Layout: current: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512 ), alternative: getContentLayout (Cid: Cache\Templating\LayoutCustomizations\Esports\CustomizationSource512), Fid:262, Did:0, useCase: 3

Blogs: Neuzvarēts kopš 2009. gada – NHL kauslis Braiens Makgretans

Juris Miņins
Juris Miņins

Blogs: Neuzvarēts kopš 2009. gada – NHL kauslis Braiens Makgretans
Braiens Makgretans pārmāca Luku Gadziču
Foto: AFP/Scanpix

Nacionālajā hokeja līgā kaujas mazāk. Nacionālajā hokeja līgā kaušļiem-supersmagsvariem nav ko darīt, jo viņu laiks ir pagājis. Tagad komandām vajag meistarīgus hokejistus. Tikai nestāstiet to Braienam Makgretanam.

33 gadu vecumā Braiens Makgratans aizvada savu 15. sezonu Nacionālajā hokeja līgā, jau otro reizi karjerā pārstāvot Kalgari "Flames" krāsas. 313 karjeras mačos viņš ir guvis 10 vārtus un atdevis 27 rezultatīvas piespēles. Divās no šīm 15 sezonām Makgratans ir palicis bez punktiem. Pēc šāda ievada izlasīšanas kādam var likties, ka viņš ir NHL "blatņiks", kurš spēlē līgā, jo pats piemaksā. Nezinu, NHL, vismaz publiski, nav bijuši zināmi tādi gadījumi, kad hokejists pats maksātu par būšanu komandā, turklāt Makgratanam to nemaz nevajadzētu darīt, jo viņš savu maizi pilnībā nopelna... ar kautiņiem.

Laikā, kad tiek runāts par to, ka "policistu"-smagsvaru ēra NHL jau sen ir beigusies un ka komandas pašlaik izvēlas vidējā svara kaušļus-provokatorus, Braiens Makgratans ar saviem 193 auguma centimetriem un 110 kg dzīvsvara var tikai pasmaidīt. Jā, citi viņa svara kategorijas amata brāļi nāk un iet, taču Braienam nav bijis problēmas atrast darbu un savas karjeras laikā viņš nav spēlējis zemāk par AHL.

Atbildot uz paredzamo jautājumu "Kāpēc tad viņu tur NHL un AHL?", var teikt uzreiz – viņš vienkārši ir labākais sava aroda speciālists uz šo brīdi visā NHL. Viņš dara savu darbu un pats arī atzīst, ka viņam patīk tas ko viņš dara. Protams, līgā cirkulē dažādi pastāsti par to, ka Makgretans ir vājs hokejists, par to, ka viņa slidotprasme aprobežojas tikai ar to, lai kautiņa laikā noturēties uz ledus utt., viņu arī bieži vien izmanto kā piemēru tam, ka NHL kaušļi-smagsvari ir ar ļoti ierobežotu meistarību un maz var palīdzēt savām komandām. Jā, tā tas ir, to noliegt nevar, taču pat ar visu to, Braiens Makgretans ir NHL spēlē jau 15. sezonu.

Lai saprastu cik viņš ir labs, ir jāapskatās kautiņu statistika. Pagājušajā sezonā Makgretans ir kāvies 13 reizes, no kurām 12 cīņās ir uzvarējis. Lai atrastu līdz šim pēdējo zaudēto kautiņu kā NHL līmenī, tā vispār viņa karjerā ir jāatgriežas uz 2009. gadu, kad 11. decembrī viņš bija spiests atzīt cita tā laika vadošā supersmagsvara, bet nu jau nelaiķa Dereka Būgārda pārākumu (kautiņa video - zemāk). Kopš šī kautiņa mūsu raksta varonis ir kāvies 37 reizes un 30 kautiņos ir izcīnījis uzvaras (atlikušie 7 ir, attiecīgi, neizšķirti).

Kautiņu skaits un uzvaras, protams, ir ļoti labi un "policistiem" tas ir viens no galvenajiem darba efektivitātes mēriem, taču ir arī "pievienotā vērtība", kas šajā gadījumā ir kautiņu skatāmība. Parasti smagsvari neizceļas ar atraktīviem izgājieniem dūru cīņās, tāpat arī vairāk cenšas uzvarēt taktiskā cīņā, nevis vālē viens otru ar cerību, ka pretinieka galva vai žoklis izrādīsies vājāki nekā savējais. Makgretans ir pilnīgs pretstats, jo šajā laikā, kopš jau pieminētā 2009. gada, piecās sezonās seši viņa kautiņi, pēc hokeja līdzjutēju balsojuma autoritatīvajāhokeja kautiņiem veltītajā portālā dropyourgloves.com, ir iekļauti sezonas TOP 10 skatāmākajās dūru cīņās, bet 2011./2012. gada sezonā viņa cīņa pret Džeju Rouzhilu tika novērtēta ar vidējo atzīmi 9.2 un atzīts par sezonas labāko kautiņu (skat.video).

Kā zināms, tad pūlim vajag ne tikai maizi un izklaides, bet arī asinis. To kanādietis arī nodrošina, jo pagājušsezon septiņos no 13 kautiņiem bija vaļējas un asiņojošas brūces, bet laika periodā no 2011. līdz 2013., kurā dažādu komandu sastāvos Makgretans kāvās 10 reizes, ārstu palīdzība asiņojošu brūču apstrādei bija nepieciešama septiņos gadījumos.

Braienam patīk kauties. Nē, viņam PATIEŠĀM tas patīk. Ja viņam tas nepatiktu, nez vai savas karjeras laikā viņš būtu ar mieru 257 reizes mest nost cimdus (NHL fiksēti 93 kautiņi). Savukārt, beidzoties junioru vecumam, kuru Hamiltonā dzimušais hokejists pavadīja Ontario hokeja līgā, piecu sezonu laikā pārstāvot sešas komandas (01./02. gada sezonā viņš nomainīja četras vienības), pirmajās četrās sezonās Makgretans uz ledus bija piedalījies 123 dūru cīņās, tai skaitā 43 kautiņi viņam notika 2004./2005. gada sezonā, no kuriem zaudēja tikai vienā (pret zemāko līgu dūru cīņu zvaigzni Brendonu Sadždenu).

Taisnības labad gan jāsaka, ka, lai arī jau junioru vecumā Braiens nebija skubināms uz dūru cīņām, šajā vecumā un līmenī viņš bija arī gana labs uzbrucējs un 2000./2001. gadā prata 31 mačā gūt 20 vārtus. Tomēr, nonākot NHL sistēmā viņš ļoti labi saprata, ka vienīgais veids kā nokļūt līdz spēlēšanai lielajā līgā ir pārkvalificēšanās par kausli. Viņam, jāsaka, šis process bija krietni vieglāks nekā kādam citam, jo laikā kad Makgretans spēlēja "Senators" sistēmā, AHL klubā no Bingemtonas, tur savu maizi pelnīja arī Deniss Bonvī. Tiem, kam šis uzvārds neko neizsaka, par viņa karjeru var minēt tik vienu faktu, lai visi tālākie jautājumi tiktu noņemti no dienas kārtības. Proti, Bonvī ir visvairāk soda minūtes nopelnījušais hokejists visā Ziemeļamerikas profesionālajā hokejā.

Makgratans bija labs skolnieks un pavisam ātri kļuva par konkurentu soda minūšu krāšanas ziņā un jau pieminētajā NHL lokauta sezonā viņš bija AHL līderis soda minūšu ziņā. Ienākot NHL tā pa īstam (kas notika tik ar trešo mēģinājumu, kad viņu iepriekš izbrāķēja Losandželosas un Detroitas komandas, bet par gana labu atzina Otava), tolaik vēl 24 gadus vecais "policists", sataisīja lielu troksni visai vieglā manierē uz ledus noguldot Taju Domi (skat. video). Vēlāk šo cīņu nodēvēs par ātrāko un lielāko Domi zaudējumu visas karjeras laikā.

Latvijas hokeja līdzjutējiem interesants varētu likties arī tas fakts, ka Raitis Ivanāns ar Braienu Makgretanu ir kāvies, turklāt karjeras laikā darījis to četras reizes un nevienā no cīņām nav fiksēts Ivanāna zaudējums. Tomēr tas nav vienīgais veids kā krustojās abu šo hokejistu karjeras, jo tieši Latvijas "policists" bija tas, kuram bija jānomaina Makgratans Kalgarī "Flames" sastāvā 2010./2011. gada sezonā.

Stāsta beigās gan gribētos ienest šajā visā mazliet pozitīvā, jo, kā jau tas nereti gadās, paši agresīvākie spēlētāji uz laukuma ikdienā ir gana mierīgi un laipni ļaudis. Tā ir arī ar Makgretanu, kurš uzveicis pats savas atkarības (vēl spēlējot AHL, Binghemtonā viņam bija problēmas ar alkoholu), nu ir iesaistījies NHL organizētā atkarību apkarošanas programmā un kā mentors palīdz citiem spēlētājiem (piemēram, Džordinam Tūtu). Nav arī tā, ka viņam būtu kādas milzīgas pretrunas ar saviem dūru cīņu oponentiem, jo, kā norāda viņi paši, Makgretans gandrīz vienmēr pēc cīņas pasaka pāris vārdus, paslavējot pretinieku.

Tāpat viņš aktīvi atbalsta akcijas, kuru mērķis ir cīnīties pret bērnu pazemošanu skolās, kā arī Braiens piedalās labdarības akcijās, lai palīdzētu trūkumā esošiem bērniem. Savukārt pēc karjeras beigām viens no pašlaik bīstamākajiem un briesmīgākajiem NHL "policistiem" (tāds viņš ir atzīts spēlētāju aptaujā, ko ir veicis pasaules vadošais hokeja žurnāls "The Hockey News") plāno iegūt augstāko izglītību, lai jau varētu profesionāli palīdzēt tiem, kas cīnās ar dažādām atkarībām.

Pagaidām gan viņš ir NHL supersmagsvars, kurš nav zaudējis nevienu cīņu nu jau gandrīz piecus gadus.

Braiena Makgratana dūru cīņas

Braiens Makgretans pret Taju Domi

Braiens Makgretans pret Džeju Rouzhilu

Braiens Makgretans pret Dereku Būgārdu

     [+] [-]

, 2014-10-31 21:56, pirms 9 gadiem
Nebiju dzirdejis pa so kausli,bet si cina gan bija laba,pretinieks specigs Steve MacIntyre vs Brian McGrattan Oct 24, 2009...

Musu puika pat ir kavies Brian McGrattan vs Raitis Ivanans Dec 7, 2009 -...

     [+] [-]

, 2014-10-31 21:56, pirms 9 gadiem
Bet no Būgīmena (Boogarda) viņš toreiz pamatīgi atrāvās.
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

  +1 [+] [-]

, 2014-11-01 08:52, pirms 9 gadiem
Dzoniy rakstīja: Ak jaa

"Lai saprastu cik viņš ir labs, ir jāapskatās kautiņu statistika. Pagājušajā sezonā Makgretans ir kāvies 13 reizes, no kurām 12 cīņās ir uzvarējis."

Kaut ka neiet kopa ar virsrakstu,ka vins esot neuzvarets kops 2009.gada...
Viss iet kopā, jo ZAUDĒJUMS viņam ir bijis 11.12.09. Pārājās cīņas, kurās viņš nav uzvarējis ir noslēgušās neizšķirti (tā arī ir atšķirība starp cīņas sportu parasto un uz ledu, te ir iespējami neizšķirti).

Lai gan tāpat, atšķirībā no citiem smagsvariem Makgretanam uzvaru īpatsvars ir liels.

     [+] [-]

, 2014-11-01 09:58, pirms 9 gadiem
https://www.youtube.com/watch?v=txI...
Nez vai kādam tas interesēs, var paskatīties šo...
Slēpts komentārs no bloķēta lietotāja

     [+] [-]

, 2014-11-01 10:40, pirms 9 gadiem
Nu dullajam albānim(Domi) viņš labi pa muti sameta! Ar Raiču vairāk tur niča bija (moš pēc punktiem Makgratananam būtu vinne), no Būgimena gan pamatīgi un bez variantiem atrāvās, bet nu nelaiķis Būgimens(lai vieglas smiltis čalim) vispār mana skatijumā bija nulto gadu labākais smagsvars un viens no visu laiku krutākajiem kadriem šajā "žanrā" vispār kādi ir bijuši!