Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Alise Līga Grāmatiņa: ''Manā dzīvē autosports ir ļoti svarīgs, tāpēc tuvākajā laikā netaisos to pamest''

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

Alise Līga Grāmatiņa: ''Manā dzīvē autosports ir ļoti svarīgs, tāpēc tuvākajā laikā netaisos to pamest''
Alise Līga Grāmatiņa. Foto: No sportistes personīgā arhīva

Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) aizsākusi kustību – „Sievietes autosportā”. Kustības mērķis ir popularizēt un veicināt sieviešu iesaistīšanos motorizētajos sporta veidos. Latvijas Automoiļu federācija (LAF) veido stāstu sēriju par sievietēm, kuras piedalās aizraujošā autosporta dzīvē Latvijā.

Gados jaunā autosportiste Alise Līga Grāmatiņa dažos pieredzes gados ir spējusi pierādīt, ka ir sīva konkurente. 2018. gadā viņa saņēma atbalstu no LMT Autosporta Akadēmijas, kā arī apmācības un padomus teorētisko un praktisko iemaņu attīstīšanai, kas noder autosportistu dzīvē. Šobrīd meitene gatavojas jaunajai autosporta sezonai – iespējams redzēsim viņu arī kādā citā autosporta disciplīnā, ne tikai viņai jau ierastajā kartingā.

Kas ir tas, kas mudināja Tevi pievērsties autosportam?
Autosportā iesaistījos salīdzinoši nesen, 2016. gadā. Piedalījos Sporta Kompleksa “333” rīkotajā kartingu nometnē un man tas iepatikās, tāpēc startēju amatieru līgas sacensībās “Discomania oilhead” dāmu klasē. 2017. gadā atkārtoti piedalījos nometnē un sacensībās, taču jau pārejot uz pro klasi. Man ļoti patīk ātrums, tāpēc mēs ar tēti izdomājām, ka jāpievēršas kartingam nopietnāk un sapratām, ka jāstartē Pro-kart sacensībās. Sanāca tā, ka tieši tajā laikā LMT Autosporta Akadēmija rīkoja jauno talantu atlasi, es izveidoju video par sevi, sagatavoju prezentāciju un viņi mani izvēlējās.

Kādas sajūtas Tevi pārņem stājoties uz starta?
Sajūtas ir daudz un dažādas, taču spēcīgākās laikam ir bailes, ko rada adrenalīns un satraukums, bet labs. Bieži vien ir tā, ka pirms starta paliek slikti, taču, kad sāku braukt, visu aizmirstu un domāju tikai par braukšanu.

Esi uzstādījusi augstus rezultātus kartinga sacensībās – kas ir tas, kas tevi motivē?
Mani ļoti motivē mana ģimene un draugi, jo viņi mani atbalsta visā ko daru. Tāpat mani motivē arī doma, ka braukšana mani padara par interesantāku un labāku cilvēku, ja tā var teikt.

Piecas lietas, bez kurām sacensības nav iedomājamas?
Sacensības noteikti nav iedomājamas bez ģimenes, kas uzlabo garastāvokli, tad, kad neiet tik labi, kā gribētos. Motoru rūkoņas, ko var dzirdēt visu laiku un visur. Bez ātruma. Bez karstas saulītes un lietusgāzēm vienā dienā. Bez daudz labām emocijām, ko izraisa apkārtējie cilvēki.

Kādus mērķus sev izvirzi sacensībās?
Galvenais mērķis, ko izvirzu sev katrās sacensībās, ir uzvarēt pašai sevi un izdarīt visu tik labi, ka tētis priecājas. Man vienmēr vissvarīgāk ir iegūt atzinību tieši no ģimenes.

2020. gada sezona vairs nav tālu, kādi plāni?
Turpināšu startēt Pro-kart sacensībās TKklasē, kā arī plānoju startēt Krosa komisijas folkreisa sacensībās.

Vai un cik ļoti saisti savu nākotni ar autosportu?
Es vēlos saistīt savu nākotni ar autosportu, braukt profesionālā līmenī, varbūt pat rallijkrosā. Manā dzīvē autosports ir ļoti svarīgs un tuvākajā laikā, pavisam noteikti, netaisos to pamest.

Ko iesaki meitenēm, kuras vēlas piedalīties, bet ir kaut kas, kas liek piebremzēt?
Visām meitenēm iesaku pamēģināt, jo es pati tā uzzināju, ka man tas patīk. Tikai trenējoties uzzināsi, vai spēj to izturēt un vai tas patīk. Nebaidies no riskiem, jo tie, kas neriskē, nedzer šampānieti.

Vai Tev ir kāds cits hobijs?
Lai gan visi mani pieraduši redzēt kartingā, man ir arī citi hobiji. Es dziedu kopš četru gadu vecuma un man to ļoti patīk darīt. Šogad plānoju piedalīties pašmāju mūzikas šovā “X-Faktors”. Tāpat arī piekopju aktiermākslu.

Alise Līga jau šajā nedēļas nogalē, 9. februārī, svinēs savu 17. dzimšanas dienu. Latvijas Automobiļu federācija novēl jaunajā dzīves gadā sasniegt arvien jaunas virsotnes!

Informāciju sagatavoja:
LAF Prese

     [+] [-]

, 2020-02-08 00:46, pirms 4 gadiem
vai man vienigajam liekas, ka Alise ir loti skaista, ka no kataloga?

     [+] [-]

, 2020-02-08 08:43, pirms 4 gadiem
Ne Tev vienīgajam
Arī Haralds Šlegelmilhs to ir pamanījis savā kartingu nometnē