Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:1599, Did:0, useCase: 3

Sirmais: "Tālāk par 73 metriem nelidoja pat treniņos"

Sirmais: "Tālāk par 73 metriem nelidoja pat treniņos"
Zigismunds Sirmais
Foto: f64/Sporta Avīze

Latvijas vīru šķēpa mešanas pēdējā cerība B kvalifikācijas grupā bija palicis Zigismunds Sirmais, taču viņam debijas olimpiskās spēles beidzās vēl bēdīgāk - bez rezultāta. Šķēps nelido, kaut gan visu izdaru pareizi, atzīst pats sportists, kam arī radušās pārdomas - nopietni veltīt sevi sportam, vai labāk mācīties.

"Domājiet, ko normālu šobrīd varu pateikt? Vēl ir emocijas, stadions. Varbūt racionālāk rīt vai parīt būšu gatavs spriest," iesākumā noteica sarūgtinātais sportists, tomēr bija gatavs komentēt sev nepatīkamos notikumus šās dienas mačos. "Nostājos uz skrejceļa - biju nomierinājies, sakoncentrējies. Skrēju, mēģināju mest tāpat kā treniņā. Nesnāca pirmais metiens. Tad nesanāca arī otrais. Tad trenere man pateica, ka neviens no mūsējiem nav ticis, un es jau sapratu... Liktenis." Iepriekš ar treneri bijusi noruna, ka labāk nezināt, kādi rezultāti pirmajā grupā - lai netraucētu koncentrēšanos galvenajam. Taču nepalīdzējis arī tas. "Izdarīju visu, ko varēju. Kaut gan šķēps nelido - man nav sev ko pārmest. Nekas nesāpēja - vajadzēja tikai dot iekšā, un es arī plēsu, cik varēju. Taču nelido."

Atšķirībā no Kovala, Sirmajam šķēps nelidojot pat treniņos. "Trenējos kopā ar Aināru un varu apliecināt - viņam šķēps lidoja fantastiski. Tik brīvi un viegli. Man - nē. Es mocījos visu laiku. Protams, cerēju, ka atnākšu uz stadionu un būs kaut kas labāks, taču nebija. Treniņos nelidoja, taču nekad nav lidojis - uz laukuma man ir pavisam citas emocijas, cits ātrums. Treniņos - ja godīgi, Londonā tālāk par 73 metriem nebija pat ar pilno ieskrējienu." Tas gan nav nekas jauns - šāda bijusi visa sezona. "Man nav izskaidrojuma. Pagājušajā sezonā pāri 80 metriem uzmetu 17 reizes. 17! Šogad - vienu. Man pazudusi šķēpa garša. Ceru, ka dabūšu to atpakaļ uz nākamo gadu, jo būtu jānostartē pasaules čempionātā Maskavā - plinti krūmos pagaidām vēl nemetīšu. Taču garša nedaudz ir pazudusi." Šogad mačos Sirmais droši vien vairs nestartēs ("Kur es ar šādu rezultātu varu aizbraukt...") un tālāk nākotnē raugās piesardzīgi. "Man tagad jāizlemj - vai nu visu sevi veltu sportam, vai mācos. Domāju, tā būs grūta izvēle. Šodien par to tiešām ir pārdomas."

Jautāts par frāzi, ko iepriekš izteica trenere Eiduka - par to, ka viņam lāča pakalpojumu dara kāds padomdevējs no malas - Sirmais (tiesa, nezinot, kas bijis šīs frāzes autors...) bija kategorisks: "Nekā tamlīdzīga. Ja trenējos pie Valentīnas, tas klausu, ko viņa saka. Mēģinām kopā domāt - kā komanda. Jāprasa - kur jūs to esat dzirdējuši?"

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  -2 [+] [-]

, 2012-08-09 02:16, pirms 12 gadiem
lāsts...

 +10 [+] [-]

, 2012-08-09 02:26, pirms 12 gadiem
Man liekas, ka kkas trenerītes metodikā nav līdz galam kārtībā.
Nu nevar būt, ka trīs(!) ļoti labi kadri vienlaicīgi nevar uzmest kaut 80 metrus. Pie tam vēl divi ar ļoti solīdu pieredzi!!!
Par meitenēm gan grūti kko teikt...

  -4 [+] [-]

, 2012-08-09 03:20, pirms 12 gadiem
Aizmirsti par Maskavu tu tam nekvalificēsies ja šogad neesi metis 80 metrus.Sapņotājs.

  +4 [+] [-]

, 2012-08-09 03:21, pirms 12 gadiem
Pierādījums tam, ka cilvēkam nav absolūti nekādas kontroles pār savu prātu un rīcību.

 +12 [+] [-]

, 2012-08-09 06:19, pirms 12 gadiem
liekas jocīgi, ka viņam pirms pēdējā izšķirošā metiena, galvā ir doma, ka netikšana tālāk ir liktenis, tajā brīdī vajadzētu būt koncentrētam uz metienu visvairāk, manuprāt.

  -2 [+] [-]

, 2012-08-09 06:34, pirms 12 gadiem
Mazāk vajag sist k....ā
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +7 [+] [-]

, 2012-08-09 07:53, pirms 12 gadiem
Var jau ari pafilosofēt? Kas ir labāk? Mest šķēpu stabili,bet ar viduvējiem rezultātiem,kuri garantē vietu finālā ,ne vairāk(te varētu par piemēru ņemt Ragu),vai tādus ,kuri var eksplodēt vienos mačos,bet biežāk izgāsties vairākos un raksturīgi tajos svarīgākajos.(Vasiļevskis, Kovals).Tiesa Vasiļevskis eksplodēja savā laikā arī mums visiem par prieku olimpiādē.Lai arī mēs gribam sevi dēvēt par šķēpraižu zemi,tomēr nu jau divas paaudzes mums aug tikai viduvējības,laikam jau padomju drausmīgaja sporta režīmā tikai varēja izadzināt ideālus šķēpraižus,kuriem bija stabilitāte gandrīz vienmēr augstākajā līmenī.(Lūsis ,Doniņi,Kūla utt).Tādas nu rodās pārdomas vērojot Latvijas pārstāvjus olimpiādēs un PČ sākot no sešdesmitiem gadiem.Sāpīgi ir ne tikai sportistiem,štruntīgi ir arī līdzjutējiem gan stadionā gan pie TV.Kas attiecās uz šo rakstu un tēmu tajā,tad droši varu Zigismundam ieteikt labāk mācīties un mest mieru šai nodarbei,ja nav tai gatavs ziedot sevi visu un pusi no sava mūža.Ei dēliņ mācies un meklē citur sevi dzīvē.

  +4 [+] [-]

, 2012-08-09 08:08, pirms 12 gadiem
Man vismaz liekas, ka Eidukas kundzei jāiet pensijā(visu cieņu viņas sasniegumiem)skatoties kāda stabilitāte ir citās komandās nesaprotu kas notiek, jābūt kādam izskaidrojumam - visa komanda nevar pārsniegt 80. Laiki mainās varbūt vajag jaunas treniņu metodes vai ko citu - nezinu kautkas jāmaina, skumji skatīties, ka mūsējie nevar tikt tālāk.....

 +12 [+] [-]

, 2012-08-09 08:51, pirms 12 gadiem
Normāli - džeks izsecina "Liktenis" un tālāk vairs nemet.

  +2 [+] [-]

, 2012-08-09 09:06, pirms 12 gadiem
Protams, ka jāmācās. Sports ir dzīve, bet dzīve ir arī bez sporta, tāpēc jāizdomā un pareizi jāizvēlas prioritātes.

  +2 [+] [-]

, 2012-08-09 09:24, pirms 12 gadiem
Skumji! Dīvaini ir tas, ka pēdējos 4 - 5 gados, tieši atbildīgākajās sacensībās mūsējiem nekas prātīgs nesanāk, kaut gan fiziskā forma ir o.k.!! Vai tik te skaidri neiezīmējas mūsu sporta medicīnas vājums vai varbūt precīzāk nabadzība?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2012-08-09 10:00, pirms 12 gadiem
vitamins69 rakstīja: Skumji! Dīvaini ir tas, ka pēdējos 4 - 5 gados, tieši atbildīgākajās sacensībās mūsējiem nekas prātīgs nesanāk, kaut gan fiziskā forma ir o.k.!! Vai tik te skaidri neiezīmējas mūsu sporta medicīnas vājums vai varbūt precīzāk nabadzība?
Domā ka vajadzēja pārstādīt smadzenes,jo spēks jau džekiem ir. Treniņos,Valmierā vai Bauskā met pie 90 un pāri.

     [+] [-]

, 2012-08-09 10:17, pirms 12 gadiem
aizermans rakstīja: Domā ka vajadzēja pārstādīt smadzenes,jo spēks jau džekiem ir. Treniņos,Valmierā vai Bauskā met pie 90 un pāri.
Ar smadzenēm gan jau ir o.k., varbūt psiholoģijā problēmas, bet ne man par to spriest!
Ar medicīnu domāju to, ka var būt ne tie preperāti, kas būtu katram individuāli vajadzīgi. Neesmu dzirdējis, ka pie mums būtu moderna sporta medicīnas laboratorija, kurā katram indivīdam varētu noteikt tieši viņam visu nepieciešamo, un ja arī tomēr ir, tad iespējams sportistam nav piķa, lai visu to apmaksātu. Tāpat tie paši aizliegtie, bet paši jaunākie no to saimes, preperāti, kas dod kreitni ātrāku rezultātu, un vēl dopinga kontrolei vēl nav nosakāmi, diez vai mūsējiem ir pieejami! Tu domā, ka Vācija, Krievija, ASV, Kīna utt. tos sportistus uz biezpiena, burkāniem un snikeriem audzē, tobiš uz olbaltumvielām, škiedrvielām un ogļhidrātiem! Bez konkrētas ķimijas, bez retiem izņēmumiem mūsdienās pie augstākā kaluma medaļām netikt, skumji, bet fakts!

     [+] [-]

, 2012-08-09 11:03, pirms 12 gadiem
alguns rakstīja: Var jau ari pafilosofēt? Kas ir labāk? Mest šķēpu stabili,bet ar viduvējiem rezultātiem,kuri garantē vietu finālā ,ne vairāk(te varētu par piemēru ņemt Ragu),vai tādus ,kuri var eksplodēt vienos mačos,bet biežāk izgāsties vairākos un raksturīgi tajos svarīgākajos.(Vasiļevskis, Kovals).Tiesa Vasiļevskis eksplodēja savā laikā arī mums visiem par prieku olimpiādē.Lai arī mēs gribam sevi dēvēt par šķēpraižu zemi,tomēr nu jau divas paaudzes mums aug tikai viduvējības,laikam jau padomju drausmīgaja sporta režīmā tikai varēja izadzināt ideālus šķēpraižus,kuriem bija stabilitāte gandrīz vienmēr augstākajā līmenī.(Lūsis ,Doniņi,Kūla utt).Tādas nu rodās pārdomas vērojot Latvijas pārstāvjus olimpiādēs un PČ sākot no sešdesmitiem gadiem.Sāpīgi ir ne tikai sportistiem,štruntīgi ir arī līdzjutējiem gan stadionā gan pie TV.Kas attiecās uz šo rakstu un tēmu tajā,tad droši varu Zigismundam ieteikt labāk mācīties un mest mieru šai nodarbei,ja nav tai gatavs ziedot sevi visu un pusi no sava mūža.Ei dēliņ mācies un meklē citur sevi dzīvē.
Ir muļķīgi teikt, ka mēs neesam šķēpraižu lielvalsts, ja mēs esam vienīgā valsts, kurā uz OS kvalificējas visi maksimālie 6 šķēpmetēji. Pat somiem tā nav.
Kas attiecas uz Sirmo, der atcerēties Eidukas teikto, ka Sirmais savus labākos rezultātus uzstādija metot tīri uz tehnikas rēķinu, fiziskā ziņā būdams vēl pilnīgs puika. Šosezon viņš ir ievērojami audzis tieši fiziski un Eiduka jau brīdināja, ka ļoti iespējams, ka pēc fiziskā spēka iegūšanas daudzkas viņa metiena tehnikā būs jāmaina un ļoti iespējams būs straujš rezultātu kritums.
Šeit der atcerēties Bolta piemēru, kad viņš būdams apmēram tik pat jauns arī uz gadu vai pat diviem vispār pazuda no sacīkšu aprites, bet pēctam atgriezās jau kā tas Bolts ko mēs pazīstam šobrīd. Iemesls tam bija, ka kopā ar treneri Bolts nolēma mainīt skrējiena metodiku uz tādu kas bija parocīga tieši viņa fiziskajām īpašībām.

     [+] [-]

, 2012-08-09 11:13, pirms 12 gadiem
gnom112 rakstīja: Man liekas, ka kkas trenerītes metodikā nav līdz galam kārtībā.
Nu nevar būt, ka trīs(!) ļoti labi kadri vienlaicīgi nevar uzmest kaut 80 metrus. Pie tam vēl divi ar ļoti solīdu pieredzi!!!
Par meitenēm gan grūti kko teikt...
Ar treneres metodiku ir viss kārtībā.Vai tad nekādi sasniegumi iepriekš nav sasniegti?Ja jau Kovals met treniņos kā Dievs brīvi,bez mandrāžas.
Sirmais zaudējis 2011.g metiena garšu.Eiduka runāja par to,ka Zigis skatoties citu metēju video un mēģina kopēt,bet pašam taču bija savs rokraksts,kas nesa rezultātu.Trenere runāja arī par vēsajām galvām pirms OS,iznāk,ka mūsējie karstgalvji.Bet ceru,ka mūsējie saņemsies un parādīs savu īsto varējumu.Vēl nav laiks beigt karjeru ne Vadimam,ne Zigim,ne trenerei,jo Jūs kopā varat mest supertāli

  +3 [+] [-]

, 2012-08-09 12:22, pirms 12 gadiem
alguns rakstīja: Kas attiecās uz šo rakstu un tēmu tajā,tad droši varu Zigismundam ieteikt labāk mācīties un mest mieru šai nodarbei,ja nav tai gatavs ziedot sevi visu un pusi no sava mūža.Ei dēliņ mācies un meklē citur sevi dzīvē.
Ja tu novēli 20 gadus jaunam džekam, kas pagājšgad uzstādījis junioru rekordu un novācis arī eiropas zeltu, mest malā nodarbi, tad ar tādu attieksmi Latvijai nekad nebūs neviena čempiona. Nevajag gaidīt, ka Latvijā nokritīs Supermens, bet ar mērķtiecīgu darbu rezultātus var dabūt. Tas, ka juniors sacenšoties ar lielajiem vīriem, nedabū uzreiz zeltu, neliecina par katastrofas sākumu. Tas ir tikai normāli.

  -1 [+] [-]

, 2012-08-09 18:42, pirms 12 gadiem
" Kaut gan šķēps nelido - man nav sev ko pārmest. "
Jopcik, kā šitā var pateikt????!!! Viens ir ka to pasaka Ineta, kura paliek 1cm no bronzas, bet kaut kas cits, ja to saka šitāds bezrezultāta-tūrists