijcs ierindojas 19. vietā.

Informāciju sagatavoja
Kristīne Plinta