Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:212, Did:0, useCase: 3

Autors: Ilvars Grīslis

Olimpieši mērķē uz zeltu Latvijas II Olimpiādē

Mēnesi pirms Latvijas II Olimpiādes atklāšanas notiek aktīva gatavošanās šim valsts mēroga sporta notikumam. Startam Latvijas II Olimpiādē no 13. līdz 15. jūnijam Ventspilī gatavojas vairāki olimpieši, to skaitā svarcelājs Viktors Ščerbatihs, šķēpmetējs Ainārs Kovals un daudzi citi.

Jau sagatavotas olimpiādes medaļas un sporta treniņus sākuši arī talismani – teliņš Ventiņš ar gotiņu Ventu.

Sportisti dalībai Latvijas lielākajos sporta svētkos izvirzījuši dažādus mērķus, tomēr gandrīz visi atzīst, ka mērķē uz zelta medaļām. Atsevišķos sporta veidos Latvijas II Olimpiāde būs arī viens no pēdējiem sagatavošanās posmiem Olimpiskajām spēlēm Pekinā.

Latvijas II Olimpiādē, tāpat kā Pekinas Olimpiskajās spēlēs debitēs riteņbraukšanas disciplīna BMX. Latvijas II Olimpiādē startēs arī pieredzes bagātākais Latvijas BMX braucējs Ivo Lakučs: "Mans uzdevums, pilnīgi noteikti, ir iekļūt labāko trijniekā. Tā būs neoficiāla kvalifikācija lielajai Olimpiādei Pekinā. Lai arī galvenās sacensības būs Pasaules čempionāts, vērtēs arī rezultātus Latvijas II Olimpiādē, jo gribam, lai uz Pekinu aizbrauc paši labākie. Ventspilī nebūs tāda vienkārša braukāšana, bet nopietna cīņa. Durvis uz Pekinu vaļā ir visiem."

Izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe uzsver, ka līdz šim kopīgi – gan valsts, gan pašvaldības, gan ikviena iesaistītā partnera paveiktais, organizējot Latvijas II Olimpiādi, dod pārliecību par tās sekmīgu norisi: "Par to esmu pārliecinājusies gan ikdienā, kā Latvijas II Olimpiādes rīcības komitejas vadītāja, gan šorīt, kad notika kārtējā rīcības komitejas sēde. Latvijas II Olimpiāde būs svētki ikvienam sportotgribošam un mērķtiecīgam Latvijas iedzīvotājam".

Pašvaldību savienības priekšsēdis Andris Jaunsleinis pašvaldību aktivitāti vērtē atzinīgi. Šobrīd savu dalību pieteikušas 26 rajonu un septiņu republiku pilsētu komandas. Pašvaldības savus sportistus var pieteikt līdz 2. jūnijam, kad būs zināms galīgais skaits, cik sportistu piedalīsies Latvijas II Olimpiādē Ventspilī.

Salīdzinājumā ar 2004. gadā notikušo Latvijas Pirmo olimpiādi, šogad sacensību programmā iekļauti arī jauni sporta veidi: badmintons, bokss, galda teniss, taekvondo, triatlons, kā arī BMX. Kopā Latvijas II Olimpiādē tiks pārstāvētas 22 sporta veidi 26 disciplīnās.

"Jūnijā notiks jau otrā Latvijas Olimpiāde, tātad būs arī trešā un ceturtā, un tā jau ir tradīcija Latvijas sportā, kura izveidojusies kā likumsakarīgs turpinājums Latvijā notiekošajām Jaunatnes olimpiādēm ziemas un vasaras sporta veidos. Šogad par sacensībām pieaugusi arī pašvaldību un sporta federāciju interese, arī Latvijas olimpiskās komandas sportisti ir apstiprinājuši savu līdzdalību startiem Ventspilī. Esam saņēmuši apstiprinājumu no Viktora Ščerbatiha par viņa gatavošanos startēt Latvijas II Olimpiādē, arī BMX Eiropas elites sportisti – Māris Štrombergs un Artūrs Matisons piedalīsies," uzsver LOK prezidents Aldons Vrubļevskis.

Jānis Vītoliņš, Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja pirmais vietnieks stāsta: "Papildus jau esošajām Olimpiskā centra "Ventspils" sporta bāzēm tapusi sporta halle "Pārventa" un sporta nams "Centrs", kā arī BMX trase, kuras projektēšanā piedalījies arī I. Lakučs. Esam iegādājušies jaunu kvalitatīvu sporta inventāru vieglatlētikai, svarcelšanai, cīņu sporta veidiem utt."

Vītoliņš uzsver - nedēļa, kad norisināsies Latvijas II Olimpiāde, būs īsta olimpiskā nedēļa Ventspilī. Jau 10. jūnijā Ventspilī ieradīsies Sony Baltic Open Regatta 2008 dalībnieki un 11. jūnijā norisināsies Baltijas mediju regate. 12. jūnijā Latvijas II Olimpiādi pieteiks olimpiskās lāpas iedegšana Ventspils Zilā karoga pludmalē un 13. jūnijā – Latvijas II Olimpiādes atklāšanas ceremonija. Trīs dienu garumā Ventspilī norisināsies sporta sacensības olimpiskajos sporta viedos un pulcēsies Latvijas olimpieši un pašvaldību labākie sportisti.

Latvijas II Olimpiādes talismans būs gotiņa Venta kopā ar teliņu Ventiņu. Teliņa vārdu „Ventiņš” izvēlējās paši Latvijas iedzīvotāji. Kopā balsoja vairāk nekā 1000 cilvēku. Talismanu vizuālā izskata autore ir māksliniece Ināra Liepa, kura veidojusi arī gotiņas Ventas vizuālo tēlu.

Viens no sporta sacensību svarīgākajiem atribūtiem ir medaļas. Latvijas II Olimpiādes medaļu komplekts veidots, vadoties pēc olimpiskā gara un pasaules standartiem. Medaļas izmērs diametrā ir 50mm jeb 5cm, kas ir vispārējs pasaules medaļu standarts. Medaļas aversā attēlots Latvijas II Olimpiādes logotips, reversā - uzraksts „Citius, Altius Fortius”, ko papildina Ventspils pilsētas ģerbonis un Latvijas Olimpiskās komitejas logotips.” Vienas medaļas svars ir 50 grami un tā veidota no misiņa.

Latvijas II Olimpiādes atklāšana būs veidota pasaules olimpisko spēļu stilā. piedalīsies mūziķi, sporta meistari, pirotehnikas speciālisti un brīvprātīgie, kopā - ap 500 cilvēku. Atklāšanas ceremonijas idejas autore Inita Pelse skaidro: „Atklāšanas ceremonijai izvēlējāmies četru stihiju – zeme, ūdens, gaiss, uguns – tēmu. Četri gadalaiki kā pasaules četras stihijas, vienošanās kopīgās dziesmās, lepnums par sevi un latviešu spēks.”

Atklāšanas ceremonijā pirmo reizi jaunā, vokālās grupas „COSMOS”, aranžējumā izskanēs arī Latvijas Olimpiskās komitejas himna "Oda sportam". Himnas mūzikas autors ir I. Kalniņš un vārdu autors olimpiskās kustības „tēvs” Pjērs de Kubertēns dzejnieces Dagnijas Dreikas tulkojumā.

Arī šogad Latvijas II Olimpiādes atklāšanas ceremoniju tiešraidē varēs vērot Latvijas Televīzijas (LTV) 1. kanālā.

Informāciju sagatavoja:
Linda Anaite


, 2008-05-14 17:04, pirms 16 gadiem
Kāds nezin vai biļetes uz atklāšanas ceremoniju jau var nopirkt? Un pa cik?
8

Olimpiāde noslēgusies negaidīti spoži

Latvijas sporta svētki - Latvijas II Olimpiāde Ventspilī, kas sākās 13. jūnijā ar atklāšanas ceremoniju un reti grandiozu uguņošanu, noslēgusies ar trim Latvijas rekordiem un lielisku olimpiešu sniegumu.
12

Olimpiādes turnīrā vīriem uzvar Ventspils

Latvijas II Olimpiādes basketbola turnīrā vīriem par uzvarētājiem kļuva Ventspils komanda, kas strīdu un emociju pilnā mačā ar 85:64 apspēlēja Jelgavu.
13

Kopsavilkums: Otrā diena

Noslēgusies otrā Latvijas II Olimpiādes diena. Vislielāko pārsteigumu sagādājusi ventspilniece Inna Poluškina, 3000 kavēkļu skrējienā labojot Latvijas rekordu, kas līdz šim piederēja Poļinai Jeļizarovai.