Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Aizvadīts izcils Čempionu kross un folkreisa superfināls

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Aizvadīts izcils Čempionu kross un folkreisa superfināls
Foto: Viesturs Sloka

Sestdienas LAF Folkreisa Vasaras kausa pēdējais posms un Čempionu autokross Brenguļos kļuva par vienu no sezonas spilgtākajām sacīkstēm. Čempionu kausu dramatiskā cīņā ieguva Armands Plūme, bet folkreisa finālā uzvaru sasniedza Andrejs Špels. Folkreisa Vasaras kausa kopvērtējumā cīņā par uzvaru noslēdzās ar vienādu punktu skaitu starp Viesturu Plētienu un Daini Krūmiņu. Papildnosacījumi atdod uzvaru Plētiena rokās – otro gadu pēc kārtas.

Ar savu dalībnieku skaitu un kvalitatīvo sastāvu LAF Krosa komisijas kausa pēdējais posms, jeb tradicionālais Čempionu kross nonāca priekšplānā. Jau no kvalifikācijas braucieniem bija skaidrs, ka visi 27 krosa braucēji lietu ņem pavisam nopietni – bija gan avārijas, gan smagas cīņas. Kvalifikācijas fāzes lielākais pārsteigums bija priekšpiedziņas mašīnu brašā pretestība ātrajām pilnpiedziņas un citām Open automašīnām. Par izrādi parūpējās gan Ritvars Kārkliņš, gan Rūdolfs Bogens, gan Rihards Dainis un citi, stājoties pretī Armandam Plūmem, Jānim Veģeri, Laurim Unāmam, Intam Jeršovam, Raimondam Jerānam… Plus Juris Spīķis, kurš smagā cīņā ar Ritvaru Kārkliņu pamanījās apmest kūleni S-veida pagrieziena ieejā.

Kvalifikācijas summā pirmajās sešās pozīcijās, automātiski kvalificējoties finālam, nonāca Plūme, Dainis, Veģeris, Jānis Kozlovskis, Bernāns un Kārkliņš. Vairāki citi favorīti nonāca pusfinālā. Unāms palika aiz svītras, zaudējot punktus vienā no braucieniem izslēgšanas dēļ. Jeršovs netika finālā, jo daļu kvalifikācijas izbojāja sajūga defekts, Jerāns netika finālā, pieļaujot pāragru startu vienā no braucieniem. Spīķis bija gatavs turpināt cīņu pusfinālā, pēc kūleņa pēdējo kvalifikāciju izlaižot. Pavisam smagu kvalifikāciju piedzīvoja Bogens, visu dienu cīnoties ar tehnikas defektiem, divos braucienos pat nestartējot.

Un tomēr pusfināli lielāko daļu no minētajiem ieveda finālā. Pirmajā pusfinālā uz finālu devās Unāms, lielisku dienu aizvadījušais Māris Rusmanis un Arno Upenieks. Spīķis palika stāvam trases malā ar tehnikas problēmām, kad viņu jau pēc starta kolēģi aizstūma uz trases ārējo valni. Otrajā pusfinālā finālistiem pievienojās Jeršovs, Jerāns un Bogens.

Fināla pirmais aplis bija aizraujošs, bet vietā, kur pirms dažām stundām Kārkliņa priekšā apgāzās Spīķis, līdzīgu triku izpildīja pats Ritvars. Lai gan viņa auto nokrita uz riteņiem un Kārkliņš pat turpināja braukt, tiesneši kopējās drošības vārdā paspēja izmest sarkanos karogus.

Pirms atkārtotā starta gandrīz visi bija gatavi cīņai, taču bija arī braucēji, kam bija nepieciešams laiks tehnisko problēmu novēršanai. Kozlovska mašīnai mehāniķi un brīžiem pats Jānis faktiski nemitīgi gulēja apakšā, risinot ātrumkārbas problēmas. Jāņa auto šis defekts parādījās jau pirmajos dienas apļos. Līdz ar to kārbā tika lieta eļļa pāri līmenim, lai tās krājumi neizsīktu līdz braucienu beigām. Tas, savukārt, dalībnieku parkā pēc braucieniem mehāniķiem lika nevis ķerties pie instrumentiem, bet gan ugunsdzēšamajiem aparātiem, kas reizi arī tika likti lietā.

Problēmas ar elektrību starta laukumā arī Nilam Bernānam, bet jau drīz lielākā daļa dalībnieku jau bija piesaistījuši mehāniķus lielāku vai mazāku defektu novēršanai. Kad viss bija cīņai sagatavots, pāragru startu pirmajā rindā pieļāva Rihards Dainis. Tas dažiem lika palikt nekustīgiem savās vietās, dažiem – pilnā sparā traukties trasē. Skaidrs, ka tas nozīmēja kontaktus un avārijas. Unāms gandrīz apgāza mašīnu, uztriecoties Kozlovska auto, Jānis, savukārt, iestūrēja Plūmes mašīnas aizmugurē… Sekoja vēl viena tehnisko problēmu novēršanas pauze.

Nu un tad fināls, kurā cīņas norisinājās pilnā sparā. Jau pirmajos metros par iespaidīhu skatu pārūpējās Jerāns un Kārkliņš – Raimonda mašīnas priekšgals iekrīt Ritvara mašīnas bagāžniekā, un abi šādi veic pusi starta taisnes.

No starta vadībā aizbrauca Plūme un, kamēr pārējie dalīja pozīcijas, veidoja atrāvienu drošai uzvarai. Armands nekļūdījās un sasniedza finišu pirmajā vietā. Tiesa, tas, ka viņš uzvarējis ar lielu pārsvaru, viņam pašam bija pārsteigums.

Par otro vietu cīnījās vairāki braucēji, taču cīņu ietekmēja tehnikas problēmas p izstājās Jeršovs un Kozlovskis, pēc kontakta ar Kārkliņu arī Dainis. Otrajā vietā brauca Veģeris, aizstāvoties Jerāna uzbrukumiem. Raimonds Jāni drīz palaida pārāk tālu uzbrukumiem, bet pēdējā apļa pēdējos metros palaida garām arī fantastisku finālu aizvadījušo Bogenu – Rūdolfam trešā vieta. Nākamajās pozīcijās Jerāns, Kārkliņš, Upenieks, Unāms un tehnikas problēmas piedzīvojušais Rusmanis.

Folkreisā līderu drāma
Pirms pēdējā LAF Folkreisa Vasaras kausa posma četri līderi – Miks Gabrāns, Viesturs Plētens, Kalvis Buģis un Dainis Krūmiņš atradās minimālā punktu attālumā viens no otra. Diviem no līderiem cīņa par kopvērtējuma uzvaru noslēdzās pāragri.

Buģa mašīnai elektronikas problēmas uzradās jau brīvajos treniņos – Kalvim un komandai neizdevās tās atrisināt, un trešajā vietā bijušais braucējs bija spiests kapitulēt.

Miks Gabrāns aizvadīja nedaudz nervozu, taču daudzsološu sniegumu, kas ļautu turpināt aizstāvēt kopvērtējuma minimālo līderpozīciju. Taču vienā no braucieniem Miks pieļāva pāragru startu, kas visai automātiski nozīmēja startu no pusfināla vidējām rindām. Gabrānam pusfināls bija neveiksmīgs – vairāku mašīnu sadursmē viņš un arī iepriekšējā posma uzvarētājs Edvīns Vansovičs palika stāvam trases malā. Lai arī Miks varēja turpināt cīņu, septītā vieta pusfinālā iznīcināja viņa cerības uz titulu, jo galvenie atlikušie konkurenti Plētiens un Krūmiņš jau bija finālā, pēc labām pozīcijām kvalifikācijas summā.

Finālā no pirmās starta vietas startēja Ivars Kerns, kurš sestdien svinēja dzimšanas dienu. Pirmajā rindā nokļuva arī Špels un Jānis Gustāns, bet abi vienīgie titula pretendenti Plētiens un Krūmiņš nonāca blakus otrajā rindā. Uzreiz no kvalifikācijas uz finālu prata pārcelties arī Māris Plūme.

Finālā uz brīdi brauciena vadībā nonāca Kerns, taču drīz viņu apdzina Andrejs Špels, nonākot drošā līderpozīcijā. Andrejs guva savu otro uzvaru folkreisā. Interesanti, ka pirmā tika gūta vasaras sākumā turpat Brenguļu autotrasē.

Pārējo pozīciju sadale norisinājās kopvērtējumam dramatiski. Krūmiņš pārliecinoši bija priekšā Plētienam, jautājums bija, cik starp abiem braucējiem sabrauc pārējie konkurenti. Rezultātā Dainis finišēja otrais, Kerns – trešais, bet Plētiens – ceturtajā vietā. Krūmiņam un Plētienam vienāds punktu skaits! Situāciju izšķīra augstākais rezultāts sezonas gaitā. Tā kā Viesturs reizi bija uzvarējis, bet Krūmiņa augstākais sasniegums bija otrā vieta, par LAF Folkreisa Vasaras kausa ieguvēju otro gadu pēc kārtas kļuva Viesturs Plētiens. Panākums sasniegts otro gadu pēc kārtas, kas Vasaras kausā ir vēl nebijis sasniegums (savulaik Mārtiņš Starks guva Ziemas kausu divus gadus pēc kārtas).

Kopvērtējumā Gabrāns saglāba trešo vietu, bet Buģis atkāpās uz ceturto pozīciju.

Brenguļu finālā pozīcijas aiz līderiem guva Emīls Baltaiskalns un Jānis Saulīte, riepas plīsuma dēļ izstājās Gustāns, malā palika arī Plūme, Zālītis, Andris Stulpiņš, Ģirts Zelmenis un Andrejs Lajevskis.

Klasiku ieskaitē pēdējā posmā uzvarēja Kerns (atsevišķs fināls nenotika). Lai arī Lajevska lielais fināls nebija veiksmīgs, sasniegtā Klasiku otrā vieta aiz Ivara bija pilnībā pietiekama kopvērtējuma uzvarai. Sasniegumu vienkāršāku padarīja kārtējais galvenā favorīta Kaspara Zuģicka motora defekts. Trešais no klasiķiem – Andris Andersons, kurš četrās sacīkstēs pamanījis sasniegt jau trešo kausu.

Junioru ieskaitē pēdējā posmā uzvaru guva Mairis Vigulis, aiz sevis atstājot Miku Gabrānu un savu otro sacīksti aizvadījušo Mārtiņu Dimantu. Sezonas kopvērtējumā Gabrāns gan bija neaizsniedzams jau pirms šī posma.

Komandu ieskaitē Špela, Krūmiņa un Buģa Crazy Racing guva vēl vienu uzvaru, pārliecinoši apstiprinot pārākumu komandu cīņās arī visā sezonā. Uz pjedestāla Brenguļos arī Autocross.lv Folkreisa komanda un Cikoptika.lv vienība.

Pēc sacīkstes aizvadīta arī folkreisa automašīnu pirkšana. Saimniekus mainīja Ivara Kerna, Emīla Baltaiskalna un Jāņa Gustāna mašīna. Tā kā Plētiena kolektīvam izdevās aizstāvēt čempionauto, Viesturs atteicās no Vladislava Kozlovska mašīnas iegādes.

Aizraujoša, īpaša Latvijas autokrosa un folkreisa sezonas nogale!

Izmantotie resursi:
Autocross.lv