Layout: current: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getMobContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Autors: Juris Miņins

Blogs: Zemgus Girgensons: Pilna analīze

Blogs: Zemgus Girgensons: Pilna analīze
Zemgus Girgensons
Foto: AP/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā (NHL) ir aizvadīts pirmais spēļu mēnesis. Kādam tas ir bijis labāks, kādam, ne tik labs, bet kādu pēc oktobra spēlēm vispār būtu jāizslēdz no NHL, taču šoreiz ne par to. Latvijas hokeja līdzjutējiem vairāk interesē ko šajā laikā ir iespējis Zemgus Girgensons.

NHL regulārās sezonas pirmā mēneša 11 cīņās Zemgus Girgensons ir guvis divus vārtus un atdevis vienu rezultatīvu piespēli. To, protams, zina visi Latvijas hokeja fani, kas kaut nedaudz seko līdzi NHL, taču šie dati neļauj pilnvērtīgi izvērtēt hokejista sniegumu laukumā. Tāpēc šoreiz apskatīsimies mazliet plašāk.

Spēles laiks

Sāksim ar to, ka Zemgus ir piedalījies ne tikai 11 mačos, t.i., visās Bufalo komandas cīņās, bet arī gana daudz laika pavadījis uz ledus un starp uzbrucējiem viņa 17:24 minūtes, kas ik spēli tiek pavadītas laukumā, ir otrs labākais rādītājs (komandā kopumā - sestais). Taču nomaiņu skaita ziņā, kas vidēji mačā mūsu centra uzbrucējam ir 21.5 viņš starp uzbrucējiem ir pirmais. Sadalot spēles laiku pa situācijām var redzēt sekojošu ainu. Vairākumā Zemgus uz ledus vidēji mačā pavada 1:19 minūtes, kas ir vismazākais rādītājs starp uzbrucējiem, kas puslīdz regulāri iet realizēt viena vai divu vīru pārsvaru, savukārt mazākumā tiek pavadītas 2:37 minūtes ik spēlē, kas jau ir otrs labākais rādītājs starp uzbrucējiem (un trešais labākais komandā kopumā). Tas nozīmē, ka vidēji spēlē Zemgus vairākumā pavada 7.5% no visa sava spēles laika, bet mazākumā – 15%, jeb precīzi divas reizes lielāku laiku. Savukārt vidēji vienā nomaiņā, neskatoties uz spēles situāciju, Girgensons uz ledus pavada 48 sekundes, kas ir viens no zemākajiem rādītājiem starp centra komandas uzbrucējiem.

Uzbrukums

Lai arī Bufalo komandai šobrīd nav diez ko patīkams attīstības periods, arī uzbrukumā "Sabres" spēlē atklāti vāji, uzbrucēja sniegums ir jāvērtē arī pēc rādītājiem, kas tiešā veidā atspoguļo to ko viņš dara vārtu gūšanas labā.

Zemgus Girgensons, kā jau minēts iepriekš, šajā sezonā ir ticis pie trim punktiem (2+1) un ir starp trim labākajiem uzbrucējiem komandā kā vārtu un piespēļu, tā arī, protams, punktu ziņā. Viņa izpildītie 19 metieni pa vārtiem ir ceturtais labākais rādītājs komandā, bet metienu precizitāte 10.5% ir ceturtā labākā komandā. Savukārt ar Girgensonu laukumā kopumā komanda met ar 8.51% precizitāti, kas ir augstākais rādītājs no visiem, kas šosezon ir aizvadījis vairāk kā vienu maču. Tomēr, ja ņem visus metienus, ko Zemgus ir veicis šajā sezonā vārtu rāmī, tai skaitā arī pēcspēles metienus, tad viņš ir metis ar 15% precizitāti, kas ir otrs labākais rādītājs komandā.
Vēl interesantāka statistika paveras papētot šo gūto vārtu jautājumu dziļāk, proti, ja "Sabres" gūst vārtus un Girgensons šajā laikā atrodas uz ledus, tad ir 75% varbūtība, ka tieši latviešu uzbrucējs būs bijis viens no tiem, kurus nosauks pie šī panākuma autoriem – vai nu tie būs vārti (50% varbūtība) vai piespēle.

Atgriežoties pie metieniem, tad viena lieta ir to skaits, cita – kvalitāte un metienu izvēle. Pieņemot, ka metieni no tuvākas distances teorētiski ir bīstamāki, tad Girgensons šajā elementā ir komandas bīstamākais uzbrucējs, jo viņa vidējā metiena distance ir mazāka par pus metru, jeb, ja gribam būt precīzi, 43 cm, kas ir pārliecinoši labākais rādītājs komandā, jo tuvākais sekotājs šai rādītājā, Tailers Eniss, kurš ir komandas labākais vārtu guvējs, vidēji met no 58 cm distances. Būtiski ir arī tas, ka no 24 metienu mēģinājumiem 19 ir sasnieguši mērķi (3 aizmesti garām, 2 - bloķēti).
Savukārt apskatot metienu veidus, jāsecina, ka, kā jau var paredzēt no iepriekš izskanējušās informācijas, Zemgus nav tas hokejists, kurš aizraujas ar šķīlieniem ("slap shots"), jo šosezon, pirmajā mēnesī, tāds bija tikai viens metiens. Visvairāk Girgensons ir metis plaukstas metienus, kuri arī viņam devuši vislabāko rezultātu, jo tie sasniedza mērķi ar 28.6% garantiju.

Girgensons ir cīnītājs un cīnās arī šajā sezonā, turklāt, neatkarīgi no tā vai komanda uzvar vai zaudē, Zemgus dara savu darbu un, piemēram, komandai esot zaudētājos Zemgus izdara 11 metienu mēģinājumus, kas kopumā nav tik liels rādītājs, taču 9 no tiem ir sasnieguši vārtus un tas gan ir otrs labākais rādītājs komandā. Arī pie neizšķirta rezultāta Zemgus ir aktīvs un, kas galvenais, ļoti akurāts savos metienos, jo, spēlējot vienādos sastāvos, viņš ir izdarījis deviņus metienu mēģinājumus no kuriem seši ir bijuši vārtu taisnstūrī.

Iemetieni

Veiksme (vai meistarība) iemetienu aplī arī labi raksturo centra uzbrucēju un ir viens no būtiskākajiem spēles aspektiem. Zemgus līdzšinējā sezonā ir piedalījies 132 iemetienos no kuriem uzvarējis 43.2% gadījumu. Tas ir komandas labākais rādītājs, turklāt, Zemgus ir arī visbiežāk dodas uz iemetieniem, jo līdz šodienai ir piedalījies vairāk kā katrā piektajā "Sabres" iemetienā (21.2% iemetienu notiek ar Zemgus tiešu piedalīšanos). Interesanti, ka mājas spēlēs Zemgus uzvar 45% iemetienu un tas ir tikai devītais rādītājs komandā, taču izbraukumā viņš ir ceturtais labākais komandā ar 40.8% un otrs labākais starp tiem, kuri ir piedalījušies vismaz 20 iemetienos. Tāpat Zemgum ir labākais uzvarēto iemetienu īpatsvars komandai spēlējot mazākumā – 40% (starp hokejistiem, kuri ir piedalījušies vismaz četros iemetienos).

Visbeidzot, ir arī vēl viens būtisks rādītājs, kurš parāda uzbrucēja kvalitātes, proti, spēja pabeigt savu maiņu uzbrukuma zonā. Zemgus Girgensons šajā sezonā savu maiņu uzbrukumā ir sācis vien 36.9% gadījumu, kas ir ceturtais sliktākais rezultāts starp uzbrucējiem (komandas līderiem šai statistikas kategorijā rādītāji ir ap 50%), taču "Latvijas lokomotīves" maiņu noslēgumos ripa uzbrukuma zonā bija 48.5% gadījumu.

Aizsardzība

Centra uzbrucējs ir atslēgas figūra ne tikai uzbrukumā, bet arī aizsardzībā. Iepriekš aprakstītais rādītājs tikpat labi var tikt attiecināts uz aizsardzību, jo tā ir prasme aizvirzīt ripu tālāk no saviem vārtiem, t.i., samazināt iespēju pretiniekam domāt par vārtu gūšanu.

To, ka Girgensons prot aizsargāties un novērst briesmas no saviem vārtiem parāda vairāki rādītāji. Viens no acīmredzamajiem ir lietderības koeficients, kurš "Sabres" komandā negatīvs ir visiem spēlētājiem, taču Zemgum ir tikai par diviem vienādos sastāvos zaudētiem vārtiem vairāk nekā šādās pašās situācijās tiek gūts, kas ir otrs labākais rādītājs komandā. Tāpat viņam esot uz ledus 60 spēles minūtēs tiek izdarīts par 27.86 metienu mēģinājumiem vairāk uz Bufalo komandas vārtiem nekā uz otriem, kas, no pirmā acu uzmetiena, var šķist daudz, taču komandā tas ir piektais labākais rādītājs (ceturtais starp uzbrucējiem). Turklāt, ir arī jāsaprot, ka bez Girgensona komanda spēlē sliktāk, jo ar Zemgu uz laukuma komanda izdara par 7.2 metieniem vairāk nekā zaudē un viņš ir viens no sešiem hokejistiem, kas nospēlējot vismaz astoņus mačus, šo rādītāju ir varējis noturēt ne zemāku kā "5". Jāpiebilst arī, ka ar Girgensonu laukumā Ņujorkas štata komanda atvaira 92.5% metienu, kas ir otrs labākais rādītājs starp visiem uzbrucējiem (salīdzinājumam – ar Drū Stefordu, kurš ir komandas rezultatīvākais spēlētājs, laukumā tiek atvairīti 87.5% no visiem metieniem).

Citi

Tāpat, vērtējot bijušā USHL čempiona (Dabjūkas "Fighting Saints" sastāvā) sniegumu NHL, nevar apiet arī tādu spēles elementu kā spēka paņēmieni. Šajā rādītājā, starp centra uzbrucējiem Zemgus ir ceturtais labākais visā NHL, tikai pavisam mazliet atpaliekot no otrajā vietā esošā Leo Komarova (Girgensonam 31 spēka paņēmiens, Komaraovam - 35). Tāpat Zemgus ir starp līderiem (trešajā vietā) bloķēto metienu ziņā starp centra uzbrucējiem, jo tikai Boidam Gordonam un Džo Vitalī ir vairāk nepieļautu metienu (attiecīgi, 16 un 15) nekā Girgensonam (13). Savukārt komandas mērogā Zemgus ir ceturtais aktīvākais spēka paņēmienu dalītājs un labākais metienu bloķētājs starp visiem uzbrucējiem. Ievērības cienīgs ir arī tas fakts, ka, lai arī Zemgus spēlē aktīvu hokeju, viņš ir nopelnījis tikai vienu divminūšu sodu, bet pret pašu Zemgu vidēji spēlē tiek izdarīti 0.9 pārkāpumi, kas, jāatzīst, ir ļoti laba attiecība.

Kāds no tā labums komandai? Par bloķēto metienu nozīmību, protams, katrā komandā ir savs viedoklis (ir komandas, kuru treneri pieprasa bloķēt pēc iespējas katru metienu, bet ir vienības, kur, tieši pretēji, uzdevums ir "notīrīt" ceļu ripas priekšā, lai vārtsargs to laicīgi pamana), taču slikti tas noteikti nav. Savukārt spēka paņēmieni ir būtiski ne tikai dēļ tā, ka pretinieks tiek apturēts un fiziski nogurdināts vairāk, bet arī tā tiek atņemtas ripas. Pašam Zemgum tāda ir tikai viena, taču viņa biežākajiem maiņas partneriem (Torijam Mičelam, Braienam Džiontam un Taileram Maiersam) kopā ir 17 atņemtas ripas, kas nozīmē, ka viņi prasmīgi izmanto šo centra uzbrucēja spēles elementu.

Verdikts

Kā pēc šī visa var vērtēt Zemgus spēli? Vai tā ir laba vai slikta? Es teiktu, ka tā ir bijusi neitrāla ar dažiem pozitīviem aspektiem. Jā, punktus Zemgus ir guvis mazāk nekā gribētos, taču arī komanda kopumā nav nekāda spīdošā, kad vienībai sāksies "labāki laiki", esmu drošs, ka Zemgus būs viens no tiem, kas būs šo laiku autors, taču pagaidām viņš izdara vienkārši neiedomājami lielu "melnā darba" apjomu, kas, iespējams, nav redzams TV ekrānos un ko parastie statistikas dati arī nevar atspoguļot.
Jau pirms drafta eksperti atzina, ka Zemgus nez vai būs NHL pirmā lieluma zvaigzne, kas šajā līmenī spēs cīnīties par kādiem rezultativitātes rekordiem, taču visi kā viens izteicās, ka Girgensons noteikti būs spēlētājs, kurš cīnīsies abos laukuma galos, nevairīsies no spēka spēles un darīs visu, kas komandai ir nepieciešams, lai gūtu uzvaru.

Kā iepriekšējā sezona, tā arī šīs sezonas sākums to tikai apstiprina un tieši šajā "melnā darba" aspektā Zemgus progresā ļoti strauji. Viņš spēlē droši, pārliecinoši, salīdzinoši maz kļūdās un, kā ierasts teikt Ziemeļamerikas sportā - "Viņš dara pareizās lietas pareizi." (par dažiem viņa spēles aspektiem – zemāk pievienotajā video). Ir grūti pateikt vai Zemgus ir komandas līderis, taču viens no galvenajiem zobratiem Bufalo "Sabres" mašīnā viņš ir gan. Kad viss komandas mehānisms sāks strādāt, arī Girgensona ieguldītais darbs tiks pamanīts.

Academy of Hockey analizē Zemgus Girgensona spēles elementus

Kā Jūs vērtējas Z.Girgensona 14./15. gada sezonas sākumu?

  • 18

  • 207

  • 68

  • 9



, 2014-10-31 14:41, pirms 9 gadiem
Uzjautrina pēdējie virsraksti rakstiem par Zemgu.
"Zemgus negatīvs"; "Zemgus Girgensons: pilna analīze"
, 2014-10-31 14:52, pirms 9 gadiem
Nav jau nav Zemgus slikts - komandā viens no labākajiem. Varbūt mums līdzjutējiem gribas, lai viņš mestu daudz golus un krātu punktus, bet viens nav karotājs + nav jau arī viņš Krosbijs, kas var uzbrukumā komandu "nest" uz pleciem un bez maz vai vienatnē visu izdarīt. Jāņem vērā, ka pašreizējā komandas modelī (komanda principā lūzeri) liela daļa spēka un uzmanības tiek tērēta aizsardzības zonā - attiecīgi gadās, ka izmīcījušies pa savu zonu nav vaira spēka skriet uzreiz uzbrukumā. Stipri žēl, ka nav izmantojis iespējas vairākumos - ja grib aizķerties ilgāk starp vairākumu izpildītājiem, tad kkas būtu tā kā jāizveido. Ja nu vienīgi Nolans iestājies nespējniekos un nejaudā normālu vairākumu uzzīmēt...
Enīvej, Buffalo spēlē reti sūdīgi, ber ZG noteikti nav galvenais vaininieks pie tā. C
, 2014-10-31 15:06, pirms 9 gadiem
Ļoti labi! Paldies.
, 2014-10-31 15:24, pirms 9 gadiem
Kā patīk Man visādi vērtētāji un kritizētāji,kaut paši dzīvē apaļas nulles!
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-31 15:44, pirms 9 gadiem
Tādu plašu apskatu par mūsu hokejistiem nekad nebiju lasīji. Visu cieņu! Atšķirībā no SA+ rakstiem par tādu es arī būtu gatavs samaksāt vairāk.
, 2014-10-31 15:47, pirms 9 gadiem
Girgensons, atšķirībā no Sabres komandas, normāli spēlē un savu laiku atstrādā kārtīgi. Pat ar visu to, ka pamata uzdevumi viņam ir citi (mazākums, aizsardzībā, spēka spēle), pamanās būt starp līderiem arī punktu un vārtu ziņā.
, 2014-10-31 15:47, pirms 9 gadiem
Var jau analizēt cik grib par to cik reizes vidēji pieskarās ripai,cik reizes bijis ātrākais mainoties utt.,bet punkti nevācās ne pašam ne komandai...
, 2014-10-31 15:47, pirms 9 gadiem
Kardināls rakstīja: Tādu plašu apskatu par mūsu hokejistiem nekad nebiju lasīji. Visu cieņu! Atšķirībā no SA+ rakstiem par tādu es arī būtu gatavs samaksāt vairāk.
Baidos, ka tu būsi vienīgais.

P.S. SA+ jau vairs nav.
, 2014-10-31 15:50, pirms 9 gadiem
Visbeidzot, ir arī vēl viens būtisks rādītājs, kurš parāda uzbrucēja kvalitātes, proti, spēja pabeigt savu maiņu uzbrukuma zonā. Zemgus Girgensons šajā sezonā savu maiņu uzbrukumā ir sācis vien 36.9% gadījumu, kas ir ceturtais sliktākais rezultāts starp uzbrucējiem (komandas līderiem šai statistikas kategorijā rādītāji ir ap 50%), taču "Latvijas lokomotīves" maiņu noslēgumos ripa uzbrukuma zonā bija 48.5% gadījumu.
Es gan tam nepiedēvētu apzīmējumu ceturtais ''sliktākais'' rādītājs, drīzāk ceturtais nepateicīgākais, jo tas norāda vien uz komandas biedru neizdarību, nevis Zemga trūkumu.
Kopumā uzskatu, ka šeit nav vietas jautājumam kā vērtēt Zemga spēli un vai viņš ir komandas līderis. Mēs redzam gan laukumā, gan statistikas ailēs, ka Zemgus ir viens no komandas top spēlētājiem. Punktu skaits varbūt nav liels, tomēr jārēķina, ka tas ir trešais labākais rādītājs komandā.
Varbūt kāds teiks, ka nav progresa salīdzinājumā pagājušo sezonu (latviešiem raksturīgi), tomēr jārēķina arī to, ka pērn Girgensons lielāko daļu sezonas aizvadīja kā malējais, šosezon viņš ir stabils komandas top spēlētājs būdams krietni sarežģītākā pozīcijā - centrā. Neskatoties uz pāreju uz uzbrucējam sarežģītāku pozīciju, viņa loma komandā nav ne tikai samazinājusies, es pat teiktu pieaugusi.
, 2014-10-31 15:50, pirms 9 gadiem
finkelstains rakstīja: Var jau analizēt cik grib par to cik reizes vidēji pieskarās ripai,cik reizes bijis ātrākais mainoties utt.,bet punkti nevācās ne pašam ne komandai...
Ja nav uzvaru mikromačos, vai šajās "neredzamajās/mazajās" statistikas kategorijās nav rezultātu, tad arī nebūs uzvaru komandai.

Raksta mērķis bija parādīt ko Zemgus līdz šim bez punktiem ir guvis un, kā redzam, paveicis viņš ir daudz vairāk nekā 11 mačos 2+1 dabūjis.
, 2014-10-31 15:53, pirms 9 gadiem
playthegame rakstīja: Visbeidzot, ir arī vēl viens būtisks rādītājs, kurš parāda uzbrucēja kvalitātes, proti, spēja pabeigt savu maiņu uzbrukuma zonā. Zemgus Girgensons šajā sezonā savu maiņu uzbrukumā ir sācis vien 36.9% gadījumu, kas ir ceturtais sliktākais rezultāts starp uzbrucējiem (komandas līderiem šai statistikas kategorijā rādītāji ir ap 50%), taču "Latvijas lokomotīves" maiņu noslēgumos ripa uzbrukuma zonā bija 48.5% gadījumu.
Es gan tam nepiedēvētu apzīmējumu ceturtais ''sliktākais'' rādītājs, drīzāk ceturtais nepateicīgākais, jo tas norāda vien uz komandas biedru neizdarību, nevis Zemga trūkumu.
Kopumā uzskatu, ka šeit nav vietas jautājumam kā vērtēt Zemga spēli un vai viņš ir komandas līderis. Mēs redzam gan laukumā, gan statistikas ailēs, ka Zemgus ir viens no komandas top spēlētājiem. Punktu skaits varbūt nav liels, tomēr jārēķina, ka tas ir trešais labākais rādītājs komandā.
Varbūt kāds teiks, ka nav progresa salīdzinājumā pagājušo sezonu (latviešiem raksturīgi), tomēr jārēķina arī to, ka pērn Girgensons lielāko daļu sezonas aizvadīja kā malējais, šosezon viņš ir stabils komandas top spēlētājs būdams krietni sarežģītākā pozīcijā - centrā. Neskatoties uz pāreju uz uzbrucējam sarežģītāku pozīciju, viņa loma komandā nav ne tikai samazinājusies, es pat teiktu pieaugusi.
Ja tev patīkamāki ir citi apzīmējumi, tad, lūdzu, sauc, es izgāju no idejas - sliktākā situācija maiņu iesākot. Tb tāpat jau ne jau Zemgus pie tās ir vainīgs, bet komandas biedri, arī Nolans, kurš Zemgu uzbrukuma zonā spēlējot laiž maz utt. Kopumā tā, skatoties komandas kontekstā ir "slikta" situācija. Vēlāk gan Zemgus to pats diezgan ok izlabo.
, 2014-10-31 15:55, pirms 9 gadiem
Simply_the_BEAST rakstīja: Baidos, ka tu būsi vienīgais.

P.S. SA+ jau vairs nav.
SA+ jau vēl ir - un bez maksas, tiesa gan, tur nekas nenotiek - izņemot Matuļa jautāumu sadaļu.

toties ir "Vienos vārtos" (skat. sportacentrs.com ) - tiesa gan, daudz plānāks nekā SA+ ziedu laikos...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
, 2014-10-31 17:28, pirms 9 gadiem
pēdējā laikā baigi daudz shitādu rakstu tas priecē
, 2014-10-31 17:33, pirms 9 gadiem
, 2014-11-01 01:38, pirms 9 gadiem
video jauks, raksts par aatru.
, 2014-11-07 14:57, pirms 9 gadiem
Vienīgi, kas pie analīzes šķita lieki: "Kā pēc šī visa var vērtēt Zemgus spēli? Vai tā ir laba vai slikta? Es teiktu, ka tā ir bijusi neitrāla ar dažiem pozitīviem aspektiem.

Kāds tur neitrāls, kas tas par novērtējumu. Izskatās uzrakstīts tikai tāpēc, ka it kā kaut ko būtu jāizvēlas no "pozitīvi", "negatīvi" un "neitrāli".
''Coyotes'' svin vārtu guvumu. Foto: USA Today Sports/Scanpix

Trīs komandas iekļūst ''play-off'', ''Coyotes'' apstādina ''Predators'' iespaidīgo sēriju

Naktī uz piektdienu Nacionālajā hokeja līgā Bostonas ''Bruins'', Karolīnas ''Hurricanes'' un Floridas ''Panthers'' nodrošināja vietu Stenlija kausa izcīņā. Arizonas ''Coyotes'' ar uzvaru pār Nešvilas ''Predators'' ar 8:4 apturēja pretinieku 18 spēļu sēriju, kurā klubs izcīnīja vismaz punktu.
Teodors Bļugers. Foto: AP/Scanpix
11

Bļugeram piespēle zaudējumā pret Dalasu, Elvis paliek ''Blue Jackets'' rezervē

Naktī uz piektdienu Nacionālajā hokeja līgā (NHL) zaudēja gan Teodora Bļugera un Artūra Šilova pārstāvētā Vankūveras ''Canucks'', gan Elvja Merzļikina Kolumbusas ''Blue Jackets''. Pirmajiem neveiksme ar 1:3 pret Dalasas ''Stars'', bet otrajiem ar 2:3 pret ''Penguins''. Spēlēja vienīgi Teodors Bļugers, kurš rezultatīvi asistēja vienīgajos ''Canucks'' gūtajos vārtos.
Artūrs Šilovs. Foto: AFP/Scanpix
8

2023. gada PČ vērtīgākais spēlētājs Šilovs svētdien varētu sargāt ''Canucks'' vārtus

2023. gada pasaules hokeja čempionāta vērtīgākais spēlētājs Artūrs Šilovs svētdien potenciāli varētu stāties Nacionālās hokeja līgas (NHL) kluba Vankūveras ''Canucks'' vārtos mačā pret Anaheimas ''Ducks''.