Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Rūdolfs Šmits Madonā izcīna savu pirmo Openkart uzvaru

Juris Grīns
Juris Grīns

Rūdolfs Šmits Madonā izcīna savu pirmo Openkart uzvaru
Foto: openkart.lv

Ar Rūdolfa Šmita pirmo karjeras uzvaru "Openkart" čempionātā noslēdzies 2017. gada sezonas trešais posms, kas notika Madonas kartingu trasē. Trīs posmi, trīs uzvarētāji, diviem tā ir pirmā uzvara.

Galvenais favorīts visas dienas garumā bija Kristaps Grīnieks, kuram otro reizi pēc kārtas otrā vieta - viņš bija ātrākais kvalifikācijā, uzvarēja pusfinālu, uzrādot ātrāko apļa laiku, un arī sacīkstēs viņam ātrākais laiks, tomēr pelnīta uzvara Rūdolfam.

Kā gan var aizmirst 2016.gada jūlija vakaru un desmito posmu "Rullītī", kur Rūdolfs zaudēja uzvaru pēdējā līkumā? Beidzot šī pirmā ir atnākusi.

Sacīkstēs aiz Šmita un Grīnieka trešajā vietā finišēja Renārs Paiders, pārņemot čempionāta kopvērtējuma vadību. Renārs ir arī vienīgais braucējs, kurš pirmajos trīs posmos finišējis uz goda pjedestāla visas trīs reizes.

Pirms sacīkstes

Šī bija trešā reize, kad Openkart viesojās Madonas kartinga trasē, un ar katru gadu posms notiek arvien agrāk. Ja 2015.gadā tas notika svelmainā jūlija sestdienā, tad šoreiz laikapstākļi bija daudz tuvāki ziemas sacīkstei, brīžiem pat bija vērojamas sniega pārslas. Sacīkstei pieteicās visnotaļ liels dalībnieku skaits - 46, tādējādi pirmo reizi šajā sezonā un pirmo reizi kopš pagājušā gada septembra pārsniedzot 40 braucēju atzīmi. Tas nozīmēja visai garu dienu un šādā aukstumā prasīja izturību no braucējiem. Madonas sacīkste bija jubilejas 30.čempionāta posms Jānim Čudovam, trasē bija redzami vairāki veterāni, tostarp 2011.gada čempions Zintis Grandbergs, kurš aizvadīja pirmo Openkart sacīksti kopš 2014.gada maija. Sacīkstē piedalījās arī Jānis Strencis, kurš kopš 2015.gada septembra nebija manīts trasē, turklāt amatieru kartingista gaitas Madonā uzsāka Jāņa dēls Toms. Debija čempionātā piedzīvoja arī Andris Kalvāns - viņš savulaik aizvadīja 14 posmus "B" līgā, pēdējo no tām 2011.gada pavasarī. Leģendārs Andris kļuva ar veidu kā savulaik viņš brauca uz sacīkstēm - turp un atpakaļ no Kandavas ar stopiem no Rēzeknes. Čempionātā debiju piedzīvoja vēl vairāki braucēji - Ričards Žeļņeronoks, Andis Grāmatiņš, Alides Grāmatiņa, Raitis Dzenis un jau pieminētie Toms Strencis un Andris Kalvāns. Rekordliels dalībnieku skaits "90+" ieskaitē - 13. Jāpiemin, ka pirms sacīkstes "3PERA" vienībai pievienojās Rūdolfs Šmits, kurš pērn izcīnīja komandu čempiona titulu "SNB Racing" sastāvā.

Pirmo reizi šogad tika aizvadīts klasiskais čempionāta posma formāts ar pusfināliem, tika izmantoti arī atsvari - krēsli un trases atsvari, kas ļāva noteikt balasta soli tikai 2,5 kg.

Kvalifikācija

Jau treniņos tapa skaidrs, ka, lai cerētu uz augstu vietu kvalifikācijā, nepieciešams pabraukt zem vienas minūtes. Pēdējā treniņā, kurā piedalījās virkne vadošo braucēju, to iespēja pat 5 dalībnieki. Kvalifikācija tikai apstiprināja šos minējumus, turklāt uzvarai nepietika pat ar 59 sekundēm. Kvalifikācijas ātrāko apļa laiku 58,828 uzrādīja Kristaps Grīnieks, kuram šī bija ceturtā uzvara kvalifikācijā karjerā. Lielisks laiks 58,965 padevās Renāram Paideram, turpat trešajā vietā 2.posma uzvarētājs Artūrs Freimanis, līdz ar to Madonas posma kvalifikācijas pirmajā trijniekā visas trīs pirmās vietas aizņēma Tallinas sacīkstes goda pjedestāla ieguvēji. Pirmajā sešiniekā iebrauca vēl arī Rūdolfs Šmits, Kaspars Zuģickis un Aleksejs Sjomins. Visi seši braucēji nodrošināja sev startu no pirmās pozīcijas pusfināla braucienos. Aleksejam Sjominam sestā vieta bija labākais sasniegums kvalifikācijā kopš 2015.gada septembra, kad Lietuva "Speedway kartodromas" tika izcīnīta uzvara. Jāuzteic Kristaps Ķilkuts, kura septītā vieta ir labākais sasniegums kvalifikācijā, tieši tas pats izdevās arī Dmitrijam Smirnovam ar 10.vietu, vēl pirmajā desmitniekā iekļuva Krists Ziders un Ričards Freibergs.

Pusfināli

Pusfināli kā jau zināms ir ārkārtīgi svarīgs sacīkstes elements, kas var būtiski uzlabot braucēja izredzes sacīkstē vai arī tās pamatīgi sabojāt. Viens īss brauciens un neveiksme izlozē vai neveiksme trasē visam var pārvilkt treknu svītru. Ņemot vērā, ka finālā tiesības braukt iegūst tikai pusfinālu uzvarētāji un divi no kvalifikācijā labākajiem pusfinālu otro vietu ieguvējiem, katra pozīcija izšķir daudz. Pirmajā pusfinālā par to pārliecinājās Aleksejs Sjomins, kurš cīnījās cik spēja, tomēr braucienā nācās atzīt "3PERA" komandas biedru Jāņa Čudova un Edgara Sproģa pārākumu - finālā iekļuva Čudovs, lai gan brauciena pirmajos apļos bija tikai piektajā pozīcijā. Līdzīgi kā Sjominam, otrajā pusfinālā izlozes sūro lēmumu nācās izdzīvot Kasparam Zuģickim, kurš arī no pirmās atkrita uz trešo pozīciju, piekāpjoties Ričardam Freibergam un Tomam Kalnītim. Lielas problēmas nosargāt ceļazīmi uz finālu nebija Rūdolfam Šmitam, kurš uzvarēja trešajā braucienā, bet pirmo no diviem dueļiem aizvadīja jaunie braucēji Daniils Verins un Krists Ziders, noslēdzot TOP3. Labs sniegums Agnim Rozītim ceturtajā vietā. Ceturtajā pusfinālā uzvarēja Freimanis, bet otrais finišēja Dmitrijs Smirnovs savā desmitajā sacīkstē pirmo reizi karjerā kvalificējoties finālbraucienam. Arī no piektā pusfināla finālam kvalificējās divi braucēji - uzvarētājs Kristaps Mietulis un otrās vietas ieguvējs Renārs Paiders.

Līdz šim caurmērā pusfināli aizritēja mierīgi, līdz pēdējā braucienā satikās pieci no 13 "90+" ieskaites braucējiem. Grīnieks izcīnīja ļoti pārliecinošu uzvaru ar gandrīz 9 sekunžu pārsvaru, otrais finišēja Ģirts Bērziņš, bet par tālākajām pozīcijām notika kārtīga bezkompromisa cīņa, kas kulmināciju sasniedza pēdējā apļa pēdējā līkumā, kur nedaudz optimistisks Artūra Jāņkalna manevrs aizsūtīja kalnā Jāni Strenci, ko pavadīja pamatīgas ovācijas. Arī Jānis kā jau Jānis šo epizodi noslēdza tipiski savā elementā atstājot kartingu piekalnītē sauļoties. Braucienā trešais finišēja Vilnis Kepe, kļūstot par vienu no pretendentiem uz smago ieskaites uzvaru, ceturtais Kaspars Cikmačs, bet piektais pēc Artūram piešķirtā vienas vietas soda Raimonds Briedis. Strencim starts F finālā no pole position.

Papildpunkts par ātrāko apli pusfinālos Kristapam Grīniekam.

Finālbraucieni

Kā jau tas tradicionāli ir un pusfinālā jau pierādījies - brauciens ar Jāni Strenci vienmēr ir aizraujošs un izņēmums nebija arī šoreiz. Jānim nebija tas ātrākais karts, taču pirmo finālbrauciena daļu viņš spēja noturēties pirmajā pozīcijā. Sacīkstes vidusdaļā nācās piekāpties Alisei Grāmatiņai un Gintam Lasmanim, tomēr pateicoties pieredzei un abu konkurentu savstarpējam duelim Strencis turpat aizmugurē atradās un bija gatavs izmantot katru izdevību. Un tāda izdevība radās pēdējā apļa pēdējo līkumos, kad ne visai veiksmīga epizode sanāca Alisei, aiz viņas iestrēga Gints, bet Jānis izmantoja radušos situāciju un, ovāciju pavadīts, pa iekšmalu abus konkurentus apdzina. Tomēr cīņa ar Gintu ar to nebeidzās un finiša taisnē, piepalīdzot karta ātrumam un svaram, Gintam izdevās par pāris centimetriem jeb 0,011 sekundēm izraut uzvaru un vietu E finālā.

Pēc tik aizraujošiem notikumiem E fināls pagāja Edija Eriņa zīmē, kurš izcīnīja visai stabilu uzvaru un tikpat droši otrais finišēja Kristaps Stibe. Zemāk jau bija asāki dueļi starp Andi Grāmatiņu un Raiti Dzeni, kā arī starp Tāli Rožkalnu un Mareku Astašovu. D finālā par uzvaru sīvi paspēkojās Kristaps Ķilkuts ar Artūru Jānkalnu, šajā duelī, uzvarot Artūram, bet Kristapam šoreiz neizdevās kapitalizēt ļoti sekmīgo kvalifikāciju un posma kopvertējumā tikai 26.pozīcija. Pavisam neveiksmīga šī sacīkste vienam no līderiem Jurijam Fedorenko - 28.vieta galīgi nav tas uz ko 2016.gada Izaicinājuma kausa ieguvējs un "best of the rest", bija cerējis. Grandbergam atgriešanās sacīkstē 4 iegūti punkti par 32.vietu.

C finālā bija jānoskaidro "90+" ieskaites goda pjedestāls, jo šajā braucienā uz starta izgāja četri šīs ieskaites dalībnieki - Kepe, līderis Jānis Olle, Kaspars Cikmačs un Jāņkalns. Braucienā triumfēja Ričards Žeļņeronoks, debijas sacīkstē jau iekļūstot "B" finālā. Drīz vien kļuva skaidrs, ka smagajā ieskaitē uzvarēs Olle, kurš sacīkstes noslēgumā aizvadīja lielisku dueli ar Vadimu Bergfeldu, kārtējais fotofinišs un ar 0,019 sekunžu pārsvaru cīņā uzvarēja Vadims. "90+" ieskaitē otro vietu nodrošināja Kaspars Cikmačs, bet pirmo reizi uz pjedestāla ar trešo vietu Vilnis Kepe.

B finālā pēc neveiksmīgas izlozes pusfinālā šoreiz veiksme uzsmaidīja Kasparam Zuģickim, kuram labs karts un pārliecinoša uzvara braucienā. Otrais cēliens Verina un Zidera duelī par otro vietu braucienā, ļoti skatāmā un lieliskā cīņā šoreiz pārāks Daniils, posmā nodrošinot 10.vietu un uzvaru debitantu ieskaitē. Ričards Žeļņeronoks kļuva par labāko no debijas sacīksti aizvadījušajiem braucējiem un debitantu ieskaitē ieņēma otro vietu, šajā ieskaitē trešais Oļegs Moskals, kurš startēja C finālā.

Izmaiņas kartingu izlozē pēdējos braucienos ieviesa karts nr14, kurš palika manāmi lēnāks. Šādā situācijā tika pieņemta lēmumu virkne, pirmkārt, Nr.14 tika izslēgts no kartingu rotācijas, vienlaikus, pieņemot, ka nav labāka rezerves kartinga, tika nolemts, ka braucējs kurš kvalificējas startam augstākā finālā ir tiesīgs piedalīties, izvēloties kādu no rezervē esošajiem kartiem, tostarp nr14, bet viņa ielozētais karts nomaina nr14. Tādās rokādes rezultātā vislielākais ieguvējs finālā bija Rūdolfs Šmits, kurš startēja no trešās pozīcijas. Gods kam gods Rūdolfs šo iespēju izmantoja pilnībā un nevienu brīdi neradās šaubas par pirmās vietas ieguvēju - Rūdolfs kļuva par 46. Openkart čempionāta posma uzvarētāju. Otrais ar sacīkstes ātrāko apli finišēja Kristaps Grīnieks, izcīnot maksimāli iespējamo papildpunktu skaitu - 5 (2 par uzvaru kvalifikācijā, pa 1 par ātrāko apli pusfinālā, uzvaru pusfinālā un ātrāko apli finālā). Finālā visaizraujošākās epizodes bija cīņā par trešo vietu starp Artūru Freimani, Jāni Čudovu un Renāru Paideru. Lielāko sacīkstes daļu priekšgalā bija Freimo, tomēr pēdējos apļos Renāram izdevās viņu apsteigt un kļūt par vienīgo braucēju, kurš šogad visos trīs posmos ir kāpis uz goda pjedestāla. Renāram arī izdevās atgūt kopvērtējuma līdera godu, tiesa gan pārsvars ir simbolisks - tikai viens punkts, kam šajā čempionāta stadijā nozīme it kā nav liela, tomēr tajā pašā laikā mēs esam pieredzējuši ka viens punkts var izšķirt cīņu par titulu.

Vareni ar nr14 cīnījās Kaspars Zuģickis, finišējot sestajā vietā un izcīnot trešo uzvaru pēc kārtas Izaicinājuma kausa ieskaitē, šajā ziņā rekords ir Kaspara Rituma četras uzvaras pēc kārtas 2015.gada sezonas vidū. Ieskaitē otrais Ričards Freibergs, bet trešais Kristaps Mietulis.

Komandām pirmā uzvara vēsturē "3PERA" vienībai ar Jāni Čudovu, Edgaru Sproģi un Rūdolfu Šmitu sastāvā, otrie ierindojās "Movers.lv" šoreiz ar Freimani un Zuģicki sastāvā, bet trešajā vietā "Spiediens" - Paiders, Olle, Kalnītis.

3. posma rezultāti: Openkart - amatieru kartinga sacensības
Izaicinājuma kausa 3. posma rezultāti: Openkart - amatieru kartinga sacensības
90+ ieskaites 3. posma rezultāti: Openkart - amatieru kartinga sacensības

Kopvērtējums

Kopvērtējumā Renārs Paiders (126) atguva vadību ar viena punkta pārsvaru pār Artūru Freimani (125), trešais Kaspars Zuģickis (105), bet tikai par punktu mazāk Rūdolfam Šmitam. Startējot tikai divos posmos jau uz piekto vietu ar 88 punktiem ir pacēlies Kristaps Grīnieks. Stabili savā sestajā vietā turās Edgars Sproģis, bet Kristaps Mietulis tagad jau ir septītais. Pirmo desmitnieku noslēdz Fedorenko, Artūrs Vīķis un Sjomins. Labaākis no smagajiem - Jānis Olle, ievada otro desmynieku 11.vietā, bet labākais no debitantiem - Daniil Verins, šobrīd 16.vietā.

Pilns kopvērtējums: Openkart - amatieru kartinga sacensības
Izaicinājuma kausa kopvērtējums: Openkart - amatieru kartinga sacensības
90+ ieskaites kopvērtējums: Openkart - amatieru kartinga sacensības

Video: A finālbrauciens