Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

Autors: Ulvis Brože

Dzierkals: "Sezonas laikā psiholoģiski kļuvu stiprāks un nobriedušāks"

Dzierkals: "Sezonas laikā psiholoģiski kļuvu stiprāks un nobriedušāks"
Mārtiņš Dzierkals. Foto: Romāns Kokšarovs, f64

22 gadus vecajam uzbrucējam Mārtiņam Dzierkalam smadzeņu satricinājuma dēļ gāja secen Kontinentālās hokeja līgas kluba Rīgas "Dinamo" izšķirošie mači, bet tagad viņš ir atveseļojies un gatavs parādīt sevi no labākās puses Latvijas izlases nometnē. "Jāiet, jātrenējās, jācīnās, jāparāda sevi no labākās puses. Un jāiemet vārti – tas jau pats par sevi," uzdevumus hokeja pavasarim izvirzīja Dzierkals.

"Jūtos ļoti labi. Aiz muguras jau trīs intensīvas treniņu dienas, un vienmēr ir vieglāk, ja trenējies kopā ar komandu, nevis viens pats," stāstīja Dzierkals. Viņš lēsa, ka uz ledus atgriezies divas nedēļas pēc "Dinamo" sezonas noslēguma jeb marta sākumā. "Kā tiku vaļā no smadzeņu satricinājuma, uzreiz gāju uz zāli un braucu ar riteni. Kāpu uz ledus visur, kur pasauca. Un tad jau sākās "Dinamo" treniņi Piņķos."

Dzierkals norādīja, ka savainojums viņam bijis liels pārbaudījums, jo ar tādām sekām viņš saskāries pirmo reizi. "Tas man bija kāds trešais vai ceturtais karjerā, bet pirmo reizi – tik traki. Mazliet bija biedējoši. Galva mēnesi sāpēja, biju jutīgs uz gaismām, neko darīt nevarēju. Protams, nav patīkami. Ne iziet ārā, ne televizoru ieslēgt varēju. Jāsēž tumsā un miera režīmā," norādīja uzbrucējs. "Pirmās dienas gulēju, cik vien varēju sevi piespiest. Kad palika labāk, varēju kādu seriālu ieslēgt. Bet tā – pēc iespējas vairāk gultas režīms bija."

Smadzeņu satricinājumā Dzierkals iedzīvojās pārbaudes spēlē pret Lielbritānijas izlasi, turklāt tas notika mača pašās beigās. Traumas dēļ secen gāja "Dinamo" izšķirošās cīņas par iekļūšanu Gagarina kausā. "Ar elkoni mazliet trāpīja galvā. Nesen jau bija smadzeņu satricinājums, tāpēc ir daudz vieglāk dabūt nākamo. Ar to pietika," teica uzbrucējs. "Uzreiz sapratu, ka nav labi. Nākamajā dienā it kā viss bija kārtībā, bet aiznākamajā gāja baigi traki – galva nepārstāja sāpēt, bija dulla."

Šāda veida savainojumi ir tēma, kas profesionālajā sportā tiek pārcilāta arvien biežāk. Ja pirms desmit gadiem vēl nezinājām par ilgtermiņa sekām, tad pēdējos gados veikti dažādi pētījumi, kuru pamatā sākta tiesvedība arī pret Nacionālo hokeja līgu un tās klubiem, jo spēlētāji sūtīti atpakaļ laukumā, kaut gan viņiem bijis smadzeņu satricinājums, un tas atstājis iespaidu uz veselību.

"Toronto mums visu laiku par to stāstīja. Tur ārsti ir galvenie – pat spēles laikā var noņemt no laukuma, ja pamana, ka kaut kas nav kārtībā. Tad aizsūta uz ģērbtuvēm, lai veiktu pārbaudes. Pirms sezonas izdala bukletus ar visu informāciju, rāda pamācošos video, kuros paskaidrots, kā vari zināt, ja ir smadzeņu satricinājums," teica Dzierkals. "Tas viss apkārt ir diezgan bēdīgi. Bet, kā teica ārsti, joprojām nav zināms, cik ir par daudz. Citam jābeidz karjera pēc diviem, citam viss kārtībā pēc 30. Tas ir katram individuāli. Jācer, ka viss būs kārtībā."

Dzierkalam debijas sezona "Dinamo" izvērtās sarežģīta, īpaši tās sākums. Pirmajās 22 spēlēs, kurās viņš piedalījās, izdevās izcelties tikai ar trim piespēlēm, turklāt tās tika savāktas sešu dienu periodā. Sekoja 15 maču sausā sērija un nonākšana fārmklubā, bet sezonas beigās Dzierkals uzmirdzēja – pēdējos 20 mačos viņš sakrāja desmit punktus, tiekot atzīts par janvāra labāko jauno hokejistu visā KHL.

"Viss, ko varu pateikt, ir tas, ka sezonas laikā kļuvu labāks, ka progresēju, ka kļuvu daudz stiprāks psiholoģiski, ka esmu sapratis daudzas lietas. KHL hokejs ir pavisam citāds, tāpēc katrā spēlē gāju un mācījos. Viss ir kārtībā, ja progresē un kļūsti par labāku spēlētāju, un es to izjutu," atzina Dzierkals. "Jutu, ka palieku labāks gan laukumā, gan ārpus tā. Psiholoģiski nobriedu. Sanāca arī, ka nosūtīja uz "Liepāju". Tiku tam pāri, atgriezos labāks, dabūju tās balvas. Beidzās viss uz patīkamākas nots nekā sākās."

2016. gada septembrī Dzierkals pārstāvēja Latvijas izlasi olimpisko spēļu kvalifikācijas turnīrā, trīs mačos izceļoties ar vienu vārtu guvumu. Savukārt pasaules čempionātā viņš nav piedalījies. Uzbrucējam aizvadītā sezona bija pirmā šaipus okeānam kopš 2015. gada, kad viņš tika draftēts NHL un devās uz Kanādu, lai tur pavadītu trīs sezonas.


, 2019-04-11 17:17, pirms 5 gadiem
Kakla muskulatūra, kā cīkstoņiem, jātrenē.
, 2019-04-11 17:25, pirms 5 gadiem
Šim vajadzētu pamēģināt atkal Z-Amerikā...
, 2019-04-11 18:12, pirms 5 gadiem
Vēl vienu spēlētāju dinamo sabeigs.
, 2019-04-11 22:58, pirms 5 gadiem
Baigi traki, man liekas NHL bija viens talants, laikam Lindros kas ātri nobeidza karjeru dēļ smadzeņu satricinajumiem.
, 2019-04-12 02:33, pirms 5 gadiem
oxa rakstīja: Baigi traki, man liekas NHL bija viens talants, laikam Lindros kas ātri nobeidza karjeru dēļ smadzeņu satricinajumiem.
Paskatījos - 34 gados. Bija ļoti labs hokejists savulaik Filadelfijai.
Patriks Fišers. Foto: EPA/Scanpix
2

Šveices izlase noslēdz ilgtermiņa līgumu ar galveno treneri Fišeru

LETA. Pazīstamais šveiciešu speciālists Patriks Fišers pagarinājis līgumu par Šveices nacionālās hokeja izlases trenēšanu.
Šejs Teodors. Foto: Reuters/Scanpix
2

Pasaules vicečempionam Teodoram dopinga pārbaudē tika atklāts sēklinieku vēzis

2018. gada Stenlija kausa finālists un šā gada pasaules vicečempions Šejs Teodors atklātā vēstulē The Players Tribune raksta, ka pavasarī viņam dopinga pārbaudes laikā tika atklāts sēklinieku vēzis. Par laimi, tas tika atklāts ļoti laicīgi un 24 gadus vecā kanādieša karjeru neietekmēs.
Jevgeņijs Kuzņecovs. Foto: TASS/Scanpix
2

Kuzņecovam atņems medaļu, bet Krievijas izlasei diskvalifikācija nedraud

IIHF šodien paziņoja par piešķirto četru gadu diskvalifikāciju krievu uzbrucējam Jevgeņijam Kuzņecovam. Viņam pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas pasaules čempionātā Bratislavā, tādējādi hokejistam būs jāšķiras no bronzas medaļas.