Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

Autors: Jānis Freimanis

13. maijs: Dārziņa pirmie vārti, Granlunda supergols, Daugaviņš iemet 7. sekundē

13. maijs: Dārziņa pirmie vārti, Granlunda supergols, Daugaviņš iemet 7. sekundē
Lauris Dārziņš. Foto: Romāns Kokšarovs/f64

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šodien kārta 13. maijam.

2006. gads. LATVIJA – ASV 2:4

Divas dienas pēc 0:11 sagrāves pret Kanādu Latvijas hokejistiem „Arēna Rīgā” pretī stājās ASV, pret kuru pirms dažiem mēnešiem Turīnas olimpiskajās spēlēs izdevās izcīnīt punktu (3:3). Lai saglabātu izredzes tikt ceturtdaļfinālā, turnīra saimniekiem bija vajadzīga uzvara. Otrās trešdaļas pašā sākumā Raiens Melouns atklāja spēles rezultātu, bet jau pēc 73 sekundēm 21 gadu vecais Lauris Dārziņš ar saviem pirmajiem vārtiem pasaules čempionātos panāca izlīdzinājumu. Trešdaļas 15. minūtē Dastins Brauns vairākumā atguva vadību ASV, bet trešā perioda sākumā kapteinis Aleksandrs Semjonovs vairākumā atjaunoja neizšķirtu. Tomēr noraidījumi atkal iegāza Latvijas komandu – jau pēc pusotras minūtes Patriks O’Salivens panāca 3:2, bet mača 50. minūtē Raiens Suters ceturto reizi pārspēja Sergeju Naumovu. Šis zaudējums pārvilka svītru cerībām uz tikšanu play-off kārtā.

2011. gads. SOMIJA – KRIEVIJA 3:0

Kas tikko notika? Protams, Mikaels Granlunds nav ne pirmais, ne pēdējais, kurš šādā veidā guvis vārtus, taču paveikt to pasaules čempionāta pusfinālā pret Krieviju, rezultātam tobrīd esot 0:0, piešķir šim meistarstiķim pievienoto vērtību. Tajā čempionātā abas komandas līdz izslēgšanas spēlēm buksēja, tomēr prata sasniegt pusfinālu. Somi 9. maijā „bullīšos” jau bija uzvarējuši krievus, bet vienā turnīrā apspēlēt kādu komandu divas reizes ir ļoti sarežģīts uzdevums. Otrā perioda 6. minūtē Granlunds aiz vārtiem uzlika ripu uz nūjas lāpstiņas un iecēla ripu Konstantīna Baruļina sargāto vārtu augšējā stūrī. Trešā perioda vidū nepilnu divu minūšu laikā Jani Lajunens un Jarko Immonens iemeta vēl divus vārtus, ievedot somus finālā.

2017. gads. LATVIJA – ASV 3:5

Latvija turnīru bija sākusi ar trim uzvarām, kam sekoja minimāls zaudējums Zviedrijai, tādējādi uzvara pār amerikāņiem varēja plaši pavērt durvis uz ceturtdaļfinālu. Pirmajā trešdaļā savus pirmos vārtus Latvijas izlases kreklā pasaules čempionātos guva Teodors Bļugers, bet otrā perioda 7. sekundē Kaspars Daugaviņš panāca 2:0. Lai gan Džozefs Kompers trešdaļas vidū samazināja rezultāta starpību, jau pēc nepilnām trim minūtēm Oskars Cibuļskis atjaunoja divu vārtu pārsvaru. Vēl otrajā trešdaļā Niks Bjugsteds un Džonijs Gudro panāca 3:3, bet Latvijas līdzjutēju sirdis tika salauztas pašās spēles beigās. 57. minūtē pēc Endrjū Kopa metiena ripu ķērājcimdā nespēja tvert Elvis Merzļikins, bet 62 sekundes līdz finālsirēnai ripu tukšos vārtos ieraidīja Dilans Larkins.

2001. gads. ČEHIJA – SOMIJA 3:2

Pirms diviem gadiem Čehijas un Somijas hokejisti jau bija tikušies pasaules čempionāta finālā, otrā finālmača papildlaikā uzvaru izcīnot čehiem. Šoreiz somi pēc Juhas Linda un Juhas Ilonena precīzajiem metieniem pēc diviem periodiem bija vadībā ar 2:0. Tomēr pēdējās trešdaļas 5. minūtē rezultāta starpību samazināja Martins Prohāzka, bet nepilnas sešas minūtes līdz pamatlaika beigām izlīdzinājumu panāca Jirži Dopita. Čempions atkal noskaidrojās papildlaikā un arī šoreiz veiksmīgāki bija čehi – 11. minūtē zelta vārtus guva Davids Moravecs. Tādējādi Čehija pasaules čempionātā triumfēja trešo gadu pēc kārtas – iepriekš šāda sērija bija izdevusies tikai PSRS un Kanādas izlasēm. Pēdējoreiz to bija paveikusi PSRS, kas no 1978. līdz 1983. gadam uzvarēja piecos čempionātos pēc kārtas.

2014. gads. LATVIJA – KAZAHSTĀNA 5:4

Pēc uzvaras pār Somiju un zaudējuma Vācijai bija jāaizvada mačs pret Kazahstānu – pretinieku, kas būtu jāuzvar. Taču tieši šādas spēles bieži vien ir īpaši sarežģītas, un šis mačs nebija izņēmums. Lai gan jau 75. sekundē Miks Indrašis izvirzīja Latviju vadībā, pārtraukumā nācās doties, rezultātam esot 1:2. Otrajā periodā 11 minūšu laikā divreiz precīzi meta Artūrs Kulda un vienreiz Miķelis Rēdlihs, panākot 4:2, taču trešdaļas pēdējā minūtē kazahi divreiz izmantoja skaitlisko pārsvaru. Spēles 44. minūtē Juris Štāls atguva Latvijas izlasei vadību, ko šoreiz izdevās nosargāt līdz pat cīņas beigām.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Latvijas hokejisti 2016. gadā šajā datumā pāris dienu pēc sāpīgā zaudējuma Šveicei ar 2:3 „bullīšos” piekāpās Dānijai. Bet 2013. gadā Latvija ar 3:1 uzvaru pār Franciju nodrošināja vietas saglabāšanu elitē, kas pēc 7. maijā piedzīvotā zaudējuma Austrijai (3:6) bija pamatīgi apdraudēta.

Tajā pat gadā 12. maijā ar neierastām grūtībām cīņā pret pastarītēm sastapās Krievija un Kanāda. Krievi pirmajā trešdaļā nonāca iedzinējos ar 2:3, bet otrā perioda vidū tablo vēstīja par neizšķirtu 4:4, tomēr atlikušajā laikā Krievijas izlase prata gūt četrus bezatbildes vārtus. Tikmēr Kanādas hokejisti jau 9. minūtē nonāca iedzinējos ar 0:2 pret Slovēniju, bet pēc 40 minūtēm zaudēja ar 2:3. Tomēr mača 48. minūtē Brendens Dilons panāca neizšķirtu, bet papildlaika 4. minūtē uzvaru izrāva Stīvens Stemkoss.

2012. gadā šajā datumā notika pēdējo 30 gadu rezultatīvākā pasaules čempionāta spēle, kurā Norvēģija ar 12:4 pieveica Vāciju. Norvēģi jau pirmajās piecās minūtēs iemeta trīs vārtus, bet pēc otrā perioda rezultāts bija 9:1. Ar trim vārtiem un trim rezultatīvām piespēlēm šajā mačā izcēlās Patriks Tūresens.

2007. gadā Kanāda finālā pārspēja Somiju – 67 sekundes līdz spēles beigām Riks Nešs par spīti somu hokejista pūlēm tomēr iemeta ceturtos vārtus (4:2). 1999. gadā otrajā čempionātā pēc kārtas tika izmēģināta dīvaina pusfinālu izspēles kārtība. Pirmajās spēlēs dienu iepriekš Somija un Kanāda uzvarēja, taču otrajos mačos attiecīgi Zviedrija un Čehija revanšējās. Somi papildlaikā tomēr nodrošināja vietu finālā, bet Kanāda pēcspēles metienu sērijā zaudēja čehiem.


Patriks Fišers. Foto: EPA/Scanpix
2

Šveices izlase noslēdz ilgtermiņa līgumu ar galveno treneri Fišeru

LETA. Pazīstamais šveiciešu speciālists Patriks Fišers pagarinājis līgumu par Šveices nacionālās hokeja izlases trenēšanu.
Šejs Teodors. Foto: Reuters/Scanpix
2

Pasaules vicečempionam Teodoram dopinga pārbaudē tika atklāts sēklinieku vēzis

2018. gada Stenlija kausa finālists un šā gada pasaules vicečempions Šejs Teodors atklātā vēstulē The Players Tribune raksta, ka pavasarī viņam dopinga pārbaudes laikā tika atklāts sēklinieku vēzis. Par laimi, tas tika atklāts ļoti laicīgi un 24 gadus vecā kanādieša karjeru neietekmēs.
Jevgeņijs Kuzņecovs. Foto: TASS/Scanpix
2

Kuzņecovam atņems medaļu, bet Krievijas izlasei diskvalifikācija nedraud

IIHF šodien paziņoja par piešķirto četru gadu diskvalifikāciju krievu uzbrucējam Jevgeņijam Kuzņecovam. Viņam pozitīvas dopinga analīzes tika konstatētas pasaules čempionātā Bratislavā, tādējādi hokejistam būs jāšķiras no bronzas medaļas.