Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Neilgi pēc ūdensmotosportista Lotāra Millera nāves miris arī viņa tēvs

Ints Megnis
Ints Megnis

Neilgi pēc ūdensmotosportista Lotāra Millera nāves miris arī viņa tēvs
Jānis Millers jaunībā
Foto: Latvijas Ūdens motosporta federācija

Trīs nedēļas pēc tam, kad sacensību laikā Vācijā bojā gāja viens no visu laiku labākajiem Latvijas ūdensmotosportistiem Lotārs Millers, miris viņa tēvs Jānis Millers, kurš arī visu mūžu pavadīja ūdens motosportā.

"Dzīve brīžiem ir pārāk skarba un netaisna, jo liek piedzīvot vienu zaudējumu pēc otra... Šodien, 1.jūlijā, mūžībā aizgāja mans opaps, godalgām bagāts ūdens motosporta meistars, laivu konstruktors un būvētājs, lielisks treneris Jānis Millers," sociālajā tīklā Facebook svētdien pavēstīja Lotāra Millera meita un Jāņa Millera mazmeita Ieva Millere.

Milleru dzimtu ūdensmotosportā ievirzīja tieši 1946. gada 13. janvārī dzimušais Jānis Millers, kuru upe un laivas ieinteresēja 13 gadu vecumā, kad kaimiņš Antons Aizpurs viņu izvizināja ar pašbūvētu motorlaivu. Tas notika 1959. gadā un Jelgavā 14. jūnijā notika pirmās sacensības. Šajā gadā Jelgavā arī tika nodibinātas pirmās ūdensmotosporta sekcijas Mašīnbūves rūpnīcā un pilsētas rūpkombinātā. No tā laika līdz 1968. gadam viņš apmeklēja visas sacensības un brauca līdzi Jelgavas LLA sekcijas komandai.

Pirmo sporta laivu MA-250 Jānis uzbūvēja 1962. gadā, bet sacensībās viņš sāka startēt vien no 1968. gada. Jau četrus gadus vēlāk Jānis Millers ieguva PSRS sporta meistara nosaukumu, bet 1974. gadā pirmoreiz kļuva par Latvijas čempionu SC-500 klasē.

1978. gadā, tēva atbalstīts, sevi kā sacīkšu braucēju sāka parādīt Lotars Millers.

Jānis Millers brauca tikai ar paša būvētām laivām. Īpaši jāatzīmē viņa būvētās laivas jauniešu klasē JT-250. Ar šādu laivu Jāņa sagatavotais sportists no Bauskas Toms Smilškalns kļuva par 2009. gada pasaules čempionu, ar tām par pasaules un Eiropas čempioniem kļuvuši vai tajos godalgotas vietas ieguvuši daudzi dažādu valstu jaunie sportisti.
Pasaules ātrumrekordu JT-250 klasē 2008. gadā uzstādījis H.Fatkins, startējot ar Jāņa būvētu laivu, 2014.gada Eiropas čempionātā šajā klasē Alūksnē no 19 laivām 12 bija Jāņa Millera būvētas.

Jūnija vidū jau pēc Lotāra Millera nāves tika publicēta Starptautiskās Ūdensmotosporta federācijas (UIM) gadagrāmata un tajā Latvijas sadaļā īpaši pieminēta arī Milleru ģimene, jo Ieva Millere pērn kļuva par Eiropas čempioni "Formula R1000" klasē.

"Millere nāk no ātrumlaivu dinastijas - viņas tēvs Lotārs ir titulēts ātrumlaivu braucējs ar 40 gadu sportisko pieredzi, bet viņas vectēvs Jānis Millers arī būvē GT15 ātrumlaivas un trenē jaunos braucējus," bija teikts gadagrāmatā.

Kā vēstīts, Lotārs Millers gāja bojā Eiropas čempionāta otrajā posmā FR-1000 gliseru klasē, kad viņa formula lielā ātrumā uzmeta kūleni, bet pēc tam avarējušajā transporta līdzeklī ietriecās cita laiva, aizskarot arī pilotu. Tajā pat braucienā piedalījās arī Ieva Millere.

Ar Jāņa Millera biogrāfiju iespējams iepazīties Latvijas Ūdens motosporta federācijas Goda zālē lumsf.lv