Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Konstantīns Calko: "Sākumā pat nespēju noticēt, ka startēšu Lemānā"

Konstantīns Calko: "Sākumā pat nespēju noticēt, ka startēšu Lemānā"
Konstantīns Calko
Foto: no sportista arhīva

Autosportists Konstantīns Calko šovasar kļūs par pirmo Baltijas valstu pārstāvi, kurš izies uz starta prestižajās Lemānas 24 stundu sacīkstēs. Portāls "Sportacentrs.com" uz sarunu aicināja pašu sportistu, lai noskaidrotu, kā viņam izdevās tikt līdz iespējai piepildīt savas dzīves kvēlāko sapni?

Beidzot esi piepildījis jau pirms vairākiem gadiem nosprausto mērķi - startēt Lemānas 24 stundu sacensībās. Ko tas Tev personīgi nozīmē kā sportistam?

Konstantīns Calko: "Pirmais, ko gribu pateikt - dzīvē viss ir iespējams. Pat tad, ja plāns šķiet neizpildāms, vajag saņemties un visiem spēkiem censties tuvoties mērķim. Ļoti priecājos, ka man ir izdevies sasniegt savas dzīves mērķi un būt pirmajam latvietim, kurš ticis līdz iespējai startēt Lemānā. Nevienam nebija izdevies tikt tik tālu, un man ir prieks, ka varu atvērt šo vēstures lappusi visai Baltijai. Tas ir liels izaicinājums gan fiziski, gan morāli, tāpēc centīšos maksimāli sagatavoties, lai varētu sasniegt pēc iespējas augstākus rezultātus un pierādīt savas spējas."

Pastāsti, kā sākās Tava sadarbība ar "ARC Bratislava" komandu. Vai jau tobrīd, kad sāki sadarboties, zināji, ka tas varētu atnest iespēju jau šogad startēt Lemānā?

K.C.: "Iepazīšanās notika īpašos apstākļos. Vienmēr smaidu, kad atceros šo notikumu. Ar Miro iepazinos vienā no Francijas izturības sacīkšu čempionāta "VdeV" posmiem, toreiz mums abiem bija jābrauc ar jauno "Ginetta G57-2" prototipu. Sacīkstes neizdevās tik labas kā gribējām, bet, kad atbraucu mājās, Miro man uzzvanīja un piedāvāja aizvdīt vienu "Asian Le Mans Series" posmu. Uzreiz nopirku biļetes un tad devos uz pirmo posmu, bet pēc tam saņēmu piedāvājumu bez maksas piedalīties visās šī čempionāta sacīkstēs. Viņi solīja, ka gadījumā, ja uzvarēsim čempionātā, man varbūt tiks dota iespēja pievienoties komandai arī Lemānā."

Kurā brīdī Tu uzzināji, ka tiešām startēsi Lemānā un, kāda bija Tava pirmā reakcija?

K.C.: "Par to uzzināju šomēnes, kad Parīzē notika FIA WEC čempionāta konference un tika paziņots, ka "ARC Bratislava" komanda ir pielaista startam. Miro man uzrakstīja un sacīja, ka Lemānā grib mani redzēt savā mašīnā. Sākumā pat nespēju noticēt, biju ļoti priecīgs. Esmu lepns gan par sevi, gan savu ģimeni, jo šis ir ne tikai mans, bet arī manu vecāku nopelns. Viņi mani atbalstīja un ticēja man."

Komanda droši vien novērtēja Tavu sniegumu "Asian Le Mans Series"?

K.C.: "Jā, es strādāju komandai, nevis tikai uz saviem personīgajiem rezultātiem. Sezonas laikā arī mainīju ekipāžas, lai iegūtu vairāk punktus tai mašīnai, kam bija lielākas izredzes iegūt ceļazīmi uz Lemānu."

Šis būs ļoti atbildīgs starts, tādēļ noteikti tam gatavosieties īpaši...

K.C.: "Pirmkārt, jāpalielina slodze fiziskajām aktivitātēm, jo pēdējos gados esmu gatavojies tikai četru stundu sacensībām, bet, lai izturētu diennakts sacīkstes, noteikti vajadzēs vairāk spēka. Tik ilgi braukt ir grūti ne vien fiziski, bet arī emocionāli. Katrā brīdī jābūt gatavam apdzīt, palaist garām ātrākos LMP1 prototipus vai vajadzības gadījumā pieņemt lēmumu par taktikas maiņu. Izturības sacīkstes kopumā ir ļoti grūtas - kad brauc ar 300 km/h, inženieris var runāt ar tevi par tehniskajiem rādītājiem, kas jāpamaina ar pogām uz stūres, var instruēt pārslēgties uz citu braukšanas stilu, bet jau pēc dažām sekundēm stratēģis likt palielināt vai samazināt ātrumu, kamēr reizē vēl arī jācīnās ar citiem braucējiem. Sagatavošanās process būs nopietns. Tāpat tiks veikti testi trasē, plānotas ne mazāk kā piecas testu dienas, tāpat jānokārto īpašs pārbaudījums simulatorā Parīzē, lai iegūtu atļauju startēt Lemānā."

Lemānā pirmo reizi brauksi ar LMP2 prototipu. Ar ko tas atšķiras no LMP3 mašīnas, ar kādu startēji līdz šim?

K.C.: "LMP2 klase ir ātrāka, mašīnām ir lielāks piespiedējspēks un arī mazliet cita konstrukcija. Abi prototipi izskatās gandrīz vienādi, bet LMP2 auto ir lielāks. Arī motors būs savādāks, cita piekare, savādāka aerodinamika. LMP3 mašīnām ir 420 zirgspēku jauda, bet LMP2 klases spēkratiem - 600 zirgspēki. Fantastiski! Vidēji katrā aplī LMP2 prototipi ir par četrām sekundēm ātrāki, bet tas ir īsajās trasēs, Lemānā šī starpība būs sešas līdz astoņas sekundes."

Šobrīd kaut kas jau ir skaidrs arī par citiem plāniem uz 2017. gada sezonu?

K.C.: "Pagaidām nav ne jausmas. Zinu, ka būs vairāki testi un domāju, ka ar to pietiks, jo mūsu sportā treniņi ir ļoti dārgi, tādēļ komandai jāizdomā labākais variants, kā sagatavoties. Redzēsim, ko komanda piedāvās. Pagaidām citu plānu nav, bet, kā zināms, apetīte rodas ēdot."

Tavs komandas biedrs būs komandas boss Miro Konopka, kuram ir 55 gadi, un kopā ar viņu jau braucāt Āzijas čempionātā. Cik ātrs ir šis pilots un, kā novērtē viņa konkurētspēju?

K.C.: "Miro ir patiešām labs un arī pieredzējis braucējs. Viņam ir vairākus desmitus gadu krāta pieredze, un viņš vienmēr zina, ko dara. Man patīk viņa stils, viņš ir akurāts, nepieļauj kļūdas un vienmēr cenšas uzlabot savu rezultātu. Ceru, ka mums viss sanāks."

Konkurence LMP2 klasē būs ļoti spēcīga - startēs vairāk par 20 prototipiem. Vai pats sev jau esi uzstādījis kādus mērķus attiecībā uz rezultātiem?

K.C.: "Galvenais mērķis ir finišs. Sacensību laikā arī izdomāsim, par kādu vietu cīnīsimies, jo Lemāna ir īpaša gonka, kur ātrākie ne vienmēr uzvar. Tā ir arī stratēģijas spēle. Pagaidām mūsu inženieri šajā ziņā sevi parādījuši no labākās puses."

Nav noslēpums, ka Lemāna ir vienas no prestižākajām autosacīkstēm pasaulē un kurš katrs tur nokļūt nevar. Tu to esi sasniedzis, tāpēc droši vien vari dot kādus padomus jaunajiem braucējiem, kam arī ir līdzīgi sapņi vai mērķi. Kas bija galvenās lietas un pareizie lēmumi, ko izdarīji un, kas palīdzēja nokļūt līdz šādai iespējai startēt Lemānā?

K.C.: "Autosports ir sarežģīta lieta. Agrāk perspektīvs braucējs viegli varēja tikt zem komandas "spārna" un pat nopelnīt, bet tagad lielajā autosportā ir grūti sevi izpaust bez liela sponsora atbalsta. Tāpēc, ja ir mērķis, jāiet uz to lēnītēm, pakāpienu pa pakāpienam jācenšas tuvoties tā realizēšanai. Jābūt atvērtam un draudzīgam, nevajag censties būt visiem pretinieks, jo kādreiz viņi var kļūt par taviem komandas biedriem, vai tiem, kuri ieguldīs tavā nākotnē. Nevajag nolaist rokas, jo viss ir iespējams."


, 2017-02-10 22:01, pirms 7 gadiem
Lai džekam labi ripo!
Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.
Lānss Strols. Foto: Motorsport.com

Strols ātrākais Ķīnas F1 posma vienīgajā treniņā

"Aston Martin" komandas pilots Lānss Strols Ķīnas GP izcīņas vienīgā treniņa pašā izskaņā uzrādīja labāko rezultātu, sev aizmugurē atstājot Oskaru Piastri un F1 čempionāta līderi Maksu Verstapenu.