Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Latvijas motokrosa jaunieši godam cīnījušies Beļģijā!

Latvijas motokrosa jaunieši godam cīnījušies Beļģijā!
Latvijas izlase „Coupe de l' Avenir 2014” sacīkstēs Beļģijā

Aizritējušajā nedēļas nogalē, 4.un 5.oktobrī mūsu motokrosa jaunā paaudze Latvijas godu aizstāvēja grandiozajā „Coupe de l' Avenir 2014” čempionātā Beļģijā. Šīs sacīkstes izceļas ar to, ka formāta ziņā pielīdzināmas Nāciju kausam un nereti tiek dēvētas par Nāciju čempionātu jauniešiem, katru klasi pārstāvot trim vienas valsts sportistiem.

Mūsu valsti pārstāvēja: 65cm3 klasē - Mairis Pumpurs, Kristers - Krists Sūna, Aleksis Araids; 85cm3 klasē - Rainers Žuks, Ralfs Edgars Ozoliņš, Valters Logins, un Jauniešu komandā līdz 21 gadam - Kārlis Kalējs, Gints Filipsons, Vairis Aļeksējevs. Jaunieši divu dienu garuma cīnījās godam un par spīti dažādajām neveiksmēm, padoties negrasījās neviens.

65cm3 klasē, pirmajā dienā diezgan iespaidīgu kritienu piedzīvoja Kristers - Krists Sūna. Lai arī kritiena rezultātā nekādas lielās traumas gūtas netika, pietiekami spēcīgi tika „saskādēta” roka, kas diemžēl liedza iziet uz starta nākamajā sacensību dienā. Taču jaunais sportists noteikti pelnījis uzslavas, jo uzreiz nebūt nepadevās un līdz pat svētdienas rīta treniņam bija cerību pilns, ka stāties pie starta barjeras tomēr varēs. „Tagad ar puiku viss kārtībā. Nedēļas nogalē sanāca iedzīvoties traumā un svētdien nevarējām piedalīties, bet kopumā pasākums bija ļoti labs. Trase bija nedaudz sarežģītāka nekā pierasts pie mums Latvijā, un puikām bija ko pastrādāt. Pašam Kristeram neliels rūgtums gan bija par to, ka nevarēja svētdien startēt, taču viņš ir izturīgs un atmiņas pēc sacīkstēm ir tikai pozitīvas par spīti visam. Tagad brauksim tālāk un turpināsim strādāt uz priekšu. Organizatoriskā ziņā viss bija ļoti labi, neko sliktu nudien nevar pateikt un arī komanda bija ļoti saliedēta – sajūtas visnotaļ labas,” stāsta Kristera tētis Aldis Sūna.

Arī Mairis Pumpurs diemžēl pirmajā un trešajā braucienā piedzīvoja kritienu, taču arīdzan turpināja cīnīties, finišējot sekojošās pozīcijās – 13.,13. un 16.vietā. „Braukšanas ziņā viss bija kārtībā. Protams, vienmēr gribas labāk, bet zinot to, ka šīs bija pirmās šāda mēroga sacīkstes, bija labi. Pirms tam Eiropā esam aizvadījuši treniņus, bet treniņi ir treniņi un sacīkstes ir sacīkstes. Šis bija skats nākotnē un gan man, gan Mairim patika, tagad tikai jādarbojas tālāk. Komanda bija tiešām lieliska – visi draudzīgi, smaidīgi un apmierināti. Viss bija ļoti labi. Par to liels paldies jāsaka sportistu vecākiem, Latvijas Motosporta federācijai, Fīlipam Kempelim u.c. Forši, ka mēs bijām daļa no tā visa, ” stāsta Maira treneris Ronalds Strazds. Arī tagad, vien nesen atgriežoties mājās, sportisti jau gatavojas nākamajam treniņam.

Savukārt Aleksis Araids, cīnoties ar tehnisku ķibeli, pirmajā braucienā finiša līniju sasniedza 24.vietā, otrajā braucienā 21.vietā, bet trešajā – 20.vietā. Jāpiebilst, ka abiem mūsu komandas jaunākajiem sportistiem šīs bija pirmās sacensības starptautiskā arēnā un tās noteikti vērtējamas kā labas, jo puikas ar katru braucienu spēja parādīt labāku braukšanu un bija manāms, ka uztraukums mazinās ar katru aizvadīto startu. Turklāt komandu vērtējumā ar 2 sportistiem Latvija ieņēma 8. vietu.

85cm3 klasē, kā jau tika gaidīts, labākais sniegums Raineram Žukam, kurš sacīkstēs piedzīvoja visai šaušalīgu starpgadījumu. Pirmajā braucienā pēc ne visai veiksmīgā starta Rainers ātri centās apsteigt sportistus, bet vienā no līkumiem kļūdījās un krita, un Žukam pāri galvai pārbrauca citas valsts braucējs. Lai arī galvassāpes bija diezgan lielas, Rainers saņēmās un nobrauca arī pārējos divus braucienus līdz finišam. Komanda īpaši vēlas uzslavēt Raineru par viņa cīņassparu un vēlmi nostartēt sacīkstēs pēc iespējas labāk. Rezultātā sportists finišēja 16., 9. un 9.vietā. „Veicās diezgan labi. Pirmais brauciens neizdevās tik veiksmīgs, kā gribētos, jo pēc kritiena, kad piecēlos, nācās turpināt sacīkstes no beigām. Līdz finišam apdzinu dažus braucējus un biju 16. Otrajā braucienā bija labs starts un izdevās noturēties 9.pozīcijā. Trešajā braucienā pa priekšu palaidu Ralfu, lai viņš varētu „paceltu startu”, bet finišā vēl viena 9.vieta. Kopumā komanda bija ļoti laba, arī sacīkstes un trase bija ļoti labā līmenī. Tagad pēc kritiena viss kārtībā, sākumā galva sāpēja, bet nu jau viss ir labi. Arī komanda bija ļoti draudzīga, viens otru atbalstījām un dalījāmies pieredzē,” pēc sacīkstēm stāsta Rainers.

Nākamais šīs klases pārstāvis Ralfs - Edgars Ozoliņš braucienos finišēja 19; 18 un 15. vietā. Arī šis sportists savas braukšanas spējas uzlaboja ar katru braucienu – jo vairāk tika braukts, jo ātrākus apļa laikus uzrādīja Ralfs. Tikpat azartiski cīnījās arī Valters Logins, kurš sacīkstes aizvadīja savu spēju robežās. Par spīti tehniskai ķibelei ar motociklu, šis sportists godam cīnījās par katru pozīciju. Braucienos Valteram 22., 21. un 20.vieta. Līdz ar to komandu vērtējumā Latvija šajā klasē ieņēma 6.vietu.

Visgrūtāk Coupe de l' Avenir komandu vērtējumā veicās jauniešiem vecumā līdz 21.gadam, kur viens sportists brauca ar 125cm3 motociklu, otrs ar 250F motociklu un trešais sportists brīvā komandas izvēlē.  Iemesls grūtajām cīņām - šajā klasē dalībnieku sastāvs bija ļoti labs, sacensībās startējot pat tādiem sportistiem, kas izcīnījuši godalgotas vietas Eiropas un Pasaules čempionātā dažādās klasēs. Taču arī šeit mūsu sportisti turējās kā nākas un parādīja raksturu – pats galvenais, mūsu sportisti vēlējās nostartēt pēc iespējas labāk un izmantot katru trasē pavadīto minūti, lai mācītos un gūtu vērtīgu pieredzi.
Vislabāk šajā komandas ieskaitē veicās Vairim Aļeksējevam, kuram visos trīs braucienos izdevās ļoti veiksmīgi doties trasē un pirmos apļus turēties pat TOP10 pozīcijās. Taču braucienos Vairim 20. 14. un 18. vieta. Trase atšķīrās no tā, pie kā esam pieraduši, taču ar katru braucienu palika vieglāk un gāja arvien labāk. Skatoties uz konkurentu sastāvu, mūsu izlasei veicās tīri cienījami. Visas valstis, kas piedalījās sacīkstēs, bija spēcīgas, ierodoties vairākiem ļoti labiem Eiropas līmeņa braucējiem.Runājot par savu sniegumu, ne viss izdevās kā plānots, sanāca labi starti, bet pieļāvu daudzas kļūdas. Kopumā esmu apmierināts, tā bija laba pieredze un aizraujošs piedzīvojums. Darīju visu, kas bija manos spēkos. Ja būtu mazāks uztraukums, tad noteikti veiktos labāk, bet tas ir normāli. Šajā nedēļas nogalē arvien labāk iepazinu arī savu komandu un kopā labi pavadījām laiku,” atzīst Vairis.

Iespējams, vēl labākus rezultātus spētu uzrādīt arī Gunts Filipsons, ja pirmajā kvalifikācijas dienā netiktu piedzīvots ļoti iespaidīgs kritiens, pēc kura Gintam tika konstatēts viegls smadzeņu satricinājums. Taču nākamajā dienā Gints tik un tā izgāja uz startiem, uzrādot visnotaļ labus rezultātus un pirmajā braucienā visu sacīkšu laiku cīnoties par 15. vietu, pēdējos apļos tehniska ķibele motociklam un finišā 25. vieta. Otrajā braucienā finišā augstā 15. vieta, bet trešajā braucienā 21. vieta.

Kārlis Kalējs šīs komandas sacensību vērtējumā bija visjaunākais sportists, un šīs arī bija Kārļa pirmās lielās sacensības ar 125cm3 klases motociklu. Tāpat kā Gints, Vairis un visi pārējie, kas sacensībās pārstāvēja Latviju, arī Kārlis sevi šajās sacīkstēs izlika par visiem 100%, un liels bija prieks par to, ka Kārlis izmantoja katru iespēju pacīnīties ar kādu no saviem konkurentiem. Kārlim braucienos 24., 24. un 25. vieta. Taču komandu vērtējumā Latvijai 8. vieta šajā klasē.

"Esam veiksmīgi aizvadījuši šīs sezonas pēdējās sacensības Beļģijā. Vienīgais rūgtums ir par Kristeru, kurš, cenšoties veikt vienu no sarežģītajiem trases elementiem, piedzīvoja sāpīgu kritienu un sacensības turpināt nevarēja, kaut pats to ļoti vēlējās. Uzslavas pelnījuši pilnībā visi sportisti, kuri cīnījās, cik vien bija viņu spēkos, un nepadevās. Bet kā viena no svarīgākajām lietām, ko gribētos izcelt, ir tas, ka visi 9 sportisti savā starpā bija viena liela saliedēta komanda jeb ģimene, kuri viens otram bija gatavi palīdzēt. Pēc katra treniņa tika pārrunātas trases īpatnības un vietas, kuras būtu braucamas savādāk un ātrāk. Savā starpā saprasties spēja pilnībā visi - Aleksim, kuram ir vien 9 gadi, klāt nāca 21 gadu vecais Vairis un apjautājās par to, kā gājis treniņā un braucienā. Uzskatu, ka visi braucēji ieguva ļoti vērtīgu pieredzi un redzēja pie kā viņiem ir jāstrādā, lai sasniegtu augstākus mērķus un pilnveidotu savu braukšanu. Noteikti lielu paldies jāsaka LaMSF, ar kuras palīdzību mēs varējām doties uz šīm sacensībām, mehāniķiem, kuri braucēju motociklus uzturēja perfektā kārtībā, kā arī visām pārējām iesaistītajām personā, kas bija Beļģijā," pēc sacīkstēm atzina komandu menedžeris Fīlips Kempelis.

Latvijas motokrosa jaunie braucēji kārtējo reizi pierādījuši, ka sacīkstēs nav gatavi padoties un nedz tehniskas ķibeles, nedz kritieni neatturēs šos sportistus no panākumiem. Jaunieši ir apņēmības pilni turpināt savu ceļu uz panākumiem un noteikti pavisam drīz no šiem sportistiem dzirdēsim aizvien jaunas prieka vēstis!

Visi sacensību rezultāti pieejami šeit