Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Grīns

Latviešu sportisti gūst teicamus rezultātus Lietuvas "Cross Country"

Latviešu sportisti gūst teicamus rezultātus Lietuvas "Cross Country"
Edgars Siliņš
Foto: MK Vytis

Aizvadītās nedēļas nogalē 29. augustā Lietuvā, Biržu moto trasē notika kārtējais Baltijas čempionāta posms un Lietuvas čempionāta posms Cross Country sacensībās.

Sacensībās piedalījās sportisti no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Solo motociklu klases pārstāvēja 93 braucēji un Kvadru klases – 19 sportisti.

Solo motociklu klasēs divu stundu braucienā absolūtajā vērtējumā visātrākais bija E2 klases lietuviešu sportists Arūnas Gelažninkas (W`D`Looren RT), viņa vidējais ātrums trasē bija 44,7 km/h. Aiz viņa otrajā vietā ierindojās latviešu sportists, E1 klases līderis Edgars Siliņš (Motosports RT), ar vidējo ātrumu 43,9 km/h, bet, nedaudz atpaliekot, absolūtajā vērtējumā trešais - E2 klases latviešu sportists Uģis Klimons (Moto A-Z), kurš trasē sasniedza vidējo ātrumu - 43,5 km/h.

Kvadru klasē absolūtajā vērtējumā ātrākais bija latviešu kvadri open klases braucējs Jānis Arbidāns (Motosports RT), kura vidējais braukšanas ātrums trasē, bija 41,6 km/h. Aiz viņa – otrajā vietā - lietuviešu sportists Renatas Jegorovas un absolūtajā vērtējumā trešais ātrākais - latviešu sportists Gatis Irbe, ar vidējo ātrumu trasē 39,4 km/h.

Enduro klases pirmās vietas ieguvējs Mārtiņš Vinters stāsta, ka sacensībās gājis labi. „Startā paliku apmēram kāds 10.-15., starts nebija labs. Lietuvieši šoreiz bija izdomājuši sev priekšrocības, jo no starta uzreiz bija jābrauc krosa trasē, kurā bija daži sarežģīti lēcieni. Liela priekšrocība bija tiem sportistiem, kuri šajā trasē jau bija trenējušies pirms sacensībām. Pēc tam bija jābrauc pa nokultu labības lauku. No sākuma gāja tīri labi, bet vēlāk, kad lauks tika „uzirdināts”, ar „enduro riepu” gāja diezgan smagi.” Sportisti, kurus Mārtiņš apsteidzis un no kuriem labu gabaliņu attālinājies krosa trasē, esot atkal apsteiguši Mārtiņu uz nokultā graudu lauka. Lai vai kā, Mārtiņš atzīst, ka kopumā bijis interesanti. „Trase bija samērā grūta, sevišķi rokām, „cieta”, fiziski grūta, bet kopumā, protams, esmu apmierināts. Vienīgi nožēloju, ka neaizbraucām patrenēties krosa trasītē, tad būtu bijis daudz interesantāk pakonkurēt ar vietējiem braucējiem.”

Sacensību spraigākais moments „viens vietējais lietuviešu braucējs bija kārtīgi satrenējies krosa daļai, bet pa pļaviņu viņam tik labi negāja. Tā arī „kodāmies”, apmēram kādu pusstundu līdz brīdim, kad izdomāju, ka krosā jāsasparojas un jālec visi tramplīni, lai nedotu iespēju viņam atrauties. Viss beidzās ar to, ka viņš nedaudz pārforsēja un uz vilnīšiem uzmeta kūleni. Nezinu, vai vispār sacensības turpināja.”
Mārtiņš stāsta, ka laikapstākļi sacensībām bijuši piemēroti. „Tikai otrajā stundā sāka pūst diezgan stiprs vējš un lielajos tramplīnos bija diezgan bīstami lēkt, jo jūtami pūta motociklu uz sānu. Putekļu arī nebija daudz, tikai uz nokultā lauka.” Šajās sacensībās sportists tam īpaši neesot pievēris uzmanību pēc Emburgas „trakajiem” putekļiem.

E2 klases otrās vietas ieguvējs Uģis Klimons (Moto A-Z): „Man gāja super! Aizbraucām uz trasi, laiks bija ļoti labs. Motokrosa trase bija laistīta. Bija jābrauc pa krosa trasi, pa nokultu rudzu lauku, tur bija dažas cilpas uztaisītas. Bija jābrauc pāri riepām. Trase bija forša, beidzot bija jābrauc pa motokrosa trasi, kur varēja „palēkāt”. Bija daudz spēcīgu braucēju.

Starts izdevās labs, aizbraucu no starta ceturtais – piektais. Tad jau pirmajā aplī biju otrais aiz Arūnas. Aizmugurē bija Edgars Siliņš, tad mēs visi trīs pacīnījāmies par labākajām pozīcijām, bet Arūnas aizbrauca ļoti tālu. Tas es ar Edžu vēl pacīnījos, bet tomēr viņam „piekritu” un viņš man aizbrauca garām. Tā arī mierīgi turpināju braukt līdz finišam, netrakojot.” Nokultajā rudzu laukā bijuši putekļi un rises. „Sākumā šķita, ka būs normāls rudzu lauks, normāla trajektorija, bet beigās bija ko piedomāt, kur un kā labāk braukt.” Uģis atzīst, ka kopumā sacensības bijušas labas.

Kvadri open klases pirmās vietas ieguvējs Jānis Arbidāns: „Diena sākas labi. Šķita, ka nebūs putekļu, jo iepriekšējās dienās bija lijis. Pēc pirmās pusstundas, kad solo motocikli jau bija startējuši, bija skaidrs, ka šodien arī bez putekļiem neiztikt.

Trase savā ziņā bija interesanta, jo pilnībā līdzinājās motokrosa trasei. Arī pļava. Tā bija nebaudāma. Pļavu klāja apmēram 30 cm biezs „putekļu pūderis”, kurš bija grūti izbraucams, un tas pūderis radīja sajūtu, ka brauc pa dubļiem vai ūdeni, liekas ka motocikls neiet uz priekšu.

No starta aizbraucu kāds trešais. (smejas) Man tas ir diezgan labs rādītājs. Pa priekšu aizbrauca lietuviešu sportists Darius Lukša. Varēja redzēt, ka viņš šajā trasē ne vienu vien treniņu bija aizvadījis, jo, iebraucot krosa trasē, bija, kādam laikam jāpaiet, lai pierastu pie tramplīnu garuma. Lai neaizlēktu pa tālu, pa „īsu”. Lukšam jau sanāca viss uzreiz. Krosa daļā viņam bija lielākas priekšrocības. Savukārt putekļainajā daļā viņam kaut kas misējās. Šķiet, ka kvadram kaut kas notika. Līdz ar to kādu laiku biju otrais. Pacīnījos ar leišu sportistu Renatas Jegorovas. Tad vienā taisnītē izdevās viņu apsteigt. Tad, kontrolējot situāciju, braucu pa priekšu savā tempā. Veiksmīgi nobraucu līdz galam.” Jānis atzīst, ka trase bijusi grūta tehnikai. „Putekļu dēļ daudziem sportistiem neizturēja tehnika, jo tie sabojāja gaisa filtrus.” Jānis ir apmierināts ar sacensībām, jo viss ir paticis.

Klubu komandu ieskaitē ar 68 punktiem pirmo vietu ieguva latviešu komanda Motosports RT – Edgars Siliņš, Lauris Ermanis, Stefano Chiusi, Andris Kalniņš, Jānis Arbidāns. Otrajā vietā ar 62,5 punktiem lietuviešu komanda W`D`Looren RT - Mindaugas Paškevičius, Arūnas Gelažninkas, Danielius Žoštautas, Andrius Mitkevičius un Ričardas Duonelavičius. 61 punktu ieguva un uz trešā goda pjedestāla pakāpiena kāpa latviešu komanda Moto A-Z - Genry Arras, Pēteris Misiņš, Uģis Klimons, Ģirts Dubavs un Jānis Zaķis. Kopā dalību bija pieteikušas 8 komandas.

Baltijas čempionāta rezultāti:

85 cm3 klase

1. Genry Arras
2. Džiugas Kazakevičius

C klase

1. Gints Bērziņš
2. Aivaras Degutis
3. Kaspars Urbāns

E1 klase

1. Edgars Siliņš
2. Mindaugas Paškevičius
3. Domas Grundele

E2 klase

1. Arūnas Gelažninkas
2. Uģis Klimons
3. Jānis Vinters

E3 klase

1. Dovydas Venclovas
2. Lauris Ermanis
3. Einārs Vinters

Enduro klase

1. Mārtiņš Vinters
2. Evaldas Kleiva
3. Mindaugas Daugela

Hobiju klase

1. Ģirts Dubavs
2. Andrius Mitkevičius
3. Armands Krampe

Senioru klase

1. Toivo Nikopensius
2. Danielius Žoštautas
3. Stanislav Gilevski

Veterānu klase

1. Ivars Miķelsons
2. Ivars Telle
3. Kestutis Gurčinas

Sieviešu klase

1. Karolina Vasiliauskaite
2. Gabriele Savčenkaite
3. Rima Gaidamovic

Kvadri open klase

1. Jānis Arbidāns
2. Renatas Jegorovas
3. Gatis Irbe

ATV līdz 750 klase

1. Lennart Kiivit
2. Kaspars Šķilts
3. Kalev Koivsaar

ATV virs 750 klase

1. Ķestutis Stankūnas
2. Raimondas Preišegalavičius
3. Edvinas Žukauskas

Jau šajā nedēļas nogalē, 5. septembrī tiekamies Vidrižos, kur kā jau ierasts septembra sākumā norisināsies Baltijas čempionāta posms un Latvijas čempionāta posms Cross Country sacensībās. Visi laipni aicināti!

Informāciju sagatavoja:
Luīze Mīkstā


Tjerī Noivils. Foto: wrc.com
1

Noivils un Evanss dalītā līderpozīcijā pēc Horvātijas rallija pirmās dienas

Pēc aizvadītas pirmās sacensību dienas pasaules rallija čempionāta ceturtajā posmā Horvātijā līderpozīciju ar vienādu rezultātu dala Tjerī Noivils un Elfins Evanss, bet Sebastjēns Ožjē no viņiem atpaliek tikai sešas sekundes.
Lando Noriss. Foto: Motorsport.com
6

F1 sprinta kvalifikācijā Ķīnā slapjā trasē uzvar Noriss

Ķīnas GP izcīņas sprinta kvalifikācijas izšķirošajā sesijā slapjā trasē norisinājās aizraujoši notikumi, cīņa izvērsās pilnībā neprognozējama, bet pirmo starta vietu sacensībām izcīnījis "McLaren" vienības braucējs Lando Noriss. No pirmās rindas startēs arī septiņkārtējais F1 čempions Luiss Hamiltons.
Lānss Strols. Foto: Motorsport.com

Strols ātrākais Ķīnas F1 posma vienīgajā treniņā

"Aston Martin" komandas pilots Lānss Strols Ķīnas GP izcīņas vienīgā treniņa pašā izskaņā uzrādīja labāko rezultātu, sev aizmugurē atstājot Oskaru Piastri un F1 čempionāta līderi Maksu Verstapenu.