Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

14 gadus vecais Bertāns caur smagu cīņu kvalificējas ''Gymkhana Grid'' finālam

Gatis Liepiņš
Gatis Liepiņš

14 gadus vecais Bertāns caur smagu cīņu kvalificējas ''Gymkhana Grid'' finālam
Bertāna automašīna

14 gadus vecajam drifterim Nikolasam Bertānam rudens iesācies ar saspringtu sacensību grafiku. Pagājušajā nedēļas nogalē Biķernieku trasē Latvijas drifta kausa 6. posmā izdevās izcīnīt trešo vietu “ProAm” klasē, tomēr jau šonedēļ jaunais sportists devies uz Poliju, lai startētu prestižajā “Gymkhana GRID”. Sacensībās iesākušās veiksmīgi, jo trešdienas vakarā kvalifikācijā uzrādīts sestais rezultāts, kas sestdien ļaus cīnīties lielajā finālā. Diemžēl otrs latviešu braucējs Kristiāns Burkovs finišēja 17.vietā.

Lielais “Gymkhana GRID” pasaules fināls notiek jau desmito gadu, un tajā triumfējuši tādi sportisti kā pasākuma dibinātājs Kens Bloks un rallija/rallijkrosa pasaules čempions Peters Solbergs. “Gymkhana” ir īpašs sacensību formāts, kas sevī apvieno elementus no drifta, slaloma un autošosejas. Īpaši izveidotajā trasē jāpavada pēc iespējas īsāks laiks, tomēr konfigurācijas specifika pieprasa lielu daļu trases veikt sānslīdē. Sacensībās ir divas ieskaites – AWD un RWD – un Bertāns startēs RWD jeb aizmugures piedziņas klasē.

Lai arī lielākā daļa sportistu pasaules finālam kvalificējas caur savas valsts vai reģiona čempionātiem, Nikolasa Bertāna ceļš uz “Gymkhana GRID” bija atšķirīgs. “Saņēmām “Wildcard” uzaicinājumu un uzreiz arī tikām izziņoti viņu sociālajos tīklos. Nekas cits neatlika kā braukt un piedalīties,” smejot atzīst jaunais sportists. Taujāts, vai viņa komanda kā īpaši gatavojusies šīm sacīkstēm, Nikolass atzīst, ka “tehniski neko nemainījām, bet vizuāli uzspodrinājām auto un pamainījām dizaina krāsas”.

Ņemot vērā spēcīgo konkurenci un to, ka no vairāk kā 30 pilotiem tikai 16 kvalificēsies finālam, Bertāna mērķis pirms debijas tik augsta līmeņa sacensībās bija skaidrs – kvalificēties finālam. Lai arī izdevās kvalificēties kā sestajam, viegli tas nenāca. “Treniņā uzrādīju 16. rezultātu, tāpēc mēģinājām mainīt riepu spiedienus, lai uzlabotu ātrumu. Otrajā no trīs treniņa braucieniem kļūdījāmies ar riepu spiediena izvēli, kā rezultātā sekoja sāpīga apstāšanās betona sienā. Pēc avārijas komandai ātri izdevās salabot auto uz trešo un noslēdzošo treniņa mēģinājumu,” tā Nikolass par treniņa braucieniem.

“Pēc pirmā kvalifikācijas brauciena bijām tikai 16. vietā, ar ko varēja nepietikt, un kā vēlāk izrādījās, arī nepietiktu, lai kvalificētos finālam. Komanda pieņēma lēmumu krasi izmainīt auto regulējumus un braukt ar cita sastāva un izmēra riepām. Tika nolemts riskēt un iet uz pilnu banku, visu vai neko. Stāvēju uz starta ar pilnīgi citu riepu un citu spiedienu un braucu ar riepām, ar kurām nekad iepriekš nebiju braucis. Zināju, ka komanda man uzticas un tagad viss ir atkarīgs tikai no manis! Izdevās nobraukt labi, par 15 sekundēm uzlaboju savu iepriekšējo rezultātu un kvalificējos kā sestais. Riskējām un šoreiz risks attaisnojās. Īpašu paldies gribu pateikt Bartošam Ostalovski, kurš mums ļoti daudz palīdzēja,” dramatiskos kvalifikācijas momentus atminas Bertāns, piebilstot, ka šī diena bija kā “caur ērkšķiem uz panākumiem”.

Līdz pirmajam trijniekam kvalifikācijā pietrūka vien nedaudz vairāk par sekundi, līdz ar to jaunais sportists ir apņēmības pilns pacīnīties par augstākajām vietām: “Pēc kvalifikācijas esmu labā noskaņojumā un gatavs cīnīties par pjedestālu sestdienas finālā.” Starp Nikolasa galvenajiem konkurentiem ir tādi piloti kā viens no pasaules labākajiem drifteriem Daigo Saito un “Monster Energy” zvaigzne Stīvs “Baggsy” Biadžoni, kurš izcīnīja uzvaru kvalifikācijā. ”Gymkhana GRID” fināls sestdien iesāksies ar parādi 15:00, bet TOP 16 braucieni sāksies 16:25.

Taujāts par izcīnīto trešo vietu Latvijas drifta kausa 6. posmā, Bertāns atbild, ka “šoreiz bija vairāk laika izgulēties un nebija pa taisno no skolas jābrauc. Raganas katla trasi biju jau braucis pirms tam, treniņos bijām visu atkoduši un biju gatavs rezultātam”.

Kvalifikācijā Nikolasam izdevās iegūt ceturto vietu un pirmajos tandēmos ar nelielu devu veiksmes izdevās aizcīnīties līdz TOP 4. Tur pret labi zināmo Rolandu Bērziņu pārāk liela ātruma dēļ sanāca izbraukt ārpus trases, līdz ar to tika piedzīvots zaudējums. Cīņā par trešo vietu gan pārliecinoša uzvara pret igauni Saimon Kost, kas attiecīgi ļāva kāpt uz goda pjedestāla trešā pakāpiena. “Gribējās, protams, augstāku rezultātu, lai kopvērtējumā pakāptos. Šobrīd esmu saglabājis trešo vietu, bet punkti ir blīvi. Tā kā ir iespēja būt pirmajam, tad tā ir jāizmanto,” savu mērķi sezonas noslēgumam skaidri definē 14 gadus vecais sportists.

Informāciju sagatavoja:
Elīne Berķe

  +1 [+] [-]

, 2019-09-06 12:13, pirms 5 gadiem
Respect čalim! Pāris gadus atpakaļ domāju, ka kaut kāds bagātnieku plātīzeris sadomājies driftā kaut ko sasniegt. Tagad izskatās, ka ir arī meistarība. Galvenais, lai nauda neapsīkst.