Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:9, Did:0, useCase: 3

Lijcam apbrīnas vērta cīņa "Formula 2" pasaules čempionātā

Juris Grīns
Juris Grīns

Lijcam apbrīnas vērta cīņa "Formula 2" pasaules čempionātā
Ņikita Lijcs. Foto: publicitātes

Lietuvas pilsētā Kauņā atklāts pasaules čempionāts "Formulā 2" uz ūdens. Šajās sacensībās pulcējas tikai labākie ātrumlaivu piloti no visas pasaules, uzsākot cīņu par pasaules čempiona titulu.

Šogad cīņa notika vislielākajā konkurencē - par vietu uz starta cīnījās 26 braucēji no 15 valstīm, no kuriem tikai 20 labākie tiks pie starta vietas uz plosta. Konkurence bija liela, sacensības asas, kas neizpalika arī bez avārijām.

Ierodoties Kauņā, Latvijas sportistam Ņikitam Lijcam jau bija zināma programma, dzenskrūves un tehniskie parametri, kuri bija jāpārbauda trasē. Treniņos tika parādīti labi rezultāti, kas deva cerības uz labu kvalifikāciju.

Kvalifikācijā Lijcs ar komandu uzrādīja ļoti labu laiku un izgāja Q3, pēc tam dabūja vietu Q2 un izgāja arī to. Pēc rezultātiem Latvijas sportists tika Q1, kurā satiekas tikai pasaules labākie piloti. Šajā grupā katrs brauc divus apļus, kuros Lijcam izdevās parādīt otro labāko laiku pirmajā aplī un labāko rezultātu otrajā aplī, labāku nekā pirmajā, kas ir liels retums. Q1 beigās sportistam bija ceturtā vieta, kas ir ļoti liels sasniegums.

"Liels gandarījums, ka šis bija iespējams un paldies radio cilvēkiem, ka viņi novadīja visu šo pasākumu, jo bija diezgan smagi," par tikšanu Q1 sacīja Ņikita. "F2 līmenis ir ļoti augsts, viss prasa lielus līdzekļus, nervus un visu citu. Ir liela atbildība un iekšējā sajūta, ka jābūt arī piesardzīgam."

Otrā sacensību diena, kas norisinājās vakar, 30. jūnijā, sākās ar treniņiem, kuru laikā atklājās, ka ir radusies plaisa Lijca labākajā dzenskrūvē, kas bija liels "sitiens" komandas cerībām. Tika pārbaudītas citas dzenskrūves un pēc treniņa Ņikita ieņēma sesto vietu. Pēc treniņa tika pieņemts riskants lēmums - sacensībās doties ar ieplaisājušo dzenskrūvi. Risks atmaksājās, jo jau treniņā Ņikita desmit apļu laikā noturēja ceturto pozīciju.

Sacensības "Formulā 2" pasaules līmenī notiek tikai vienu reizi - tiek dots viens brauciens, kurā ir jāparāda labākais sniegums. Prognozes liecināja, ka Lijcs tiks labāko pieciniekā.

Cīņa ar pasaules klases pilotiem bija asa un Ņikita vairākus apļus turējās starp labākajiem pilotiem, kad pēkšņi sportista laivai pazuda stūres pastiprinātājs. Šajās sacensībās stūres pastiprinātājs spēlē ļoti lielu lomu, jo laiva bez tā kļūst ļoti grūti vadāma, un slodze uz rokām pieaug desmitkārtīgi.

"Bija neizsakāmi grūti," sacīja Lijcs. "Man bija divi varianti - vai nu braukt nost no trases un beigt cīņu, kas bija vissliktākā doma manā galvā, vai cīnīties līdz galam, līdz spēku izsīkumam."

Sportists nolēma cīnīties un, turot stūri gan ar rokām, gan kājām, finišu sasniedza kā desmitais. Ņikita atzīst, ka ir neizsakāmi laimīgs tikt starp desmit labākajiem pasaules pilotiem tik smagā cīņā. Lijcs izsaka vislielāko pateicību savai komandai, mehāniķiem un atbalstītājiem par iespēju cīnīties tik augstā līmenī.

Jāpiemin, ka 12. vietā Lietuvas "Grand Prix" noslēdza Uvis Slakteris, punktus neizcīnot. Savukārt Lijcam par sasniegto šobrīd iegūts viens pasaules čempionāta ieskaites punkts.

Šobrīd Ņikita Lijcs ar komandu strādā lai salabotu stūres pastiprinātāju un jau pēc dažām nedēļām, 20. un 21.jūlijā sacentīsies par Eiropas čempiona titulu Lietuvā, Zarasi pilsētā.