Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Kristaps Klaužs

Rallija-reidā ''Mustangs 2009'' startēs septītās vietas ieguvējs Dakārā

Rallija-reidā ''Mustangs 2009'' startēs septītās vietas ieguvējs Dakārā
Miroslavs Zapletals piedaloties FIA bajas Starptautiskā čempionāta 1.posmā Krievijā, Sankt-Pēterburgā, kur izcīnīja 3. vietu.
Foto: Iveta Kaminska (AutoEuro)

16. un 17. oktobrī Skrundas apkārtnē norisināsies rallija reida sacensības ''Mustangs 2009”, kas ir Latvijas čempionāta apvidus rallija – reida pēdējais 5. posms un tūrisma kausa sacensības šajā sezonā. Pieteikumu uz šīm sacensībām un dalību tajās ir apstiprinājis arī vairākkārtējs maratonrallija “Dakāra” braucējs no Čehijas, pilots Miroslavs Zapletals, kurš 2009. gada ierindojās augstajā 7. vietā.

Nu jau tā ir izveidojusies kā tradīcija, ka Latvijas čempionāts 4 x 4 automašīnām rallija reidā noslēdzas rudenī, Skrundā ar posmu “Mustangs”. Šoreiz sacensību rīkotājs Ēriks Paculs tās iecerējis sākt jau piektdienas vakarā, 16. oktobrī plkst. 21:30. Starts pirmajai automašīnai tiks dots pie Rudbāržu pagasta krodziņa ''Rančo”, šosejas Rīga – Liepāja 136,8 kilometrā.

Pirmās sacensību dienas vakarā sportistiem būs jāveic septiņus kilometrus garais prologs pa meža un lauka ceļiem, pēc kura veikšanas viņi dosies uz pirmo ātrumposmu, kur 29 kilometrus garā trase vīsies pa Dzeldas, Nīkrāces un Bērzkroga ceļiem, kas vietām solās būt šauri un braucējiem nāksies šķērsot arī upi. Pirmajā dienā pirmās ekipāžas finišs plānots tuvu pusnaktij, ap plkst. 23:30.

Otrajā dienā bez sporta un standarta klases automašīnām trasē dosies arī kvadracikli un solo motocikli, kuriem sacensības norisināsies pēc enduro noteikumiem. (Interesi par šīm sacensībām izrādījuši arī čehu motobraucēji.) Iepriekšējās dienas trase šoreiz visiem būs jāveic pretējā virzienā. Trešais un ceturtais 32 kilometrus garais ātrumposms būs jāveic tieši tādā pašā kārtībā.

Sacensības solās būt spraigas un interesantas, jo visas ekipāžas, kas apstiprinājušas savu dalību, ir ļoti spēcīgas un pieredzes bagātas. Uz starta atkal būs redzami visi ātrākie šīs sezonas spēcīgākie Latvijas 4 x 4 braucēji vienuviet.

Lai arī ekipāža Raivis Zeltiņš/ Mārtiņš Tūters (''Mitsubishi Pajero EVO'') pēc četriem posmiem sev jau ir nodrošinājuši pirmo vietu LR čempionāta apvidus rallija – reida absolūtajā kopvērtējumā, tieši sacensība “Mustangs” jau vairākas reizes ir bijusi kā nepārvarams šķērslis. Tā pagājušajā gadā pārsteigumu ekipāžai sagādāja jau pirmais ātrumposms un vēlāk tehnisku problēmu dēļ nācās izstāties.

Pēc punktiem otrajā vietā šobrīd ierindojas Toms Brants/ Kārlis Čurkste (''Mitsubishi Pajero EVO''), kuri pagājušā gadā savu pirmo rallija-reidu veica tieši “Mustangā” un visus pārsteidza ar uzvaru.

Lai gan šī sezona nav bijusi sevišķi veiksmīga ekipāžai Guntaram Laugalim/ Reinim Lilienšteinam (''Mitsubishi Pajero EVO''), tomēr tikai trīs punkti viņus šķir no otrās vietas. Toties četru punktu attālumā no viņiem atrodas spēcīgie T1 grupas braucēji – Jānis Naglis/ Jānis Naglis (''Mitsubishi Pajero Race 2'') juniors, kuri visiem zināmi kā ātri braucēji un ir vieni no galvenajiem konkurentiem par pirmo vietu sacensībās. Attiecīgi vēl par četriem un vēl diviem punktiem sliktāks rezultāts šajā sezonā ir abām “OSCariešu” ekipāžām – Jānim Āzim/Aināram Princim un Andrim Feldmanim/ Kristam Feldmanim, kuri šī gada sākumā gan izbaudīja Dakāras maratonralliju Argentīnas un Čīles plašumos, toties Latvijas čempionātā varēja piedalīties katrs tikai vienā sacensībā, tāpēc arī saprotams nelielais punktu skaits. Tas nenozīmē, ka viņi nebūs ātri Skrundas ceļos, pie tam Andris Feldmanis septembrī izbaudīja labu sacīksti 24 stundu sacensībās Francijā, kas varētu būt kā labs treniņš “Mustangam”. Pārsteigumus var sagādāt arī uz šīm sacensībām jaunizveidotā ekipāža Normunds Sproģis/ Aleksandrs Innuss, kur pēdējais ar labiem panākumiem kādreiz startēja kopā ar Jāni Nagli un arī ir izbaudījis Dakāras rūdījumu.

Ja mašīnu paspēs sagatavot Aldis Vilcāns, tad noteikti cīņā par pirmajām vietām būs redzama arī viņa ekipāža, kas septembrī pierādīja, ka spēj finišēt un pieveikt smilšainās trases maratonrallijā “Zīda ceļš” un šogad, startējot Krievijas čempionātā, ir uzrādījis labāko rezultātu gan posmos, gan sezonas kopvērtējumā savā grupā.

Vai latviešu braucēji spēs uzveikt izturīgo un neatlaidīgo čehu Miroslavu Zapletalu, kurš mērķtiecīgi vairāku gadu garumā ir gājis uz to, lai Dakāras maratonrallijā sasniegtu augsto 7. vietu? Latvijas trasē viņš dosies kopā ar savu pieredzējušo stūrmani Tomasu Ouredničeku un Dakāras maratonrallijam būvēto automobili ''Mitsubishi Pajero H3 EVO'', kur pēdējā Dakāras sērijā “Zīda ceļš” gan nācās izstāties motora defekta dēļ.

To visu katrs apvidus automašīnu sacīkstes cienītājs varēs uzzināt 16. un 17.oktobrī.
Ja kāds no standarta 4 x 4 automašīnas īpašniekiem labprātāk grib izbaudīt trasi, pats to izbraucot un piedaloties sacīkste, vēl var paspēt pieteikties standarta automašīnu grupā. Noteikumi pavisam vienkārši - braucēju skaits atbilstoši automobiļa sēdvietu skaitam, kas aprīkoti ar drošības siksnām. Visām automobilī esošajām personām ātrumposmos jālieto aizsargķiveres.

Laipni aicināti arī kvadraciklisti un enduro solo motociklisti izbaudīt, ko nozīmē rallija – reids Latvijas apstākļos. Tālrunis uzziņām 29276624 (Ēriks Paculs), e-pasts: erikspaculs@inbox.lv. Sacensību nolikums un informācija crosscountry.lv.

Tiekamies pie krodziņa “Rančo”, šosejas Rīga – Liepāja 136,8 kilometrā un trasē!

Informāciju sagatavoja:
Iveta Kaminska
LAF 4 x 4 komisijas preses sekretāre


Tomass Šileika. Foto: Facebook.com/motokross.mxmagmum

Deviņi latviešu motokrosa braucēji startēs "ADAC MX Masters" pirmajā posmā

Nedēļas nogalē deviņi latviešu motosportisti gatavojas startēt Vācijas atklātajā motokrosa čempionātā "ADAC MX Masters". Vadošajā klasē uz starta izies Tomass Šileika.
Foto: FIA Formula E
1

"Formula E" čempionātā pirmo reizi starēs pilots no Baltijas

Igauņu autosportists Pauls Arons nākošmēnes debitēs "Formula E" čempionātā, sacensībās Berlīnē pārstāvot "Envision" komandu. Līdz šim Baltijas valstu piloti šajās sacīkstēs nav braukuši.
Haralds Garkaklis uz pjedestāla otrā pakāpiena. Foto: RMC

Latviešu kartingistiem pjedestāli "RMC Euro Trophy" pirmajā posmā

Beļģijā, Genkas trasē aizvadīs "Rotax Max Challenge" (RMC) "Euro Trophy" seriāla pirmais posms, kurā pjedestālus divās klasēs izdevās iekarot latviešu kartingistiem. Uz podiuma kāpa Haralds Garkaklis un Patriks Noels Ločmelis, bet tuvu "Top 3" bija arī daži citi mūsu sportisti.