Layout: current: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayoutLoad (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

7. maijs: Aizas malā, Irbe kā mūris, Lindstrēma zelts, masveida kautiņš

7. maijs: Aizas malā, Irbe kā mūris, Lindstrēma zelts, masveida kautiņš
Latvijas izlase 2001. gada pasaules čempionātā Ķelnē. Foto: Sporta Avīze

Gaidot pasaules čempionātu un turnīra laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem čempionāta vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Apskatu sāksim ar 7. maija notikumiem.

2001. gads. LATVIJA – NORVĒĢIJA 3:0

2011. gads. LATVIJA – BALTKRIEVIJA 6:3

Ar desmit gadu intervālu 7. maijā Latvijas izlase aizvadījusi spēles, kurās izšķīries – palikt elitē vai izkrist uz 1. divīziju? 2001. gadā Latvija pēc uzvaras pār ASV (2:0) piekāpās ukraiņiem (2:4), tādējādi turnīru bija jāturpina, cīnoties par vietas saglabāšanu augstākajā divīzijā. Ņemot vērā, ka Japāna kā Āzijas čempione tolaik automātiski saglabāja vietu elitē, Latvijai pēdējā spēlē bija jāuzvar Norvēģija. Otrās trešdaļas otrajā pusē Artis Ābols un Aleksandrs Semjonovs trīs minūšu laikā panāca 2:0, bet pusotru minūti līdz mača beigām trešo ripu tukšos norvēģu vārtos ieraidīja Sergejs Žoltoks. Haraldam Vasiļjevam šī kļuva par pēdējo spēli pie izlases stūres līdz pat negaidītajai iecelšanai par galveno treneri pirms olimpiskās kvalifikācijas turnīra 2016. gada augustā.

(no 25:15)

2011. gadā Latvija izcīnīja punktu pret Somiju, bet pēcspēles metienu sērijā zaudēja Dānijai un tika atmesta uz cīņu par palikšanu elitē. Pirmajā spēlē Latvijas hokejisti ar 2:5 kapitulēja Slovēnijai, tādējādi atlikušajās divās spēlēs bija jāuzvar. Mačā pret baltkrieviem Latvija pirmajā trešdaļā izvirzījās vadībā ar 3:0, taču otrā perioda sākumā rezultāts bija 3:2. Trešdaļas otrajā pusē Aleksandrs Ņiživijs iemeta ceturtos vārtus, bet trešajā periodā Mārtiņš Cipulis un Kaspars Saulietis panāca jau 5:2. Divus vārtus šajā mačā iemeta gan Cipulis, gan Georgijs Pujacs.

2009. gads. LATVIJA – KANĀDA 2:4

Trešais ceturtdaļfināls pasaules čempionātos Latvijas izlases vēsturē. Lai to sasniegtu Latvijas komanda bija izcīnījusi divas uzvaras "bullīšos" pār iepriekš neuzvarēto Zviedriju un mājinieci Šveici. Ceturtdaļfinālā pretī stājās Kanādas izlase, kas turnīru aizvadīja pārliecinoši, paklūpot tikai otrā posma pēdējā mačā pret somiem (3:4 "bullīšos"). Spēles rezultāts tika atklāts vien otrās trešdaļas 7. minūtē, kad precīzs bija Denijs Hītlijs, bet 15. minūtē vairākumu realizēja Dens Hemhuiss. Lai gan Guntim Galviņam mazākumā izdevās samazināt rezultāta starpību, jau pēc 17 sekundēm skaitlisko pārsvaru izmantoja Stīvens Stemkoss. Trešā perioda sākumā Herberts Vasiļjevs vēlreiz samazināja deficītu līdz minimumam, taču jau atkal kanādieši atbildēja zibenīgi – pēc nepilnām divām minūtēm 4:2 panāca Metjū Lombardi.

2000. gads. LATVIJA - ASV 1:1

Pirms divām dienām Latvijas hokejisti bija guvuši vēsturisko uzvaru pār Krieviju (3:2), bet pulveris vēl bija sauss. Pirmās trešdaļas 7. minūtē ar metienu no zilās līnijas Latviju vadībā izvirzīja spēka paņēmienu meistars Rodrigo Laviņš. Lai gan visā mačā amerikāņi pa Artūra Irbes vārtiem izdarīja 37 metienus (krievi meta 39 reizes), līdz pat trešā perioda vidum Latvijas valstsvienība saglabāja vadību. Tomēr 50. minūtē Šons Hegertijs iemeta savus vienīgos vārtus karjerā ASV pieaugušo izlases kreklā.

1995. gads. SOMIJA – ZVIEDRIJA 4:1

2003. gads. ZVIEDRIJA – SOMIJA 6:5

Somijas un Zviedrijas duelis hokejā allaž ir īpašs, taču vēsturiski Zviedrijai panākumu bijis krietni vairāk, tādēļ somiem katra uzvara svarīgā mačā ir īpaši salda. 1995. gadā Somijas valstsvienība nākamā Latvijas izlases galvenā trenera Kurta Lindstrēma vadībā finālmačā ar 4:1 pārspēja zviedrus, pirmoreiz vēsturē izcīnot pasaules čempionāta zelta godalgas. Ar hat-trick finālā izcēlās Ville Peltonens, bet 4:0 trešā perioda sākumā panāca aizsargs Timo Jutila. Atlikušajā laikā zviedri spēja atbildēt tikai ar Jūnasa Berjkvista precīzu metienu.

Astoņus gadus vēlāk šo divu izlašu starpā tika aizvadīta viena no atmiņā paliekošākajām spēlēm. Lai gan mača sākumā Matss Sundins izvirzīja vadībā "Tre Kronor", līdz otrā perioda 7. minūtē savās mājās spēlējošie somi panāca 5:1 (hat-trick Tēmu Selannes rēķinā), taču... Līdz perioda beigām Zviedrija pietuvojās līdz 4:5, bet pēdējā trešdaļā vispirms rezultātu izlīdzināja Peters Fošberjs, savukārt uzvaras vārtus 56. minūtē iemeta Pērs Juhans Akselsons.

2013. gads. LATVIJA – AUSTRIJA 3:6

Otro pasaules čempionātu Teda Nolana vadībā Latvijas izlase sāka ar sagrāvi pret Krieviju (0:6) un zaudējumu ASV (1:4), bet reti kurš šaubījās, ka trešajā spēlē tiks pārspēta Austrija. Jau 4. minūtē Latviju vadībā izvirzīja Armands Bērziņš, taču līdz otrā perioda 7. minūtei austrieši bija izvirzījušies vadībā ar 4:1. Otrās trešdaļas beigās un trešā perioda sākumā Agris Saviels un Lauris Dārziņš samazināja rezultāta starpību līdz minimumam, tomēr Mihaels Rafls un Daniels Oberkoflers nodrošināja Austrijas uzvaru. Tobrīd vairumam līdzjutēju šķita, ka Latvijas izlasei pēc 17 gadiem elitē būs jāpārceļas uz 1. divīziju.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

2017. gadā turnīra otrajā spēlē Latvija ar 3:1 pieveica Slovākiju, bet pirms trim gadiem 7. maijā izcīnīja punktu otrajā spēlē pēc kārtas pret hokeja lielvalsti – zaudējumam papildlaikā zviedriem sekoja zaudējums "bullīšos" čehiem. 2007. gadā Latvijas izlase pirms pēdējā mača jau bija garantējusi vietas saglabāšanu elitē, tomēr pirmais čempionāts Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadībā noslēdzās ar 4:7 neveiksmi pret Norvēģiju. Gadu iepriekš šajā datumā "Arēnā Rīga" tika piedzīvota sagrāve pret Somiju 0:5, bet 2005. gadā turnīra otrā posma pirmajā mačā tika gūta uzvara pār Ukrainu.

2017. gadā šajā datumā tika fiksēts viens no negaidītākajiem rezultātiem pēdējos pasaules čempionātos – mājiniece Francija Parīzē ar 5:1 uzvarēja Somiju. 2015. gadā Baltkrievija ar 5:2 pieveica ASV, sperot platu soli pretī savam līdz šim pēdējam ceturtdaļfinālam. 2010. gadā uz čempionāta atklāšanas spēli starp Vāciju un ASV Gelzenkirhenes stadionā "Veltins-Arena" pulcējās 77 803 skatītāji, kuri noraudzījās mājinieku uzvarā papildlaikā ar 2:1. Šī joprojām ir trešā apmeklētāka hokeja spēle vēsturē.

2000. gadā pēc zaudējuma Latvijai Krievijas izlasei vēl saglabājās cerības tikt izslēgšanas spēlēs, taču 7. maijā piedzīvotais zaudējums Baltkrievijai (0:1) tās izdzēsa pilnībā. 1997. gadā Kanādas un Čehijas izlašu duelī, pusotru minūti līdz mača beigām, rezultātam esot 5:3 čehu labā, laukumā izcēlās masveida kautiņš.

Zīmīgs šis datums ir Šveices hokejam – 1992. gadā šveicieši ceturtdaļfinālā ar 3:1 pārspēja Vāciju un pirmoreiz kopš 1953. gada ielauzās pasaules labāko komandu kvartetā, bet 1998. gadā ar uzvaru pār Krieviju (4:2) atkārtoja šo panākumu. 1994. gadā pusfinālā tika fiksēti divi graujoši rezultāti – Somija ar 8:0 sakāva ASV, bet Kanāda ar 6:0 pārliecinoši uzvarēja Zviedriju. Savukārt 1977. gadā savu līdz šim pēdējo spēli augstākajā divīzijā aizvadīja Rumānijas hokejisti, kas, starp citu, šogad uzvarēja 1. divīzijas B grupas turnīrā un nākamgad cīnīsies par atgriešanos elitē.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-07 08:37, pirms 5 gadiem
Pēdējo rakstiņa teikumu stipri apšaubu. Diez vai rumāņi cīnīsies par iekļūšanu elitē. Drīzāk jau par palikšanu tur kur šogad iekļuva.

  +3 [+] [-]

, 2019-05-07 09:05, pirms 5 gadiem
Cik atceros, Ukrainai tika zaudēts 2:4 nevis 1:4 (otro golu iemeta Astašenko izgājienā 2 pret vienu aizsargu, metiens norāvās, bet vārtos iekrita). Pateicoties šim rezultātam vēl bija cerība tikt tālāk, ja vakara spēlē Zviedrija būtu uzvarējusi ASV, bet diemžēl bija neizšķirts un bija jācīnās par palikšanu elitē.

  +4 [+] [-]

, 2019-05-07 09:38, pirms 5 gadiem
...un slavenajā Pēterburgas neizšķirtā ar ASV Latvija būtu 1:0 uzvarējusi, ja spēles beigās Maticins nebūtu Irbem uzvēlies virsū . Amerikānim atlika iemest tukšos vārtos un 1:1...

     [+] [-]

, 2019-05-07 09:43, pirms 5 gadiem
tornis rakstīja: Cik atceros, Ukrainai tika zaudēts 2:4 nevis 1:4 (otro golu iemeta Astašenko izgājienā 2 pret vienu aizsargu, metiens norāvās, bet vārtos iekrita). Pateicoties šim rezultātam vēl bija cerība tikt tālāk, ja vakara spēlē Zviedrija būtu uzvarējusi ASV, bet diemžēl bija neizšķirts un bija jācīnās par palikšanu elitē.
Savukārt šobrīd izskatās, ka nav tālu līdz tam lai ukraiņi kapātu vienā grupā ar spāņiem.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-07 11:41, pirms 5 gadiem
janis_vaivods_5482736 rakstīja: Savukārt šobrīd izskatās, ka nav tālu līdz tam lai ukraiņi kapātu vienā grupā ar spāņiem.
Nu hokeja attīstībā pamatīgu robu ir iecirtis karš; tādos apstākļos hokejs ir pārāk dārgs sporta veids (futoblu var dzenāt jebkurā pagalmā kaut vai apenēs ).

  +1 [+] [-]

, 2019-05-07 12:29, pirms 5 gadiem
tornis rakstīja: Nu hokeja attīstībā pamatīgu robu ir iecirtis karš; tādos apstākļos hokejs ir pārāk dārgs sporta veids (futoblu var dzenāt jebkurā pagalmā kaut vai apenēs ).
Kara sekas jau jutīs vēlāk, tagad drīzāk iemesls ir tas, ka kopumā pēdējie 30 gadi ekonomiski nav bijuši labi un sistēma nav sakārtota.

     [+] [-]

, 2019-05-07 12:41, pirms 5 gadiem
Jirgens Rozenbergs/Džo Cimmermans rakstīja: Kara sekas jau jutīs vēlāk, tagad drīzāk iemesls ir tas, ka kopumā pēdējie 30 gadi ekonomiski nav bijuši labi un sistēma nav sakārtota.
Nu 5 gadi pagājuši kopš kara sākuma, tāpēc sekas jūtamas jau tagad. Piemēram daudzi, kam tagad 23, 24 gadi varētu būt atmetuši ar roku hokejam tieši finanšu dēļ.

     [+] [-]

, 2019-05-07 13:53, pirms 5 gadiem
tornis rakstīja: ...un slavenajā Pēterburgas neizšķirtā ar ASV Latvija būtu 1:0 uzvarējusi, ja spēles beigās Maticins nebūtu Irbem uzvēlies virsū . Amerikānim atlika iemest tukšos vārtos un 1:1...
Laviņu uzgrūda cīņā nevis Maticinu.

     [+] [-]

, 2019-05-07 13:58, pirms 5 gadiem
Tfu, t.i. Paņķiks tas bija nevis Laviņš. Video pat redzams

     [+] [-]

, 2019-05-07 14:48, pirms 5 gadiem
Ulrihs rakstīja: Laviņu uzgrūda cīņā nevis Maticinu.
Sorry, atmiņa sāk pievilt 19 gadi tomēr pagāja...

     [+] [-]

, 2019-05-07 14:50, pirms 5 gadiem
...atceros tikai to, ka spēli skatījos pārgājiena laikā, iegriežoties kādā viensētā. Namatēvs neatteica un ļāva skatīties kopā

     [+] [-]

, 2019-05-07 14:51, pirms 5 gadiem
Bet Maticins arī būtu uz ko tādu spējīgs

     [+] [-]

, 2019-05-07 14:52, pirms 5 gadiem
Ne Lavinu un ne Maticinu, bet skiet Pantelejevu. Un pat iespejams, nevis vinu uzgruda bet Grisa pats zaudeja lidzsvaru cinoties petaka un uzkrita Arcam virsu.

  +2 [+] [-]

, 2019-05-07 15:35, pirms 5 gadiem
tornis rakstīja: Bet Maticins arī būtu uz ko tādu spējīgs
Maticinam labāk padevās filigrānās piespēles no savas aizvārtes, dažreiz ar tām sākās mūsu uzbrukums, dažreiz turpinājās pretinieku....

  +2 [+] [-]

, 2019-05-07 22:08, pirms 5 gadiem
trešdaļā vispirms rezultātu izlīdzināja Peters Fošberjs,
2003. gadā viņš toč vel bija Forsbergs.

     [+] [-]

, 2019-05-08 02:12, pirms 5 gadiem
AlCohol rakstīja: 2003. gadā viņš toč vel bija Forsbergs.
Tev varbūt. Personīgi pazīstu 4 zviedrus un neviens no viņiem nesaka "forsbergs"

     [+] [-]

, 2019-05-08 03:19, pirms 5 gadiem
AlCohol rakstīja: 2003. gadā viņš toč vel bija Forsbergs.
Un man nedaudz šaubas māc vārds, slinkums pārbaudīt, bet vai tad Forsbergs nebija Petrs??? Vai Peters tomēr, palabojiet, ja kļūdos, esmu jau piemirsis.