Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Brāļi Velmes ar savu 470 Zs jaudīgo ''Audi Quattro A2'' gatavi Leģendu rallijam

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Brāļi Velmes ar savu 470 Zs jaudīgo ''Audi Quattro A2'' gatavi Leģendu rallijam
Ivars Velme. Foto: No komandas privātā arhīva

No 10.-13.oktobrim Itālijā, Sanmarīno, 17.reizi startēs slavenais Leģendu rallijs, kurā katru gadu startē daudz un dažādas bijušās un esošās rallija zvaigznes, kuru rīcībā ir vēsturiskas automašīnas, tai skaitā arī leģendārās B grupas automašīnas, kas WRC čempionātā pēc 1986.gada pēc vairākām traģiskām avārijām tika aizliegtas. Otro gadu pēc kārtas uz starta izies brāļi Ivars un Andris Velmes.

Šogad šajās sacensībās ar 1985.gada 'Audi Quattro A2' startēs brāļi Ivars un Andris Velmes, kuri pagaidām ir vienīgie latviešu sportisti, kuri startējuši šajās sacensībās. Trīs dienās sportistiem būs jāveic 14 ātrumposmi (78 km).

''Pēc debijas Rally Legends pagājušajā gadā, nonācām pie secinājuma, ka ir jāuzlabo vairākas lietas, lai būtu vēl ātrāki, no kurām galvenās bija – jāizņem priekšā bloķis un jāpalielina jauda. To arī šogad izdarījām, un šobrīd auto būs 470 Zs un 680 Nm (pagājušajā gadā bija 400 Zs liela jauda). Nezinu, varbūt beigās izrādīsies, ka jauda ir par lielu, bet to tad skatīsimies uz vietas,” smejoties portālam Go4speed stāsta Ivars Velme.

Pagājušajā gadā brāļi Velmes startēja šova klasē, kur sportisti brauc bez oficiālas laika ieskaites, un kur braucēji var izklaidēt skatītājus. Ivars atklāj, ka pagājušajā gadā viņi neuzņēma savus laikus, bet šogad plānots uzņemt ātrumposma rezultātus, lai finišā varētu savu laiku salīdzināt ar sportistiem, kuri brauc ieskaitē.

Arī šogad latviešu ekipāža startēs šova klasē. ''Šogad situācija bija sarežģītāka. Jau pagājušajā gadā bija grūti savākt nepieciešamo budžetu, lai aizbrauktu uz šīm sacensībām, taču šogad organizatori paziņoja, ka, lai brauktu šova klasē, ir jāpērk no viņiem riepas – vismaz viens komplekts, kas kopā izmaksā 1400 eiro. Ja pagājušajā gadā varējām braukt ar vienalga kādām riepām, tad šogad tikai ar Pirelli. Papildus tam noteikumi bija tādi, ka jāpērk sliku riepas, taču sarunājām, ka pirksim grants riepas, kuras pēc tam varēsim izmantot citos rallijos.''

''Ilgu laiku domāju, vai piedalīties šogad vai nē, taču draugi uzstāja, ka ir jābrauc, un ar viņu un atbalstītāju finansiālo palīdzību to arī izdosies īstenot, tāpēc mēs varēsim doties uz Itāliju.''

Pavisam kopā uz starta izies vairāk nekā 150 ekipāžas, kuru vidū būs vismaz astoņas Audi Quattro automašīnas, tai skaitā arī pasaules rallijkrosa čempions Matiass Ekstroms, kurš brauks ar Audi S1 EKSRX quattro automašīnu. Bez brāļiem Velmēm Legend Stars klasē startēs tādi zināmi piloti kā WRC pilots Kreigs Brīns (Subaru Impreza 555), divkārtējais WRC čempions Mikijs Biasons (Lancia Rally 037), bijušais WRC pilots Džidži Galli (Kia Rio RX) u.c. Tāpat skatītājus šajās sacensībās priecēs Tjerī Noivils (Hyundai i20 WRC), Andreas Mikelsens (Hyundai i20 NG), Kens Bloks (Ford Escort) un daudzi citi.

Ivars atzina, ka, ja pirmajā gadā par viņiem sākotnēji interese nebija liela, tad pēc sacensībām interese strauji pieauga. “Ja pagājušajā gadā mūs vēl tur nezināja, tad pēc sacensībām varēju just, ka Facebook lapā sekotāji aug un video ar mūsu auto parādījās gandrīz katrā video apskatā. Arī šobrīd jau jūtu, ka par mums interesējas, jautā, vai brauksim. Domāju, ka šogad interese par mums būs lielāka. Jāpiebilst, ka pēc pagājušā gada saņēmu vairākus piedāvājumus startēt arī citos rallijos, taču, protams, tas viss prasa papildus izmaksas.”

Jautāts, vai pilots vēl pirms starta pētīs pagājuša gada video, Velme atzina, ka “Nē, nekādus onbordus no pagājušā gada neskatīšos – braukšu un izbaudīšu šo ralliju, šos svētkus. Protams, ka uztraukums pirms starta būs, bet, ņemot vērā, ka mēs brauksim bez rezultāta, tad nav ko iespringt uz video pētīšanu. Cik saprotu, posmi būs gandrīz tādi paši kā pagājušajā gadā, tāpēc zinu, kas mūs tur sagaida.”

''Jo katra diena nāk tuvāk, jo lielāks uztraukums ir. Ļoti gribās, lai iztur tehnika, jo ar paša braukšanu visam vajadzētu būt kārtībā. Kā jau teicu, tad šogad sacensībās brauksim tāpat, kā pagājušajā gadā – sporta režīmā un, kur varēsim, tur šķērēsim, lai skatītājiem un pašiem būtu prieks. Brauksim atraktīvi,” nobeidz Velme, kurš piebilda, ka viņa komandas fanu grupa uz Itāliju lidos piektdien no rīta.

Brāļi Velmes darbībā:

Izmantotie resursi:
Sākums - Go4speed