Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

8. maijs: Latvija iepazīst Miku, vīru saruna ģērbtuvēs, Balderis - labākais uzbrucējs

8. maijs: Latvija iepazīst Miku, vīru saruna ģērbtuvēs, Balderis - labākais uzbrucējs
Miks Indrašis priecājas par vārtu guvumu mačā pret Itāliju. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Gaidot pasaules čempionāt un tā laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šoreiz par 8. maiju.

2012. gads. LATVIJA – ITĀLIJA 5:0

Teda Nolana pirmajā čempionātā Latvija vispirms ar 2:5 zaudēja Krievijai, bet otrajā mačā ar 3:2 pieveica Vāciju. 8. maijā pretī stājās Itālija, kuras vārtos tika sabērtas piecas ripas. Vienus no vārtiem, tāpat kā pret Krieviju un Vāciju, atkal guva 21 gadu vecais pasaules čempionāta debitants Miks Indrašis, kurš sezonas laikā galvenokārt spēlēja HK "Rīga|" un "Liepājas Metalurga" rindās, Rīgas "Dinamo" aizvadot tikai vienu maču. Ar vārtu guvumiem todien izcēlās arī Ronalds Ķēniņš, Gints Meija, Oskars Bārtulis un Krišjānis Rēdlihs, bet Edgars Masaļskis atvairīja visus 23 itāliešu metienus.

1999. gads. LATVIJA – AUSTRIJA 2:5

Tieši pirms 20 gadiem Latvijas izlase cīņu par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā sāka ar negaidītu klupienu. Latvijas izlases pirmais numurs Artūrs Irbe bija devies uz autoavārijā bojāgājušā komandas biedra Stīva Čeisona bērēm, bet viņa vietu vārtos ieņēma Juris Klodāns. Jau mača 13. minūtē tablo vēstīja 4:0 par labu Austrijas valstsvienībai un Klodānu nomainīja Andrejs Zinkovs. Drīz vien rezultāta starpību samazināja Leonīds Tambijevs, bet otrā perioda sākumā 2:4 panāca Aigars Cipruss. Šķita, ka laika vēl gana, lai atspēlētos un uzvarētu, taču turpinājums nesekoja. Nākamie vārti krita tikai spēles 56. minūtē, turklāt tos iemeta austrieši – 2:5. Pēc mača ģērbtuvēs pār lūpām vēlās skarbi vārdi augstos toņos, ko LHF prezidents raksturoja kā vīru sarunu. Turnīra tabulas izteiksmē šī neveiksme nozīmēja, ka Latvijai obligāti jāuzvar atlikušajās spēlēs pret Norvēģiju un Baltkrieviju.

(Sākot no 20:28)

2000. gads. LATVIJA – ŠVEICE 1:4

Pirms 19 gadiem Latvijas hokejisti aizvadīja vienu no sekmīgākajiem turnīriem vēsturē – pirms grupu turnīra otrā posma beigām Latvija piecās spēlēs bija izcīnījusi trīs uzvaras un piedzīvojusi tikai vienu zaudējumu. Kā izrādījās jau pēc spēles, Latvijai pēdējā grupas spēlē pret Šveici būtu pieticis ar neizšķirtu, lai iegūtu otro vietu grupā, kas gan nesolīja vieglāku pretinieku ceturtdaļfinālā (Kanāda). Taču mačā pret šveiciešiem pietrūka gan emociju, gan fiziskā spēka, bet galvenais treneris Haralds Vasiļjevs vēlāk atzina, ka kļūdījies ar vārtsarga izvēli, sestajā spēlē pēc kārtas vārtos liekot Artūru Irbi. Divus vārtus Šveices labā iemeta pašreizējais izlases galvenais treneris Patriks Fišers, bet pa reizei Irbi pārspēja Marsels Jenni un Džanmarko Krāmeri. Vienīgos vārtus Latvijas izlases labā 58. minūtē guva Aleksandrs Kerčs.

(Sākot no 23:31)

2011. gads. LATVIJA – AUSTRIJA 4:1

Pirms astoņiem gadiem Košicē Latvijas izlase pēdējā mačā nedrīkstēja zaudēt Austrijas hokejistiem. Jau 6. minūtē precīzi meta tolaik vien 20 gadus vecais Roberts Bukarts, bet 14. minūtē pārsvaru dubultoja Miķelis Rēdlihs. Otrās trešdaļas ievadā vairākumu realizēja Kaspars Saulietis, kurš trešajā periodā panāca jau 4:0. Austrieši spēja atbildēt tikai ar vieniem vārtiem, kas tika gūti 59 sekundes līdz finālsirēnai. Latvija nosargāja vietu augstākajā divīzijā, taču šī spēle kļuva par pēdējo pie valstsvienības stūres Oļegam Znarokam un Harijam Vītoliņam. Vismaz pagaidām.

1977. gads. PSRS – ZVIEDRIJA 1:3

Kanādas izlase pasaules čempionātā bija atgriezusies pēc astoņu gadu pārtraukuma, jo beidzot tika atļauts piedalīties arī NHL profesionāļiem. Lai gan "kļavas lapu" rindās bija leģendārie brāļi Fils un Tonijs Espozito, kopumā sastāvs nebija spēcīgs, ko apliecina sakāves pret PSRS (1:11 un 1:8). Taču turnīra pēdējā dienā kanādieši pamatīgi sajauca kārtis, ar 8:2 sagraujot Čehoslovākiju. Tas nozīmēja, ka PSRS izlasei pēdējā mačā zelta medaļu izcīnīšanai bija nepieciešama uzvara pār Zviedriju, kurai pirmajā posmā tika zaudēts ar 1:5. Lai gan spēles rezultātu atklāja Vladimirs Šadrins, turpinājumā ar hat-trick izcēlās Rolands Ēriksons no NHL komandas Minesotas "North Stars", bet vārtsargs Jūrans Hegusta atvairīja 46 pretinieku metienus. Šāds rezultāts nozīmēja to, ka zeltu iegūst Čehoslovākija, sudrabs tiek Zviedrijai, bet PSRS jāsamierinās ar bronzu. Neskatoties uz to, latviešu uzbrucējs Helmuts Balderis ne tika iekļuva simboliskajā izlasē, bet arī tika atzīts par turnīra labāko uzbrucēju (8+7).

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Pirms gada Latvijas hokejisti 8. maijā ar 5:0 pārspēja pasaules čempionāta debitanti Dienvidkoreju, kas dažus mēnešus iepriekš bija startējusi olimpiskajās spēlēs Phjončhanā. Bet 2015. gadā Latvija pēdējā trešdaļā izlaida pārsvaru un ar 1:2 piekāpās Vācijai, tādējādi praktiski zaudējot cerības tikt ceturtdaļfinālā. 2010. gada pasaules čempionātu Latvijas hokejisti šajā datumā sāka ar 1:3 neveiksmi pret Šveici. 1998. gadā tika nospēlēts neizšķirti 1:1 ar Itāliju, kurai tik sāpīgi bija zaudēts pirms gada debijas čempionātā (4:5). Bet 1997. gada 8. maijā Latvija sameta sešas ripas francūžu vārtos (6:2), divas no tām Sergeja Žoltoka rēķinā.

2010. gadā sensacionālu zaudējumu turnīra pirmajā mačā cieta Somija – 1:4 pret Dāniju, kas vēlāk pirmoreiz vēsturē sasniedza ceturtdaļfinālu. 2004. gadā pusfināla spēlē Latvijas publikai tobrīd vēl nezināmais Riks Lukers (2006. gadā Rīgā 0:11 pret Kanādu) par spīti acīmredzamam pārkāpumam un slovāku protestiem tomēr ieskaitīja Šona Horkofa vārtus, kas ieveda Kanādu finālā.

1994. gadā Milānā pirmoreiz pasaules čempioni noskaidrojās pēcspēles metienu sērijā, kurā Kanāda pieveica Somiju, kas iepriekš izslēgšanas spēlēs bija ar 10:0 sagrāvusi Austriju un ar 8:0 – ASV izlasi. Kanādieši izlīdzinājumu panāca vien četras minūtes un 43 sekundes līdz pamatlaika beigām (Rods Brindamors), bet uzvaras "bullīti" realizēja Lūks Robiteils. Tikmēr 1978. gadā kanādieši vēl 56. minūtē bija vadībā pret vareno PSRS izlasi, taču atlikušajā laikā Valērijs Harlamovs, Sergejs Kapustins un Vjačeslavs Fetisovs nodrošināja padomju hokejistiem uzvaru ar 4:2.


, 2019-05-08 09:53, pirms 5 gadiem
Balderis-labākais uzbrucējs.Tā bija,ir un būs.Nesatricināmi,kā Gaiziņš stāv un Gauja plūst!
, 2019-05-08 16:22, pirms 5 gadiem
striker rakstīja: Balderis-labākais uzbrucējs.Tā bija,ir un būs.Nesatricināmi,kā Gaiziņš stāv un Gauja plūst!
Tieši tā.Un kaut kā sagadījies,ka mūsu mazajai tautai ir trīs hokeja lielmeistari ,katrs savā pozīcijā.IRBE;OZOLIŅŠ UN BALDERIS.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Patriks Fišers. Foto: EPA/Scanpix
2

Šveices izlase noslēdz ilgtermiņa līgumu ar galveno treneri Fišeru

LETA. Pazīstamais šveiciešu speciālists Patriks Fišers pagarinājis līgumu par Šveices nacionālās hokeja izlases trenēšanu.
Šejs Teodors. Foto: Reuters/Scanpix
2

Pasaules vicečempionam Teodoram dopinga pārbaudē tika atklāts sēklinieku vēzis

2018. gada Stenlija kausa finālists un šā gada pasaules vicečempions Šejs Teodors atklātā vēstulē The Players Tribune raksta, ka pavasarī viņam dopinga pārbaudes laikā tika atklāts sēklinieku vēzis. Par laimi, tas tika atklāts ļoti laicīgi un 24 gadus vecā kanādieša karjeru neietekmēs.
Jevgeņijs Kuzņecovs. Foto: TASS/Scanpix
2

Kuzņecovam atņems medaļu, bet Krievijas izlasei diskvalifikācija nedraud

IIHF šodien paziņoja par piešķirto četru gadu diskvalifikāciju krievu uzbrucējam Jevgeņijam Kuzņecovam. Viņam pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas pasaules čempionātā Bratislavā, tādējādi hokejistam būs jāšķiras no bronzas medaļas.