Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:2923, Did:0, useCase: 3

10. maijs: Kerčs atriebjas slovākiem, zviedri realizē 1/3 metienu, klientu mīta rašanās

10. maijs: Kerčs atriebjas slovākiem, zviedri realizē 1/3 metienu, klientu mīta rašanās
Aleksandrs Kerčs pēc uzvaras vārtiem mačā pret Slovākiju 1997. gadā. Foto: Ekrānuzņēmums

Pasaules čempionāta laikā atskatīsimies uz katras dienas spilgtākajiem notikumiem turnīra vēsturē. Protams, visupirms koncentrēsimies uz Latvijas valstsvienību un Latvijas hokejistiem, taču neaizmirsīsim arī par citām izlasēm. Šodien atcerēsimies 10. maiju.

1997. gads. LATVIJA - SLOVĀKIJA 5:4

Savu debijas čempionātu augstākajā divīzijā Latvijas izlase pabeidza ar spēli pret principiālo pretinieci Slovākiju, kas iepriekšējos gados bija aizlikusi priekšā nūju gan ceļā uz olimpiskajām spēlēm (1993. gadā), gan elites divīziju (1995. gadā). Pirmajā trešdaļā uz Ļubomīra Kolnīka un Zdeno Cīgera vārtu guvumiem Latvija atbildēja ar Igora Bondareva un Aigara Ciprusa precīziem metieniem. Otrā perioda vidū viens no turnīra rezultatīvākajiem spēlētājiem Oļegs Znaroks (8, 3+7) pirmoreiz vadībā izvirzīja Latviju, bet trešdaļas beigām vārtu guvumiem apmainījās Daniels Babka un Aleksandrs Semjonovs. Trešā perioda 3. minūtē viens no slovāku lielākajiem spīdekļiem Jozefs Stimpels atjaunoja neizšķirtu, bet spēles 53. minūtē Aleksandrs Kerčs guva uzvaras vārtus – 5:4, kas nodrošināja 7. vietu pasaules čempionātā un par 375 000 franku lielāku prēmiju nekā tā būtu bijusi par 9. vietu.

(no 27:55 līdz 28:20)

2014. gads. LATVIJA - SOMIJA 3:2

Pēc teicamā snieguma Soču olimpiskajās spēlēs pasaules čempionātā Minskā no Latvijas izlases tika gaidīta atgriešanās labāko astotniekā un turnīra sākums nelika vilties – pirmajā spēlē Latvijas hokejisti pirmoreiz vēsturē pieveica Somiju. Spēles 5. minūtē Mīka Salomeki izvirzīja vadībā somu, taču jau pēc nepilnām divām minūtēm Kaspars Daugaviņš panāca izlīdzinājumu. Otrā perioda vidū Petri Kontiola vairākumā atjaunoja vadību ziemeļniekiem, tomēr pēdējās trešdaļas vidū skaitlisko pārsvaru divreiz izmantoja Latvija – vispirms precīzs bija Kristaps Sotnieks, bet 53. minūtē uzvaras vārtus guva Artūrs Kulda. Jāpiebilst, ka arī šo maču tiesāja pazīstamais čehu arbitrs Antonīns Jeržābeks, kurš vēlāk turnīrā neieskaitīja Daugaviņa vārtu guvumu mačā pret mājiniekiem baltkrieviem.

2005. gads. LATVIJA - ZVIEDRIJA 1:9

Pēc neizšķirta 0:0 ar Somiju, lai iekļūtu ceturtdaļfinālā, pēdējā spēlē Latvijai bija vajadzīga uzvara pār Zviedriju. Taču tajā gadā brīnumu limits jau bija izsmelts olimpiskā kvalifikācijas turnīra mačā Rīgas Sporta pilī pret Baltkrieviju. Zviedri pa Artūra Irbes un Edgara Masaļska vārtiem izdarīja 31 metienu un sasniedza teju 30% precizitāti. Divus vārtus iemeta rudmatainais Jorgens Jonsons, bet vārti un trīs rezultatīvas piespēles bija Daniela Alfredsona kontā. Goda (?) vārtus Latvijas izlasei mača 51. minūtē, rezultātam esot 0:8, iemeta talsenieks Māris Ziediņš.

1998. gads. LATVIJA - VĀCIJA 5:0

Divu gadu laikā Latvijas izlase vāciešus bija piesmējusi ar kopīgo vārtu attiecību 13:0, kas uz vairākiem gadiem līdzjutējos iesēja mānīgu priekšstatu, ka friči ir mūsu klienti. 1998. gadā Bāzelē Latvijas hokejisti izdarīja 40 metienus, bet Artūrs Irbe atvairīja visus 20 pretinieku raidījumus. Jau 3. minūtē rezultātu atklāja Aleksandrs Ņiživijs, bet pirmās trešdaļas beigās divu minūšu laikā trīs vārtus iemeta Aleksandrs Kerčs, Sergejs Čudinovs un Oļegs Znaroks, kurš tāpat kā pirms gada bija rezultatīvākais izlases spēlētājs (5+3). Trešā perioda sākumā piektos vārtus Latvijas labā guva Aigars Cipruss.

1978. gads. PSRS – KANĀDA 5:1

Pirmoreiz pasaules čempionāts risinājās tik vēlu, kas ļāva kanādiešiem sagaidīt NHL profesionāļus, kuriem kopš 1977. gada beidzot bija atļauts startēt pasaules čempionātā. Patiesības labad gan jāteic, ka nekāds zvaigžņu lietus Prāgā nebija novērojams – no "lielajām zivīm" Kanādai palīgā atbrauca tikai uzbrucējs Marsels Dions (10, 9+3). Ja grupu turnīra pirmajā posmā PSRS mačā pret kanādiešiem nācās pat atspēlēties un uzvara tika izrauta vien pēdējās minūtēs, tad finālposmā padomju hokejisti svinēja pārliecinošu uzvaru ar 5:1. Helmuts Balderis šajā spēlē rezultativitātes punktus nenopelnīja, bet visā turnīrā viņam desmit mačos deviņi vārti un divas rezultatīvas piespēles. PSRS izlasi šajā čempionātā pirmoreiz vadīja Viktors Tihonovs, izcīnot zelta medaļas, bet simboliskajā izlasē tika iekļauts Baldera maiņas partneris Sergejs Kapustins (pirms gada simboliskajā izlasē bija arī pats Balderis).

PIEMINĒŠANAS VĒRTI FAKTI

Pērn pasaules čempionātā Latvija 10. maijā spēja izcīnīt punktu pret Patriku Keinu un ASV izlasi (2:3 papildlaikā), bet 2012. gadā Teda Nolana vadībā valstsvienība spēles vidū vēl bija vadībā pret Čehiju, tomēr beigās zaudēja ar 1:3. Pirms deviņiem gadiem Manheimā Latvija ar 1:6 kapitulēja Kanādai, kuras labā divus vārtus guva Džons Tavaress.

2010. gadā ASV papildlaikā zaudēja Dānijai, kas kļuva par vienu no iemesliem, kādēļ amerikāņi turnīrā bija spiesti cīnīties par vietas saglabāšanu elitē. Gadu iepriekš jau 10. maijā notika fināls, kurā Krievija otro gadu pēc kārtas pieveica Kanādu (2:1). 2008. gadā pasaules čempionāts risinājās Kanādā un mājinieki šajā datumā sabēra desmit ripas vāciešu vārtos (10:1), ar pokeru izceļoties Ērikam Stālam.

2009. gada fināls Krievija - Kanāda

2006. gadā "Arēnā Rīga" Krievijas izlase ar 4:3 pieveica Slovākiju un vienus no vārtiem uzvarētāju labā guva Jevgeņijs Malkins. Atšķirībā no komandas biedra Aleksandra Ovečkina viņš tolaik vēl nebija debitējis NHL un pārstāvēja Magņitogorskas „Metallurg”. 2005. gadā pēc zaudējuma dāņiem vietu elitē uz gadu zaudēja Vācijas izlase. Bet 1998. gadā Cīrihē izšķirošajā mačā par vietu pusfinālā Zviedrija ar Peteru Fošberju, Matsu Sundinu un Mīkaelu Renbergu priekšgalā sarūpēja kanādiešiem vienu no smagākajām sakāvēm – 7:1.

     [+] [-]

, 2019-05-10 09:12, pirms 5 gadiem
Pirms deviņiem gadiem Manheimā Latvija ar 1:6 kapitulēja Kanādai, kuras labā divus vārtus guva Džons Tavaress, kurš spēlēs arī šogad Bratislavā.
----------
Vai tad nevar pārskatīt citu autoru rakstīto un uzzināt, ka Tavaress nebūs?!

Kanāda tieši pirms PČ sākuma paliek bez sava...

     [+] [-]

, 2019-05-11 03:23, pirms 5 gadiem
Ko tad Renbergs nav Renberjs????? Paši jau nejēdz kas jālabo?