Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

16. maijs: Atkal lūst letiņu sirdis, pēdējie vārti Rīgā, Latvija iezāģē norvēģiem

16. maijs: Atkal lūst letiņu sirdis, pēdējie vārti Rīgā, Latvija iezāģē norvēģiem
Foto: Ilze Zvēra/f64

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šodien par 16. maiju.

2017. gads. LATVIJA – VĀCIJA 3:4 (PM)

Latvijas hokejistiem vēl pavisam svaigā atmiņā bija zaudējums Vācijai olimpiskās kvalifikācijas turnīrā pirms nepilna gada Rīgā. Šoreiz likme abu komandu spēlē bija vieta pasaules čempionāta ceturtdaļfinālā. Ideāla iespēja atdarīt vāciešiem viņu pašu līdzjutēju priekšā. Spēles pirmajā pusē vārti netika gūti, bet 32. minūtē ar 27 sekunžu intervālu Elvi Merzļikinu pārspēja Davids Volfs un Deniss Zaidenbergs. Vēl otrās trešdaļas beigās vienus vārtus atspēlēja Gunārs Skvorcovs, trešā perioda 9. minūtē izlīdzinājumu panāca Jānis Sprukts, bet 57. minūtē Andris Džeriņš vairākumā izvirzīja Latviju vadībā. Tomēr perfektais scenārijs sabruka 33 sekundes līdz pamatlaika beigām, kad pēc strīdīga Artūra Kuldas noraidījuma par laika vilcināšanu (piespieda ripu pie ledus ar ķermeni) bijušais Rīgas „Dinamo” uzbrucējs Fēlikss Šics izrāva neizšķirtu – 3:3. Mača uzvarētājs un ceturtdaļfinālists noskaidrojās tikai pēcspēles metienu sērijā, kurā vienīgo „bullīti” realizēja Frederiks Tifelss, otro reizi nepilna gada laikā salaužot Latvijas hokeja fanu sirdis. Arī pirms 16 gadiem Ķelne Latvijas izlasi nebija laimīga, jo lieliskajai uzvarai pār ASV sekoja zaudējums Ukrainai un cīņa par vietas saglabāšanu elitē.

2006. gads. LATVIJA – NORVĒĢIJA 4:2

Pirms pēdējās spēles pasaules čempionātā Rīgā pret norvēģiem Latvijas izlase jau bija zaudējusi cerības tikt ceturtdaļfinālā, tomēr atvadīties no līdzjutējiem vajadzēja ar uzvaru. Vairāk nekā deviņus tūkstošus skatītāju jau 7. minūtē iepriecināja Arvīds Reķis, kurš realizēja skaitlisko pārsvaru, bet pēc nepilnām divām minūtēm 2:0 panāca Viktors Bļinovs. Otrās trešdaļas vidū Pērs Oge Skreders vairākumā pārspēja Sergeju Naumovu, taču piecas minūtes vēlāk precīzs bija Lauris Dārziņš. Trešā perioda vidū vairākumā Aleksandrs Semjonovs guva Latvijas izlases pēdējos vārtus turnīrā, bet 26 sekundes līdz mača beigām norvēģi vienus vārtus atspēlēja.

1999. gads. ČEHIJA – SOMIJA 1:4 (1:0)

Divus gadus pēc kārtas pasaules čempionātā zelta medaļu ieguvēji tika noskaidroti visai dīvainā veidā. Ja abās finālspēlēs uzvarēja dažādas komandas, tad neatkarīgi no vārtu attiecības šajās spēlēs tika nozīmēts papildlaiks. Tā notika 1999. gada 16. maijā, kad Somija ar 4:1 revanšējās par pirmajā mačā piedzīvoto zaudējumu Čehijai ar 1:3. Jāpiebilst, ka somi jau līdz otrā perioda 2. minūtei bija panākuši 3:0, bet vārtos lielisku sniegumu demonstrēja Mīka Kiprusofs. Zelta godalgu liktenis izšķīrās papildlaikā, kura 17. minūtē čempionu titulu čehiem pretuzbrukumā nodrošināja Jans Hlavāčs.

2010. gads. LATVIJA – NORVĒĢIJA 5:0

Pēc veiksmīgā iepriekšējā čempionāta 2010. gada turnīra gaitu lielā mērā noteica jau pirmās spēles rezultāts – 1:3 zaudējums Šveicei. Pret lielvalstīm punktus paņemt neizdevās, bet sava līmeņa komandas tika apspēlētas. Turnīra otrajā posmā Latvija ar 5:0 sagrāva Norvēģiju, lai gan norvēģi togad spēja uzvarēt gan Čehiju, gan Šveici, un tieši zāģis pret Latviju viņiem liedza sasniegt ceturtdaļfinālu. Visi pieci vārti tika gūti pēdējā trešdaļā, bet Edgars Masaļskis spēles laikā tika galā ar visiem 30 norvēģu metieniem.

2013. gads. KRIEVIJA – ASV 3:8

Esošie pasaules čempioni Krievijas hokejisti grupu turnīrā jau bija pieveikuši amerikāņus ar 5:3, taču trauksmi radīja rezultāti mačos pret Franciju (1:2) un Austriju (otrā perioda vidū 4:4, visā spēlē 8:4). Ņemot vērā, ka turnīrs risinājās divās valstīs, ceturtdaļfināla pārus veidoja vienas apakšgrupas komandas. Pirmās trešdaļas vidū amerikāņi 50 sekunžu laikā panāca 2:0, bet 16. minūtē Aleksandrs Svitovs vienus vārtus atspēlēja. Otrajā periodā Neitens Tompsons un Alekss Gaļčeņuks panāca jau 4:1 ASV labā, tomēr trešā perioda sākumā krievi pietuvojās līdz 3:5. Bet tad amerikāņi trešdaļas vidū nepilnu divu minūšu laikā iemeta vēl trīs ripas krievu vārtos, sagādājot Krievijai vienu no smagākajiem zaudējumiem komandas vēsturē. Divi vārti un divas rezultatīvas piespēles Pola Ščastnija kontā, bet piecas rezultatīvas piespēles nopelnīja Kreigs Smits.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

2013. gadā pirmoreiz kopš 1998. gada pasaules čempionāta pusfinālā izdevās iekļūt Šveices valstsvienībai, kas ceturtdaļfinālā ar 2:1 pieveica Čehiju. Tikmēr 2006. gadā šajā datumā kārtējo sakāvi cieta Ukrainas izlase – turnīra otrā posma pēdējā mačā bezierunu zaudējumiem pret Krieviju (0:6) un Baltkrieviju (1:9) tika pievienots arī 0:8 pret Slovākiju… Nav brīnums, kad pēc gada ukraiņi izkrita no elites, kurā tā arī vairs nav atgriezušies.

Bet 1998. gada 16. maijā notika pirmā finālspēle starp Zviedrijas un Somijas valstsvienībām. Interesanti, ka pirmajā mačā tika gūti vienīgie vārti šajā ziemeļnieku duelī, kurā par galvenajiem varoņiem kļuva vārtsargi Tomijs Salo un Ari Sulanders. Juhans Ternberjs 51. minūtē kļuva par vienīgo hokejistu, kuram 120 minūšu laikā izdosies pārspēt pretinieku vārtsargu.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-16 11:21, pirms 5 gadiem
Vai tik virsrakstā nav jābūt “lūst”?
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja