Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Gatis Liepiņš

Vai pirmais posms nosaka čempionus?

Vai pirmais posms nosaka čempionus?
Foto: autocross.lv

Pavisam drīz startē Latvijas autokrosa čempionāts – 29. un 30. aprīlī Smiltenē, Tepera trasē. Pērn šīs sacīkstes visi klašu uzvarētāji vēlāk kļuva par Latvijas čempioniem. Ko rāda statistika – vai jau pirmajā posmā ir zināmi čempioni?!

Lai nenolaupītu sezonas intrigu, jāatzīmē, ka tik traki gluži nav, lai gan tieši pēdējo pāris gadu tendence ir labvēlīga pirmā posma uzvarētājiem. 2016. gadā par čempioniem kļuva visi pieci pieaugušo braucēju klašu uzvarētāji: Arnis Odiņš 1600 klasē, Juris Spīķis 2000 Super, Lauris Unāms Open 2500, Kalvis Tēts VAZ Klasika un pārsteidzošais debitants Jānis Baumanis, kurš B600 klasē debijas sacīkstē guva uzvaru, tikpat pārsteidzoši uzvarot vēlāk visā čempionātā.

Pēdējos desmit gados šī ir vienīgā reize, kad pirmais posms uzrāda visus čempionus. Taču arī 2015. gads nebija tālu no patiesības – piecās klasēs pirmajā posmā uzvarēja četri vēlākie čempioni. Vienīgi neprognozējamā 2000 Super klase sarūpēja atšķirību: Smiltenē uzvarēja Ritvars Zobens, bet titulu sezonas beigās sagrāba Ainārs Kenigsbergs.

Vēl pirms tam vienīgi 2010. un 2011. gads sarūpēja “uzticamu” Smiltenes rezultātu: abos gados trīs no četriem uzvarētājiem (tobrīd VAZ klasei vēl nebija LČ statuss) vēlāk kļuva par čempioniem. Līdz ar to kopumā pirmā posma uzvarētāju/vēlāk čempionu procents nav tik izteikts, lai uz to varētu paļauties.

Atsevišķi par klasēm runājot, pirmais posms visatklājošākais bijis Open klasei, par kuras turpinājumu šobrīd var uzskatīt Open 2500. Aizvadītajos desmit gados septiņas reizes pirmā posma uzvarētājs vēlāk kļuvis par čempionu.

Procentuāli otrajā vietā B600 klase, kurai čempionāta statuss ir kopš 2009. gada (raksta statistikas pārskats ir sākot ar 2007. gadu). B600 klasē astoņos gados pirmais posms uzrādījis piecus čempionus.

Pa pieciem čempioniem, kuri uzvarējuši pirmajā posmā, arī 1600 un 2000 Super klasē. VAZ klasei, kurai aizvadīti četri čempionāti kopš LČ statusa iegūšanas 2013. gadā, arī 50% statistika: četros gados divreiz pirmā posma uzvarētāji kļuvuši par čempioniem.

Pēdējo desmit gadu 1. posma uzvarētāji, izcelti – vēlākie čempioni

Gads16002000 SuperOpenB600VAZ Klasika
2007Vērmanis jun.R. TiltiņšJerāns
2008Vērmanis jun.U.BujānsJerāns
2009PriedītisJn.SpīķisKozlovskisVinokurovs
2010Priedītis Jn.SpīķisKozlovskisBoks
2011PriedītisI.SpīķisJerāns Baumanis
2012LilienšteinsJr.SpīķisJeršovsBaumanis
2013VantersMiščenko Brediks BaumanisPilipavičs
2014KļavaJr.SpīķisBrediks Klipa Pilipavičs
2015Bogens ZobensBorševskisKlipa Odiņš
2016Odiņš Jr.Spīķis Unāmscits BaumanisTēts

Izmantotie resursi:
Autocross.lv


Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.
Lānss Strols. Foto: Motorsport.com

Strols ātrākais Ķīnas F1 posma vienīgajā treniņā

"Aston Martin" komandas pilots Lānss Strols Ķīnas GP izcīņas vienīgā treniņa pašā izskaņā uzrādīja labāko rezultātu, sev aizmugurē atstājot Oskaru Piastri un F1 čempionāta līderi Maksu Verstapenu.