Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Roberts Vītols izcīna sarežģītāko uzvaru karjerā

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Roberts Vītols izcīna sarežģītāko uzvaru karjerā
Roberts Vītols

Provento Racing komandas braucējs Roberts Vītols izcīnīja uzvaru nedēļas nogalē notikušajā Latvijas rallijkrosa čempionāta pirmajā posmā Rīgā, Biķernieku trasē. Šī bija jaunā, tomēr pieredzējušā sportista sarežģītākā uzvara, jo fināla finišs sasniegts ar ievērojami bojātu automašīnu.

Fināla pēdējā apļa sākumā automašīnai atkārtoti lūza ātrumkārba, kas izraisīja arī sajūga defektu. Šādā situācijā finišēt braucienu līdzinās tuvu brīnumam, taču brauciena laikā iekrātais pārsvars ļāva Vītolam pat saglabāt līderpozīciju.

Ātrumkārbas defekts izbojāja jau ceturto kvalifikācijas braucienu, pēc kura komanda konstatēja, ka ātrumkārbā izveidojušies divi caurumi. Tika pieņemts lēmums pārtraukumā starp kvalifikāciju un finālu nomontēt salauzto ātrumkārbu, nogādāt pie metinātāja, kas aizmetinātu radušos caurumus, un censties paspēt laikā pievienot mezglu atpakaļ savā vietā. Uzdevums gan tehniski, gan nepieciešamā laika ziņā bija sarežģīts, un pastāvēja risks nepaspēt uz finālu. Taču precīzs Provento Racing komandas darbs ļāva sasniegt plānoto rezultātu.

Roberts Vītols: “Šī bija mana sarežģītākā uzvara, kurai es uz brīdi pat vairs neticēju, taču komanda paveica šo brīnumu! Kopumā saspringta nedēļas nogale. Pirmajā kvalifikācijā biju ātrākais, taču palika sajūta, ka vēl ir daudz potenciāla, ko atklāt gan savā braukšanā, gan mašīnai. Otrajā un trešajā braucienā mainīgos apstākļos gribējās labāku mašīnas noturību uz ceļa, tāpēc meklējām regulējumus. Ceturtajā braucienā lielie dūmi aiz mašīnas man bija pārsteigums. Pēc brauciena secinājām, ka ātrumkārba pamatīgi cietusi, kas uz brīdi lika domāt, ka cīņa beigusies. Taču izcils komandas darbs, un neilgi pirms fināla jau varējām izstrādāt stratēģiju, kā cīnīties par uzvaru šajā posmā. Stājos uz staru ar domu, ka komanda ir paveikusi šīs sacīkstes lielāko darbu, man atlika tikai aizvadīt perfektu braucienu un tikt līdz finišam. Apzinājos, ka pēc paveiktā es nedrīkstēju pievilt komandu un savu ģimeni. Un tas izdevās!”

“Kad finālā pēdējā aplī sapratu, ka ātrumkārbas defekts ir atjaunojies, turklāt nedarbojas arī sajūgs, ātri domāju risinājumus – ko un kā slēgt, lai trāpītu pārnesumos un atrastu kādu zobratu saķeri. Pēdējie līkumi bija bailīgākie manā karjerā, jo mašīna uz finišu brauca vairāk ripojot nevis tiekot vadīta. Līdz finišam tiku, kas arī bija galvenais!”
Šī bija pirmā Provento Racing sacīkste, kad komandai pievienojās vēl viens spēcīgs mehāniķis. Šis posms un tā iznākums izvērtās par sarežģītu, taču noliktu eksāmenu visai tehniķu brigādei.

Komandas menedžeris Uģis Vītols: “Šī bija tā uzvara, pēc kuras nevis lecām gaisā, bet atviegloti nopūtāmies – nu tad beidzot! Pērn Latvijas čempionātā mocījāmies ar tehnikas problēmām, arī mūsu starts Lielbritānijas čempionātā ir ar lielu potenciālu, taču nesen uzvara izslīdēja no rokām tehnikas defekta dēļ. Tāpēc šis panākums, lai arī cik dramatisks, tomēr nāca kā liels atvieglojums par neveiksmju sērijas pārrāvumu. Un jā, komandā mums ir ievērojami speciālistu papildinājumi, apvienojot gados jaunu cilvēku azartu ar pieredzējušu meistaru viltību. Tas šodien noderēja vairāk nekā jebkad! Posms Rīgā bija megasmags, taču mēs aizbraucam no tā ar uzvaru. Par mašīnas defektu runājot – sūtīsim ātrumkārbu tā autoram, kurš pats ļoti vēlas noskaidrot defekta iemeslus. Tāpat izskatās, ka šīs sezonas motora jaudas palielinājumi un braucēja prasme to izmantot sāk radīt iespaidu uz pārējiem mezgliem – Roberts kļuvis ātrāks par savu mašīnu! Daudz secinājumu un emociju!”

Biķerniekos norisinājās arī NEZ Ziemeļeiropas kroskartu čempionāta posms. Savulaik cīņu šajā sacīkstē aizvadīja arī Roberts, taču šobrīd notikušas vairākkārtējas sarunas ar vienu no Somijas komandām par Roberta māsas Lauras Vītolas iespējamo debiju pie kroskarta stūres. Laura krāj pieredzi, vērojot un vērtējot brāļa sniegumu: “Pēc ceturtās kvalifikācijas ļoti pārdzīvoju par smago mašīnas defektu, bet, kad mašīna atkal bija gatava startam, brālis man teica: “Es uzvarēšu, redzēsi!”. Un viņš tā arī izdarīja!”

Informāciju sagatavoja
Viesturs Saukāns