Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

11. maijs: Irbes liktenīgā kļūda, atvadas no A grupas, 0:11, Beļavskim Kerča pauze

11. maijs: Irbes liktenīgā kļūda, atvadas no A grupas, 0:11, Beļavskim Kerča pauze
Artūrs Irbe. Foto: Sporta Avīze

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šoreiz par 11. maiju.

2000. gads. LATVIJA – ČEHIJA 1:3

Šajā datumā Latvijas izlases hokejisti pirmoreiz pasaules čempionātā spēlēja ceturtdaļfinālā. Pēc sekmīgajiem grupu turnīru posmiem, kuros tika izcīnītas uzvaras pār Baltkrieviju, Ukrainu un Krieviju, kā arī nospēlēts neizšķirti pret ASV, Latvija ceturtdaļfinālā izgāja pret aktuālo pasaules čempioni Čehiju. Otrās trešdaļas 7. minūtē rezultātu atklāja Aleksandrs Ņiživijs, taču tad… Vispirms aiz saviem vārtiem kļūdījās Artūrs Irbe, kurš, mēģinot raidīt ripu laukā no zonas, uzmeta to virsū Vāclavam Varadam. Kapteinis Harijs Vītoliņš aicināja tiesnesi pārbaudīt, vai nav bijusi spēle ar augstu paceltu nūju, taču par padomu saņēma divu minūšu sodu, ko otrajā vārtu guvumā pārvērta Mihals Sikora. Bet trīs minūtes vēlāk Jirži Dopita vēl vienā vairākumā panāca jau 3:1 čehu labā.

(no 23:40 līdz 27:00)

1999. gads. LATVIJA - BALTKRIEVIJA 1:2

Pēc diviem gana sekmīgiem pasaules čempionātiem Leonīda Beresņeva vadītajai Latvijas izlasei Oslo pirmajā mačā neizdevās pārkāpt Šveices barjeru (3:5), kas turpinājumā liedza iespraukties labāko astotniekā. Cīņā par 9. līdz 12. vietu vispirms tika zaudēts Austrijai (2:5), bet tad sagrauta Norvēģija (7:1), tomēr izšķirošajā mačā Latvijas hokejisti ar 1:2 atzina Baltkrievijas pārākumu. Pēc divām trešdaļām Vasīlijs Pankovs un Vladimirs Ciplakovs bija panākuši 2:0 baltkrievu labā, bet nepilnas piecas minūtes līdz mača beigām goda vārtus iemeta Aigars Cipruss. Kopvērtējumā iegūtā 11. vieta nozīmēja to, ka Latvijas vismaz uz dažiem mēnešiem pamet A grupu. Novembrī kvalifikācijas turnīrā Haralda Vasiļjeva vadībā Latvija ar 6:3 uzvarēja Kazahstānu, bet tad nospēlēja 0:0 gan ar Lielbritāniju, gan ar Ukrainu. Ar to pietika, lai 2000. gadā atkal spēlētu elitē.

(no 24:05)

2006. gads. LATVIJA – KANĀDA 0:11

Tiesneša Rika Lukera hokeja noteikumu interpretācija, deviņi ielaisti vārti skaitliskajā mazākumā, bēdīgi slavenā krosene, kas noslēdza monētu un drazu lietu pār ledus laukumu, un Jāņa Sprukta uzruna faniem, cenšoties panākt spēles turpināšanu. Šķiet, ka ar to arī viss ir pateikts. Tomēr jāatgādina, ka tas bija debijas čempionāts vienam no nākamās dekādes labākajiem hokejistiem pasaulē Sidnijam Krosbijam, bet pēdējoreiz Kanādas izlases kreklu uzvilka pašreizējais Toronto „Maple Leafs” prezidents Brendens Šenehens. Latvijas izlases vārtus līdz 16. minūtei sargāja Sergejs Naumovs, bet nākamās astoņas ripas sev aiz muguras ieraudzīja Mārtiņš Raitums. Latvijas izlases galvenais treneris Pjotrs Vorobjovs pēc mača neslēpa, ka šāds hokejs viņam riebj, un drīz pēc šī atzinuma teltī izsita korķus, kā dēļ preses konferences turpmākā norise nebija iespējama.

1998. gads. LATVIJA – ASV 3:2

Latvijas izlase turnīra pēdējā spēlē nedrīkstēja zaudēt ar NHL spēlētājiem piepildītajai ASV valstsvienībai. Uzdevumu vēl grūtāku padarīja fakts, ka amerikāņiem, lai automātiski saglabātu vietu elitē un nebūtu jāpiedalās kvalifikācijas turnīrā, šajā mačā obligāti bija nepieciešama uzvara. Spēles 9. minūtē ASV komandu vadībā izvirzīja Teds Drūrijs, bet otrās trešdaļas sākumā izlīdzinājumu panāca Oļegs Znaroks. Trešā perioda 4. minūtē tika gūti vieni no atmiņā paliekošākajiem vārtiem Latvijas izlases vēsturē – izgājienā divi pret vienu Aleksandrs Kerčs piespēlēja Aleksandram Beļavskim, kurš ar Kerča cienīgu pauzi iedzina izmisumā Timu Tomasu un panāca 2:1. Nepilnas simts sekundes līdz mača beigām tagadējais Teodora Bļugera maiņas partneris Pitsburgā Mets Kalens atjaunoja neizšķirtu, ar ko amerikāņiem bija par maz, tādēļ viņi nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, bet uzvaras ripu sekundi līdz finālsirēnai vārtos raidīja Znaroks – 3:2.

2016. gads. LATVIJA – ŠVEICE 4:5

Turnīra pirmajās divās spēlēs Latvija bija izcīnījusi pa punktam pret Zviedriju un Čehiju, bet trešajā spēlē zaudējusi Krievijai, tādējādi uzvara pār Šveici Leonīda Beresņeva vadītajai komandai varēja ielikt drošus pamatus iekļūšanai ceturtdaļfinālā. Pēc bezvārtu pirmās trešdaļas otrā perioda pirmajā pusē šveicieši piecu minūšu laikā panāca 3:0, bet trešdaļas otrā puse aizritēja Latvijas zīmē – piecās minūtēs divreiz precīzs bija Miķelis Rēlihs un vienreiz Ronalds Ķēniņš (ar pretinieka nūjas palīdzību). Trešajā periodā Šveice atguva vadību, taču jau pēc 26 sekundēm neizšķirtu atjaunoja Aleksejs Širokovs. Izšķirošos vārtus šveicieši iemeta tikai pusotru minūti līdz mača beigām, kad Robertam Bukartam neizdevās izraidīt ripu no zonas, bet Ēriks Blūms ar uzmetienu no zilās līnijas pārspēja Edgaru Masaļski – 4:5.

2002. gads. SLOVĀKIJA – KRIEVIJA 4:3

2003. gads. KANĀDA – ZVIEDRIJA 3:2 (P)

Šajā datumā notika arī divas aizraujošas finālspēles. 2002. gadā Gēteborgā pirmoreiz par pasaules čempioniem kļuva Slovākijas hokejisti, kas finālā ar 4:3 pieveica Krieviju, uzvaras vārtus Peteram Bondram gūstot tikai minūti un 40 sekundes līdz mača beigām. Slovākija kļuva par astoto valsti, kas spējusi triumfēt pasaules čempionātā.

Bet gadu vēlāk šajā pat datumā dramatiski notikumi risinājās Helsinkos. Zviedrija finālā pret Kanādu pirmajā trešdaļā izvirzījās vadībā ar 2:0, tomēr līdz trešā perioda vidum kanādieši panāca izlīdzinājumu. Bet papildlaika 14. minūtē pēc ilgstošas video atkārtojuma pētīšanas tika ieskaitīti Ensona Kārtera gūtie vārti. Starp citu, šo finālu tiesāja neviens cits kā Vladimirs Šindlers.

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Latvijas izlase šajā datumā pirms diviem gadiem ar 0:2 piekāpās Zviedrijai, piedzīvojot pirmo zaudējumu turnīra četrās spēlēs – pirms tam bija uzvarēta Dānija, Slovākija un Itālija. 2013. un 2014. gadā tieši 11. maijā tika piedzīvoti zaudējumi pret Vāciju (attiecīgi 0:2 un 2:3), bet 2008. gadā Latvija ar 4:1 pārspēja Norvēģiju.

ASV hokejisti pagājušā gada čempionātā debitantes Dienvidkorejas vārtos sabēra 13 ripas (13:1) – tik daudz vārtu iemest nevienai komandai augstākajā divīzijā nebija izdevies kopš 1989. gada, kad Čehoslovākija ar 15:0 sakāva Poliju. Pirms septiņiem gadiem Krievijas izlase ar 7:3 pārspēja Zviedriju, bet Jevgeņijs Malkins izcēlās ar hat-trick un divām rezultatīvām piespēlēm. 2010. gada pasaules čempionātā Čehija par spīti diviem Jaromīra Jāgra vārtu guvumiem sensacionāli ar 2:3 piekāpās Norvēģijai, kas gan neliedza čehiem vēlāk izcīnīt zelta medaļas.

1978. gada 11. maijā notika arī kāds zīmīgs duelis - nūjas laukumā krustoja Rietumvācijas un Austrumvācijas izlašu hokejisti. Astoņu tūkstošu skatītāju klātbūtnē cīņa noslēdzās ar rezultātu 0:0, kas tā laika rezultatīvajam hokejam bija ļoti neparasts iznākums.

Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2019-05-11 12:02, pirms 5 gadiem
Joprojām labi atceros kā Irbe nolohojās pret Čehiem 1/4 finālā!

     [+] [-]

, 2019-05-11 12:41, pirms 5 gadiem
Tas bija Gart Snow USA vārtos.

  +1 [+] [-]

, 2019-05-11 15:00, pirms 5 gadiem
Raksts labs, bet tā starp citu autor esi kļūdījies.
1998.gadā Znaroks ripu neiemeta tukšos vārtos.
Viņš izgāja viens uz tukšiem vārtiem, bet no aizmugures mesta ASV hokejista nūja viņam izsita ripu un gols tika ieskaitīts tikai pēc tam, kad tika izdiskutēti hokeja noteikumi, ka tādā gadījumā vārti tāpat ir jāskaita.