Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:212, Did:0, useCase: 3

Ventiņš - Latvijas II Olimpiādes talismana vārds

Jānis Pārums

Balsojumā par Latvijas II Olimpiādes talismana vārdu piedalījās gandrīz 1000 cilvēku, un sīvā sacensībā starp vārdiem "Olimps" un "Ventiņš" iedzīvotāji tomēr devuši priekšroku patriotiskākajam variantam.

Līdz ar to Latvijas II Olimpiādē no 13. līdz 15. jūnijam Ventspilī apmeklētājus sveiks un priecēs teliņš vārdā Ventiņš.

Teliņa vizuālais izskats tiks prezentēts maija vidū, bet jau šobrīd zināms, ka teliņš būs jautrs un nebēdnīgs. Kā stāsta teliņa vizuālā izskata autore māksliniece Ināra Liepa, kura šuvusi arī gotiņas Ventas tērpu, "sporta talismaniem jābūt dzīvespriecīgiem, mīļiem un, protams, sportiskiem. Latvijas II Olimpiāde taču ir mūsu sporta svētki."

Teliņa izvēle Latvijas II Olimpiādes talismanam nav nejauša. Govs ir arī Latvijas II Olimpiādes mājvietas – Ventspils pilsētas – simbols. Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks Jānis Vītoliņš priecājas: "Ventspilnieku patriotisms parādās pat talismana balsojumā! Jau Latvijas Pirmās olimpiādes, kas arī norisinājās Ventspilī, talismanam gotiņai balsotāji izvēlējās ar Ventspili saistītu vārdu - Venta. Gotiņa izpelnījās lielu popularitāti un patika gan pilsētas iedzīvotājiem, gan olimpiādes apmeklētājiem un arī sportistiem. Šogad tika nolemts gotiņu tradīciju turpināt ar teliņu, un, skat, Ventai piebiedrojies Ventiņš".

Teliņa vārdu izvēlējās paši Latvijas iedzīvotāji. Balsot par talismana vārdu varēja no 15. līdz 25. aprīlim Ventspils pilsētas portālā ventspils.lv un Latvijas II Olimpiādes mājas lapā latvijasolimpiade.lv

Vārds "ventiņš" atvasināts no Ventspils pilsētas un Ventas upes, kuras savukārt ir nosauktas par godu noslēpumainajai vendu tautai. Kā stāstīts slavenajā Indriķa hronikā iesākumā vendi apmetās Ventas krastos. Vēlāk kareivīgie kurši piespieda tos pārcelties pie Daugavas krastiem. Pastāv versija, ka tieši vendi bija pirmie "rīdzinieki", jo viņu ciemats šeit eksistēja daudzus gadsimtus pirms bīskaps Alberts dibināja ”pilsētu.

Sporta talismani ir neatņemama sporta un arī pasaules olimpisko spēļu daļa. Pirmo reizi olimpiskais talismans parādījās XIX Olimpiskajās spēlēs Mehiko 1968.gadā, bet īstā talismanu popularitāte sākās četrus gadus vēlāk 1972. gadā Minhenē ar sunīti Valdi.

Par Latvijas Olimpiādi

Latvijas Olimpiāde ir viens no nozīmīgākajiem notikumiem Latvijas sportā, kas pulcē kā Latvijas pašvaldību labākos sportistus, tā ļauj gūt sportisko apliecinājumu amatieru līgas komandām un individuālo sporta veidu pārstāvjiem gan no galvaspilsētas, gan Latvijas reģioniem.

Latvijas II Olimpiāde norisināsies no 13. līdz 15. jūnijam Ventspilī. Olimpiādē tiks pārstāvētas 26 disciplīnas 22 sporta veidos. Latvijas II Olimpiādē tiks noskaidrota sportiskākā Latvijas pašvaldība un labākie Latvijas sportisti. Vienlaikus Latvijas II Olimpiāde būs viens no pēdējiem atlases posmiem XXIX Olimpiskajām spēlēm Pekinā.

Latvijas Pirmā olimpiāde notika 2004. gadā Ventspilī, bet I ziemas olimpiāde norisinājās 2005. gadā Siguldā.

Informāciju sagtavoja:
Linda Anaite

     [+] [-]

, 2008-04-28 15:34, pirms 16 gadiem
Normāls pasākums - normāls arī nosaukums!

     [+] [-]

, 2008-04-28 17:32, pirms 16 gadiem
ar vārdu viss kārtībā!

  -1 [+] [-]

, 2008-04-28 18:08, pirms 16 gadiem
Labi ka neiedeva vārdu Antiņš