Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

9. maijs: Kapteiņa hat-trick, Irbe glābj pēdējoreiz, Masaļskis somu apšaudē

9. maijs: Kapteiņa hat-trick, Irbe glābj pēdējoreiz, Masaļskis somu apšaudē
Lauris Dārziņš pēc vārtu guvuma mačā pret Slovākiju 2013. gada pasaules čempionātā. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Gaidot pasaules čempionātu un tā laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Dienu pirms šīgada čempionāta sākuma atskatīsimies uz 9. maiju.

2013. gads. LATVIJA – SLOVĀKIJA 5:3

Šo čempionātu Latvijas izlase sāka ar diviem prognozējamiem zaudējumiem pret Krieviju (0:6) un ASV (1:4), bet trešajā spēlē tika piedzīvota negaidīta neveiksme pret Austriju (3:6), kas automātiski nostādīja Latviju uz takas, kas veda uz 1. divīziju. Spēlē pret Slovākijas izlasi, kas pirms gada negaidīti bija izcīnījusi sudraba medaļas, kādam bija jāuzņemas komandas vilcēja loma, un šis kāds atradās. Lai gan jau 15. sekundē rezultātu atklāja Mārtiņš Cipulis, pēc nepilnas minūtes Tomāšs Zāborskis atjaunoja līdzsvaru. Spēles 13. minūtē Lauris Dārziņš ieguva tiesības izpildīt soda metienu un eleganti izrēķinājās ar Rastislavu Staņu, bet perioda izskaņā 3:1 panāca Zemgus Girgensons. Otrās trešdaļas 17. minūtē slovāki vienus vārtus atspēlēja, bet tad savu vārdu teica kapteinis Dārziņš, kurš perioda beigās iemeta ceturtos vārtus un pēdējās trešdaļas 25. sekundē panāca 5:2. Dārziņš kļuva tikai par ceturto Latvijas izlases hokejistu, kurš izcēlies ar hat-trick pasaules čempionātā. Vēl to paveikuši arī Aigars Cipruss (1999. gadā pret Franciju, 8:5), Sergejs Žoltoks (2001. gadā pret Japānu, 8:2) un Kārlis Skrastiņš (2003. gadā pret Baltkrieviju, 4:0).

2005. gads. LATVIJA – SOMIJA 0:0

2008. gads. LATVIJA – SOMIJA 1:2

2005. gada pasaules čempionāts bija pēdējais Artūram Irbem, kurā viņš vārtos bija īstens mūris, jo pēc gada olimpisko spēļu turnīrs viņam un visai komandai bija pagalam neveiksmīgs. Lielisks sniegums mačā pret ASV (1:3), kad tikai tiesneša Vladimira Šindlera spītība liedza pacīnīties vismaz par neizšķirtu. Tad uzvaras pār Slovēniju (3:1) un Ukrainu (3:0), bet 9. maijā otrā „sausā” spēlē pēc kārtas, ļaujot pirmoreiz izcīnīt punktu pret Somiju (0:0). Irbe šajā mačā atvairīja visus 29 somu metienus. Pēdējam mačam pret zviedriem spēka tomēr pietrūka (Irbe tika nomainīts pēc pirmās trešdaļas, 0:3), taču visā turnīrā Artūram bija teicama statistika – vidēji mačā ielaistas 1,48 ripas (3. vieta) un atvairīti 94,35% metienu (5. vieta).

(no 25:17)

Trīs gadus vēlāk šajā datumā Latvijas izlase Halifaksā somiem zaudēja ar 1:2. Jau 87. sekundē Latviju vadībā izvirzīja Lauris Dārziņš, 30. minūtē Anti Pīlstrems panāca neizšķirtu, bet uzvaras vārtus Somija guva 51. minūtē, izceļoties Niko Kapanenam. Šoreiz galvenais varonis bija cits vārtsargs – Edgars Masaļskis, kurš atvairīja 62 metienus. Pēc spēles viņš atzina, ka savas karjeras laikā vēl nekad nav piedzīvojis tādu metienu krusu, tādēļ jūtas ļoti noguris un iztukšots.

2017. gads. LATVIJA – ITĀLIJA 2:1

Latvijas izlase šo čempionātu sāka ar uzvarām pār Dāniju (3:0) un Slovākiju (3:1), bet trešajā spēlē pretī stājās Itālija. Līdz šim trīs uzvaras pēc kārtas pasaules čempionātā Latvija bija guvusi tikai debijas reizē 1997. gadā un 2009. gadā. Mačs pret Itāliju izvērtās sarežģīts, jo jau 4. minūtē Marko Inzams izvirzīja vadībā itāliešus. 13. minūtē skaitliskajā vairākumā rezultātu izlīdzināja Andris Džeriņš, kurš 79 sekundes līdz pamatlaika beigām iemeta arī uzvaras vārtus – 2:1. Šī ir pagaidām vienīgā reize, kad turnīru izdevies sākt ar trim panākumiem.

2006. gads. LATVIJA – SLOVĒNIJA 5:1

Pasaules čempionātā Rīgā pēc neizšķirta pret čehiem (1:1) un zaudējuma somiem (0:5) Latvijai pēdējā spēlē nedrīkstēja paklupt pret Slovēniju, kas bija sīvi spēkojusies gan ar Somiju (3:5), gan Čehiju (4:5). Jau 6. minūtē slovēņus vadībā izvirzīja Mitja Sivičs, un pēc pirmās trešdaļas Latvija bija nonākusi iedzinējos. Tomēr otrajā periodā Aleksandrs Semjonovs, Mārtiņš Cipulis un Aleksandrs Jerofejevs nepilnu sešu minūšu laikā panāca 3:1, bet trešdaļas izskaņā ceturtos vārtus guva Leonīds Tambijevs. Galarezultātu spēles 51. minūtē lielajā vairākumā uzstādīja Herberts Vasiļjevs – 5:1.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Pirms trim gadiem 9. maijā nūjas krustoja Latvijas un Krievijas izlase. Šī dueļa politisko zemtekstu vēl vairāk pastiprināja fakts, ka čempionāts togad notika Krievijā. Pēc punktu atņemšanas Zviedrija un Čehijai pret Krieviju izdevās noturēties 20 minūtes, bet otrajā un trešajā periodā Elvja Merzļikina sargātajos vārtos sabira četras ripas. Gadu iepriekš Latvijai pret Austriju uzvara bija akūti nepieciešama, jo iepriekšējās piecās spēlēs bija izdevies iekrāt tikai divus punktus. Mača gaitā Latvijai nācās atspēlēties, bet uzvaras vārtus papildlaika 33. sekundē iemeta Kaspars Daugaviņš. Starp citu, šajā mačā vārtus guva arī Dārziņš, kurš tādējādi 9. maijā pasaules čempionātā guvis piecus vārtus. Pirms 20 gadiem šajā datumā Latvijas izlase turnīrā par vietas saglabāšanu elitē ar 7:1 sagrāva mājinieci Norvēģiju, divus vārtus gūstot Sergejam Žoltokam.

Divus gadus pēc kārtas šis datums ļoti veiksmīgs izrādījās Francijas valstsvienībai. 2013. gadā Francijas hokejisti 9. maijā sabojāja svētkus Krievijai (2:1), bet gadu vēlāk sensacionāli pārspēja citu pasaules hokeja smagsvaru Kanādu (3:2 „bullīšos”). 2004. gadā Kanāda finālspēlē divreiz atspēlēja divu vārtu deficītu un ar 5:3 uzvarēja Zviedriju, otro gadu pēc kārtas izcīnot zelta medaļas. Tikmēr ASV hokejisti tikai otro reizi pēdējo 40 gadu laikā ieguva bronzas medaļas (1:0 uzvara pār Slovākiju).

2003. gadā tika aizvadīts viens no rezultatīvākajiem pusfināla mačiem, kurā kanādieši ar 8:4 pieveica Čehiju. Trīs vārtus uzvarētāju labā guva Denijs Hītlijs. Bet 1992. gadā ar uzvaru pēcspēles metienu sērijā pār Čehoslovākiju (3:2) pirmoreiz vēsturē sudraba medaļas pasaules čempionātā nodrošināja Somijas valstsvienība. Turnīra labākais vārtsargs Markuss Keterers šajā mačā atvairīja 65 metienus un visus četrus „bullīšus” pēcspēles metienu sērijā.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-09 09:48, pirms 5 gadiem
Šausmas, kā skrien laiks...