Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:3014, Did:0, useCase: 3

Buncis: "Pagaidām neizprotu IZM jaunos nosacījumus PČ finansējuma piešķiršanai"

Rolands Eliņš

Buncis: "Pagaidām neizprotu IZM jaunos nosacījumus PČ finansējuma piešķiršanai"
Edgars Buncis ar PČ 2023 talismanu. Foto: LHF

Pasaules čempionāta hokejā Rīgas apakšgrupas orgkomitejas vadītājs Edgars Buncis sarunā ar portālu Sportacentrs.com paskaidroja, ka par valsts finansējuma piešķiršanu joprojām ir aktuāli jautājumi un neskaidrība, ieskaitot par IZM izvirzītajiem papildu nosacījumiem.

Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša 14. martā pavēstīja, ka rosinās Latvijas Nacionālajai sporta padomei lemt par finansējuma piešķiršanu PČ rīkošanai Rīgā. Sacensību rīkotāji cer sagaidīt valsts atbalstu PČ rīkošanas licences maksas segšanai (500 tūkstoši eiro) un IIHF kongresa rīkošanas līdzfinansējumam (250 tūkstoši eiro).

"Šobrīd arī man nav precīzas informācijas, kad par to tiks lemts, un arī LHF nav saņēmusi informāciju šajā sakarā," teica Edgars Buncis. "Kā saprotu, Nacionālās sporta padomes nākamā sēde plānota 30. martā, tad arī šis jautājums varētu tikt iekļauts darba plānā. Bet nu jebkurā gadījumā Nacionālā sporta padome nav finansiālā atbalsta piešķīrējs, un, ja padome to atbalstīs, galīgais lēmums tāpat būs jāpieņem Ministru kabinetam."

Nacionālajā sporta padomē ir 20 locekļi ar Čakšu kā padomes priekšsēdētāju. Sporta padomē ir pārstāvētas vairākas ministrijas un sporta biedrības.

Līdz čempionāta sākumam atlicis pusotrs mēnesis, taču šī konkrētā finansējuma sakarā laika vēl pietiek, norādīja Buncis. "Protams, būtu labāk un mierīgāk, ja skaidrība par to būtu pēc iespējas laicīgāk, taču principā ir tā, ka līdz pat čempionāta sākumam tas vēl nav kritiski. Teorētiski – pat ja finansējums tiek piešķirts 11. maijā, dienu pirms čempionāta, tad viss ir kārtībā un nekādi IIHF termiņi vai kas tamlīdzīgs netiek nokavēti. Taču no praktiskā viedokļa ir tā, ka, ja mums šobrīd būtu garantijas par šī finansējuma saņemšanu, tas, protams, palīdzētu labāk sagatavoties čempionātam."

Uz jautājumu, vai no valdības lēmuma ir atkarīga PČ sarīkošana un vai tas negatīva lēmuma gadījumā būtu apdraudēts, Buncis atbildēja noraidoši: "Plāns B nozīmētu, ka mēs kā čempionāta rīkotāji ar šo izaicinājumu paliktu paši, neskatoties uz to, ka darbojamies Latvijā un esam Latvijas federācija. Runājam par valsts ieguvumu, bet principā tad paliktu tā, ka tas būtu tikai mūsu un Rīgas pilsētas, kas līdzdarbojas turnīra sagatavošanā, interesēs. Protams, ka palikšana bez valsts finansējuma čempionāta norisi neapdraudētu, bet tas, iespējams, varētu ietekmēt un apdraudēt Hokeja federācijas darbību un nākotni."

IZM paziņojumā presei bija norādīts, ka "tiks izskatīta iespēja izvirzīt 2023. gada Pasaules čempionāta hokejā organizatoriem papildus nosacījumus, kuri varētu būt saistīti ar atbalstu bērnu un jauniešu iesaistei fiziskajās aktivitātēs un ikdienas sportisko aktivitāšu veicināšanu". PČ orgkomitejas vadītājs atzina, ka šobrīd īsti neizprot, kas ar to domāts.

"Lasīju ministres paziņojumā šos vārdus, jā, taču man jāatzīst, ka tobrīd nesapratu, ko tieši tas varētu nozīmēt, un neesmu ticis skaidrībā arī šobrīd par to, kā tas varētu realizēties praksē," teica Buncis. "Nekāda papildu informācija šajā sakarā mani nav sasniegusi. Tiešām nesapratu šo piebildi par bērnu un jauniešu iesaisti fiziskajās aktivitātēs un šī jautājuma piesaistīšanu PČ finansējuma piešķiršanai. Ar prieku uzklausīšu šeit plašāku skaidrojumu, kad tāds tiks sniegts."

IZM paziņojumā nav norādīta konkrēta naudas summa, ko varētu rosināt piešķirt rīkošanai, taču norādīts, ka tiks lemts par to, "lai segtu licences maksas daļu par čempionāta rīkošanas tiesībām", kas teorētiski var arī nozīmēt, ka valdība atbalsta tikai šo daļu, bet ne IIHF kongresa rīkošanas izmaksas, kas arī gulstas uz PČ rīkotāju pleciem. IIHF kongress šoreiz notiks Somijā, otrā PČ rīkotājvalstī, un ir atrunāts, ka Latvijas puse sedz trešdaļu no kongresa izdevumiem, kamēr Somijas puses atbildībā paliek pārējās divas trešdaļas.

Kongresā sagaidāma arī agresorvalstu Krievijas un Baltkrievijas dalība (IIHF sacensībām nepielaiž šo valstu komandas, taču nav atņēmusi vai apturējusi šo valstu federāciju IIHF biedru statusu), turklāt arī IIHF padomē ir Krievijas pārstāvis – Pāvels Burē. IZM nesen plašu ažiotāžu izraisīja ar lēmumu apturēt valsts finansējumu tenisistei Aļonai Ostapenko un riteņbraucējiem Tomam Skujiņam un Kristam Neilandam, jo viņu pārstāvētajās sacensībās Krievijas sportistiem ļauts piedalīties kā neitrālajiem sportistiem. Šis lēmums gan tika atzīts par neloģisku un drīz vien atcelts, taču IZM savu nostāju par Krievijas iesaisti sporta pasaulē parādīja.

Buncis piekrita, ka tas varētu būt politisks faktors, kādēļ varētu tikt nolemts tikai par daļēju prasītā finansējuma piešķiršanu, proti, valsts atbalstītu tikai PČ rīkošanas licences tiesību iegādi, bet par IIHF kongresu, kurā piedalās agresorvalstu pārstāvji, nemaksātu. "Varbūt, jā, to nevar izslēgt. Vēlos gan šeit konkrēti uzsvērt, ka IIHF kongresa sarīkošana ir mūsu kā PČ rīkotāju pienākums, un mums tas būs tāpat jāizpilda pašiem," teica Buncis. "Bet nav tā, ka mēs prasām visu vai neko, un šie divi izdevumi ir nesaraujami sasaistīti kopā. Ja valdība nolems par atbalstu tikai PČ licences izmaksu segšanai, tad arī tas mums būs nozīmīgs pluss, kā jau katrs atbalsts."

  +3 [+] [-]

, 2023-03-24 16:17, pirms gada
Tak tur arī muļķi nesēž un saprot kā Buncis "apsaimnieko" svešu naudu ...

  +1 [+] [-]

, 2023-03-24 16:52, pirms gada
Vajadzēja izteikt piedāvājumu no kura nevar atteikties, tā vietā pretim saņēma nosacījumus
Pats vainīgs, ka afēras nojūk

  +3 [+] [-]

, 2023-03-24 16:53, pirms gada
Nafig LHF pieteicās rīkot to čempionātu nesaskaņojot ar valdību? Plānam B nevajadzētu būt - rīkojam paši, bet gan iesaistās valdība. Lai rīko ieslēdzot savu B plānu. Būs laba mācība sporta federācijām, ka jāprasa valsts garantijas, ja tāds ir rīkošanai nepieciešamais finansējuma avots.

  +5 [+] [-]

, 2023-03-24 16:58, pirms gada
pirmais nosacījums - nekādu naudu ja iesistīti bunči, savickiji un tamlīdzīgi mēslugabali.

  +4 [+] [-]

, 2023-03-24 16:58, pirms gada
Es gan saprotu IZM papildus noteikumus - iekasētos plusus, lūdzu, nevis sevis prēmēšanai, bet gan guldīt atpakaļ sportā. Bunča reakcija parāda, ka LHF biznesa shēmas tā nestrādā, ka kaut kas kādam būtu jādod atpakaļ.

  +3 [+] [-]

, 2023-03-24 17:12, pirms gada
Ja neizprot, tad varbūt prātiņš par švaku priekš šāda amata??

  +2 [+] [-]

, 2023-03-24 17:30, pirms gada
Nolaid biļešu cenas

  +5 [+] [-]

, 2023-03-24 17:52, pirms gada
Somijas hokeja federācija no valsts ne centa nesaņem PČ organizēšanai.
Kāpēc pie mums būtu jābūt savādāk?

  +2 [+] [-]

, 2023-03-24 18:02, pirms gada
Es kā tāds auns nesaprotu- biļetes dārgākās, alus būs dārgākais,nja,savējo nodoklis...Vai pieprasījumā ir iekļauta summa par neizpārdoto alu utml.?

  +1 [+] [-]

, 2023-03-24 19:07, pirms gada
Interesanti būs pasekot līdzi vai Buncim šis čempionāts, kā arī iepriekšējie "darbiņi" nebeigsies ar krimināllietu ...

  +4 [+] [-]

, 2023-03-24 19:09, pirms gada
Nu jā, šis jau sāk izskatīties kā atklāta nodokļu maksātāju naudas piezagšana ar šantāžu. Iedodiet mums naudu, labi nedosiet mums ir sava, bet tad nedosim vairāk bērniem. Biļešu cenas ir spļāviens sejā lielākajai daļai uzticīgāko izlases fanu. Jūs tik dodiet nodokļu maksātāju naudu, biļešu izplatītājus, cenas un protams visu peļņu organizēs tikai pati LHF.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-24 19:12, pirms gada
Galvenais noteikums, lai pie naudas nepieskaras cūkuģīmis un viņa draugs āzis!

  +2 [+] [-]

, 2023-03-24 19:30, pirms gada
Piekrītu Puncim - neizpratne - valstij nebūtu jāfinansē lff izvēle orgsnizēt pasākumus. ar peļņu jau atkal nedalīsies.

  +4 [+] [-]

, 2023-03-24 19:37, pirms gada
Gāzes veči naudu dala.. lielākās izmaksas ir arēnas īre, kur attiecīgi Kalvītis ieskaita St Jurim kabatā. Liekas summa bija virs 3mlj par arēnas Rīga īri.
Tas viss čempis kā tāda viena liela afēra - biļešu cenas kosmoss un vēl prasa naudu no valsts kases.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-24 19:38, pirms gada
Labs kongresińš sanāks par 750tk eiro 🤣

  +9 [+] [-]

, 2023-03-24 20:34, pirms gada
Paga paga. Rīkojam čempi kopa ar Somiju. Viss krējums,tas ir fināli,Somijai bet kongress jārīko mums par valsts naudu?

  +1 [+] [-]

, 2023-03-24 20:42, pirms gada
Lai vēlreiz pārlasa tekstu
Sarežgītas filmas arī pa vairākām reizēm skatoties tikai izdodas saprast

     [+] [-]

, 2023-03-24 20:43, pirms gada
Nevajag mums tādu čempi

  +3 [+] [-]

, 2023-03-24 21:14, pirms gada
Ja LV maceetu normali protestet, tad uz doto bridi vairak par 2k biletem uz LV spelem sobrid nebutu pardots. Kkkadi atlaizu kodi uz maksimas chekiem, kas tas ir, paakju limenis. Pie normalam cenam uz LV spelem 90% jau butu izpardoti.

  +5 [+] [-]

, 2023-03-24 22:16, pirms gada
off topic:
Kurbads gan māk naudu pelnīt.

"Sākot ar 3. aprīli, [Rumbulas] arēnas ledus noslodzes grafikā ir ierakstīta “Team China” (Ķīnas nacionālā komanda), kura no pirmdienas līdz sestdienai trenēsies no 10:30 līdz 12:45, bet dažās dienās paredzēti arī vakara treniņi. Tāds pats grafiks komandai paredzēts arī aprīļa otrajā nedēļā. Tur Ķīnas valstsvienība gatavosies pasaules čempionātam 1B divīzijā, kurš 23. aprīlī sāksies Tallinā.

https://www.sportazinas.com/kinas-h...

  +1 [+] [-]

, 2023-03-24 22:42, pirms gada
LHF šī brīža variantā un vadīšanā ar kalvīšiem gan,gan,bunčiem un kazjoliem,ir konkrēta mēslu bedre.

  +3 [+] [-]

, 2023-03-25 00:03, pirms gada
backstab rakstīja: Gāzes veči naudu dala.. lielākās izmaksas ir arēnas īre, kur attiecīgi Kalvītis ieskaita St Jurim kabatā. Liekas summa bija virs 3mlj par arēnas Rīga īri.
Tas viss čempis kā tāda viena liela afēra - biļešu cenas kosmoss un vēl prasa naudu no valsts kases.
spēlē viņa arēnā, dzīvo viņa viesnīcās, brauc ar viņa transportu utt normāls biznesa plāns

     [+] [-]

, 2023-03-25 07:40, pirms gada
Kur nokāsa Ģenerālsponsoru Bite?Uz pārbaudes spēlēm ar labs-ņemot 5.biļetes papildus 13.50 par apkalpošanu!!!

  +1 [+] [-]

, 2023-03-25 10:04, pirms gada
rudens9 rakstīja: Kur nokāsa Ģenerālsponsoru Bite?Uz pārbaudes spēlēm ar labs-ņemot 5.biļetes papildus 13.50 par apkalpošanu!!!
jā, es jau nokanselēju savu 5 biļešu pirkumu, Vnk vāks. Uz PČ ir tas pats, bet tur tās summas lielākas un necērtas acīs, bet uz pārbaudes spēlēm vnk smieklīgi. Atceros pirku biļetes PČ2019 Bratislavā. Neticēsi, biļete pa 40 EUR man izmaksāja 40 EUR
LHFs smird, bunčelis smird.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-25 12:02, pirms gada
Tak lai maksā paši, bet valsts pēctam iedos naudu bērnu sportam, kur arī varēs paprasīt normālas atskaites par iztērēto. Man kaut kā neliekas kopā 250k tēriņi par konferenci, visus izmitinās Grand Kempinski un baros vienīgi ar ikriem? Vai arī konference norisināsies nedēļu no vietas? Cik tad ir to federāciju hokeijā kuram būtu jāsanāk. Ja reiz tas ir organizātoru pienākums, Somi vēl liks klāt 250k? Kārtējo reizi tik kāds grib iegrābties valsts naudās, un maks sāpīgi, ka tie kas grābjas ir ļoti sasitīti ar krievu mafiju.

  +2 [+] [-]

, 2023-03-25 13:25, pirms gada
Arēna pieder VDK virsniekam Savickim. Nav pieļaujama jebkāda veida atbalsts vai sadarbība ar to cilvēku. IIHF kongresa organizēšana jāorganizē par IIHF līdzekļiem. Tad jau arī citu starptautisko federāciju kongresi jāorganizē par LV naudu.
.

     [+] [-]

, 2023-03-25 21:08, pirms gada
Pērkondēls rakstīja: off topic:
Kurbads gan māk naudu pelnīt.

"Sākot ar 3. aprīli, [Rumbulas] arēnas ledus noslodzes grafikā ir ierakstīta “Team China” (Ķīnas nacionālā komanda), kura no pirmdienas līdz sestdienai trenēsies no 10:30 līdz 12:45, bet dažās dienās paredzēti arī vakara treniņi. Tāds pats grafiks komandai paredzēts arī aprīļa otrajā nedēļā. Tur Ķīnas valstsvienība gatavosies pasaules čempionātam 1B divīzijā, kurš 23. aprīlī sāksies Tallinā.

https://www.sportazinas.com/kinas-hokeja-izlase-pasaules-cempionatam-gatavosies-riga/?fbclid=IwAR3bF3vnO34n1uDoza5uVzMWyY8HJAIfD4ADvG2LQ-f74upaRLn5fSOJrEU
tāpēc, ka Kurbadu vada kārtīgs uzņēmējs, kurš nevis cer un veģetē uz nodokļu maksātāju naudas, bet meklē un atrod iespējas pelnīt godīgi, tāpat kā savā pamatbiznesā. Tikmēr kalvīša dēli, kozioli un miļūni stāv rindā pie budžeta kases lodziņa un dinģē (pieprasa) sev kompensācijas par savu neizdarību

     [+] [-]

, 2023-03-26 13:19, pirms gada
Bunci,man joprojām nav skaidrs,kāpēc tik dārgas biļetes?