Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Folkreisa posmā Upesciemā startēs rallijkrosa braucējs Edijs Ošs

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Folkreisa posmā Upesciemā startēs rallijkrosa braucējs Edijs Ošs
Foto: www.autocross.lv

Pirms pēdējās dienas gaidāmajiem papildinājumiem Upesciema sacīkstes dalībnieku sarakstos vairākas interesantas nianses. Krosā atgriežas leģendāra Toyota, bet folkreisā uz starta krosa un rallijkrosa zvaigznes Edijs Ošs.

Folkreisā šī nebūs kupli apmeklēta sacīkste. Šis gads veidojas kā folkreisa paaudžu maiņas brīdis, kad daļa folkreisa braucēju meklē ceļu uz autokrosu. Līdzīgs vilnis bija pirms dažiem gadiem, kad uz krosu devās tā laika folkreisa līderi Mārtiņš Starks, Rihards Dainis, Rūdolfs Bogens, arī minētais Ošs, kurš tikko bija sasniedzis pirmo un vienīgo folkreisa uzvaru.

Liela daļa sportistu izvairās no ziemas braukšanas, gatavojoties vasaras sezonai. Tiesa, ziemas braukšana kā reiz būtu vērtīga gatavošanās vasarai…

Un tomēr, dalībnieku sarakstā jau šobrīd ir interesantas nianses. Ar VW Golf II cīņai folkreisā pieteicies Ošs. Edijam šī būs atgriešanās folkreisā kopš 2013. gada. Savā vienīgajā folkreisa sezonā Ošs guva uzvaru pēdējā posmā Brenguļos, Vasaras kausu togad noslēdzot cienījamā septītajā vietā. Vēlāk sekoja uzvara LAF Krosa komisijas kausa kopvērtējumā, bronzas medaļa NEZ rallijkrosa čempionāta NEZ 2000 klasē, pērn bronza Latvijas autokrosa čempionātā, un citi panākumi.

“Pievienojos Kalvja Buģa komandai, kas izlīdzēs ar auto,” saka Edijs. “Sezonas noskaņā bija tāda rūgta piegarša, ka labāk varētu doties uz klosteri. Bet nemiers jau dīda, un Kalvis pats atnāca ar piedāvājumu, ka viņam esot lieks auto un, vai es negribot uzbraukt. Divreiz jau nebija jāsaka!”

Ošam būs labs sparinga partneris, jo savā senajā kaujas VAZ 2108 sēdīsies 2000 Super klases čempions Ritvars Kārkliņš.

Folkreisa sarakstos viens debitants, kurš gan ir vairāk nekā pazīstams ar folkreisa formātu – Raimonds Lastmanis, kurš 2015. gadā aizvadīja praktiski pilnu LAF Krosa komisijas kausa izcīņas sezonu, gūstot kopvērtējuma trešo vietu. Folkreisā Raimondam formāli debijas sacīkste. Uz starta viņš stāsies ar cita krosista/folkreisista Jāņa Kļavas sagatavotu Opel Astra.

Krosa klasē no pieteiktajiem 11 dalībniekiem visinteresantākais šķiet jēkabpilieša Aigara Kļaviņa pieteikums. Pērn folkreisā debitējušais braucējs svētdien plāno debitēt krosā, startējot ar Toyota MR2 – leģendāru krosa auto, ar kuru savulaik panākumus guva Mārtiņš Svilis. Ar šo auto Mārtiņš cīnījās par autokrosa un rallijkrosa tituliem gadsimtu mijā, plānu realizējot 2001. gadā, kad viņš kļuva par Latvijas rallijkrosa čempionu. Beidzot tehnika, kas vēlāk ar panākumiem tika izmantota arī autotrekā, atgriezīsies uz kara takas. Aigara uzdevums gaidāmajā cīņā būs mašīnas iepazīšana un izprašana, pašlaik par augtiem panākumiem netiek domāts.

Sandis Džeriņš krosa trasē ievedīs Nissan Sunny automašīnu, kas savulaik cīnījusies rallija ceļos, vēlāk arī sprinta sacensībās. Vairāki folkreisa braucēji dodas cīņā ar Krosa komisijas kausā – pēc gada pārtraukuma atgriežas Matīss Pelēnis, arvien dziļāk krosā brauc Dainis Krūmiņš, Juris Mesters un citi. Andrejs Lajevskis ar lielisko folkreisa Ford Scorpio šoreiz mēģinās spēkus krosā. Pēc gada pārtraukuma LAF Krosa komisijas kausā startēs Aivars Galbāliņš, kurš 2016. gadā šajā seriālā guva otro vietu.

Pārsteidzošs pieteikums Krosa komisijas kausa Open 4500 klasē – cīņai gatavojas lietuvietis Pauļus Šņiuks ar pilnpiedziņas VW Golf IV. Jaudīga pilnpiedziņa bez radzēm – neprognozējami! Un raksta tapšanas laikā par dalību interesējas vēl viens Lietuvas sportists, kurš trasē varētu vest Open 4500 klases Audi T.

Izmantotie resursi:
Autocross.lv