Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Igaunis Vipss spīd, Šūmahers pagaidām ārpus pirmā desmitnieka

Juris Grīns
Juris Grīns

Igaunis Vipss spīd, Šūmahers pagaidām ārpus pirmā desmitnieka
Jiri Vipss (#44)
Foto: DriveTribe

Pilnā sparā rit sacīkšu sezona arī mazajos formulu seriālos, kur veiksmīgi startē gan mūsu ziemeļu kaimiņu igauņu piloti, gan daudzu leģendāru autosportistu atvases. Vācijas F4 čempionātā šobrīd par līderi kļuvis Jiri Vipss, kamēr Eiropas F3 kopvērtējumā pagaidām starp desmit ātrākajiem nav atrodams septiņkārtējā F1 čempiona Mihaela Šūmahera dēla Mika vārds.

Vipss vadībā Vācijas F4

Četri no septiņiem plānotajiem posmiem (katrā no posmiem jāveic trīs braucieni) jau notikuši ADAC Vācijas F4 čempionātā. Divas uzvaras tur paguvis izcīnīt 16 gadus vecais igauņu talants Jiri Vipss no "Prema Powerteam" komandas, kas, apvienojumā ar augstiem un stabiliem rezultātiem pārējās sacīkstēs, viņam šobrīd ļauj ieņemt pirmo vietu kopvērtējumā.

Vipsam šī ir otrā sezona formulu sacīkstēs un otrā Vācijas F4 seriālā, kur pērn sezonas izskaņā sportists ierindojās sestajā pozīcijā.

Septiņus punktus igaunim šobrīd zaudē brazīlietis Felipe Drugovičs (trīs uzvaras) un jaunzēlandietis Markuss Ārmstrongs (divas uzvaras).

Kopvērtējums pēc 4. posma:

VietaPilotsValstsPunkti
1.Jiri VipssEST150
2.Felipe DrugovičsBRA143
3.Markuss ĀrmstrongsNZL141
4.Niklass NīlsensDEN93
5.Kims-Luiss ŠramsGER86
6.Fabio ŠerersSUI83
7.Džonatans AberdeinsRSA72
8.Huans Manuels KorreaUSA68
9.Džulians HansessGER67
10.Kami LaliberteCAN65

Šūmahers tālu aiz līderiem Eiropas F3

Debijas sezonu FIA Eiropas F3 čempionātā šogad aizvada 18 gadus vecais Miks Šūmahers, kurš, tāpat kā pieminētais igaunis Vipss, pārstāv spēcīgo itāļu komandu "Prema Powerteam". Pēc aizvadītiem pieciem posmiem gan Šūmahers atrodas tikai 11. pozīcijā kopvērtējumā, vienu punktu aiz pirmā desmitnieka. Piecu notikušo posmu laikā (katrā veicami trīs braucieni) vācieša augstākais rezultāts bija trešā vieta vienā no sacīkstēm Moncā, bet pēdējos trīs posmos viņš ne reizi nav finišējis augstāk par septīto pozīciju.

Vadībā šobrīd ir viņa tautietis Maksimilians Ginters (četras uzvaras), kurš pērn kļuva par vicečempionu, otro vietu ieņem pērnā gada "Masters of Formula 3" čempions Joels Ēriksons no Zviedrijas (četras uzvaras), bet trešais ir brits Lendo Noriss (trīs uzvaras), kurš nesen ieguva prestižo "McLaren BRDC" balvu un šogad arī kļuva par F1 komandas "McLaren" junioru programmas pilotu.

Otro sezonu Eiropas F3 seriālā aizvada igaunis Ralfs Arons, kurš pārstāv "Hitech GP" komandu - viņam šogad pagaidām augstākais rezultāts ir trešā vieta vienā no braucieniem Francijas pilsētas Po ielu trasē, bet kopvērtējumā sportists pašlaik astotais.

Leģendārā F1 inženiera Adriana Ņūvija dēls Harisons ir devītajā vietā kopvērtējumā, bet trīskārtējā F1 čempiona Nelsona Pikē dēls Pedro ieņem 12. vietu. Līdz sezonas beigām vēl pieci posmi.

Kopvērtējums pēc 5. posma:

VietaPilotsValstsPunkti
1.Maksimilians GintersGER236
2.Joels ĒriksonsSWE202
3.Lendo NorissGBR198
4.Kellums IljotsGBR166
5.Jehans DaruvalaIND106
6.Džeiks HjūzsGBR88
7.Guans Ju ŽouCHN84
8.Ralfs AronsEST70
9.Harisons ŅūvijsGBR67
10.Ferdinands HabsbergsAUT56

Formula 2 pilots Leklerks ceļā uz F1

Pieci posmi (katrā notiek divi braucieni) aizvadīti F2 čempionātā, kas iepriekš bija pazīstams ar nosaukumu GP2. Priekšā vēl seši posmi, bet pašlaik sevi kā pārliecinošu pretendentu uz titulu pieteicis 2016. gada GP3 čempions Šārls Leklerks no Monako. Šis pilots ir "Ferrari" un "Haas" F1 attīstības programmā, un paredzams, ka jau tuvāko sezonu laikā viņš debitēs Formulā 1, visticamāk pārstāvot tieši "Haas" krāsas.

Leklerkam šogad jau četras uzvaras, tomēr arī trīs izstāšanās, bet šobrīd jau 49 punktus viņam zaudē brits Olivers Roulends (viena uzvara), kurš ir "Renault" F1 attīstības programmas pilots, kamēr trešais F2 kopvērtējumā pašlaik ir krievu pilots Artjoms Markelovs (divas uzvaras). Šī viņam ir jau ceturtā sezona čempionātā.

Kopvērtējums pēc 5. posma:

VietaPilotsValstsPunkti
1.Šārls LeklerksMON151
2.Olivers RoulendssGBR102
3.Artjoms MarkelovsRUS99
4.Nikolā LatifiCAN72
5.Luka GiottoITA66
6.Nobuharu MatsušitaJAP62
7.Aleksandrs AlbonsTHA59
8.Normans NatoFRA45
9.Niks de VrīssNED45
10.Džordans KingsGBR43

Emersona Fitipaldi mazdēls ātrākais Formulā V8 3.5

Pieci posmi (katrā divi braucieni) notikuši arī "World Series Formula V8 3.5" seriālā, kas gan ir manāmi panīcis - uz starta pastāvīgi stājas vien 12 piloti. Ar četrām uzvarām šobrīd līderis ir brazīlietis Pjetro Fitipaldi (četras uzvaras), 21 gadus vecais divkārtējā F1 pasaules čempiona Emersona Fitipaldi mazdēls. Ļoti tālu neatpaliek arī austrietis Renē Binders (divas uzvaras), kurš arī ir kādreiz Formulā 1 braukuša pilota atvase. Renē tēvs ir mazāk zināmais Hanss Binders, kas pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados aizvadīja atsevišķus posmus, bet ar panākumiem neizcēlās. Trešo vietu čempionātā ieņem meksikānis Alfonso Seliss (viena uzvara), kurš dažkārt redzams pārstāvot "Force India" komandu F1 posmu treniņbraucienos. Sezonā vēl priekšā četri posmi.

Kopvērtējums pēc 5. posma:

VietaPilotsValstsPunkti
1.Pjetro FitipaldiBRA144
2.Renē BindersAUT130
3.Alfonso SelissMEX128
4.Rojs NisanīISR126
5.Jegors OrudževsRUS125
6.Matevoss IsākjansRUS120
7.Ju KanamaruJAP55
8.Djego MenčasaMEX48
9.Konstantīns TereščenkoRUS43
10.Nelsons MasonsCAN42

GP3 seriālā cīņa tikai sākusies

GP3 čempionātā pašlaik notikuši divi posmi (katrā divi braucieni), priekšā vēl seši, līdz ar to cīņa tikai tikko sākusies. Veiksmīgs sākums izdevies japānim Nirei Fukuzumi, kurš šobrīd ir līderis, tiesa, tikai par vienu punktu apsteidzot britu Džordžu Raselu, kurš ietilpst "Mercedes" junioru programmā. Abiem ir pa vienai uzvarai. Trešais pašlaik sezonas debitants, francūzis Antuāns Huberts. Bijušā F1 pilota Žana Alezī dēls Žuliano savā otrajā GP3 sezonā pagaidām tikai devītais, tomēr vienā no braucieniem guvis otro vietu. 17 gadus vecais sportists ietilpst "Ferrari" jauno pilotu akadēmijā.

Kopvērtējums pēc 2. posma:

VietaPilotsValstsPunkti
1.Nirei FukuzumiJAP54
2.Džordžs RaselsGBR53
3.Antuāns HubertsFRA38
4.Alezio LorandiITA32
5.Džeks EitkensGBR28
6.Raouls HīmansRSA25
7.Arjuns MainiIND22
8.Dorians BokolaciFRA22
9.Žuliano AlesiFRA20
10.Leonardo PulsiniITA18

Izmantotie resursi:
Autosport
FIA Formula 3 European Championship – 2017...
driverdb.com
Motorsport.com: F1 News, MotoGP, Le Mans...
ADAC Motorsport - ADAC Motorsport